Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 80 453
  • 740
  •   1
Отговори
# 465
  • Sofia
  • Мнения: 29 225
мерси

и аз не понасям целина,но така или иначе няма да ям,пусти диети Confused

# 466
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 756
   labrex, благодаря ти за отговора!  Hug Hug Hug

# 467
  • Мнения: 1 098
Благодаря ви! Hug
Сложих всичко в тавата и стана супер.Без грам излишна мазнина.Вече определено така ще я готвя.

# 468
  • Мнения: 904
Момичета и тук там момчета, как да приготвя в домашни условия бланширани картофи?
Има ли нещо по-особено заради съдържанието на нишесте в тях?

# 469
  • Мнения: 9 475
аз си бланширам за пържене, макар рядко да пържа Simple Smile
Нарязвам на пръчици - с еднаква дебелина. Крайчетата обикновено отделям и сготвя супа с тях.
Кипвам вода - много количество, за да събира повече картофи, с малко сол.
Слагам картофите вътре, но толкова количество, че почти веднага да  заври водата отново с тях.
Варя минута- две, на око Simple Smile Отцеждам от водата и изсипвам на кърпи, да се отцедят. Нареждам в голямата тава на фурната, на стреч фолио, или хартия  за печене, долу горе на един ред да са, може и да са малко отгоре, но не и на куп, защото ще залепнат така.
Така с тавата - във фризера, да замръзнат.
Едва тогава ги изсипвам в торба и съхранявам във фризер.

# 470
  • Мнения: 904
пеп-4о, много ти благодаря!  bouquet
Идеята да ги замразя предварително в тавата е много добра.

# 471
  • Мнения: 15 009
Колко време се вари заешко месо/домашно/?

# 472
  • Мнения: X
 Tired Исках да направя крем от маскарпоне и ягоди. Съсипах го. Стои, като пресечен и няма кремообразна консистенция. Ясно, че няма да се оправи, но моля, някой да ми посочи грешката, тъй като искам пак да се пробвам. Маскарпонето беше студено и към него добавих 100 гр. разтопен бял шоколад /топъл/ и нарязани ягоди. Кое го е пресякло - топлия шоколад или влажните ягоди?

# 473
  • Мнения: 9 475
топлия шоколад, според мен. Трябвало е маскарпонето да бъде на стайна Т*, а белия шоколад - добре охладен, но не и втвърден де.

Колко време се вари заешко месо/домашно/?

докато омекне, както се казва. Зависи от възрастта на животното. Може да пробваш с вилица - влиза ли в месоо без съпротивление - готово е. Или се опитваш да си откъснеш парче от месото.  Младите се готвят за час, а дъртите  Wink може и 3 часа да се варят. Див пък веднъж варих 5 часа Mr. Green

# 474
  • Sofia
  • Мнения: 29 225
Не мисля,че се е пресекло маскарпонето,може от втвърдения вече шоколад да изглежда като пресечено...опитай пак да го разбиеш. С какво го разби?с какъв уред?
За някакъв сладкиш ли ти трябва или като крем ще го сервираш?

# 475
  • Мнения: X
Благодаря, Пепчо!
Доли, смятах да го сервирам в чашки. Не съм го разбивала, а само разбърках с лъжица. Почти едновременно сложих шоколада и ягодите и се чудя, коя е причината.

# 476
  • Русе
  • Мнения: 6 215
Tired Исках да направя крем от маскарпоне и ягоди. Съсипах го. Стои, като пресечен и няма кремообразна консистенция. Ясно, че няма да се оправи, но моля, някой да ми посочи грешката, тъй като искам пак да се пробвам. Маскарпонето беше студено и към него добавих 100 гр. разтопен бял шоколад /топъл/ и нарязани ягоди. Кое го е пресякло - топлия шоколад или влажните ягоди?

Шоколадът често се пресича, ако се разтапя на висока температура.
При смесване му с маскарпонето трябва да е леко охладен, а маскарпонето предварително разбито /аз използувам телена бъркалка/. По принцип след като разбия маскарпонето на тънка струйка прибавям шоколада при постоянно бъркане.

Ето тук в тази рецепта за крем с маскарпоне съм обяснил.

# 477
  • WonderLand
  • Мнения: 3 896
Само да добавя, че маскарпонето много лесно се пресича при повече разбиване. Нужно му е само колкото да се размекне леко да се поразбие. Вкуса не се променя, но текстурата е зърнеста. Аз съм оправяла пресечено маскарпоне за тирамису като го пасирам или блендирам. Ако не държиш на цели ягоди може да пробваш Peace

# 478
  • На Дунава
  • Мнения: 268
Бихте ли ми предложили рецепта за сладки/бисквити, които не си променят обема и формата по време на печенето?
Децата много искат да си направим бисквитена къщичка като в Хензел и Гретел. Намерих такива формички за тесто, които изрязват отделни елементи от къщичката - стени, покривче - а после, след изпичането, се сглабят. Ако използвам известните ми рецепти, сладките винаги се раздуват по време на печенето, и после няма да пасват една към друга.

В краен случай ще ги направим от неядливо солено тесто, но не ми се вярва да няма подходяща рецепта. Благодаря!  bouquet

# 479
  • София
  • Мнения: 1 832
Направих си вишновка, но ми е доста сладка. Дали, ако й долея преварена вода ще стане блуткава?

Общи условия

Активация на акаунт