***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 3

• 127 924
  • 765
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Ако имам КЕП от фирмата, в която работя, дали ще ми свърши работа или ще излизам като юридическо, а не като физическо лице  newsm78?

# 121
The Black Cat, звучи добре, но се съмнявам, честно казано. Ако си права, защо тогава са начислили ДДС върху пратката на стойност 5 долара и доставка 50 долара? Не знам, от 2011 г. правя поръчки от САЩ и винаги е ставало въпрос, че се гледа общата стойност (т.е. с доставката), а не стойността само на стоките. Но тези дни вероятно ще имам ходене до митницата за пратка на ниска стойност, така че ще попитам.

# 122
А има ли вариант, при който от митницата да не ти изпратят известие, че пратката е при тях?  Rolling Eyes Защото чакам пратка от 15.07 от Айхърб, която трябваше вече да е дошла и съм сигурна, че е спряна на митницата, но нито известие имам нито нищо, а доста време мина. Ходих в пощата няколко пъти и там я няма пратката и те нищо не можели да направят... Горе долу колко време отнема получаването на известието?  Embarassed
Ако отида до Митницата на Веслец директно да я търся, но без известие (само с останалите документи които искат) дали ще ми кажат дали е при тях и направо да я освободя? Някой  с подобен случай и съвет как да процедирам?  Praynig Благодаря!

# 123
Ще ти кажат срещу такса от 1-2 лв.

# 124
 Gabchi:) - моят опит с пощите и стотиците пратки, които съм получил през тях показва, че са ми губили митническо известие.
Отиваш на Веслец и питаш на гише 13 (фоайето, където се подават документите за пратките ) за твоя случай , от там обикновено те насочват (поне аз бях така) навътре в пощенската част, най-дъното в един разпадащ се коридор, по-навътре от гише 26, където се взимат пратките. Има там едно справочно гише, където срещу 0.50 лв правеха справка.

Даваш имена, адрес, пощенски клон, от къде я очакваш тази пратка и гледаш с недоумение как се рови жената в един мазен бакалски тефтер с една линийка, пък и един допотопен компютър гледа... мазало...

Та тази женица ми е намирала точно на коя дата, в кой номер чувал митническото ми известие е заминало към моя ПК (пък от там не са ме тръсили и са го затрили). И разбира се най-хубавото е, че на една пощенска  бланчица тип Известие ти написва на ръка вълшебния пощенски номер, с която ти се води пратката в БГ Пощи и с тази бланчица вече тръгва трънливият ти път през гише 13..... Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 10 авг 2016, 17:54 от jivkonik

# 125
  • Sofia
The Black Cat, звучи добре, но се съмнявам, честно казано. Ако си права, защо тогава са начислили ДДС върху пратката на стойност 5 долара и доставка 50 долара? Не знам, от 2011 г. правя поръчки от САЩ и винаги е ставало въпрос, че се гледа общата стойност (т.е. с доставката), а не стойността само на стоките. Но тези дни вероятно ще имам ходене до митницата за пратка на ниска стойност, така че ще попитам.

Не знам за конкретния случай. Казвам как стоят нещата по регламент. Peace

# 126
Копие от поръчката и плащането се иска от митницата, а не от пощите. Като не им се дадат на пощите тези неща, те няма какво да преставят пред митницата и съответно няма да може да се освободи пратката. Искат ги в качеството си на митнически представител, както и всеки друг такъв представител ще ги поиска.

Не се сещам за предписание което да вменява на БП това право. Без майтап. Но ще прочета отново и много подробно официалното съобщение на АМ.
Поръчка и някакво измислено копие от плащане не са документи и не вършат никаква работа на Митница. Ако аз занеса на митнически представител транспортните документи и евентуално цесията и той ми поиска копие от поръчка и документ за плащане различен от фактурата просто ще намеря друг който ще си разбира от работата. Всички налични документи са при тях - да си заслужат 12-те лева посреднически. Ако Митницата има съмнение в попълнената декларация има начин да изиска необходимите документи и декларации преди да освободи пратката. Иначе цялата история прилича на гадаене на кълбо - един поглед върху придружаващите документи и звездите им го проговарят "Занижена стойност".

