Американски колеж - седма тема

• 108 947
  • 753
  •   1
Отговори
# 240
Пак нещо не разбирам. 10,00-11,00 - С декана. От 11,00-12,00 с преподавателите по АЕ - ГРУПОВИ

И по същото време + 1,5ч. отгоре - индивидуални срещи. Нали е обща?

И пак по същото време: представяне на дейността на клубовете.

Или всеки ходи по избор на това, което го интересува?
Или?

# 241
  • В офиса
Аз пък друго не разбирам - какво ме интересуват мен детайли от процеса по обучение - какви моливи да носи, или как ще се формира срочната оценка, или какви нови клубове ще има... На такива родителски срещи трябва да ходи детето, не аз. Аз съм мениджърът на детето 😉 Интересувам се само от резултатите 😊 т.е. родителят трябва да ходи само и единствено на индивидуални срещи, които пък в началото на учебната година са напълно безпредметни. Поне аз така мисля. Имам по-интересно място, където да си уплътня съботата.
Между другото, това значи ли, че съботната математика няма да се състои? Моята девойка не беше миналата събота, а аз изобщо не разбрах как тече комуникацията между Серафимова и Кортезов и дали щерката директно трябва да търси Кортезов, или всичко минава през Серафимова.

# 242
Аз пък друго не разбирам - какво ме интересуват мен детайли от процеса по обучение - какви моливи да носи, или как ще се формира срочната оценка, или какви нови клубове ще има... На такива родителски срещи трябва да ходи детето, не аз. Аз съм мениджърът на детето  Интересувам се само от резултатите  т.е. родителят трябва да ходи само и единствено на индивидуални срещи, които пък в началото на учебната година са напълно безпредметни. Поне аз така мисля. Имам по-интересно място, където да си уплътня съботата.
Между другото, това значи ли, че съботната математика няма да се състои? Моята девойка не беше миналата събота, а аз изобщо не разбрах как тече комуникацията между Серафимова и Кортезов и дали щерката директно трябва да търси Кортезов, или всичко минава през Серафимова.
Ами щом не ти е интересна общата рамка на това, което детето ще учи, просто не ходи!
Никой няма да ти казва какви и и колко моливчета трябват на ученика, те са достатъчно големи и разумни деца. Ама "мениджъра" има нужда от информация за "показателите за резултатност" които да тълкува!
Информацията, която е за децата си я получават лично от преподавателите в рамките на учебния процес, т.е. изобщо децата нямат никакво място на тези точно срещи!
За коя "съботната математика" питаш? А защо детето ти не се поинтересува (ако вече нещо не са им казали) по този въпрос?

Последна редакция: ср, 05 окт 2016, 13:59 от peneva_a

# 243
  • В офиса
Сигурно детето се е поинтересувало. Но може и да не е. Както написах, от онова, което детето разказа, не ми стана ясно как тече комуникацията между редовния учител по мат. и този на школата, или какъвто е терминът в АК. Може детето да се притеснява да пита и двамата, точно защото не е ясно към кого да се обърне.
По повод на родителската среща, за да отида, трябва да уредя гледането на двете ми малки деца, което не е просто, когато нямам мъж и баби в София. Така че ми е важно отначало да знам дали ще ми е полезно. Признавам си, че не разбрах. Нали са им дали по всеки предмет едни листи, на които пише кое какво тегло има от оценката. На нас други неща ли ще говорят?

# 244
Сигурно детето се е поинтересувало. Но може и да не е. Както написах, от онова, което детето разказа, не ми стана ясно как тече комуникацията между редовния учител по мат. и този на школата, или какъвто е терминът в АК. Може детето да се притеснява да пита и двамата, точно защото не е ясно към кого да се обърне.
По повод на родителската среща, за да отида, трябва да уредя гледането на двете ми малки деца, което не е просто, когато нямам мъж и баби в София. Така че ми е важно отначало да знам дали ще ми е полезно. Признавам си, че не разбрах. Нали са им дали по всеки предмет едни листи, на които пише кое какво тегло има от оценката. На нас други неща ли ще говорят?
Когато моя беше в осми клас, такива листи не са давали, тази информация я получих на родителската среща.
Срещата с преподавателите по английски (която ти е с точен час) за мен е силно препоръчителна, дори сега, когато нямат информация за успеваемост, но имат такава за протичане на адаптационния период. Можеш да се срещнеш и с адвайзърито на детето ти.
Силно препоръчвам да не допускаш "притеснява се да пита", защото в АК се стимулира децата да комуникират и сами да изясняват нещата, които ги касаят (стараят се да изграждат самостоятелни личности, които да не зависят на всяка стъпка от нас). Достатъчно ясно ги информират за всичко, а за всеки неразбрал се очаква сам да инициира последващо питане и информиране.
И може би точно това е момента да питаш ти лично преподавателя по математика за " не ми стана ясно как тече комуникацията между редовния учител по мат. и този на школата" и всъщност нужно ли е да има такава (едното е по "общия ред" по програма, другото е в добавка)

ПП: предишния ти пост беше доста по-подигравателен и... язвителен, та затова и аз малко "захапах" за мениджмънта  Blush Не е лесно да се организираме за гледането на малки децата, но ако може каката да ги гледа за 2-3 часа (не знам колко са малки, но...), смятам че ще ти е полезно. Поне общата среща, с учителя по английски и с адвайзърито. И си планирай предварително да можеш да отидеш на следващите родителски срещи с индивидуални срещи с преподавателите, които отнемат доста повече време.

# 245
Ще ми се нещо да вметна. Стефан по-напред спомена за големия обем стипендии, давани от АК.
Ако приемем, че имаме един поток от 120 ученика и решим да го направим 150,това изглежда като 30 ученика по 6000 евро - 180 000 евро.
По 5 класа, доближихме сума, близо 4 пъти по-голяма.
А същинските разходи... дали има съществена разлика в разходите за обучение на 150,вместо на 120 деца...
Малко е като с паралелките в СМГ. Трябва да са по 28, но са по 32.

Иначе, по този начин на смятане, не съм убеден, че АК е частното училище, даващо най-голям брой стипендии процентно, а не като абсолютна сума.

# 246
Скоро четох на сайта на Данибон статия, в която имаше точния брой ученици, които получават отстъпка от таксата за обучение.
Оказа се, че съм го чела в статия в Капитал, ето: http://m.capital.bg/biznes/kompanii/2016/09/27/2833756_geostroi_ … cheben_korpus_na/

Последна редакция: ср, 05 окт 2016, 23:17 от VAVA

# 247
Код, ако се вярва на цифрите в цитираната статия (защото на сайта информацията им беше за предходната година, а не виждам причина да не се вярва, излиза че всеки почти четвърти ученик е спонсориран, при това със средно към половината учебна такса - около 5000 лв. (3 евра) . Средано.
Със сигурност това е така, аз познавам родители, които ползват близо 90% отстъпка от таксата, и не един..
Само един обаче лъже откровено. Другите не биха могли да си позволят 60 бона за средно образование на детето. Поне към момента.
Може всичко да е, но на черното  бяло да не казваме. Достатъчно го слушаме и гледаме по цял ден навсякъде. Другите частни гимназии могат само да им дишат праха, обективно, при това, просто те такива пари нямат и никога няма да имат. АК не е просто училище, той е интерес на хамериканците и това не трябва да се забравя.
Защо нашите частни училищни предприемачи да дават повече, като може с по-малко, чисто по нашенски се разсъждава... А за стипендии от тях , изобщо за какви проценти говорим, има единични бройки, поне аз не съм чул за друго. Откъде да дойдат пари за стипендии...

Иначе всеки е свободен да се съмнява и не вярва.

Хамериканците лесно решават нещата -  с пари. Имат крава, пият мляко. Ненапразно половината свят работи за тях, а те просто си плащат. Това, за което може да са за пример е , че тяхната система е рационална, освен печалбата днес и сега цели и мисъл за поддържането и разширяването й, пряк резултат от липсата на всякаква помощ в генезиса на американския начин на правене на бизнес.
У нас се разчита на моментното по-добро качество на продукта, взимането на една принадена стойност (максимално сега) и после вече разчитане на консерватизма и навика на потребителя, както и липсата на друга алтернатива - ако ти харесва, ако не- друм.
Така че, социалният ефект, за който говорих, макар и търсен, със сигурност не е безкористен, но е факт.
А колкото до разходите - прав си за не особено голямата разлика за поддръжка на амбиантна среда на 120 и 150 ученика, но именно тази среда дали е в сграда под наем или сега поствроена на Околовръстното или в не знам колко декара парцел на Колежа - разликата е от небето до земята. Техните сгради са стари  постоянно нещо се прави, за да изглеждат добре, при това не са една или две, или три или 5 дори... Режийните са впечатляваща сума, например и т.н. и т.н. Комплексът е огромен, и разходите са огромни... 

