Да преправим старите мебели с любов - тема 31

• 170 677
  • 757
  •   1
Отговори
# 105
Ми вземете па се напрегнете, от времето си загубете, какво точно искате вие си решете,
нещо из темите попрочетете, с двете си ръце направете и снимки тука поставете  ooooh!

За всичко останало попитайте тук

# 106
Хъмпти, този който ти препоръчах на левис( то е масло импрегнант за градински мебели), само по него. Отдолу както си решила- шкурене, китване, заглаждане на кита, байцване и тогава него. На осмо имат импрегнант, но не може само по него- отгоре трябва масло за външна употреба да речем. Може и само осмо масло за външна употреба да сложиш...има и цветни от него. Като видиш след време, че е позасъхнало, вадиш кутията , позабърсваш от прахоляка и намазваш. Можеш и да лакираш след Байца, но трябва някоя друга мама да се включи със съвет, защото аз не ползвам лакове и не мога да препоръчам.

Бодливкова,   Joy   Опасна си !

# 107
  • Бургас
Момичета, може ли да боядисам врата с акрилатна боя една врата, без да махам автоемайл лака, с който е сега? Само да почистя и поизшкуря?
Може, точно така боядисвах врата

# 108
Здравейте,
Днес най-накрая подхванах картонетката, която показвах доооста отдавна. Да се похваля, че и ММ помогна този път активно, предполагам заради новата прахосмукачка, която купи от Лидл, че искаше да тества колко ефективно събира прахоляка от машинката за шлайфане  Joy
Цвета си представях по-тъмен от това, което се оказа. И с предните бои на БМ, които бях взела пак така стана  Confused.
Ето малко снимки. Вратичките бяха залепени на едни парчета плат, които махнахме, че бяха разлепени и закъсани на места и от там идваше проблема с плъзгането. Остава ми да изшлайфам сега всяка пръчица и после отново да ги налепим.
Някакви идеи какъв плат да ползваме, този ми приличаше на брезент? и с какво да ги лепим за него? Мислех си за монтажно лепило, топъл силикон newsm78 Някакви насоки ще може ли да ми дадете Praynig

Накрая мисля да му сложа тези дръжки

Последна редакция: нд, 07 авг 2016, 23:47 от drago_2008

# 109
Drago, чудесен шкаф  bouquet ! Браво на вас!
Имам едно лепило в къщи Scotch 3M gel glue, на което пише че става и за текстил и за дърво. Прозрачно е и е еластично. Ние ползваме само него в къщи за всичко. Но мисля че и с горещ силикон ще стане. По-бюджетно ще е. И плата наистина трябва да е бризент. Струва ми се най-здраво като вариант.
Дръжките също си ги избрала хубави!

# 110
Ати, този ефект е постигнат не само с боя. За да стане така, трябва да докараш релеф на фладера на дървото т.е. меката част да я изкараш, за да изпъкнат жилките. По този начин, когато положиш двете бои една върху друга и след това удариш една шкурка ще се получи това от картинката. Ако ти е гладко дървото, боите не се знае дали ще подчертаят фладера ( както е на картинката) или ще се получат безразборни кафеви и бели петна (не че няма да е хубаво де). Има едни четки, с които се прави това преди да се положат боите, когато дървения материал е гладък . Тези, които аз съм виждала, се монтират на винтоверт или бормашина и когато я завъртиш по посока на фладера тя изкарва мекото. Има и плоски четки за на ръка.  Различни видове са- телени и пластмасови. Според мен пластмасовите ще са по- добре за чам. За фурнира не те съветвам да пробваш така,  защото ще го протъркаш.  Чела съм някъде в нета за препарати, които докарват релеф на състарено дърво само с намазване и чакане да подействат, но не съм се задълбочавала. Има и техника с горелка, но това вече не е за в домашни условия Simple Smile и за непрофесионалисти...според мен.
Като говорим за релеф, нямам в предвид кой знае каква изпъкналост на жилките. Съвсем лекичко да е, просто колкото да се разграничат естествените линии на дървото. И като гледам картинката, кафявото е постигнато с много тъмен байц, а бялото може би е боя и не е шкурено, а докато е още полумокра боята е обирана с парцалче. Но до там стигни! Все някой ще се включи със съвет.

Kruhan, благодаря ти много за съветите. Направих пробата и се получи това:

Структурирането на дървото направих с телчета за съдове, но ще си купя четка за винтоверта. После с неразредена акрилна боя нанесох слой по изпъкналите части. След това с четка сложих байц като веднага забърсвах излишното. За завършек трябва да лакирам.

За да ми хареса повече резултата, трябва да избеля малко дървото. Иначе прозира жълтото на чама. По-тъмният байц го скрива, но предпочитам накрая да са светли мебелите. Трябва да усъвършенствам и полагането на бялата боя:

# 111
  • Варна
radinna, благодаря! bouquet

# 112
Браво на теб Ати!
Можеш да пробваш и обратния вариант- мекото с бяло, а изпъкналото с тъмния байц. Ако намажеш с тъмния байц всичко и след като изсъхне байца да почнеш с бялата боя, като след нея , докато не е съвсем изсъхнала, забърсваш внимателно и даже първо напреки на жилките, а после по една бърза и лека ръка с парцала надлъжно. Така бялата боя ще остане във вдлъбнатините на меката част, а от изпъкналото ще си я свалила и ще останат само по тъмен байц. Дори после като изсъхне, можеш да си дооправиш тук таме с фина шкурка, и където се налага да мацнеш от байца...и после лак някакъв задължително. По този начин, мебелите ти ще изглеждат преобладаващо светли. Иначе на тестера ти се е получило мноооого добре Simple Smile .

# 113
Дами, имам една фазерна врата, която искам да боядисам. Изглежда нещо подобно: http://img24.olx.bg/images_prodavalnikcom/96463054_8_585x461_faz … i-4br-_rev001.jpg Има первази от чам, които ще изшкуря и боядисам с акрилна боя, но се чудя дали ще стане същата боя и за фазера? Освен това  дали ще покрие лесно кафявото?

# 114
Привет Hug
Дами, имам една фазерна врата, която искам да боядисам. Изглежда нещо подобно: http://img24.olx.bg/images_prodavalnikcom/96463054_8_585x461_faz … i-4br-_rev001.jpg Има первази от чам, които ще изшкуря и боядисам с акрилна боя, но се чудя дали ще стане същата боя и за фазера? Освен това  дали ще покрие лесно кафявото?
Виж това,ако ти хареса
http://www.comfort.bg/bg/interesno/view/1547.html

http://www.aliexpress.com/item/Wood-Graining-Blue-Rubber-Paintin … 999999.261.uw9J56

# 115
Благодаря, сега ще разгледам. Simple Smile
Другият вариант, за който си мислех е да сложа бяло фолио, но не знам дали може да се залепи без да е свалена вратата.

# 116
Здравейте дами майсторици!
Имам въпрос за третиране на дограма с масло. Ще бъда благодарна за мнения и съвети!

Дограмата е чамова, стъклопакет на 10 години. Изсипах купища пари, тогава беше най-скъпата. Много качествена, но ... имам почти неразрешим проблем. Прозорците, които са на запад, са изложени на много силно слънце. От това още на третата-четвъртата година покритието от външната страна започна да се люпи. Позачистих го, нанесох основа и лак Садолин. Казаха ми, че е много качествен. Е, след още 3-4 години положението е още по-лошо. В момента свалям цялото покритие с пистолет за горещ въздух, шкуря до дърво. Много тежка и тегава работа, защото е неудобно за работа. Забелязах, че дървото е доста сухо.
Отново потърсих информация с какво да намажа. Не намерих нищо подходящо, освен - както ми се струва - омасляване. Та въпросът ми е - някой от вас правил ли е такова нещо на дограма от външната страна? Подходящо решение ли е? Няма да ми е проблем да омаслявам 2 пъти годишно, както прочетох че трябва да се прави. Но няма да понеса трети път това сваляне на боя и шкурене. Пък вече съм и на възраст, нямам мъж, на който да разчитам, оправям се сама.
Моля за мнения и съвети - да омаслявам ли? И евентуално с какви препарати, колко пъти се минава. Четох за Осмо за екстериор, финиш и за UV защита. Но малко се обърках.

Извинения, стана дълго! Благодаря предварително!

# 117
Drago, чууден шкаф!
Anetart, това ми напомни как баба ми на село беше боядисала стените с такива валяци на фигурки. И става все едно тапет  Grinning
Детка-петка, нямам опит с масло, макар че му се глася, но ще видим. Но щом Осмото имат масло за дограми, означава, че си е подходящо и сигурно се използва. Успех!

# 118

Детка-петка, нямам опит с масло, макар че му се глася, но ще видим. Но щом Осмото имат масло за дограми, означава, че си е подходящо и сигурно се използва. Успех!

Благодаря! Дано някой се отзове, че съм на зор, трябва да завърша прозорците!
Много разчитам на мнение на някой, който е правил такова нещо. На търговците много не вярвам - всеки гледа да си продаде стоката.

# 119
  • Бургас
Детка-петка, точно дограма не съм омаслявала, но челни дъски на покрив и беседка имам омаслени от 4 години и не са мръднали. Първо и при мен бяха минати със Садолин и след 1 година не си личеше изобщо да са лакирани.
Ползвах Осмо за външна употреба.

Общи условия

Активация на акаунт