***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 3

• 128 132
  • 765
  •   1
Отговори
# 600
Mомичета не видях инфо по моя въпрос на първа страница. Имам пратка за освобождаване. Трябва ми ЕОРИ номер. Ясна ми е процедурата, но имам някакъв бегъл спомен, че имам ЕОРИ номер от преди много време. Има ли вариант от нета да науча имам ли такъв и какъв е той? Благодаря.
Има вариант, пак ще се самоцитирам Grinning :
"ЕОРИ номера можеш да си го откриеш на този сайт:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/eos/eori_validation.jsp?Lang=bg
Пробваш вариантите - BGBЕГНZZZцифра(от 0 до 9) На която комбинация с цифра даде валиден номер - твоя е. Но дори и да не го откриеш, във всяка митница ще го кажат и на теб, и на ДЧЛ. На местни физически лица много рядко се вади еднократен номер/няма логика за такъв/, така че най-вероятно наистина ти е постоянен."

# 601
Не, ако докажеш, че стойноста+транспорт е под 30 лв.
[/quote]

Здравейте отново и благодаря за бързия отговор!
Сега следващият ми въпрос.
Без значение дали съм участвала в търг или съм купила продукта с ваучер,купон,код за отстъпка
коя е стойността,която подлежи на облагане с ддс реалната(преди купона) или крайната(платената)?
Задавам въпроса си защото в Пловдив въпреки доказването с банково извлечение подпечатано и подписано от банката отворен пред митнически служител акаунт с направената поръчка и доказана платена стойност не се приема цената която съм платила след купона за отстъпка.
На основание митница не може да признае толкова голяма отстъпка!
Така че заключението от мен са и по специално за гр.Пловдив,ако ще и Господ да слезе от небето каквото и да доказваш няма значение пред митническия служител що се отнася за покупка направена
на търг/с ваучер или на flash sale.

# 602
Без значение дали съм участвала в търг или съм купила продукта с ваучер,купон,код за отстъпка
коя е стойността,която подлежи на облагане с ддс реалната(преди купона) или крайната(платената)?

Няма такова понятие като реална или крайна. Има договорена цена и тази цена се взема като стойност за Митническа стойност.

Така сега по казуса. Не знам за каква сума се касае, но договорената ти цена е преди купона/ваучера  Simple Smile тъй като няма основание да се счита, че купона/ваучера ти също не е платен. В този случай митническият служител е абослютно в правомощията си да ти остойности стоката по "реалната" цена. Както и при прекалено големите отстъпки... т.е. грубо не можеш при внос на нов High End лаптоп да декларираш цена с отстъпка 80%.
Митническа оценка се оспорва в съда, но щом се касае за покупка от сайт, просто не си заслужава.

С търговете е друго.

# 603

Няма такова понятие като реална или крайна. Има договорена цена и тази цена се взема като стойност за Митническа стойност.

Така сега по казуса. Не знам за каква сума се касае, но договорената ти цена е преди купона/ваучера  Simple Smile тъй като няма основание да се счита, че купона/ваучера ти също не е платен. В този случай митническият служител е абослютно в правомощията си да ти остойности стоката по "реалната" цена. Както и при прекалено големите отстъпки... т.е. грубо не можеш при внос на нов High End лаптоп да декларираш цена с отстъпка 80%.
Митническа оценка се оспорва в съда, но щом се касае за покупка от сайт, просто не си заслужава.

С търговете е друго.

Ами то договорната стойност всъщност е действително/реално/ платената цена на стоките. Мое мнение е, че трябва да ти приемат отстъпката, ако можеш да я докажеш. Между другото, преди време потребителка беше споделила, че митничар/ка от Пловдив и бил обяснил/а, че си имат вътрешно разпореждане да не признават отстъпки в подобни случаи. По други митници не е така.

# 604
Ами то договорната стойност всъщност е действително/реално/ платената цена на стоките. Мое мнение е, че трябва да ти приемат отстъпката, ако можеш да я докажеш.

Договорена цена е цената на която се осъществява сделката и ДДС е дължимо върху тази цена. Всички ваучери и купони които намаляват платената сума в брой са в графата "Начин на плащане". Най-добрият пример който се сещам за пазара в България са ваучерите за храна. В магазина на касата ми маркират 20 лв. стоки, които плащам 10 лв кеш и 10 лв с ваучер. ДДС се дължи върху цялата сума ( договорената цена от 20 лв), а не върху платената в брой ( 10 лв кеш).

При отстъпките е друго...но общо взето ограничението се свежда до "Не можеш да продаваш на цена под цената на придобиване, ако не внесеш разликата в ДДС". И затова много често при съмнително големи отстъпки, митническите служители правят една сравнителна оценка по цена на сходни стоки и ти натрисат митническата стойност. Единственото изключение е, ако стоката на изход е декларирана като мостра. Което обаче братко китаец не прави  Simple Smile

