Дългото чакане след трансфер 52

• 61 942
  • 782
  •   1
Отговори
# 705
Ако има ендометриоза може ли да се збременее изобщо newsm78
Саманта, защо не потърсиш друго мнение в друга клиника, не ми звучи сериозно това... Как може да ти каже не знам, а кой знае??? И как може да започне стимулация при положение, че има проблем?
Къде правиш опит?
Дано се появи Магнолия, тя може да даде по- компетентно мнение за ендометриозата.

Зависи в каква степен е развита. Принципно може да се случи, но трудно.

# 706
Така си мислех и аз, въпреки че исках да й кажа нещо успокоително Sad
Ще ми се навремето, когато правех първия опит, някой на мен да беше казал, че ми губят само времето и парите. Брутално изказване е, но сега бих му благодарила. Нищо, това ми беше за урок. Дано и за Саманта се развият добре нещата, както впоследствие се развиха за мен.

Последна редакция: сб, 13 авг 2016, 19:15 от Elektra.13

# 707
На мен като ми правиха лапароскопията,ми откриха ендометриоза,която доктора каза,че била към малкия таз.Каза ми че са я махнали при лапароскопията и че в случайте когато има ендометриоза,задължително при трансфера се изписва фраксипарин,и че при следващият трансферза всеки случай ще включим и фракси.

# 708
Аз имам 3 лапароскопия 1 миоми,1 киста и 1 ендометриоза между пикочния мехур и матката.След това Золадекс 6 месеца.И доктора тогава каза че имам и аденомиоза,но понеже не съм раждала не иска да реже и оглежда вътре в матката.И 5 месеца опити нормално забременяване и като не стана ме юрнаха за инвитро.

# 709
  • София
Саманта,
Ендометриоза ректовагиналис е много тежка диагноза. Ако настъпи бременност ще е чудо, но ние все се сблъскваме с чудеса. Казвам го напълно отговорно, макар и доста грубо. Моята диагноза беше точно такава. Четвърта степен. Никой не искаше да ме оперира - тежко, трудно, рисково. Консултации съм правила в Турция в Мемориал, в Австрияь при всички български светила, при проф. Бернар Хедон от Франция. Всички казваха - ако не те боли много опитай да забременееш. Опитай, ама как??? То да не това "бодни пръчка - пий вино". Може да се забременее с ендометриоза, не малко жени забременяват, но е от значение местоположението на огнищата. С ендометриоза ректовагиналис почти невъзможно.
Единствения, който подробно ми обясни какво ме очаква, ако не направя операцията е доктор Стаменов. Не искам да се обеснявам тук за да не утежнявам темата съвсем, но незабременяването е само един от проблемите - другите проблеми са много и доста тежки. Каза ми, че с тази диагноза бременността е почти невъзможна. Въпреки това аз исках да направим опит. При първия опит ембриончето "уплашено" от токсичната среда, която създава ендометриозата беше "избягало" в дясната тръба. Оперираха ме от извънматочна бременност. Възстановявах се половин година. Направих още един опит със замразени ембриони. Нямаше дори опит за имплантация.
Тогава реших да се доверя напълно на доктор Стаменов, доктор Еленчев и доктор Григоров. Много говорихме, обсъждахме, анализирахме с доктор Стаменов. Той ми отговори на всички страхове и въпроси.

Направихме операцията на 10.12.2014г. Няма да те лъжа - беше доста дълга, много трудна и доста сложна. Първата в България такава. Освен в областта на ректума и влагалището е имало и огромно сраствене /колкото моя юмрук/ в областта на сигмата на дебелото черво - отстранено напълно това срастване. Операцията продължи над 7 часа, но беше напълно успешна. Покланям се дълбоко на тези лекари, за мен са невероятни. Бях без цикъл почти 11 месеца, след като се възстанови - около три цикъла по-късно с много лека стимулация забременях.

