Когато порасна, ще стана доброволец

 • 7 661
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 8
Някои страхотни умения – като пишкането на гърне, връзването на връзките на обувките на джуфка и таблицата за умножение, се учат мама-си-знае-как, но предимно с упорита практика. За други – като достойнството, силата на духа, съпричастността, смелостта, няма трикове, малки хитринки и пет-лесни-стъпки, но истината е, че освен личен пример, за тях също е необходима практика. За да пораснеш силен и смел, трябва да попадаш в ситуации, в които да се научиш да бъдеш силен и смел, нали така?

Има обаче и едно често подценявано, немного популярно по нашите ширини умение, което събира в себе си всички останали и то в действие. Нарича се да бъдеш доброволец.

Доброволецът, технически погледнато, е човек, който по собствено желание и безвъзмездно отделя от времето си, за да помогне на някого в нужда. Онова, което тълковният речник няма как да знае, е, че да си доброволец означава да отвориш сърцето си и да откриеш колко е голямо, смело и силно всъщност.

Да пораснеш доброволец е още:
•   Да видиш другите, различните, слабите. И да им подадеш ръка.
•   Да откриеш, че точно ти можеш да промениш света, нечий свят. И няма нужда да летиш с наметало и да стреляш лошите, за да си герой.
•   Да изпиташ щастието да даваш. Много повече от любимите си играчки.
•   Да изпробваш силите си далеч отвъд зоната си на комфорт. Не се случва всеки ден.
•   Да се научиш не само да забиваш пирони например, а и че когато сме заедно, правим чудеса. Наистина.  

Освен това, никак не е трудно да станеш доброволец. Доброволецът може да е на 10, може да е на 100 години, може да помага със специални умения или да прави нещо за първи път в живота си, може да отдели един час някоя събота сутрин или по час на ден няколко месеца. Всеки доброволец е ценен и важен. А всеки ден на платформата за доброволчество TimeHeroes.org се появява поне една нова кауза, която търси своите герои.

Ето и няколко супермисии, в които може да участва цялото семейство:

– Помагайте с готвенето в кухня за бедни в кв. "Дружба" в София


Всяка неделя около 400 души получават порция топло ядене и пакет суха храна благодарение на отряд доброволци, въоръжени с готварски ножове и кухненски престилки. Ето къде, кога и как може да се включите в кухнята и вие.

– Прочетете разказ, стихотворение или роман на незрящи


Изберете любимо литературно произведение и го запишете в аудио формат на телефон, компютър или диктофон. Изпратете записа на адреса на инициативата “Подари ми история!”, за да споделите удоволствието от четенето с хора, за които то не винаги е лесно или достъпно. Ако изберете детска книжка и четете цялото семейство по роли, става още по-забавно.

– Грижете се бездомни кучета или котета


Много доброволчески организации в цялата страна всеки ден спасяват от улиците пострадали, гладни и изплашени четирикраки приятелчета, грижат се за тях и им търсят нови щастливи домове. В тази мисия изключително важна роля играят приемните стопани, които приютяват временно животните и поемат грижите за тях, докато се намерят подходящите осиновители.  
Ето как може да се включите като временен приемен дом на куче или коте в беда: в Бургас, Велико Търново или София, в Разград, в Пловдив.

Ако обаче у вас няма място за още един член на семейството, всеки уикенд можете да зарадвате с разходки, тичане и игри кучетата от приюта на Animal Rescue Sofia. Във всеки случай получавате тонове обич и подарявате шанс за нов живот.


И… макар че си казахме, че няма да има трикове и хитринки, всъщност и доброволчеството си има своята малка тайна. Ето я: изберете кауза, в която е сърцето ви. И вземете малките герои с вас.

Последна редакция: ср, 20 юли 2016, 17:17 от Реклама

# 1
 • Мнения: X
Някои хора са родени с мисия. Аз помагам на животни. Горда съм, че познавам много мисионери. Дано посланието ви стигне до повече хора.

# 2
 • на правилното място, в точното време
 • Мнения: 2 731
Ехаа,радвам се, че сте тук. bouquet Бг мамма е едно страхотно място, пълно с хора, готови да помагат и нееднократно са го доказвали във времето. И сега вярвам, че ще има хора, които са чакали и търсили възможност. Добре дошли! Наталия съм от Подари усмивка Grinning

# 3
# 4
 • Мнения: 2 190
Чудесно е, че се включвате и в bg-mamma.  bouquet

Темата е в подфорума "Нашите деца от 7 до 18 години", което е училищна възраст, интересно ми е за доброволчество в и за училище. Как родители и ученици (настоящи и вече завършили) могат да помагат на своето училище.

Да споделя с вас една такава инциатива във 9 ФЕГ в София: Как ученици от 11 клас на Френската гимназия ще преобразят кабинета си по биология през лятната ваканция
http://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/uchenici-preobra … po-biologija.html

# 5
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 192
Искам и аз да добавя една инициатива. "Кой обича приказки" започна тук, в този форум. Вече девета година доброволци четат приказки на най-малките в Столична библиотека - всяка събота от 11 часа в Детско-юношеския отдел. Инициативата е изключително успешна, а преди три години беше направена и специална стая в Детския отдел. За съжаление, деца-доброволци трудно се намират. Имаме един постоянен доброволец, сега вече е осмокласник - големият ми син.  Laughing Тази година се надявам и малкият да се престраши да чете на децата.
Силно се надявам, че ще се включат още деца. Малките слушатели най-много се радват на каки и батковци.
Това е моят мейл - yuliaspiridonova@abv.bg. Сега сме във ваканция, новата приказна година започва в началото на октомври.  Hug
Юлия Спиридонова, доброволец

# 6
 • Мнения: 2 695
и аз също ви подкрепям, timeheroes, и следя фб и сайта ви Peace

василиса, тук в бг-мамма с тема пробвала ли си, убедена съм, че ще има желаещи деца.
Скрит текст:
напр дъщеря ми, 3 клас, определено ще се радва да дойде да чете на малките, ако искаш да се разберем нещо, напр към кога през септември да ти звънна, пиши ми лс.

# 7
 • Мнения: 4 204
TimeHeroes, Добре Дошли! bouquet

# 8
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 192
и аз също ви подкрепям, timeheroes, и следя фб и сайта ви Peace

василиса, тук в бг-мамма с тема пробвала ли си, убедена съм, че ще има желаещи деца.
Скрит текст:
напр дъщеря ми, 3 клас, определено ще се радва да дойде да чете на малките, ако искаш да се разберем нещо, напр към кога през септември да ти звънна, пиши ми лс.

Да, през септември ще пусна нова тема. И ще се обадя.  Hug

# 9
 • Мнения: 14
И аз се радвам, че и тук се срещаме, Time Heroes!Надявам се и да се видим на събитието в София началото на септември.Според мен също трябва да се направи някаква инициатива за нас-учениците.Аз наистина редовно си казвам "Като порасна, ще стана доброволка!"

# 10
 • Мнения: 1 988
Чудесни инициативи! Ще следя и ще се включим там, където можем да се справим най-добре!

Общи условия

Активация на акаунт