***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 3

• 127 946
  • 765
  •   1
Отговори
# 105
Ако стойността на продуктите + доставката е под 30 лв., не се попълва декларация, а само се плаща такса от 1,50 лв. Но за да се удостовери стойността, трябва да се представи разпечатка от поръчката, където се вижда ясно колко струват продуктите и колко струва транспортът.

# 106
  • София
Ако стойността на продуктите + доставката е под 30 лв., не се попълва декларация, а само се плаща такса от 1,50 лв. Но за да се удостовери стойността, трябва да се представи разпечатка от поръчката, където се вижда ясно колко струват продуктите и колко струва транспортът.
Нали уж беше 30 лв за стойността на продуктите без доставката  newsm78

# 107
Не е така - 30 лв. е общата стойност, т.е. с доставката. Затова и искат разпечатката - за да видят цялата стойност, защото върху колета пише само стойността без доставката, а доколкото разбирам, на пратките от Китай дори и тя не се пише в реалния размер. На мен миналата година, когато се разправях, че ме викат за пратки на съвсем дребна стойност, ми показаха разпечатка, в която продуктът струваше 5 долара, а транспортът - 50, но върху колета беше отбелязано "5 долара". Може много да се злоупотребява с тази практика.

Факт е, че и пратки на стойност далеч над 30 лв. нерядко пристигат в пощенския клон, ако са изпратени по пощата, а не по куриер. Но когато човек поръчва, трябва да има едно наум, че ако пратката бъде спряна в митницата, ще трябва да плати ДДС върху цялата стойност, а вече и новите такси.

Последна редакция: ср, 10 авг 2016, 12:42 от Cioccolata

# 108
  • София
Cioccolata, благодаря за бързия отговор!  bouquet

# 109
Добре в крайна сметка има ли някоя добра душа която да покаже как трябва да се попълни митническа декларация за стоки примерно от iherb- там са основно добавки, храни и козметика и доколкото разбрах може с ел подпис сами да си я попълнем на сайта на Агенция митници.

Сега съм влезнала на сайта но не съм сигурна къде става това попълване ........ или съм в тотална грешка и не може да се попълва на сайта им. Аз в момента и нямам пристигнала пратка за да пробвам та така на сухо проучвам

# 110
  • Sofia
Нали уж беше 30 лв за стойността на продуктите без доставката  newsm78

Точно така е! Cioccolata просто е допуснала същата грешка, както аз преди време – когато се определя дали на дадена пратка ще бъде начислено ДДС се гледа само нейната стойност, без доставката. Но когато се начислява ДДС-то (в случай че пратката е над 30 лв.), се включват и 20% от стойността на доставката. Peace

# 111
Сега ми звънна много мила жена и ми обясни какво трябва да направя,за да си получа пратката.Даде ми имейл да пратя копие от поръчката.Ще ми изпратят молива,ще платя 1,50 лв. нищо повече.Каза,че няма идея защо са задържали пратката,след като било ясно,че е молив.Та в крайна сметка ще си го получа,а даже вече не го искам след толкова разправии.  Joy

# 112
  • София
Някой да каже дали е ползвал новата услуга за 12лв на пощите за "Митническо представителство" и за колко време е станало? За София става дума
Ако единия ден ходя да дам документите и да ги опълномощя да ме представляват, пък на другия да ходя да си взема пратката....ай сиктир
Ако трябва да си пускам половин ден отпуска..... Twisted Evil

# 113
  • София
Добре в крайна сметка има ли някоя добра душа която да покаже как трябва да се попълни митническа декларация за стоки примерно от iherb- там са основно добавки, храни и козметика и доколкото разбрах може с ел подпис сами да си я попълнем на сайта на Агенция митници.

Сега съм влезнала на сайта но не съм сигурна къде става това попълване ........ или съм в тотална грешка и не може да се попълва на сайта им. Аз в момента и нямам пристигнала пратка за да пробвам та така на сухо проучвам
Ако може тук да се пусне една такава примерна бланка и всички с Iherb ще може да си спестим поне тия 12-15 лв за попълване

# 114
  • Sofia
Някой да каже дали е ползвал новата услуга за 12лв на пощите за "Митническо представителство" и за колко време е станало? За София става дума

Може да им пуснеш необходимите документи чрез e-mail и ако категорично не ти се разкарва до митницата нито веднъж – да си платиш за куриерска услуга до дома ти. Мисля, че около 5-6-7 лв. таксуват. Peace

# 115
... или съм в тотална грешка и не може да се попълва на сайта им. Аз в момента и нямам пристигнала пратка за да пробвам та така на сухо проучвам
Ако може тук да се пусне една такава примерна бланка и всички с Iherb ще може да си спестим поне тия 12-15 лв за попълване

@Niss Не си в грешка. Необходимо е да имаш регистрация EORI ( постоянен ), регистрация в е-портала на Агенция Митници и КЕП ( електронен подпис ). Кошмара е само първия път, след това вече ще имаш шаблончето и само ще променяш три - пет полета.

@dioni Примерна бланка не е достатъчна - например снимай ми една пратка с двата етикета на нея и мога да ти драсна наистина примерна . Трябва да е такава която е приета от Агенцията без забележки  Simple Smile

На въпроса. Доколкото разбирам БП искат копие от поръчка и документ за платена сума. Някои осмели ли се да ги попита в качеството си на какъв субект искат такива документи? Ако има съмнения за стойността на пратката Агенция Митници има основание да изиска декларация за стойност. БП имат пощенска декларация със декларирана сума - да си пишат нея в ЕАД-то

# 116
The Black Cat, дано да си права, но на мен винаги са ми гледали цялата стойност с доставката и съм плащала ДДС и за пратки на обща стойност (с доставката) 34 - 35 лв. - от тези пратки стойността на самите стоки е под 30 лв., но с доставката става повече. Освен това дадох пример по-горе за пратка на стойност 5 долара с доставка за 50 долара - на нея й начислиха ДДС. И точно затова ми показаха разпечатката за тази пратка - за да се убедя, че ДДС е дължим върху цялата стойност. По твоята логика нямаше да се дължи ДДС, защото стойността само на стоката е 5 долара, но не е така.

Като отида следващия път на митницата, ще попитам. Wink

# 117
  • София
Копие от поръчката и плащането се иска от митницата, а не от пощите. Като не им се дадат на пощите тези неща, те няма какво да преставят пред митницата и съответно няма да може да се освободи пратката. Искат ги в качеството си на митнически представител, както и всеки друг такъв представител ще ги поиска.

# 118
Ако единия ден ходя да дам документите и да ги опълномощя да ме представляват, пък на другия да ходя да си взема пратката....ай сиктир
Ако трябва да си пускам половин ден отпуска..... Twisted Evil

4 страници по-назад съм споделила моят опит. Никъде не съм ходила. В неделя късно вечерта им пратих имейл, в понеделник на обед ми се обадиха, че е готово да отивам на Веслец да си я взема, което аз отказах и вторник сутринта я донесоха в къщи.

Последна редакция: чт, 11 авг 2016, 11:22 от shrekie

# 119
  • Sofia
The Black Cat, дано да си права ...

Истина е, и аз допреди година си мислих, че е така, както ти казваш, но се оказа, че за щастие – греша. Simple Smile Другите, по-опитни дами в темата, могат да потвърдят. Peace

Общи условия

Активация на акаунт