***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 3

• 127 951
  • 765
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Те и пощите не са съвсем виновни, защото новите правила са подадени от Агенция митници във връзка с прилагането на разни европейски регламенти, за които се говореше още от май месец. Самите пощи не са особено доволни, защото това е повече работа за тях, а заплатите са им същите. А таксата от 12 лв си е изцяло решение на пощите, тях митницата не може да им каже дали да събират такса или да работят безплатно. Нямаше да е лошо да не я таксуват тази услуга на физическите лица, обаче явно са седнали да смятат и са видели, че няма да им изнася. DHL могат да си позволят да не таксуват, но те си изкарват парите от превоз и със сигурност няма да фалират, ако пуснат някоя услуга безплатно. Докато за пощите съм чувала, че работят почти на загуба от доста години. Което пък е съвсем друга тема как е допуснато това и в чий интерес.

# 91
  • София
Да, съгласна съм с теб. Всекидневно виждам работата на пощите, конкретно и в клоновете, нямат вина, много повече работа, предполагам все така ниски заплати, там е работата, че трябва да развиват тази институция. Офф но това е дълга тема, просто едни взимат големи заплати, а тези които вършат работата, нито условия на работа, нито нормално заплащане, то не е за подхващане тази тема, но не е нормално да нямата нормални компютри, интернет, за какво ли не се налага и да описват ръчно в тетрадка!  Sad

# 92
  • София
Да, така е Деси, обаче никой не се наемал да ги купи, защото не останало вече нищо за крадене там, а трябвало само пари да се наливат и здраво да се работи. Mr. Green

# 93
  • София
Промени се това, че вече трябва да се попълва митническа декларация за всяка пратка над 30 лв... Затова искат пари за попълването, а пък го наричат представителство, но няма значение. Във всяка една фирма за митническо представителство и попълване на документи взимат отделно за декларацията (попълването) и отделно за представителството. Пощите са решили явно да не таксуват самото преставителство и затова са го кръстили така общо като услуга за 12 лв.
Това което аз разбрах, четейки информацията в сайта на Бг пощи, е че предлагат две услуги, и двете по 12 лв.
1. Митническо представителство (с техния ЕОРИ)
2. Попълване на митн. декларация с ЕОРИ на клиента.

# 94
  • София
Evа, двете неща са различни.
Ако само ти попълват митническата е 12 лв, обаче ти ходиш да се представляваш.
Ако ползваш цялостната им услуга (попълване и представителство) тогава ти таксуват само 12 лв.

# 95
Попитах в нашата поща за тази услуга и те ми казаха, че още било рано, не знаели как, не било сигурно, че ще изпълняват тази услуга. Абе, отрязоха ме направо. И сега трябва да си загубя един ден в митницата.

# 96
  • София
Попитах в нашата поща за тази услуга и те ми казаха, че още било рано, не знаели как, не било сигурно, че ще изпълняват тази услуга. Абе, отрязоха ме направо. И сега трябва да си загубя един ден в митницата.

Аз написах по-горе, че само Пощенски станции при митница са оторизирани и запознати с услугата Освобождаване на пратки от митница. Нито една друга поща, колкото и да е голяма и централна няма никакво основание да изпълнява услугата, нито е компетентна да го прави.

# 97
Извинявай, не съм разбрала. Кои са тези Пощенски станции към митницата? Къде да намер списък?

# 98
  • София
Извинявай, не съм разбрала. Кои са тези Пощенски станции към митницата? Къде да намер списък?

Има също по-горе. На страница 5. Наричат се PSM и са в повечето големи градове.

# 99

Има също по-горе. На страница 5. Наричат се PSM и са в повечето големи градове.
MilenVele, не е нужно да ходиш до тях. Достатъчно е да им пратиш по имейл или факс нужните "документи".

# 100
  • София
Изчетох темата, и не ми стана ясно TNT освобождават пратките като само първият път заплащаш тези 12 лв - така ли. Защото ако е така следващите ми поръчки могат да бъдат с ТНТ и да си плащам ако се налага 20% ДДС.

# 101
  • София
Не пише нищо,просто са оставили полетата празни.Пише само номер на пратката,но не е като номера от сайта,а кратък.Така нищо не ми говори.Утре ще звънна и ако не ми кажат поне колко тежи,просто ще я откажа.  Laughing Сега се мъча да разчета държавата от която е пратена.Май пише НЛ,а молива е точно от Холандия.
Не писахте ли, че молива е някакви центове? Нали уж от евросъюза не се дължат такси и мита до 300 Евро?

# 102
Не пише нищо,просто са оставили полетата празни.Пише само номер на пратката,но не е като номера от сайта,а кратък.Така нищо не ми говори.Утре ще звънна и ако не ми кажат поне колко тежи,просто ще я откажа.  Laughing Сега се мъча да разчета държавата от която е пратена.Май пише НЛ,а молива е точно от Холандия.
Не писахте ли, че молива е някакви центове? Нали уж от евросъюза не се дължат такси и мита до 300 Евро?

От евросъюза не се дължи нищо, това са вътрешни пратки. Ако стоката е поръчана от холандски сайт тогава не би трябвало да мине през митница въобще. Ако обаче е само безмитен склад намиращ се в Холандия, тогава стоката минава през митница - единственото удобство на такива складове е че пратките пътуват по-кратко, нищо повече.

П.С. Писано е няколко пъти, но да го напиша пак Simple Smile
Всеички пратки от 3-ти страни (не членове на ЕС) подлежат на проверка независимо от стойността им. Дори да не се дължи мито и други такси, митничарите имат право да ти поискат документи за нея.

# 103
Ходих аз до пощата днес и ми казаха,че те с такива неща не се занимават.Жената звъня в другия клон или както там го каза.Казах и,че пратката ми е в Бургас,ама тя не разбира.Да съм ходела до митницата...В писмото пише,че ако отказвам пратката,трябва да върна писмото в пощенската станция и да напиша "Отказвам" и подпис,обаче не става в нашата пощенска станция.Тогава да се уточнява поне в писмото.Казах,че няма да отида в никакъв случай.С малко дете съм и ей сега ще я помъкна в най-голямата жега за 30-40 стотинки...Значи ако искам да се откажа от пратката,трябва да отида до митницата.Ако искам да си я взема-пак до там да ида.Няма смисъл.Утре ще им звънна и ако не приемат отказ по телефона-да се оправят.  Crossing Arms

# 104
  • София
Аз само едно нещо не разбрах. В случай, че пратката ми е под левовата равностойност на 30 лв. пак ли се попълва митническа декларация? Мисълта ми е поне тогава не можем ли да си спестим тези 12-15 лв. за посредничество?  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт