Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 80 482
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
В Лидл видях да продават подправка лимонена трева. Някакви идеи за какво се ползва, каква е на вкус и дали да се купи.

Ползвам я на птиче месо, допълва се чудесно с босилек / машерка, по мое мнение. Продава се и нещо като "лимонена сол" - т.е. сол с лимонена трева. Наистина има лимонен аромат, но го има и вкуса на зелена подправка.

Не съм я ползвала сигурно от година, защото в микса "провансалски подправки" има и лимонена трева и според мен не е нужно повече от това. Препоръчвам ти този микс пред лимонената трева. Споко, не е тип Маги сос / вълшебно прахче - просто са смесени подправки в определено съотношение - розмарин, босилек, мащерка, естрагон, лимонена трева, бял пипер май имаше... Прекрасно се връзва и за зеленчуци, и за птиче месо според мен. Придава много средиземноморски вкус.

# 181
  • София
  • Мнения: 267
Здравейте,
искам да опека цяло домашно пиле. Трябва ли да го варя предварително?  newsm78
И въобще каква е разликата в приготвянето спрямо магазинските пилета?
Аз пека домашни в плик, намазано с масло и подправки, добавям малко бира за разкош и става без варене. Ако нямаш пликове за печене - в иена глаз. Разликата е във времето на печене.
От соковете и мазнината, които изтичат правя сос.

Благодаря,Биляна! Имам плик,така ще го изпека! А колко часа ориентировъчно се пече?

# 182
  • Мнения: 22 036
Марчева, и аз установих, че ми идва много захарта Simple Smile. Имахме на времето две сливови дървета, които раждаха огромни ярко жълти сливи с много малка костилка (кумбалки им казваше баща ми) и баща ми правеше сладкото, както и баба ти, с вар. Аз за втори път в живота си правя сладко, а и ние ядем по малко с палачинки или пържени филии, но пък на мен ми е любопитно да се пробвам като ми изпаднат някакви плодове.

Лимоновата трева е много характерна за азиатската кухня, но прясна. Сушена не съм ползвала, а прясната можеш да добавяш на стър фрай, китайско или тайландско. (суха не бих ползвала, по-добре лимонов сок).

# 183
  • Мнения: 2 927
Преди време бях правила рецепта от форума за многолистно тесто, крем и кайсия. Май се казваше нещо като "яйце на очи". Не откривам рецептата, някой може ли да помогне?

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=652899
Благодаря, точно това е bouquet

# 184
  • Мнения: 5 847
Здравейте,
Харесала съм чугунен грил тиган ,по-голям от плочата на котлона. Проблем ли е за приготвянето на храната-дали ще загаря в центъра,а да не се доопича по краищата.
ЛАВА ( Турски) добра марка ли е?
Благодаря!  bouquet

# 185
  • WonderLand
  • Мнения: 3 896
Решила съм да правя сладолед. Днес направих шоколадов от 500мл прясно мляко, 3 яйца, половин кенче кондензирано мляко и супена лъжица какао. Въпроса ми е ако реша да правя ванилов сладолед без какаото по същата рецепта дали ще се получи? С какото стана малко като пудинг консистенцията, то обикновено сгъстява, ама какво ще стане без него?  newsm78

# 186
  • под тепетата
  • Мнения: 11 232
 Трапезица , това е единствения минус на закупената от мен правоъгълна  грил тава на Лава. По-голяма е от котлона, но я взех такава , защото може да се ползва и във фурната.

# 187
  • Мнения: 7 849
А защо да е минус, та нали чугунените съдове именно заради това са ценни - разпределят топлината равномерно. Аз не виждам проблем, ако котлона е по- малък от съда.

# 188
  • под тепетата
  • Мнения: 11 232
Най-силно нагрява и пече в средата. Доста по-голяма ми е тавата от котлона, а и правоъгълна , а не кръгла.

# 189
  • Мнения: 1 519
3дравейте. Без да искам направих една беля. Изцапах масата (т.е. мушамата) със сос от яхния. Не го изчистих навреме и боядиса мушамата. Остана едно неприятно оранжево петно, което е много упорито,с различните препарати само избледня, но не изчезва.
Ще съм ви много благодарна ако знаете начин да се махне Praynig

# 190
  • Мнения: 23 704
Ще  избледнява ,но начинът е   път до магазина и обратно.С червен пипер ми се е случвало ,като  го мелим да попадне   като насипвам.Или търпиш   петното,или пътя  дето посочих.
Ще се изненадам,ако някой  знае начин да го премахне и  благодаря предварително дето викат.

# 191
  • Sofia
  • Мнения: 29 225
С магическата гъба пробвайте

# 192
  • Мнения: 7 849
С магическата гъба пробвайте
Доли, може ли снимка или линк, за първи път чувам. Embarassed

Едит: образовах се  http://nemski-centar.com/magicheska-gaba-Cleany
ПП Немскаият магазин ми е близо, а аз дори не съм ги забелязала ето какви отзиви прочетох, ще си я купя
http://-spam196-.com/komfort-i-uiut-v-doma/nashite-malki-trikove … domakinstvoto/15/

Последна редакция: вт, 12 юли 2016, 23:10 от Билян@

# 193
  • София
  • Мнения: 12 226
А защо да е минус, та нали чугунените съдове именно заради това са ценни - разпределят топлината равномерно. Аз не виждам проблем, ако котлона е по- малък от съда.
Точно! С такъв тиган съм , правоъгълен е . Имам и няколко тенджери и по-хубаво от тях - няма. Освен това и се почистват фантастично и на ръка и в миялната. Много съм доволна. Мятам ги на керамиката , включвам на 3/4 стенен от възможни 9 и  Биляна 69 не съм съгласна ,че котлона нагрява само в средата или поне при мен не  е така,  пространство на котлона се е нагряло изцяло, то то си се вижда..  Peace

# 194
  • Мнения: 6 797
Ако в тази марина бутчетата постоят повече - около 3-4 часа, проблем ли е?
http://www.bonapeti.bg/recepti/marinovani-pileshki-butcheta-na-furna/

Общи условия

Активация на акаунт