Да преправим старите мебели с любов - тема 31

• 170 818
  • 757
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте момичета!
Имам няколко въпроса за дюшеме:
1. Ако сте циклили скоро дюшеме, моля споделете каква цена ви излезе на квадрат цикленето и фугирането.
2. Ако някой е омаслявал дюшеме с Осмо, моля да сподели какво точно Осмо е ползвал, как е излязъл разхода на масло и дали е доволен от резултата.
3. Сами ли омаслявахте дюшемето, или фирмата която цикли ви омасли пода?

При мен колебанията бяха първоначално между лак и масло. Решението е взето, искам масло. Обаче всички фирми, към които се обръщам за цикленето, не искат да омасляват. Държат си на лака.
Та ще трябва ако искам масло да се справя сама. Но нямам никакъв опит. Не знам дори какво количество масло да си поръчам. Дюшемето е към 50 кв.м.

# 646
  • В градината...
Танзу, за 50кв.м. 2 кутии ще ти стигнат  Peace че и ако  не поеме много дървото, ще хартиса
Омаслява се за цвят с това http://www.phivex.com/oils.html?page=shop.product_details&fl … amp;category_id=3 а отгоре с твърда вакса

Момичета, аз ли не съм видяла или досега не го е имало този продукт http://www.phivex.com/oils.html?page=shop.product_details&fl … amp;category_id=7
много се зарадвах като го видях това масло за външни условия

Последна редакция: ср, 18 яну 2017, 10:08 от perunika

# 647
  • Варна
Да се включа и аз със съвети за омасляване на дюшеме, защото вече имам опит - сама омаслих 100 квадрата на 4 ръце. Не е лесно, не ми беше забавно, цялата процедура трая около 3 седмици, но сега си струва всяка минута страх, болки в кръста и китките, както и ставането рано, за да омасля една стая преди да отида на работа. Омаслявах с четка, по съвет на моят гуру от тази тема - baibibi. За съжаление тя вече не влиза тук, а опитът и препоръките й бяха безценни, както за техника, така и за комбинация на цветове. Аз исках кафяво меден ефект и минах две ръце с цветно финишно масло за под, /номер не помня, но ако трябва ще го пиша утре/. В първата стая минах две ръце само с четка, с интервал от 24 часа, което беше адски трудно за мен, защото беше хладно времето и маслото се сгъсти. Тогава реших и дадох още малко пари, та си купих разредител за маслото, от представителния магазин, и стана лесно нанасянето. В следващите помещения вече много ми писна да разнасям толкова много докато попие  и взех един парцал за проба, а то се оказа доста по-лесно и след всяко мацане минавах леко с парцала да разнасям и втривам. Така е значително по-лесно и няма чак такива загуби. За тези 100 кв. м купих голяма бака от 2,5 л и ми остана, та не съм сигурна колко точно е разхода. След двете ръце цветно минах и две ръце твърда финишна вакса МАТ пак голяма бака, защото дюшемето ни е чамово и има 16 стъпала към втория етаж, а по тях е доста износването. Засега, вече три месеца няма следи от износване, но е рано все пак. Хубавото е, че се наложи да прекараме един кабел и малко се наруши покритието, веднага извадих парцалче и мацнах наранените участъци - няма разлика с другото. Това е моето впечатление на новодомка Wink

Сега да кажа нещо много ВАЖНО, което изпитах на гърба, очите и ръцете си, и от което бях готова да си тегля куршума в буквален смисъл. Мебелите за новата ни къща бяха на верандата, завити с найлони и чакаха да омасля и да ги внесем. Обаче една нощ заваля проливен дъжд и започна леко да пръска там, та бързо и панически внасяхме всичко вътре. Обаче предния ден бяха циклили и ние като мераклии бяхме пуснали прахосмукачка и избърсали със сух парцал, /въпреки, че майсторът ни предупреди да го направих току преди омасляването/. И, при внасянето понеже бързаме, мебелта е тежка дъбова гарнитура с крака огромни дървени топки, мъжа ми залита, тъпче леко около врата с маратонки, пръска от входната врата дъжд, аз предупреждавам, ама то си е тежко.... И като почнах да омаслявам дневната, това след една седмица, всичко става супер докато стигнах до тази врата. Понеже маслото било цветно, /това после момчето от магазина се сети/, започнаха да се появяват едни черни, чисто черни следи от маратонки, черни кръгове - следи от топките на мебелите, които сме оставили да си починем. Пред банята и пред балконската врата се появиха едни черни пръски, като все едно си изтръскал метла. Излизайки от банята, пред врата имаме сложена изтривалка, все пак се е разнасяла лека пара, влага, капки и това си се открои, ама ярко и супер грозно. Просто щях да получа инфаркт, съвсем честно. Толкова труд, пари, мерак, чакане 6 години да направим къщата и да омасля и накрая.... Обаче някак това леееееееекинко се тушира от мат финиша, доста се разми в очите ми с времето и сега е просто като едно старо, та чак древно дюшеме покрито с патината на времето Joy Освен това мъжът ми леко го мина с виброшлайф, остави едни следи, които някак скриха грайферите от маратонки и станаха като големи леко по-тъмни петна и ...след петия ден почти не ги забелязваме. Извод: НИКАКВА влага, вода, ако се полага масло в цвят!!!!!!!!! Или пак циклене.

Обаче, последно, топлината, мекотата, удоволствието на бос крак е несравнимо с лакирано дюшеме. В апартамента също сме били 20 години с чамово дюшеме, но лакирано - няма нищо общо.

УСПЕХ, момичета, заслужава си усилието!!! Аз съм омаслявала голяма дъбова маса, таван на барбекю и мога да кажа, че голямата площ на пода си е изпитание, но си заслужава. Във Варна, ако искате да ви омасли професионално момчето от представителството на ОСМО, цената е  8 лв на квадрат /по спомен/. Преценете дали ще ви е по-лесно да платите, или да си го направите сами.
А, важно: мирише си в рамките на седмица и не става да се прави на закрито - иска проветрение Naughty

bouquet Много писах, но исках да съм полезна, защото цяла къща построихме не без помощта на този форум.

ПП. Забравила съм как се качват снимки и затова не показвам Blush

Последна редакция: ср, 18 яну 2017, 11:21 от galenaa

# 648
galenaa аз омаслявах чамова маса в бяло. Докато се наканя да омасля я ползвахме няколко пъти, вкл. и гости... На сухата маса нищо не личеше, но като минах първата ръка и веднага лъснаха на 2 места кръгчета от чаши. Зашкурих леко и след всички ръце/и финиш безцветен сатен/ почти не си личи  Peace

Много точно и увлекателно си  описала всичко  Peace Hug

P.S. На топло трябва да се работи, по-добре и пълноценно,и бързо попива маслото. Или самото то се затопля  Peace

# 649
СедеФка, много благодаря! Само не разбрах - за тези посочените задължително е нужен лак отгоре?

Нямам опит с лак  Thinking Аз май не харесвам лакирани повърхности  Blush
Той просто запечатва, ако е мат няма и да разбереш, че има  Simple Smile

# 650
  • Варна
galenaa аз омаслявах чамова маса в бяло. Докато се наканя да омасля я ползвахме няколко пъти, вкл. и гости... На сухата маса нищо не личеше, но като минах първата ръка и веднага лъснаха на 2 места кръгчета от чаши. Зашкурих леко и след всички ръце/и финиш безцветен сатен/ почти не си личи  Peace

Много точно и увлекателно си  описала всичко  Peace Hug

P.S. На топло трябва да се работи, по-добре и пълноценно,и бързо попива маслото. Или самото то се затопля  Peace
Това поне е успокоение, защото аз много се укорявах, че исках в цвят. Мислех си, че ако беше безцветно масло и няма да личи. Служителят в магазина каза, че е имал един такъв случай, в който след първа ръка са избили тъмни ивици като черти и след много умуване домакинята си признала, че минала с лекичко влажна стирка. Само че там не са били на финала на строеж, на финанси, на търпение и са циклили наново. При нас нямаше как да се случи, затова - леко и на места с виброшлайф и после... старо, протрито от поколения дюшеме Joy
Абе аз увлекателно разказвам сега чрез пръстите си, ама какви думи се лееха от устата ми по време на многострадалния ми процес.... Само страха от ново намокряне на капки ме спираше да пролея и сълзи  hahaha
Обаче пък как си заслужава...