Последна редакция: чт, 06 окт 2016, 09:29 от StefanB

# 248
  • София
Към родителите на сегашните зайци: нямате ли впечатление, че много малко ги товарят с домашни, поне засега? Моят младеж има за около 30на минути нещо и после е яко онлайн гейминг... Embarassed Rolling Eyes Мен това ме притеснява, ще се разхлаби и после пак "с клизми" и криене на компютри ще се връщаме "в релси".

# 249
Аз като заек да кажа, че до вчера бяха малко, но тази нощ едва наваксахме, при това не всичко. Не е равномерно разпределен учебният материал или домашните. Един ден малко, втори ден малко и послееее ... От вчера за днес например имаше 20 думи + още един лист с упражнения + още в учебника .... Допреди - 3-4 думички, 5-6 думички .... (За вчера знам, защото вече ми стана жал да я гледам как заспива и не е стигнала и до средата, та се включих малко да помогна  Embarassed
Иначе за 9-ти клас казват, че не е много по-натоварващо.
А книгата не четет ли? Нашата е 600 страници и си пада четене.

# 250
Оставам с впечатление, че в различните класове е различно натоварването. Не мога да преценя, но имам чувство, че всеки преподавател работи по своя програма и може би от там идва и разликата в натоварването.
Честно казано нямам информация дали правят еднакви тестове или домашни различните класове.

# 251
Стефан, отговор на ЛС,че стана много комплициран Simple Smile

# 252
...Иначе за 9-ти клас казват, че не е много по-натоварващо...
Кой го казва? Помислете само - от 4 минават на 14 предмета (всичкото на английски, досега учено на български), как точно няма да са натоварени!?! Затова в и след края на 9ти клас са най-много отпадналите ученици, още първия срок почват с пробациите.
За домашните в осми клас, няма впечатлението в началото да са били по-лежерни, но имат дългосрочни неща, които моя си работеше във всяка по-свободна вечер, т.е. ако чак пък толкова няма нищо спешно, почва това за следващия и по-следващия ден...
Но, наблюдавала съм единични (разбирай до 4 пъти на срок) случаи на работа след 21ч, половината от тях след 22ч в осми клас, а на родителските срещи докато чакаме в коридора родители са споделяли за системно (разбирай ежедневно) залягане над бумагите до след 23ч...
Моя младеж каза, че това са тези, дето мама докато не се прибере си чатят и си играят, а после си вършат работата и естествено са уморени и действат по-бавно. Далеч съм от мисълта, ч1е покъсно работещите са само тези хитреци, но си е въпрос на планиране на времето на детето, а и децата работят с различна скорост, просто са си различни Simple Smile

# 253
  • София
...
А книгата не четете ли? Нашата е 600 страници и си пада четене.
Моят юнак си е взел на Стивън Кинг, при което моето очакване беше, че ще я глътне на едно сядане...Да, ама не...яваш, яваш, по максимум 30 стр. на седмица, че срокът бил до края на ноември. Опитваме се да му обясним, че в момента го преценят как "поема" поставените задачи:  според очакванията или над очакванията, е, не разбира Embarassed. Баткото беше/е същата работа: сакън да се не мине да направи нещо повече Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil. А дъщеря ми е точно обратното. Кофти сравнения. Отделно американчето яко учи и е потресаващо дисциплинирано, та и в домашна обстановка се получава голям дисонанс.

# 254
Sharky*, бихте ли споделили /ако го намирате са уместно, разбира се/, американското ви гостенче по някаква разменна програма ли е при Вас или е резултат на лични контакти и ангажименти? Цялата година ли ще учи в Колежа? И пак повтарям, ако считате питането ме за неуместно или засягащо лична информация, то просто го игнорирайте. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт