Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-11

• 126 134
  • 732
  •   1
Отговори
# 510
Ааа, и аз за Дружба 1 си мислех. Бивше гадже живееше в блок на летци и оттам се сетих за тези блокове. Ако е същия, това са последните панели, строени в София и с високо качество. Поне за този бл.80 така се говореше

# 511
  • София
Шамсина, почти ни нацели. Сигурно блокът е строен заедно с другите два до него.
Надявам се да нямаме проблеми относно ремонта със съседите. Все пак на всички на даден етап се налага да извършват ремонтни дейности. Дано не са толкова чувствителни съседите, тъй като ще се кърти на 3 места. От А до Я ще го правим. Дори ще махаме и сравнително нова дограма, тъй като на мъжа ми не му харесва.
Извинявам се за отклонението.  Blush

# 512
  • София
Че какво и е на Дружба - няма задръствания и засега не е презастроено като Младост.
Аз пиша, че харесвам бл. 2/с Фантастико/ на бул. Брюксел, висок, със сини балкони.
Исках малък апартамент там, но не се продавха когато имах парите. А цените се вдигаха и харесах в Дружба 2.
Пак е хубав и малък, бих живяла там. Но обичам високи етажи.

# 513
  • София
Аиша, сега ми просветна за сините тераси. Не е този, за който мислех. Но по-добре, че не си взела там. Районът е доста мургав.  Wink На това Фантастико му викат "циганското".

# 514
  • София
Знам, познавам района, работила съм на Гара Искър.
Тук много се пише за циганските блокове в Дружба.
Скъпия има познати в  блок около моя мечтан бл. 2.
Канили са ни на гости - ами вътре е много чисто, подредено, с модерни мебели.
Циганите - работещи, държат децата и внуците също да учат и работят.
По-сташно ми се струва в старите блокчета около общината.
Там ми се струват мърляви и по-крадливи.

# 515
Аиша, сега ми просветна за сините тераси. Не е този, за който мислех. Но по-добре, че не си взела там. Районът е доста мургав.  Wink На това Фантастико му викат "циганското".

Тъкмо си мислех, че полудявам Crazy Аз също си мислех за високият блок до Фантастико със сините балкони, но той е ЕПК, а не панел.

# 516
Аиша, сега ми просветна за сините тераси. Не е този, за който мислех. Но по-добре, че не си взела там. Районът е доста мургав.  Wink На това Фантастико му викат "циганското".

Тъкмо си мислех, че полудявам Crazy Аз също си мислех за високият блок до Фантастико със сините балкони, но той е ЕПК, а не панел.

Точно  Peace  В София най-високите панели са 9 етажа и това е рядкост, има няколко номенклатури, но масовата е 8 етажа. Всички по-високи са вече лят на място бетон (ЕПК, ПК). От земетръсоустойчиви съображения.

Не знам как блок в Дружба 1 (който и да е) може да е от последните строени в София, след като тази част от квартала е застроена още през 1970-те. В Дружба 2 са по-нови панелите. Но Тонка знае (или поне би трябвало да знае) кога точно е построен техният, защото си го пише в документите на жилището.  

Специално за този блок 2 - той е на булеварда и шумът от трафика към летището вероятно е почти денонощен - за мен това е достатъчен мотив изобщо да не бъде обмислян за покупка. Но всеки си знае.

# 517
Последните дружбенски блокове в първа част са строени май след 85 година. Търсели са място близо до летището. Те са в края на Дружба 1 и надолу имаше поляни. Номерацията им също не върви като на останалите.

# 518
  • София
Но Тонка знае (или поне би трябвало да знае) кога точно е построен техният, защото си го пише в документите на жилището.  
1976 г. Набор ми е.  Mr. Green

# 519
  • София
понеже се захвана въпроса за района на Дружбите - да се отчета и аз.

В края на м. юни се яви сериозен купувач на апартамента, който продавах в продължение на близо година в Перник. От първоначално обявената цена от 29 250 лв, в крайна сметка се продаде за 26 800 лв. Направих корекция на цената, отстраних дребните недостатъци и заедно с обзавеждането, сделката се изповяда на 8 юли. документите извадих за 3 дни, от предварителния договор до самото изповядване - точно една седмица. на следващия ден изнесох личните ми вещи, които опаковах предния ден след изповядването на сделката и на обяд предадох ключовете от жилището, докарахме багажа в София, хвърлихме го в апартамента ни в Дружба и в 14:30 потеглихме за морето, а в 19 часа вече пиехме бира до плажа Simple Smile

една седмица по-късно, като се прибрахме от почивка, отворих имот.бг и поразгледах обявите за апартаментите. Някои от вас може би помнят, че търсех преди година 4- в краен случай 3-стаен апартамент до 40-45000 евро. е, в крайна сметка цените доста се вдигнаха за това време и след малко ровене си дадох сметка, че евтино и голямо жилище няма да открия. затова се спрях на третата поред обява за гарсониера в Дружба 2 (първата беше набирателна, втората беше временно спряна от продажба). на следващия ден - оглед, а на по-следващия задвижих въпроса за кредит (сигурно помните, че питах как точно ще се отпуска левов кредит за еврова сделка Simple Smile ). На кратко - кредита е в лева, превода е в евро по еврова сметка на купувача, в НА са отразени и левовата и евровата стойност на имота, а таксата за всеки съответен превод беше само 1.20 лв на трансакция (имаме общо 3 превода  към продавача). Любопитното в нашия случай е, че в един и същи ден подписахме договора за кредит, веднага след това предварителен договор, преведох 10% капаро, половин час по-късно изповядахме сделката при нотариус и преведохме разликата  в цената. Брокерката беше в потрес, от поредността на операциите, досега такова нещо не к се беше случвало в практиката й. между другото комисиона платихме само ние като купувачи, продавача и се падаше нещо роднина и за него беше безплатно Simple Smile. та сделката се изповяда на 17 август, вписването на НА и законната ипотека - на 1 септември, вчера взехме НА и преведохме и кредита, а днес вече сме във владение на жилището. от първи оглед на имота (18 юли) до изповядването - един месец. можеше да стане и по-бързо, но продавача беше немски гражданин (отказал се от българското гражданство) и набавянето на документите от негова страна доста се забави. от банката реагираха буквално за дни по одобрението на кредита, експертната оценка на имота се забави с 2-3 дни.

извинявам се предварително за дългия пост, но нарочно подчертавам сроковете, в които се случиха нещата, тъй като чаках близо година, за да продам единия имот и да купя другия. реално от продажбата на първия и влизането във владение на втория са точно 2 месеца и чакането си заслужаваше в крайна сметка. единственото нещо, за което донякъде съжалявам, е че исках доста по-голямо жилище, макар и в Обеля 2 да речем, а купихме едностаен за същата сума, която приблизително смятах, че можем да си позволим  (39 000 евро), но в Дружба 2. Харесвам си квартала, тук по принцип живеем, а новото жилище е доста поддържано и с подобрения и е буквално през едно каре Simple Smile пък и има наематели, които са там от 2 години и са със обзавеждането си (апартамента се продаваше необзаведен) Simple Smile, така че официално ще се местя в другата тема. Благодаря за търпението да ме изчетете и за съдействието, което ми оказвахте, докато бях тук в тази тема. все пак ще продължавам да ви следя.

Успех на всички, на които тези емоции предстоят!

# 520
  • София
Честит дом, eternity!

А коя е другата тема?  Crazy

# 521
eternity Честито и от мен.Само хубави моменти да имаш в него Hug
Мога ли да те попитам в кой район на Перник и колко голям беше апартамента?Ако искаш пиши ми на лични.
Планирам покупка на апартамент в Перник в началото на следващата година и информацията ще ми е полезна да се ориентирам в пазара там...

# 522
Има и по-нови панелни блокове в Дружба-1.
Този, в който живеят родителите ми е от 87-ма година, намира се до зеленчуковата борса.
Но там няма почти никакво предлагане. Когато търсих за нас апартамент преди 4 години беше тотален ужас, никакви обяви в карето. В крайна сметка, взех по-малък апартамент, заради блока. Страхотен блок, поддържан, с възпитани съседи, а и на страшно ниска цена. А и ми беше омръзнало от огледи на разни вмирисани коптори в зле изглеждащи кооперации, които се притеснявах от старост да не ми паднат на главата. Всичко, което се предлагаше беше в старата част на Дружба, което не ме устройваше.
Лошото е, че сега се оглеждам за по-голямо жилище, в което да живеем, а този да пуснем под наем, обаце цените ме потрисат направо.
Ще чакам, не ми е спешно.

# 523
Моля за мнения по следния въпрос:
При сделка за имот във втората половина на годината, продавачът плаща данък сгради и такса смет до края на годината, за да получи данъчна оценка. Редно ли е общинската администрация да иска и новите собственици да платят за оставащите месеци до края на годината?

Здравейте отново,
Пиша развитието по случая, за да ви искам пак мнението Simple Smile Жалбата ми в СО стои още "В процес на обработка", но пък от община Красно Село ми пратиха препоръчано писмо относно сигнала ми до СО (цитиран е номерът от виртуалното деловодство) - след направена проверка ми отговарят:
"Съгласно чл.15 ал.2 от Закона за местните данъци и такси приобретателят дължи данък от началото на месеца, следващ месеца, през който е настъпила промяната в собствеността. При постъпило искане от прехвърлителя на основание чл.129 от ДОПК за възстановяване на внесения от него данък, сумата следва да бъде възстановена или прихваната и данъка и таксата трябва да се начисли допълнително на настоящия собственик."

Първо, не разбирам въобще последното изречение?! Какво биха начислили допълнително, след като вече са ми я начислили?
Второ, мнението на Общински приходи Красно село го разбрах, интересува ме мнението на Столична Община?!

Дайте акъл Simple Smile

# 524
  • Sofia
eternity, ако мога да попитам кой е апартамента. Ако искаш, пиши ми на лични. Любопитно ми е, не друго. Имам подозрения за кой става дума, мисля че и аз го гледах - четвърта част на Дружба 2?. Аз търся упорито гарсониера в Дружба 2, но на практика предлагане няма или е прекалено висока цената.

Общи условия

Активация на акаунт