Не се лъжи от лекари, които ти казват да "опиташ" да забременееш. Операцията - отворена коремна е задължителна. Ти не си в болница Надежда и ще ти отнеме доста време да се запишеш при Стаменов. Надявам се да е станало сега твоето чудо, но независимо от всичко ти ще трябва да оперираш, дори и след като родиш. С тази форма на ендометриоза не се живее нормално. Повярвай ми, че след операцията аз все едно имам друго тяло, друг организъм. Без болки, без дискомфорт - направо нов човек съм. Запиши си час за преглед при доктор Еленчев - той основно прави операцията в областта на влагалището и чуй неговото мнение. Не рискувай другаде да се оперираш - последствията може да са фатални и необратими.

Извинявам се за пространното писание и за суровите думи. Но това е истината. И не е добре да ти се замазват очите и да те оставят да забременееш. Защото бременността, ако се случи, само временно решава проблема. После нали трябва това дете някой да го гледа.

Много, ама много ще ме зарадваш, ако сега се е получило.  Hug Най-искрено ти го пожелавам, пък по-нататък ше мислиш за операция. Късмет, момиче, късмет  bouquet

# 710
Магнолия и друг път си споделяла в темата, че си била оперирана, но не знаех, че си била с толкова тежка диагноза. Браво, че са се справили лекарите с теб.

Така и все още не мога да си обясня, дали е възможно да се страда от ендометриоза и тя да не бъде засечена на цветната снимка и при преглед.  newsm78

Четох, че има много видове, но как се разбира дали има или няма, ако не се вижда?!

# 711
ЕМ се доказва само с хистеро или ЯМР. На ехограф може да се заподзрят ендометриални кисти, както и аденомиоза. Но докато не се огледа отвътре, не се вземв проба, която да се изследва нищо не е на 100%. За съжаление ЕМ може да се появи на много места. Но в повечето случаи може да се "почисти" докато при аденото е по-сложно и коварно.

# 712
С лапароскопия само се доказва, аз за това, когато стана време за цветна снимка преди нняколко години, реших да направя направо лапаро, а и цикълът си ми беше доста болезнен и си бях внушила някои неща.
С ямр май пак не е достатъчно точен метод.

# 713
ЯМР е доста точен метод, който изобразява всички огнища. Но трябва да се направи на точното място и в точен момент от цикъла. В Бг не се ползва като диагностика, но в чужбина е доста разпространено. ЦС лично аз не считам за точен метод и при мен даде грешна информация.

# 714
ЕМ се доказва само с хистеро или ЯМР. На ехограф може да се заподзрят ендометриални кисти, както и аденомиоза. Но докато не се огледа отвътре, не се вземв проба, която да се изследва нищо не е на 100%. За съжаление ЕМ може да се появи на много места. Но в повечето случаи може да се "почисти" докато при аденото е по-сложно и коварно.

Може ли да питам, виждам, че си запозната с материята  Simple Smile
Няколко месеца преди инвитрото ми отстраниха аденоматозен ендометриален полип. Така пише в епикризата ми. Има ли някаква връзка с диагнозата Аденомиоза? Лекарят не ми е споменавал в последващи разговори, но сега като се зачетох във вашите мнения и нещо се притесних...  Confused

# 715
  • София
Могнолия, знаех, че си преживяла операция, но подробностите не. Евала на докторите, браво и на теб за смелостта и твърдото решение. Както се казва : имала си топки. Ако бях в твоето положение щях да се подложа и аз.
Прегръдки.  Hug

Саманта, аз съм разсеяна днес и не разбрах. Ти сега си след трансфер, така ли? Ох...стискам ти палци всичко да е наред. Чудеса има... Hug

# 716
Момичета как сте с храната? Аз, само като се досетя за някои храни и ми се гади. Днес си взех един сладолед и сега съм като болна. Ужасно се чувствам, тежко ми е, гади ми се, киселини. Онзи ден с моркови и грозде по същия начин. Страх ме е да хапна каквото и да било. Задържам вода.

