Избор на лаптоп втора употреба

• 3 917
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте. След като поредният ми сравнително нов лаптоп се развали, започнах да се замислям за покупка на лаптоп- втора употреба. По-точно мой близък, който се занимава с  ремонт на черна техника, ме убеждава, че си купува само и единствено смартфони и лаптопи втора ръка и досега е нямал проблем. Твърди, че за цената на нов, но нисък клас лаптоп си купува такъв, но от доста по-висок клас-стар.
Аз не държа да имам нов, но ме притеснява на каква машина ще попадна, ако е стар. Няма как да знам, поради каква причина е продаден от стария собственик, дали няма замаскирани тежки дефекти, колко ще му държи батерията, колко живот му остава. Като разглеждам сайтовете, които търгуват с техника втора употреба, в повечето се твърди, че предлаганата техника е многократно тествана, с високо качество, от бизнес клас, с гаранция и т.н. Ама както са казали хората-гаранция-Франция, та не знам:)
Сега разглеждах един сайт и попаднах на модел лаптоп, който тора употреба е около 400 лв, а ревюто на нов от същия модел е с около 1000 лв. повече. Възможна ли е такава разлика? Бихте ли ме посъветвали какво да гледам, за какво да питам, ако реша да купувам. Ето лаптопа, който ми направи впечатление:

https://ardes.bg/secondhand-laptops/Dell-Latitude-E6420-Intel-Core-i5-78366

# 1
Моделът на конкретния лаптоп е от преди 5 години, представи си колко морално остарял е (този не е чак толкова, защото е бил от най-високата серия на Dell, но все пак). Друг е въпросът и колко е ползван. Също така размерът от 14" не е от най-предпочитаните и е логично когато се продава втора употреба да е по-ниска цената.
Като цяло не бих те съветвала да купуваш нещо на старо, ако не разбираш поне малко от хардуер. Peace Иначе пак си е въпрос на късмет (както е и с нов), но при втора употреба рискът е по-голям. И не го слушай твоя приятел, защото той може да си избере запазена машина и може да си я оправи безплатно. Wink

# 2
какъв ти е бюджета в момента за лаптоп?
Батерията вероятно е заминала на този вече или скоро ще сдаде багажа. При мене батерия повече от година не издържа.
И за мен най-добър вариант е нов с гаранция поне 2 години, за да си спестиш ядове.

# 3
Твърди, че за цената на нов, но нисък клас лаптоп си купува такъв, но от доста по-висок клас-стар.

Така е. Важи не само за лаптопите, но и за всякаква техника.  Simple Smile
Добре е обаче да ти го избере човек, който разбира и знае какво да търси и кое си заслужава.

# 4
Благодаря за съветите. Бюджетът ми е нисък, тъй като не съм очаквала моя лаптоп да ме напусне точно сега и не съм предвидила много пари за нов. Иска ми се да е в рамките на 500лв. Размер 14 " ми е добре на мен и предишния ми е такъв. Предпочитам да е по-малък и лекичък, защото го разнасям и ще ми тежи. Едновременно с това държа да има оптично устройство, така че под 14" май няма да има такова.
Не бих казала, че разбирам от хардуер. Може би трябва да обясня за какво ми е нужен. Засега единствено за връзка със света, за филми, за музика, да запазя и някой документ също, но не голям обем. дебело да подчертая, че не играя никакви игри, тоест не ми е нужен да е геймърски. Нямам особени претенции, само да е здрав, не ми е нужна кой знае каква памет.
Прави сте, че съмненията около старите лаптопи са много. Никога не мое да се знае със сигурност, кой колко го е използвал, как го използвал и колко още ще живее батерията. Само че ми писна от нови лаптопи, които живеят в рамките на гаранцията и сдават багажа. Иначе последният се оказа с изненадващо издръжлива батерия, трета година батерията държи около 4 часа, което мисля, че е добре. За него само аз съм си виновна, че си отива, изтървах го много жестоко на теракота и пак работи, въпреки че е в лошо състояние.

Последна редакция: чт, 30 юни 2016, 13:22 от Анонимен

# 5
Както написах, гаранция колко ще издържи, независимо нов или стар, нямаш. Аз бих взела този с най-дълга гаранция, ако се чудя между няколко подобни модела.
Ако решиш да вземеш нещо втора ръка е добре да има човек с теб, който да направи няколко теста на лаптоп-а. Първо да свери конфигурацията дали съвпада с фабричната, за да не се окаже, че някои части са подменени. Тест на хард диска за "bad" сектори + проверка на циклите. Тест на капацитета на батерията. Тест за изгорели пиксели.
Това е, което се сещам за момента.
Какъв е сегашният ти лаптоп?

