Американски колеж - седма тема

• 108 755
  • 753
  •   1
Отговори
# 600
Знаем, че предизпитно всички родители/роднини на кандидатстващи деца...
Всъщност аз предизпитно за малкия не съм притеснена изобщо, защото и никакви очаквания нямам  Rolling Eyes Не, че си подценявам детето, но не виждам никакъв хъс и мотивация в него, а за да учиш в Колежа те си трябват  Naughty
В момента ми е малко (много всъщност) "тъпо" заради баткото... На пролетното състезание по физика техния набор не взе награда за отборно класиране (много са им равномерни/близки резултатите и на четиримата в отбора, а се вземат резултатите на първите 3ма... 4ти са на 1т от третите, а ако се сумираха на 4мата в отбора щяха да са втори, но... регламент). Оказа се че се е разболял точно в този ден на състезанието (учителките бяха направили после всичко каквото трябва и ми го предадоха лично жълт-зелен с коремни болки, гадене а после и ...  ooooh!)... Възстанови се, от днес пак на училище...
Излезе протокола за допуснати на национален кръг на олимпиада по Астрономия, "допуснат" заедно с още доста деца от колежа (миналата година си ходеше сам на астрономията, сега ги нахъсал и...). Прекрасно, зарадва се, НО... датите за националния кръг съвпадат със SAT за който регистрационните форми вече са подадени Cry Е как да не се вкисне човек!

# 601
....самият факт, че го канят, означава, че смятат, че той има някакъв шанс. И вярвам, че го дължи на Колежа - защото, за да го поканят, са видели нещо повече извън "тъжния" успех, нещо, което при все петиците, се е оказало с тежест, по-голяма от това, че изобщо не им отговаря на изискванията. Предполагам, че това са, че идва от Колежа, че в personal statement-а са видели стойностни неща, които пак дължи на Колежа и вероятно роля е изиграла и препоръката, отново от преподавател от Колежа ...
Това което пишете е вярно! Качеството на училището играе роля при избора на потенциалния кандидат в най добрите ВУЗ в САЩ и Англия. Търсят личности според своите критерии при които успеха НЕ е единствения фактор. Например един от факторите е градацията на успеха особенно в последните 1-2 години.
Това особенно важи за момчетата с оглед на последствията от тяхната физиология (развитие на пубертета) в сравнение с момичетата.
Интервюто е отделна капитола и изисква специална подготовка.

Пиша това защото съм минал този път като родител на дете,което е завършило подобно на АК училище в САЩ, после Харвард а сега ще учи МБА пак в САЩ в най престижния по специалноста Business School.

Пожелавам УСПЕХ на детето !!!

# 602
  • София
О,  peneva_a, голям кутцуз с коремния вирус, моят син го изкара за един ден в средата на февруари, но си беше пълна картина: температура, повръщане и разстройство. Вас как ви е ударил вируса баш когато най- не трябва Twisted Evil.

plamenhk, възхищавам се на децата като Вашето. Поздравления, че сте отгледали толкова умно дете.  bouquet

# 603
  • Sofia
Тъй като съм се огледала за това училище догодина ,мога ли да попитам всички тук пишещи ли минали през двете школи споменавани в темите или има и самородни таланти приети след самоподготовка.Явно твърденията в сайта на колежа,че материала на изпита е съобразен с изучаваното в училище и нивото към 7-ми клас се разминава с подготовката,която се изисква конктретно за това училище и която виждам масово се спазва преди изпит.

# 604
  • София
Самородни таланти винаги е имало, моето чадо обаче не е от тях, съвсем обикновено дете си е и съм много благодарна на Лого-3 за подготовката.

# 605
  • София
Moят син не е ходил на специална подготовка за АК, нито в споменатите школи, нито другаде с изключение на около десетина частни урока на есе. Не, че имаше фамозни резултати на есето. Подготвял се е с нормалната подготовка за НВО - школи, уроци, но формата на изпита за АК го видя за първи път на самия изпит. Не е бил в СМГ, а в държавно училище в клас с разширено изучаване на математика. Не беше нагоре в класирането, но го приеха. Не е самороден талант определено, нито е прекалено трудолюбив, дори напротив.  Simple Smile

# 606
chocha, моето голямото е от "самородните таланти"  Wink (назад доста съм писала по темата)
Изпита напълно покрива това което би трябвало да знаят будни, любопитни и четящи деца до седми клас (втория ми син не е от любопитните и четящи Rolling Eyes). Тренировките за време са полезни, но той сам си ги направи вкъщи.
И защо пък точно тези две школи... има деца от математически гимназии, които имат състезателен дух и тренинг и нямат никаква нужда да посещават школи...

# 607
  • дядовата ръкавичка
Моите, и двете, бяха като на Dechy, без грам подготовка по формата на изпита за АК, посещаваха само школи за НВО, учеха в обикновени училища, не са изявени математици. Синът не е и особено трудолюбив, нито пък "талант". Приети бяха и двете, но не учат в АК. Според  мен и конкуренцията не е особено висока, въпреки че се явяват доста деца от ЧУ и СМГ.

Последна редакция: чт, 16 мар 2017, 14:07 от Айяла

# 608
Тъй като съм се огледала за това училище догодина ,мога ли да попитам всички тук пишещи ли минали през двете школи споменавани в темите или има и самородни таланти приети след самоподготовка.Явно твърденията в сайта на колежа,че материала на изпита е съобразен с изучаваното в училище и нивото към 7-ми клас се разминава с подготовката,която се изисква конктретно за това училище и която виждам масово се спазва преди изпит.

И двете щерки минаха през школа, но буквално наистина минаха, за по няколко седмици, с по едно посещение седмично покрай основната им подготовка по български и математика за НВО, колкото да добият представа от формата на изпита за АК - тестовете и т.нар. есе и да направят по няколко пробни изпита. Успоредно се готвеха за НВО едната в курс към СМГ, а малката в друга школа - Междучасие , с преподавател от СМГ.
По-нагоре правилно са Ви казали, а и ако погледнете назад в темите, ще прочетете - в АК школата не може да те вкара, ако нямаш базата, а тя не се взема за година. Изпитът е така направен, че няма как да излъжеш Системата. Дори да успееш случайно и минеш, тя ще те изплюе след време , тоест за разлика от други училища  (стана тривиално, но пак да кажем) в АК да завършиш е трудното, приемането е по-лесно.
Не съм съгласен за липсата на конкуренция. Не говоря за отношение кандидатстващи/приети, а за ниво на кандидатстващите.
Защото имайки предвид първото, излиза, че конкуренция наистина няма - кеде са 180 места за 500 кандидати, къде са 400 (най-желаните гимназии) за 8-10 хил. деца.   Но нали сте съгласни, че седмокласникът от ТОХ не е конкуренция на този от СМГ или частната СС? Освен ако не е минал (невероятно) през Н брой школи след 5 клас.
Така че, това с конкуренцията е също блек бокс.
В крайна сметка се опира до конкретните деца и конкретната мотивация, но изразена и изградена като че ли не толкова от самите деца (те са деца на 13-14 год и каквото им е постлано в семейството, средата, училището, такива са и така работят, готвейки се), а от родителите, какво те са търсили и направили нза детето. на тази възраст - 7-ми клас успехът е пряка функция на родителското усилие до тогава и тест и оценка на възпитанието му и изпитание на влиянието да вкара питомеца в правия път ВЪПРЕКИ света около нас.
За съжаление....

Та, подготовка за този , наистина уникален формат на изпит като в АК, школата не дава, тя само насочва, акцентира, надгражда.

И материалът е наистина съобразен. Просто начинът на изпитване е по-друг, извън клишето преподадено-изпитване е, иска мислене. Имаче задачите не са трудни, ама хич. Просто са много, нестандартни и за по минутка. Вижте примерите на сайта...

Последна редакция: чт, 16 мар 2017, 11:59 от StefanB

# 609
  • София
Потвърждавам, че конкуренцията при влизане почти я няма, но това по никакъв начин не се отразява на нивото на учебния процес и качеството на изхода. Нещо, което не може да се твърди за други гимназии.
Аз лично съм привърженик на принципа на фунията - широк вход и тесен изход.  И не смятам лесния прием за минус. Единстеният съществен недостатък на колежа е, че има такса за обучение. Simple Smile

# 610
  • Sofia
Мойта дъщеря учи в държавно училище/нормално ,не е математически ориентирано/ Няма мотивация,разсеяна е твърде много,ходи на уроци от пети клас.Има познания,но концентрация нулева.В чуденка съм какво да я правя.В къщи знае много ,на изпита винаги излиза първа написала всичко и резултата винаги е за сметка на бързането й Sad Трябва да поработиме преди всичко върху концентрацията и то за време.

# 611
Единстеният съществен недостатък на колежа е, че има такса за обучение. Simple Smile

Добре казано... Макар че могат да се добявят и други съществени недостатъци - коментирали сме напред в темите, но само предимства в реалността няма, всяко нещо с двете си страни.

Chocha, има много деца в АК идващи от държавни училища, които не са математически, моите и двете са такива - 81 и 55... Разсеяни са повечето седмокласници, особено девойките на 14 години.

Успех в неделя!

# 612
  • София
Да добавя и моето идва от обикновено квартално училище, но пък харесва и й се отдава математика и това ще следва.

# 613
  • София
При положение,че изпитите не са след края на уч.година кой успех трябва да е не по-малко от 5,за да кандидатства детето?Може да е коментирано,но не успях да го намеря

Успехът за първия учебен срок на 7 клас.
За да кандидатства - първият учебен срок, за да се запише - за годината. (Не откривам сега къде го пишеше това, за да пусна линк)
Здравейте,
сигурна ли сте за това, че ако детето е издържало изпита за кандидатстване, няма да го запишат ако успеха му за годината е под 5:00?

# 614
А ако успехът на детето е под 5 в друго училище, не мога дори да си представя какъв ще бъде успехът му в АК. Освен ако не се "стегне" много.

Общи условия

Активация на акаунт