# 717
Стела, не мога да кажа със сигурност, но не ми звучи да има нещо общо. От това, което прочетох набързо това е просто вид полип.
Скрит текст:
Аденомиозата се характеризира с доброкачествено разрастване на ендометриална тъкан в миометриума /мускулният слой на матката/. По-добрите специалисти може да я заподозрят при ехографски преглед. Най-сигурната диагностика при нея обаче е само чрез ЯМР, тъй като има различни форми. В повечето случая тя е дифузна т.е. разпръсната на различни места, които не винаги могат да се установят при хистероскопия. За да е видима тя трябва да е в доста напреднал стадий. Коварна е много, защото сериозно възпрепятства имплантацията, ембрионът не може да се кръвоснабдява добре или на по-късен етап от бременността матката изгубва еластичност и това може да доведе до аборт. Същевременно не може просто да се изреже като ЕМ. Двете доста често вървят заедно и ги наричат сестри. Аденомиозата е сравнително по-рядко срещана. Аз лично дори не бях чувала за нея до миналата година, когато я заподозряха при мен. А специално за ЕМ съм наясно от над десет години и не е като да не знам нищо по тази тема. Лошото е, че заподозре ли се  ведъж има основание за това понеже не може да се сбърка с много неща. Общо взето само с полипи.

# 718
  • София
За съжаление и ЯМР не е абсолютно точен метод за локализиране на огнища на ендометриоза. Аз правих ЯМР 10 дни преди операцията. Видяха се образуванията около шийката на матката и ректума, но срастването в областта на сигмата на дебелото черво - нищо. А това образувание като размер беше дори най-голямо. Беше топка обхванала 10 см. от червото, което се изряза напълно.
За мен единствения сигурен начин /вакар и доста инванзивен/ е отворената коремна операция. Преди нея съм имала 2 лапароскопии. Първата диагностична уж да се огледа на място. Правиха ми я доктор Стаменов и доктор Еленчев. Не го видяха това срастване, беше се скрило явно около червата. На втората лапароскопия за прекъсване на извънматочната бременност - пак не се видя. Чак като отвориха корема и гледаха всичко го видяха.
И да, добри гениколози могат да заподзрат ендометриоза, но само биопсия доказва дали е или не е.

Много отклонихме темата  Hug
Късмет на чакащите и на тези с две черти, защото за тях голямото чакане всъщност тепърва започва. bouquet bouquet

# 719
Стела, не мога да кажа със сигурност, но не ми звучи да има нещо общо. От това, което прочетох набързо това е просто вид полип.
Скрит текст:
Аденомиозата се характеризира с доброкачествено разрастване на ендометриална тъкан в миометриума /мускулният слой на матката/. По-добрите специалисти може да я заподозрят при ехографски преглед. Най-сигурната диагностика при нея обаче е само чрез ЯМР, тъй като има различни форми. В повечето случая тя е дифузна т.е. разпръсната на различни места, които не винаги могат да се установят при хистероскопия. За да е видима тя трябва да е в доста напреднал стадий. Коварна е много, защото сериозно възпрепятства имплантацията, ембрионът не може да се кръвоснабдява добре или на по-късен етап от бременността матката изгубва еластичност и това може да доведе до аборт. Същевременно не може просто да се изреже като ЕМ. Двете доста често вървят заедно и ги наричат сестри. Аденомиозата е сравнително по-рядко срещана. Аз лично дори не бях чувала за нея до миналата година, когато я заподозряха при мен. А специално за ЕМ съм наясно от над десет години и не е като да не знам нищо по тази тема. Лошото е, че заподозре ли се  ведъж има основание за това понеже не може да се сбърка с много неща. Общо взето само с полипи.

Благодаря ти, Блинг  bouquet

Успех и късмет на всички чакащи и вече дочакали!  Flowers Four Leaf Clover Flowers Four Leaf Clover

Общи условия

Активация на акаунт