Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 80 498
  • 740
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 2 152
До Батето! Разгледах всичко от теб за майонезите. Искам да ги пробвам, но нямам отделно пасатор, а приставка към робота. Дали ще стане с нея твоят метод за приготвяне? Питам, защото приставката не може да се вдига след 30- тата секунда.
 newsm78

изобщо не ползвам метода с вдигане на пасатора нагоре - точно при вдигането, понякога стават фалове ....

# 211
  • Мнения: 2 152
Здравейте, някой може ли да ми каже колко грама тежи 1 пакетче бакпурвар в България  newsm78

Харесах си една рецепта, НО пише 1 пакече......ненавиждам такова определение Mr. Green

почти всички стандартно са по 10 гр.

# 212
  • софия
  • Мнения: 30 826
До Батето! Разгледах всичко от теб за майонезите. Искам да ги пробвам, но нямам отделно пасатор, а приставка към робота. Дали ще стане с нея твоят метод за приготвяне? Питам, защото приставката не може да се вдига след 30- тата секунда.
 newsm78

изобщо не ползвам метода с вдигане на пасатора нагоре - точно при вдигането, понякога стават фалове ....
Т.е. да не вдигам пасатора, а да го държа на дъното? Много ме амбицира. Да не мога да направя една проста майонеза, а първия път стана идеална.

# 213
  • Мнения: 3 020
Ако не се вдига нагоре, отгоре остава неразбито олио.
Аз вдигам и свалям постоянно, тоест 'пасирам' енергично и винаги досега е ставала идеална... пу-пу-пу, да не разваля магията  Grinning
Сигурна съм, че проблемът при теб, Звънче, е бил в по-малкото олио. Остане ли течна, или пък е по-течна, отколкото ти се иска, добави малко олио и давай пак с пасатора. Ще стане.  Peace

П.П. никога не съм спазвала нито ред при слагане на продуктите, нито еднаква Т

# 214
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Звънче, нали не забравяш и киселината? Според нас става по-добре с изкуствената лимонена киселина, а не с истински лимон. Колкото повече истински лимон има в смеската път, толкова по-течна става майонезата. Тъй като се слага някъде 1 лъжичка от това лимонтозу във вода, не мисля, че нещо много ще ти стане от него.

Но освен вида на киселината, важно е и количеството. Wink

П.С. Винаги досега половинката е правила майонезата и винаги вдига пасатора нагоре. Досега гафове няма - нито при млечната, нито при яйчната.

# 215
  • софия
  • Мнения: 30 826
Не забравям киселина - първия път сложих сок от 1/2 лимон, втория само няколко капки. Довечера ще пробвам първоначално да не слагам и после ще добавя.

# 216
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Ако първоначално не сложиш, според мен няма да стане. За да не ти кажа нхякоя глупост, първо ще прочета какви точно реакции се случват (знае се какъв е начинът да се смесят мазнина и обикновена течност, за да се получи емулсия) - доколкото знам, без киселината няма да се смесят, т.е. няма да получиш емулсия.

# 217
  • софия
  • Мнения: 30 826
Не се занимавай. Ще сложа първоначално лимонтузу и когато стане ще добавя лимон.

# 218
  • WonderLand
  • Мнения: 3 896
Аз когато правя майонеза слагам 50мл мляко или 1 яйце,  сол,  черен пипер и лимонтозу на прах и чак тогава 150-200 мл олио и винаги се получава.

# 219
  • Русе
  • Мнения: 6 221
Втора доза млечна майонеза не ми се получава. Седи като вода. Къде бъркам? Да я хвърля ли? Първия път сложих в началото лимоновия сок. Реших, че е от него. Спазих съотн. 1:2 мляко олио, бавно дърпам от долу нагоре бъркалката. Веднъж правих и стана супер без проблем. Кво да я правя сега тая смес?

https://www.youtube.com/watch?v=XBIYWlQfrHQ

Обърни внимание на размера на чашата в която се приготвя майонезата.

# 220
  • Мнения: 15 209
Моля да ми препоръчате сладкиш или курабийки с рикота, имам изостанала една опаковка лидълска от 300 г

# 221
  • Русе
  • Мнения: 6 221
Моля да ми препоръчате сладкиш или курабийки с рикота, имам изостанала една опаковка лидълска от 300 г


http://yoli-www.blogspot.bg/2012/09/blog-post_27.html

# 222
  • софия
  • Мнения: 30 826
Втора доза млечна майонеза не ми се получава. Седи като вода. Къде бъркам? Да я хвърля ли? Първия път сложих в началото лимоновия сок. Реших, че е от него. Спазих съотн. 1:2 мляко олио, бавно дърпам от долу нагоре бъркалката. Веднъж правих и стана супер без проблем. Кво да я правя сега тая смес?

https://www.youtube.com/watch?v=XBIYWlQfrHQ

Обърни внимание на размера на чашата в която се приготвя майонезата.
Баш такава ползвам. Пак нищо не става. Сложих лимонтозу. Може и от бъркалката да е. Усещам през чашата как се загрява сместта. Добавях олио. Сега е пак в хладилника да се разслои.
Много се ядосвам. По-скоро е научен интерес. Ако не бях правила, щях да си кажа, че не се получава, но сега не мога да разбера защо.

Последна редакция: пт, 15 юли 2016, 21:37 от zvanche

# 223
  • София
  • Мнения: 267
Здравейте,
накиснах си сух боб за варене не снощи,а предната вечер.Вчера нямах време да го сготвя и остана за днес.Сега го слагам да се вари и ми мирише леко на вксинало,възможно ли е да се е развалил?
Винаги му сменям две води като го сложа да се вари,дали ще се оправи?
Или да не рискувам...

# 224
  • Sofia
  • Мнения: 29 229
ще се оправи

Общи условия

Активация на акаунт