Ако имам КЕП от фирмата, в която работя, дали ще ми свърши работа или ще излизам като юридическо, а не като физическо лице  newsm78?

Може и да стане. Като получател се попълва твоето име, като декларатор се попълва Юридическото лице с КЕП. Но не съм пробвал... нямам еори на юридическо. Упс,, май ще ти трябва и ad hook .. пак гадая  Embarassed

# 127
  • София
Начина на освобождаване на пощенски пратки се различава много от начина при куриерските пратки. Изобщо не може да се сравняват нещата.
Като отидеш с цесия и занижена фактура при митнически брокер да ти попълва документите, ако си разбира от работата и има достатъчно опит ще ти каже, че според него тази фактура е с нереална стойност и ако се явиш с нея на митница има голяма вероятност да те върнат да донесеш истинската ф-ра и документа за плащането. Иначе няма да ти откаже да попълни документите на твоя отговорност.

# 128

Не се сещам за предписание което да вменява на БП това право. Без майтап. Но ще прочета отново и много подробно официалното съобщение на АМ.
Поръчка и някакво измислено копие от плащане не са документи и не вършат никаква работа на Митница. Ако аз занеса на митнически представител транспортните документи и евентуално цесията и той ми поиска копие от поръчка и документ за плащане различен от фактурата просто ще намеря друг който ще си разбира от работата. Всички налични документи са при тях - да си заслужат 12-те лева посреднически. Ако Митницата има съмнение в попълнената декларация има начин да изиска необходимите документи и декларации преди да освободи пратката. Иначе цялата история прилича на гадаене на кълбо - един поглед върху придружаващите документи и звездите им го проговарят "Занижена стойност".

Цялата бумащина, която искат сега да се даде на БГ ПОЩИ за да те "представлява" я искаха и преди митничарите като се ходеше директно при тях.
Който клиент иска да си "цепи-лепи и вулканизира" пей-палчета, скрийншотчета, pdf-чета с фактури та да му съвпаднат със сумата, която се е разбрал с търговнеца да му пише на пакета - ще продължи да го прави.
Митничаря ще продължи да си бие печатите и да си смята ДДС на база "цветните картинки" и кервана ще продължи да си върви.
Разликата е, че сега се оставят още едни 12 лв ... една държавна структура решила да помогне оцеляването на друга такава..... нищо ново под слънцето, дето се вика....

Последна редакция: ср, 10 авг 2016, 18:19 от jivkonik

# 129
И аз - скок в темата! Вчера отидох в митницата с 4 митнически известия, получени от пощата за 4 пратки от iHerb. Обясниха ми на гишето на пощата за новите наредби и, че трябва попълнена декларация за стоките. Упълномощих пощите" да ме представляват" - на гърба на митнич. известие има текст- декларация за съгласие. Казаха ми че ще ми струва 12 лв. и ще ми се обадят кога да отида да си взема пратките. Изрично попитах- тези 12 лв. еднократни ли са или всеки път ще ги плащам. Отговорът беше- еднократни. И аз реших че упълномощавам пощата да ми освобождава пратките, а пък при всяко освобождаване ще си пращам редовните -3.50лв. , които и до този момент плащах на гишето за обработка на документите. Да, ама не! Обадиха ми се към края на деня, че са готови и да отида на другия ден-т.е.днес да си взема пратките. Днес като отидох се оказа, че към всяка пратка е начислена такса 12.00 лв, а така също и 4х3.50 за пощенските разходи. Отделно си платих дължимото ДДС. На въпроса ми, дали аз мога сама да си подам необходимите документи, без да ползвам услугите на посредник ми бе отговорено- "да, ако успеете да си попълните необходимата декларация" На наредбата, закачена до гишето на пощите пише: че е издадена "...С цел по-доброто взаимодействие между "Агенция митници" и "Български пищи". Аз го разбирам така: "Да налеем малко пари в пощите, "... или предполагам, че сега ще се нароят различни фирми на този или онзи , които ще ни предоставят тази услуга. За съжаление всичко тава доста оскъпява поръчката. Аз лично поръчвам доста неща от iHerb ,защото са по-изгодни, а някои от тях ги няма в България. Може би ще правя по-рядко но по-скъпи поръчки, така че тези 12.00 лв да си заслужават  newsm78

