Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 80 459
  • 740
  •   1
Отговори
# 120
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
имам в задния двор една лоза, но гроздето е дребно със семки и леко кисело и никой не иска да го яде.
две години подред се опитвам оцет да направя, но не ми става.

оронвам зърната, почиствам от лоши, измивам и намачквам. слагам в голям буркан и покривам с марля.
първият път ми мухляса, вторият път се завъдиха толкова винарки, че направо ми стана гнусно, защото взеха да се развърждат по стените набуркана (отвън) и хвърлих всичко.

тази година като гледам пак ще имаме доста грозде, как да си направя оцет? Thinking

# 121
  • Мнения: 1 934
asyalein, моят е ябълков, ето тук има писано за винен

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=226013

# 122
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аха, благодаря, то се претаквало....
тази година ще търся подходящи съдове.
 

значи дали разбрах правилно: намачквам гроздето, слагам го в съд (с марля или капак?), претаквам 24 дена, после отделям сока от джибрите, този сок го слагам в бутилка с марля на гърлото и чакам да стане оцет...

# 123
  • Мнения: 23 692
аха, благодаря, то се претаквало....
тази година ще търся подходящи съдове.
 

значи дали разбрах правилно: намачквам гроздето, слагам го в съд (с марля или капак?), претаквам 24 дена, после отделям сока от джибрите, този сок го слагам в бутилка с марля на гърлото и чакам да стане оцет...

Може да налееш  малко оцет ,или ако имаш стар оцет и  е образувал  пихтиесто тяло да го добавиш,но купените са химични,не правят такова,само естествените имат,става бързо,като закваска е  да го кажа.

# 124
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ще потърся естествен... благодаря.

# 125
  • Мнения: 1 934
Напоследък съм виждала в Бг в магазин истински оцет и вътре си имаше гъба образувана  Simple Smile и беше мътен, нестабилизиран.

# 126
  • Мнения: 899
Между другото, ми се е случвало на оцет, ябълков, който е престоял по-дълго време в шкафа, да се образува такава гъба и аз, явно не знаейки, съм си мислила, че се е развалил и съм го изхвърляла. Явно това е показател, че е истински.

# 127
  • Мнения: 902
Не точно кулинарен, но - вчера правих гювечета, уажсно вкусни. Сложих съдинките в миялната, но сега ме е страх да я пусна. Няма ли да им стане нещо?Ползвам ги за първи път!
П.С. Тутманикът стана! Simple Smile  Peace

# 128
  • Мнения: 7 849
Не точно кулинарен, но - вчера правих гювечета, уажсно вкусни. Сложих съдинките в миялната, но сега ме е страх да я пусна. Няма ли да им стане нещо?Ползвам ги за първи път!
П.С. Тутманикът стана! Simple Smile  Peace
Нищо няма да им стане - пускай смело!

# 129
  • Мнения: 15 009
За втори път правя тази торта
http://mysweethobby.blogspot.bg/2012/10/blog-post_6355.html
Харесва се вкъщи, НО.
Първият слой с натурален шоколад се губи, според мен попива в блата. Какво бъркам? Изчаквам достатъчно време, сместа стяга до твърдо, да не кажа замръзва.

# 130
  • Мнения: 1 730
Здравейте! Бихте ли ме посъветвали относно печене на руло " Стефани"? Обикновено отдолу не ми се изпича много добре. Колко вода или олио слагате в тавичката и на колко градуса печете? Ще бъда благодарна за съветите ви.

# 131
  • Мнения: 2 152
Здравейте! Бихте ли ме посъветвали относно печене на руло " Стефани"? Обикновено отдолу не ми се изпича много добре. Колко вода или олио слагате в тавичката и на колко градуса печете? Ще бъда благодарна за съветите ви.


180С само на мазнина

# 132
  • Русе
  • Мнения: 6 215
Здравейте! Бихте ли ме посъветвали относно печене на руло " Стефани"? Обикновено отдолу не ми се изпича много добре. Колко вода или олио слагате в тавичката и на колко градуса печете? Ще бъда благодарна за съветите ви.


В рецептата е обяснено всичко.

# 133
  • Мнения: 211
Имате ли идеи за салата с кус-кус? Или може би по-скоро гарнитура кус-кус за печено пиле? Дали ще върви с пилето? Моля, споделете идеи!  bouquet

# 134
  • Sofia
  • Мнения: 29 224
Какво да приготвя за две деца/на 16год./за екскурзия на планина/за половин ден/?

Общи условия

Активация на акаунт