Бързи здравословни въпроси и отговори – 3

• 114 699
  • 741
  •   2
Отговори
# 540
даже и НЗОК имали.

за болнични - НОИ.

# 541
даже и НЗОК имали.

за болнични - НОИ.
НЗОК следиш всички направления и прегледи назначени от ЛЛ

# 542
  • София
ПИК на НОИ, НАП и НЗОК са съвсем отделни, не бъркайте хората. Peace
+1.
Точно така, а за болничните е noi, защото в момента гледам нап служебно и там са данъците.

С кода от НАП може да се влиза на сайта на НОИ да и да гледат обезщетения! Peace

# 543
Не знам дали може, аз имам 3 отделни ПИК-а.

# 544
Скрит текст:
Ходи се на комисия за болничния, дават всеки път по 30 дни, но докога-ит тях зависи. Ако минат над 6 месеца и не си възстановена, се ходи на ТЕЛК за удължаване.
По втория въпрос извади си ПИК за НОИ. ще виждаш статуса на болничните. По принцип работодателя ги подава към НОИ до 10 число на месеца, следващ месеца който ти си го предала. НОИ ги плаща след до 15 работни дни.
HAPPY,
благодаря за отговора,но за първи път ползвам болничен по-дълъг от 5 дни,затова не ми е ясно-
какво представлява ПИК,откъде да го поискам.

Цитат
http://www.noi.bg/eservicesbg/reports
За да може да ползва услугите, всяко лице трябва предварително да получи своя персонален идентификационния код. ПИК на НОИ се издава от най-близкото териториално поделение на НОИ или негов филиал, постоянно или изнесено работно място или приемна, лично чрез представяне само на лична карта или от представител чрез представяне на изрично, нотариално заверено пълномощно*. За получения ПИК на НОИ се издава удостоверение, което също се получава лично и не се изпраща по пощата. ПИК на НОИ е активен от деня, следващ неговото издаване.
Оказа се,че се издава не от НОИ,а от НАП,който е в Бургас,а това за мен е свързано с допълнително  пътуване и натоварване,все пак съм в болнични,не защото много ми е кеф,но който не е минал по тоя път няма как да го знае.Утре ще отида в НОИ  и много се надявам да получа адекватно обяснение защо цели два месеца нямам паричен превод.Остави заема.Аз се чудя,ако трябваше да се храня с ...без никакви пари какво става. ooooh!

Съжалявам за проблемите ти. Не знам кой те е заблудил. След като ще ходиш в НОИ, извади си ПИК. Цитирала съм как става от сайта им. Не пречи да си извадиш ПИК и от НАП, ако имаш път натам. С него ще можеш да правиш и други справки.

# 545
Здравейте, на сестра ми и се възпали една бенка, стана като раничка и се оправи. На какво може да се дължи това?  newsm78 Ще отидем за направление за дерматолог.

# 546
Здравейте!
От няколко дни мъжа ми поддържа кръвно 140/100 ,мисля,че долната граница е висока.
На какво се дължи според вас?
Хубав ден!  Simple Smile

# 547
Здравейте, на сестра ми и се възпали една бенка, стана като раничка и се оправи. На какво може да се дължи това?  newsm78 Ще отидем за направление за дерматолог.

Обезателно и възможно най-скоро на дерматолог. Ако трябва бенката се отстранява хирургично.
Възможно е да е разчесана, но с бенките шега въобще не бива. Не чакайте  Peace

# 548
Здравейте!
От няколко дни мъжа ми поддържа кръвно 140/100 ,мисля,че долната граница е висока.
На какво се дължи според вас?
Хубав ден!  Simple Smile

Защо долната граница да е висока? Ако е 80 ще има раздалечаване на границите и доста съществени проблеми и неприятни усещания.
Като цяло кръвното на мъжът Ви е повишено, но границите са ОК. ОБАЧЕ има значение далие е пълен, трябва да се изследват бъбреци и щитовидна жлеза. Редно е да посети кардиолог и за започне прием на медикаменти за кръвно.
Оставено по този  начин рискува да увреди сърцето си бавно но сигурно и да бъде застрашен от инфаркт или инсулт в ранна възраст.

Лекар - кардиолог + медикаменти. Контрол на теглото + грижа за бъбреците  Peace

# 549
Долна граница 100 е висока, Дорис. До 90 бива, даже пак е много.

# 550
  • Mediterraneo
Висока е, разбира се. Моята също е там някъде постоянно. Пия хапчета за регулиране, но се регулира обикновено горната. Правих кардиограми, изследвания на бъбреците, засега не откриват причина при мен.

# 551
Долна граница 100 е висока, Дорис. До 90 бива, даже пак е много.

Напълно си права  Peace Висока е!

# 552
Имате ли представа каква може да е причината за завъртане/ротация на постоянен, горен, преден зъб? Забелязвам промяна.  Sad
Причината може да са мъдреци,които нямат място и бутат другите зъби. На мен така ми се случи - единия долен растеше към последния кътник. Забелязах,че един от предните долни зъби леко е щръкнал напред и като отидох на зъболекар ме прати на снимка и се откри проблема. Изваждат мъдреца, но лошото е,че за да се оправи кривия зъб трябва да се сложат брекети,които са доста скъпи.  Sad

# 553
Здравейтe!
Преди месец на безименния пръст на ръката ми се появи това - болезнено е при допир! Като го пипам е твърдо, като кокалче, големината му е колкото зърно оранжева леща! Ходих на личния лекар и той каза,че е КОКОШИ ТРЪН-но дали е това, не знам!!! Месец след появяването му болката спря, но след дни пак стана болезнено! Ето това е:

Благодаря предварително на отзовалите се  bouquet

Последна редакция: пн, 10 окт 2016, 21:35 от VIVIQN1980

# 554
  • Sofia
Да не се е забило нещо вътре?
Мазала ли си го с нещо?
Пробвай компрес с ихтиол.

Общи условия

Активация на акаунт