Последна редакция: чт, 30 юни 2016, 12:28 от something new

# 6
500 лв за стар са много пари за мен. И аз бях мислила за такъв, че по -евтино, но в един форум имаше запитване, че се търси лаптоп със запазен вид, който да можел да издържи поне половин час работа и другите пишещи коментираха, че авторът на обявата за пореден път купувал такъв, а той пък им каза, че продавал такива (в заложни къщи).   Shocked    
От тогава никак нямам желание да пробвам такава техника.

Един познат си купи лаптоп 4 ГБ (Той само филми гледа и играе онлайн шах), на който батерията издържа 7 часа. и е с две години гаранция. За 600 лв.

Друга идея е таблет с голям екран. По-лек е, по желание можеш да му добавиш клавиатура, че и мишка даже. Моят издържа около десетина часа на батерия. Гледам филми във влака с него и ровя в нета.

# 7
За 500 лв. може да се купи нов лаптоп за нуждите, които си описала.

# 8
А разглеждала ли си изобщо нови лаптопи в интернет? Тъй като за 500лв можеш да си купиш съвсем приличен лаптоп, който ще има гаранция и ще ти върши нещата за които искаш да го ползваш. Аз преди 3,4 год си купих Леново струваше на промоция 900лв, след няколко месеца (3 май бяха) ММ го е ползва няколко часа вкъщи, изключва го и ми го носи на работа, натискам да го вкл...нищо не святка. И бях много ядосана, на лаптопа, на марката, викам си няма да си купя повече такава марка, на 3 месец да се развали. Обаждах се на Леново България от там на другия ден ми пратиха куриер да вземе лаптопа, след по - малко от седмица ми го върнаха, дънната платка била изгоряла, сменили я, нищо не съм плащала и от тогава до сега лаптопа си работи без проблеми. Промених си мнението за марката, коректни излезнаха, а това все пак е техника, случва се да се развали, когато е веднъж мога да си затворя очите, за повече - не. В началото играх игри, дори Симс, която не е малка игра, сега вече гледам само филми на него, а ММ си тегли песни и го използва да пуска музика чрез пулт в заведението си.
Сега бегло погледнах в технополис какви лаптопи предлагат до 500лв и имаше поне 10вида, различни марки и характеристики. Моя мисля че беше с 4ГБ рам и 1терабайт място. Такъв можеш да намериш за парите си, ще е нов, ще има гаранция. Пък дори може да изчакаш някой да намалят, в емаг правят често намаления.
Надявам се да не се счете, че правя реклама на тези сайтове и магазини, просто обикновено от там си пазарувам техниката и давам пример.

# 9
Като посочих цифрата 500, имах предвид, че толкова мога да отделя за лаптоп въобще, стар или нов.Знам, че новото си е ново, но знам и че в рамките на посочената сума, са ниския клас нови лаптопи, а ако е стар бих могла да взема доста по-висок клас.Не ми е важно дали ми е нов или стар, единствено искам да е качествен и издръжлив. От друга страна това с батерията е голям проблем.Все пак човек си купува  лаптоп, за да е максимално мобилен, а не през десет минути да търси контакт, за да го зарежда.
Бих ви била много благодарна, ако ми препоръчате нещо,може би лаптопите, които ползвате, или имате наблюдения. Също така, ако имате положителни впечатления от нови лаптопи в рамките на 500 лв.

Последна редакция: пт, 01 юли 2016, 11:42 от Анонимен

# 10
Една нова батерия не струва милиони. Ако оригиналната не е съвсем издухана, може след някой и друг месец да си купиш нова – когато събереш парите.
Нали каза, че имаш познат, който се занимава с такива неща? Помоли го да ти подбере най-доброто за парите ти. Поне ще знаеш, че няма да те излъже.
Много познати ползват лаптопи втора употреба и са повече от доволни.

# 11
Не виждам смисъл да си купиш лаптоп за 400лв на старо и след някой месец да дадеш 160лв за батерия (толкова струват на dell latitude). Peace Освен това въпросният модел е с много малък HHD, RAM като на повечето евтини лаптопи в момента, единствено процесорът му е по-хубав. С такива процесори са по 800-900лв, но тя спокойно може да си вземе някой лаптоп с Pentium за по-малко пари, съдейки по нуждите и.

# 12
...ако е стар бих могла да взема доста по-висок клас.

Втора ръка лаптоп от този сайт (и подобни), който си посочила в първото си мнение в темата, не е "доста по-висок клас" в сравнение с нов.

Общи условия

Активация на акаунт