Истанбул [тема 40]

• 115 127
  • 749
  •   1
Отговори
# 630
Една страхотна анимация на пристанището "Чайката" в Кабаташ:
https://youtu.be/XL5OgYRUe5w

# 631
  • У ДОМА
Здравейте някой ползвал ли е корабчетата за Фестивала на лалето Кадъкьой- Емиргян? В разписанието на турската версия на сайта пише че тръгва от старото пристанище на Кадъкьой , а на английската нищо не пише ?

И още някое въпросче Simple Smile 

Бихте ли ми казали автобуси които минават през Емиргян и продължават до Ортакьой и Кабаташ  .По тази линия ми е известен само 25Е. Благодаря!

# 632
# 633
  • София
Бихте ли ми казали автобуси които минават през Емиргян и продължават до Ортакьой и Кабаташ  .По тази линия ми е известен само 25Е. Благодаря!

По спомени 22 и 22RE са с маршрута на 25Е в тази част. Но и автобусите за Таксим (с буква Т в номера - 42Т и още един подобен) минават през Ортакьой. Обаче не си спомням дали на Бешикташ или на Кабаташ завиват на дясно. Все някъде на спирката трябва да пише. Като се замисля, май само автобусът от входа на парка ЕL2 завива почти веднага към Левент. Всички останали се движат по крайбрежната през Ортакьой. Разделят се след това.

# 634
  • На земята, която е всъщност звезда.
Здравейте.

Бих искала да попитам няколко неща, тъй като след седмица с мъжа ми ще пътуваме до Истанбул по работа с личен автомобил.
1. Нали все още границата се минава само с лична карта и преведено пълномощно за автомобила /без легализацията/?
2. Как се минава границата, т.е. бавят ли много, преглеждат ли багажа, заяждат ли се за нещо? 
3. Бихте ли ми препоръчали музеи /1 до 2/ в района на Света София.   

# 635
Здравейте.

Бих искала да попитам няколко неща, тъй като след седмица с мъжа ми ще пътуваме до Истанбул по работа с личен автомобил.
1. Нали все още границата се минава само с лична карта и преведено пълномощно за автомобила /без легализацията/?
2. Как се минава границата, т.е. бавят ли много, преглеждат ли багажа, заяждат ли се за нещо? 
По точка 3 бих препоръчала:  Aya Sofya /древен византийски храм и джамия/, Yerebatan Sarnıcı /цистерна базилика/, Topkapi Sarayı /двореца на султаните/

# 636
  • На юг от тук
Здравейте.

В Турция се влиза само с международен паспорт.За пълномощното да,не е необходима легализация. Времето за минаване никой не може да го предвиди.Но турците отварят багажника,питат носите ли алкохол или месо.Ако няма струпване за около 10 мин,но зависи и кой ГКП ще ползвате.

# 637
Момичета, благодаря! bouquet

# 638
# 639
  • София
Тази сутрин гледах, че никой не е писал в любимата ни тема за Истанбул цяла седмица.
И си викам: абе няма ли Пепел от рози да пусне някоя снимчица, че сме я закъсали назад в страниците и сега като отварям.... хоп, виждам снимчиците.
Особено първата е страхотна!!!
Благодаря, Пепел от Рози Hug Hug Hug

# 640
Още един въпрос. Какво по- интересно и непознато от турската кухня да опитаме в местните заведения и какво си купувате, когато се връщате в Бг?

# 641
Още един въпрос. Какво по- интересно и непознато от турската кухня да опитаме в местните заведения и какво си купувате, когато се връщате в Бг?
В първия пост има споменати интересни ястия.
Аз лично не пропускам да си донеса баклава.  Laughing

# 642
  • София
Hug

Аз пиша това, което се сещам набързо. Сто на сто не е непознато, но пък е супер вкусно. Heart Eyes

1. Мантъ - с повечко кисело мляко.
2. Суджуклу юмурталъ пиде (пиде със суджук и яйце) - всъщност, каквото пиде искаш, но винаги искай допълнително да ти чукнат яйце отгоре. Повечето (не всички) не таксуват допълнително, но така е супер вкусно.
3. Лахмаджун - подобно на пидето. Ако случайно не ти сложат лимон, задължително поискай. Би следвало по средата да има и свежа салата, около която да го увиеш.
4. Менемен - обикновено, за закуска. В Бейоулу има много такива места, с вкусни менемени.
5. Кюнефе / кадаиф - дори няма да обяснявам, че ще ми потекат лигите. Grinning Пробвай и "екмек кадаиф".
6. Искендер кебаб - с агнешко
7. Адана кебаб
8. Шакшука - обикновено е като разядка, главно на основата на патладжан (като кьопоолу).
9. Кокореч - около Таксим има много хубави места.
10. Гюллач - десерт с нар е, а аз обожавам всичко с нар (най-вече соковете, дето се продават под път и над път - супер са през жегавото лято). Много популярен е през Рамазана.

# 643
Аз пък никоха не пропускам гьозлеме с катрофи. За жалост не се предлага навсякъде, но ми е най-любимото гьозлеме. Със студен айрян върви много добре. Мога цяла седмица да ям само това.

# 644
  • България, София
Аз да добавя къпана баница и пълнените картофи.
А и профитероли в сладкарница Инджи. Има ли я още  newsm78
Бих препоръчала и балък екмек. Вечер на Каракьой излизат с едни колички и правят божествен балък екмек. По - добър е отколкото от клатещите се лодки на Еминьоню.

И да уточня - адана кепаба е лют. Който не обича люто, да си знае  Peace

Докато четях по - горните постове, окапах клавиатурата  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт