Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 80 483
  • 740
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 22 036
Благодаря момичета и момчета Simple Smile.
Направих сладко и стана страхотно, много бистро и ароматно. Доволна съм, защото за втори път в живота си правя сладко. Ако на някой му е интересно ще дам рецептата, защото комбинирах няколко от нета.

# 166
  • Мнения: 7 849
Down Under, дай! А щом само аз съм желаеща може и на ЛС, а и така по лесно отива в тефтера.

# 167
  • София
  • Мнения: 12 226
Down Under, дай! А щом само аз съм желаеща може и на ЛС, а и така по лесно отива в тефтера.

Ааааа, не! На ЛС не може. Също се интересувам, как се прави сладко от цитруси. Благодаря!  Simple Smile

# 168
  • Мнения: 22 036
Пуснах я на Биляна на лична и цитирам:
Рецептата, която ползвах за основа е с:
1 кг. захар
1 кг. плод
1 литър вода
1/2 ч.л. лимонтозу

Плодовете се обелват и надупчват с игла. Аз настъргах кората на лимоните и портокалите. В половината вода разтворих половината захар и добавих настърганите кори плюс няколко парчета обелен джинджър. Варих около 30 минути и прецедих сиропа.

Обелените плодове варих 3 пъти по 4 мин. (всеки път в студена вода), изцедих ги и когато изстинаха нарязах портокалите и лимоните на полумесеци, а мандарините разделих на парченца.

След това, в прецедения сироп добавих останалата вода и захар и след разтварянето на захарта добавих плодовете. Варих, докато ми допадна консистенцията. Добавих лимонтозуто 4-5 минути преди да изключа сладкото.

Насипах го горещо в буркани и ги обърнах.

В бъдеще ще намаля захарта, тъй като правя малко количество, което ще се изяде бързо, а и аз не обичам много сладко. Бих пробвала и да добавя карамфил, мисля, че ще е подходящ аромат, а и канела.

Имай предвид, че доста омекват плодчетата, но пък заради ципата, като че ли не е зле.".

Иска ми се някак да запазя цветовете на различните плодове, но може би трябва по отделно да ги обработя някак newsm78.

# 169
  • Мнения: 2 927
Преди време бях правила рецепта от форума за многолистно тесто, крем и кайсия. Май се казваше нещо като "яйце на очи". Не откривам рецептата, някой може ли да помогне?

# 170
  • София
  • Мнения: 267
Здравейте,
искам да опека цяло домашно пиле. Трябва ли да го варя предварително?  newsm78
И въобще каква е разликата в приготвянето спрямо магазинските пилета?

# 171
  • Русе
  • Мнения: 6 216
Преди време бях правила рецепта от форума за многолистно тесто, крем и кайсия. Май се казваше нещо като "яйце на очи". Не откривам рецептата, някой може ли да помогне?

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=652899

# 172
  • Мнения: 899
Домашното пиле или го вариш предварително или го печеш под фолио с часове. Обикновено са доста по-жилави от "купешките". Ако домашното пиле е наистина пиле (3-4- месечно) и е бройлер, тогава можеш да минеш и без варене, а само печене под фолио за около 1, 1/2 часа.

# 173
  • София
  • Мнения: 102
Моля за идея какво да направя с 1 малка кофичка заквасена сметана, малка опаковка течна животинска сметана и малка опаковка (250 г) маскарпоне. Срокът им на годност вече изтича, а аз не съумях да ги използвам. Може би крем, сладолед?

# 174
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Бих ги направила на чийзкейк, блата отдолу с натрошени бисквитки и масло. Отгоре може да се залее с конфитюр или да се нарежат свежи плодове.

# 175
  • Мнения: 7 849
Здравейте,
искам да опека цяло домашно пиле. Трябва ли да го варя предварително?  newsm78
И въобще каква е разликата в приготвянето спрямо магазинските пилета?
Аз пека домашни в плик, намазано с масло и подправки, добавям малко бира за разкош и става без варене. Ако нямаш пликове за печене - в иена глаз. Разликата е във времето на печене.
От соковете и мазнината, които изтичат правя сос.

Последна редакция: пн, 11 юли 2016, 17:44 от Билян@

# 176
  • Мнения: 899
Можеш да направиш бърза тортичка с бишкоти, маскарпоне и праскови.
Разбиваш заквасената сметана с пудра захар (на вкус). Добавяш маскарпонето + 1 ванилия и разбъркваш да се хомогенизира.
В малка тавичка нареждаш пласт бишкоти (потопени в компот или захарен сироп. Покриваш с крема и отгоре нареждаш праскови на филийки.

Течната животинска сметана можеш да използваш за запеканка с картофи (предварително сварени)+колбас+сметаната. Разбъркваш добре, поръсваш с кашкавал и запичаш Simple Smile

Това ми идва на прима виста. Успех  chef

# 177
  • Мнения: 43 665
В Лидл видях да продават подправка лимонена трева. Някакви идеи за какво се ползва, каква е на вкус и дали да се купи.

# 178
  • София
  • Мнения: 12 226
Пуснах я на Биляна на лична и цитирам:
.....................

Иска ми се някак да запазя цветовете на различните плодове, но може би трябва по отделно да ги обработя някак newsm78.
Много ти благодаря!
Записах си я, знае ли човек дали няма да му дойде музата... Simple Smile
За да станат с хубав цвят всеки плод трябва да си е отделно. Хубава ти е рецептата, захарта бих я намалила на 800 г  Peace защото предполагам, че портокалите са много сладки, лимоните са кисели, мандарините и те са сладки и 800 г захар за мен е достатъчно, поне аз така практикувам при череши, кайсии, ягоди. За мен е бавно сладко, като време, но не е сложно, а за да станат на отделни парчета и с много бистър сок първо се поставят във варна вода за да се стегнат парчетата плод и при варенето да не се размачкват и после се варят.  Това последното е невъзможно за мен, нито я имам варта нито ще я търся, но баба ми така вареше меките плодове и слагаше по една цяла ядка вътре. Жестоко го правеше, но и много ралота и занимавка.

# 179
  • Мнения: 9 475
В Лидл видях да продават подправка лимонена трева. Някакви идеи за какво се ползва, каква е на вкус и дали да се купи.

като шарена сол е, с мноооого лек дъх на лимон. Не си струва, преди няколко дни я изхвърлих, омръзна ми да я премествам.

Общи условия

Активация на акаунт