# 651
  • Пловдив
Дами, трябва ми съвет как да постъпя с един естествен паркет, който претърпя инцидент преди повече от 2 месеца.
Дефектира чисто нов кран на парното и стаята се наводни.  ooooh! Не си представяйте газене до колене във вода, но все пак се намокри. Паркетът е поставян преди много години като е лепен с асфалт, такава е била тогавашната технология. Беше идеално сух и без някакви видими повреди. След намокрянето обаче започна да скърца на места. Вероятно е разлепен. В интернет намерих информация за залепяне чрез разпробиване и инжектиране на специално лепило, но не знам доколко е приложимо в този случай.
Притеснява ме и тази остатъчна влага под паркета. Ако успеем да го залепим, как да съм сигурна, че тази влага няма да благоприятства развитието на някакви микроорганизми.  Rolling Eyes Много искам да успеем да запазим паркета, но все пак искам и да сме здрави.
Говорихме с двама майстори, но всеки от тях е на различно мнение. Според единия може да пробваме със залепянето, но не дава гаранция, че на 100% ще се залепи отново. Вторият пък настоява да махнем паркета, да направим заравнителна замазка и едва тогава да се реди нов паркет, който ще е различен от този в останалите помещения и ще ни струва по над 100 лева за квадратен метър.  Rolling Eyes
Та... търся съвет, защото сумата за поставяне на нов естествен паркет е доста висока. Отделно от това, процедурата ще отнеме много време /и нерви, разбира се/.
Всичко в апартамента е готово, оставаше само да се изцикли и омасли паркета, а сега всичко започва отначало.  Crazy
Лошото е, че имаме поръчани интериорни врати, чиито размери са взети спрямо паркета.

Редактирам: Дали е удачно да използваме електрически влагоабсорбатор, за да опитаме да изсушим?

# 652
  • Варна
galenaa благодаря, че сподели, много ценна информация от първа ръка.  bouquet

Аз съм фен на Осмо и много бих се радвала да споделиш и по натам как се държи с времето върху чам.

Ако не е проблем и някоя снимка? Чамът е малко особено дърво, меко и променя цвета си с течение на времето към червено, ако не е лакиран, затова ми е много интересно и важно да разбера как се държи с масло.

Аз омаслих един чамов цветарник с Осмо за външна употреба, онова леко бронзово, но ми досвидя да го оставя навън за да преценя свойствата  Grinning

# 653
  • Бургас
Нямя проблем да стои навън Осмото - от години имам доста чамови неща омаслени и стоящи навън. Нямат поражения, с изключение на вертикалните греди на навеса, но те в момента примерно са с 80 см сняг. Лятото ще мина още една ръка и мисля, че няма да има проблем.

# 654
galenaa Не, не съм ползвала безцветно масло.Плътно бяло е, отдалеч изглежда като блажна боя, но от мноооого далеч. Плътно е, но прозира фладера  Wink
СедеФка, много благодаря! Само не разбрах - за тези посочените задължително е нужен лак отгоре?

Нямам опит с лак  Thinking Аз май не харесвам лакирани повърхности  Blush
Той просто запечатва, ако е мат няма и да разбереш, че има  Simple Smile
За масив имах предвид, че не ми харесва с лак, щом може да е омаслен. Аз свалих лака на четири 40 годишни трапезни стола и една виенска закачалка, която буквално спасих. Ползвах масло на Лакпром. Всяко докосване до дървото ми носи страхотно усещане  Peace