# 130
Начина на освобождаване на пощенски пратки се различава много от начина при куриерските пратки. Изобщо не може да се сравняват нещата.

Спор няма. Интересно ми е какво ще ми дадат пощите когато отида при тях и им поискам документите на пратката за да си подам сам ЕАД-то. Виждам, че имаш опит с декларации, ако не те затруднявам, ще помагаш  Rolling Eyes Решил съм да се преборя...после ще пиша за опита

Разликата е, че сега се оставят още едни 12 лв ...

Силно се надявам, да не им оставям по 12 лв за 2х пратка 32 евро. Имам всичко необходимо да се пробвам

п.с. Имате ли идея какво трябва да се представи в БП за да ми дадат пратката?

# 131
  • София
Опит с попълване на декларации отдавна нямам, имах първите 3-4 години, когато бях сама. После назначих хора да пишат, а аз да ходя по митници, иначе нямаше как да се оправя с всичко. Сега пък съвсем не бих се наела да попълвам, защото вече не държа офиса, не ползвам и програма. Сега работя много по-малко от преди, затова декларациите ми ги попълват колеги. Не мога да дам съвети как се попълва в сайта на митниците, защото не го ползвам. Колегите и те не ползват това чудо, всеки си има програма и там попълва. С годините нещата много се промениха, други кодове, други изисквания и не бих се наела да попълвам на някого, защото със сигурност ще объркам.

# 132
  • Sofia
   Ros@linda (Hug), то дори и да имаше скорошен опит с попълването на декларации, по никакъв начин не си длъжна да се занимаваш и да губиш от ценното си време, помагайки на новорегистрирани муфтаци. Като са решили да пестят пари и да заобикалят системата, сами ще се оправят. Не стига, че си толкова полезна с цялата информация, която споделяш тук, в темата, пък само оставаше и да почнеш да попълваш хорските декларации безплатно. Joy

# 133
  • София
   Ros@linda (Hug), то дори и да имаше скорошен опит с попълването на декларации, по никакъв начин не си длъжна да се занимаваш и да губиш от ценното си време, помагайки на новорегистрирани муфтаци. Като са решили да пестят пари и да заобикалят системата, сами ще се оправят. Не стига, че си толкова полезна с цялата информация, която споделяш тук, в темата, пък само оставаше и да почнеш да попълваш хорските декларации безплатно. Joy

Хаха, вярно е, че нямам време, а това пък в сайта на митниците е някакъв ужас. Веднъж отворих, колкото да пробвам и се отказах по средата. Адски бавно, постоянно забива, та реших, че не е за мен тая работа.
Най-добре е според мен, ако някой си внася редовно една и съща стока да отиде един път някъде да му попълнят и после да седне в сайта и полека, бавно да преписва декларацията. После я подава електронно с подписа си. Ако има грешки системата ще ги покаже и после наново попълване и подаване и така.

Благодаря ти за разбирането!

# 134
Има подробно ръководство, но не разбирам как нещо което е хранителна добавка например ще има различен код.Понеже масово проблема е с добавките от iherb. Американците декларират на реална стойност.Молбата ми е ако някой знае да каже как се описват хранителни добавки в митническа декларация подробно .

ecustoms.bg/eportal/public/DocumentViewer?row_id=105

Общи условия

Активация на акаунт