# 605
Говорим за пазаруване от чуждестранни сайтове, където отстъпките в общия случай са с кодове, "black friday"-ски, с безвъзмездни купони и ваучери. Не оправяме счетоводството на бг фирма. По-адекватен пример е кода за първоначална отстъпка за Iherb например, седмичните промоции на Pharmashopdiscount, кодовете на Victoria's secret и т.н. Що се отнася за мострите - също не е така. Не се приема нулева, или намалена стойност, който и каквото да пише/самото изписване на думата мостра нищо не означава/. Мострите, обаче, подлежат на безмитен внос по един друг регламент - 1186/2009, като необходимия набор от документи обикновено не си заслужава заниманията.
Но нека не спорим. Както е видно от практиката в различните градове, тълкуванията са различни. Колкото хора, толкова мнения.  Peace Аз, лично не съм влизала в такива разпри - извлечение от банката, разпечатка с финализираната поръчка от акаунта, потвърдителен и-мейл от сайта и каквото още там...Последната ми поръчка от Виктория сикрет беше с код за 30% намаление върху и без това намалени стоки. Ами платих си данъците върху реално платената цена. bouquet

# 606
Говорим за пазаруване от чуждестранни сайтове, където отстъпките в общия случай са с кодове, "black friday"-ски, с безвъзмездни купони и ваучери.

Човек! Кодът ти дава отстъпка което променя договорената цена. Мацето от поста питаше за коя цена се облага

но включа във въпроса 2 начина на плащане и една отстъпка. Във всички случаи се облага договорена цена, но договорената може да се промени с код за отстъпка. Това което даваш като пример не касае плащане с ваучер и/или купон.
За мострите: Ако стоката е декларирана като мостра на изход и е придружена с документи, не се прави оценка по сходни стоки, тъй като самата дума мостра изключва наличието на такива. Пример? Внасям прототип на електронно устройство което ще се произвежда в държава извън ЕС. Декларирано като мостра не може да му се направи сравнителна оценка по сходна стока, защото няма нито марка нито модел нито каквото и да било което да го отнесе към група сходни. Затова при мострите цената може коренно да се различава от цената на подобни продукти. Кой ти говори за нулева стойност или изписване на думички?

# 607
 Hug Ще ти отговоря на лични, тъй като задълбахме, а темата няма нужда от такива конкретики.

# 608
Дайте идея!

Пратка на митница ( ориентировъчна цена $200 ), попълнена декларация, на митницата ми искат освен поръчката и банково извлечение за превода. Не мога да дам такова, плащането е направено през международна Prepaid еврова карта издадена от страна в SEPA. Мога само да дам разпечатка от транзакцията от сайта - сумите са в евро. Митничаря обаче не го харесва и не разбира какво му говоря...

Как да процедирам?

# 609
Някой запознат ли е с предварително плащане на ддс и как нашите митници го тълкуват. Искам да ползвам тази услуга DPD-All Inclusive за iherb All duties, taxes and fees are prepaid! Всичко е супер само че vat е платен в Холандия 6% предварително как ще реаргират нашите митници. Куриер най вероятно ще е спиди но той няма договор с dpd за пратки извън EU

Благодаря

# 610
Всичко е супер само че vat е платен в Холандия 6%

Може и да греша, но ДДС 6% в Холандия е за лекарства, за хранителни добавки си е 21%. Ако ДДС е платено в държава от EU пратката въобще няма да стигне до Митница.

# 611
Здравейте, телефон, който беше пратен за ремонт в Китай е задържан в митницата . Бихте ли ми казали какви документи да занеса, за да не ме карат да плащам за 2ри път ДДС ?

# 612
Здравейте, телефон, който беше пратен за ремонт в Китай е задържан в митницата.

A декларира ли, че го изнасяш за ремонт?

# 613
  • София
Идвам с лоши новини, за съжаление...  #2gunfire

Прекратяване на измамите с ДДС от страни извън ЕС

Всяка година в ЕС се внасят около 150 млн. пратки, които не се облагат с ДДС, защото са под 22 евро като стойност. Често цената на внасяните стоки се занижава (дори на смартфони и таблети) или се описват невярно в документите за вноса, за да се избегне плащането на данък. Това, както и изравняването на условията за конкуренция между предприятията в ЕС (които плащат ДДС за всяка пратка без значение дали е под 22 евро) и извън ЕС, е причината ЕК да иска да премахне освобождаването от ДДС на малките пратки от страни извън ЕС.

Ето линк към цялта новина - http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2016/12/04/2876 … lkite_pokupki_ot/

# 614
Идвам с лоши новини, за съжаление...  #2gunfire

Прекратяване на измамите с ДДС от страни извън ЕС

Всяка година в ЕС се внасят около 150 млн. пратки, които не се облагат с ДДС, защото са под 22 евро като стойност. Често цената на внасяните стоки се занижава (дори на смартфони и таблети) или се описват невярно в документите за вноса, за да се избегне плащането на данък. Това, както и изравняването на условията за конкуренция между предприятията в ЕС (които плащат ДДС за всяка пратка без значение дали е под 22 евро) и извън ЕС, е причината ЕК да иска да премахне освобождаването от ДДС на малките пратки от страни извън ЕС.
Цитат
Преди да влязат в сила, промените трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и страните - членки на ЕС. Това означава, че опростените правила за електронните услуги ще започнат да се прилагат най-рано през 2018 г., а за стоките онлайн – през 2021 г., се казва в официалното съобщение на комисията.
Предварително да се притесняваме за неща, които не е ясно дали ще се случат, а дори да се случат ще е чак след 4 години?! Има ли смисъл? Не, естествено.

Общи условия

Активация на акаунт