# 655
  • Варна
Нямя проблем да стои навън Осмото - от години имам доста чамови неща омаслени и стоящи навън. Нямат поражения, с изключение на вертикалните греди на навеса, но те в момента примерно са с 80 см сняг. Лятото ще мина още една ръка и мисля, че няма да има проблем.
Това е и моето мнение Peace Имам дъбова маса, която цяло лято стои навън и е огряна от слънце - няма промяна в цвета. Имам чамов таван на барбекю, който обаче е все пак таван и не се огрява, но пък гредите са открити и дъжд, сняг, слънце...все са в пряк допир - няма промяна. Това е навън,  аза вътре ще кажа след няколко месеца. Мисля, че няма да се промени обаче, поне за три месеца при интензивна употреба, продължаващи довършителни работи, малко вода, малко гипс, малко пепел и не му е повлияло. Домашното ми дюшеме даде фира на лака още първата седмица от едно търкане на табуретка от детето. Купих си и препарат за миене на омаслени повърхности, запомнила съм цена 13 лв. за литър, та и това третирах мебелите, които съм намазала. Забравих да кажа, че в банята си направихме дъбов шкаф с монтирата мивка и го омаслих. Вече 5 месеца няма промяна, въпреки, че директно се мокри при миене на ръце, зъби, бла, бла. Не че нарочно мокрим, но не мога да задължа гостите си да пазят от капки, а като забърша водата и няма следа.
Така отговарям на Doris, и на нея съм задължена в годините за прекрасната градина, от окято черпих вдъхновение Hug

Нямам самочувствие на експерт, но ако има лаик, като мен, мога да споделя опит и за друго. Ще се опитам да си припомня как се слагаха снимки в "прикачи"

bouquet

# 656
  • Варна
galenaa Не, не съм ползвала безцветно масло.Плътно бяло е, отдалеч изглежда като блажна боя, но от мноооого далеч. Плътно е, но прозира фладера  Wink   Peace
Да, аз разбрах за бялото масло, но мисля, че с безцветно пак ще избие петно, ако е намокряно. С такова масло, плътно бяло, аз си омаслих челата на стълбището, но ми стоеше като ....прекалено бяло, та направих втора ръка с добавка от кафявото и стана страхотно мляко с кафе - почти като цвета на стените Peace Пак от baibibi съм получила указания, че мога да смесвам два цвята от един и същ вид. Преди време бях пуснала тук всичките нейни указания, но не се сещам в коя тема.

# 657
  • Пловдив
Змейковица, невероятно добре е просто!
Би ли хвърлила поглед: това ли е боята?
Боя Сократес

Бял лак на Сократес не мога да намеря?  newsm78
Да мисля че е това боята на водна основа трябва да е. Лакът се водеше безцветен,но вътре цветът е белезникаво бял.
Много ви благодаря за комплиментите, момичета!!!

# 658
Благодаря ви момичета за споделения опит  bouquet bouquet bouquet
Вчера намерих една единствена фирма в района, която е съгласна да изцикли дюшемето и да омасли, само че с друга марка немски масла. Не с Осмо.
Не сме решили окончателно дали ще се пробваме сами да омасляваме. Мъжът ми се притеснява, че няма да се справим двамата. Но той така мислеше и за боядисването. А си боядисахме сами цялата къща, включително и таван на помещение с площ от 50 кв.м., от които 10кв.м. с височина 4 метра.
Мисля си, че ще се справим, само той да добие кураж.
Още веднъж ви благодаря за отзивчивостта и за съветите!
Отдавна се възхищавам на красотите, които творите  bouquet bouquet bouquet bouquet

# 659
  • Варна
galenaa Нали знаеш, че те обичам  Hug

Отдавна не съм писала тук, и ми е драго да видя и стари муцуни Simple Smile

Благодаря на всички, аз имам омаслени неща, в това число и греди на навес, но този цветарник баш си е за навън и ми хареса как стана с бронзеещото масло и като си представих, че ще го засипе сняг ми досвидя да го оставя с теменужките навън.

Мужду другото имам един дървен таван чам, обаче необратен и с годините много тъмен, бих искала да го белна, дори бях поръчала от един химик някакъв препарат за избелване на дървесина, но докато дойде от Русе и постоя и пластмасовата бутилка се беше размекнала и ме достраша да не се повредя като мажа Simple Smile Ако някой има опит с потъмнял чам и избелване ще съм му признателна навеки.

Общи условия

Активация на акаунт