Истанбул [тема 40]

• 115 209
  • 749
  •   1
Отговори
# 495
Таня67 Hug,благодаря!Неолита нямам търпение за снимките. Wink

# 496
Момичета, прибрахме се. Ами не ми се прибираше, ако трябва да съм честна. Успяхме да се промъкнем в България в четвъртък и по- бързо минаване на границата не сме имали, явно всички минаваха през Гърция. Градът продължава да си е все така красив, но и една идея по-празен както вече споменах. Този път нямахме възможност да обикаляме както друг път, но разбира се, прекарахме една красива вечер на учителското и си заделихме един ден за пешеходна обиколка през Куручешме, Арнавъткьой и Бебек. Беше много хубаво, но така ни вя вятъра, че вечерта ни боляха ушите. Като кача снимките веднага ще ги споделя.
И аз очаквам снимките с нетърпение! Засадиха ли килима пред Света София, че след 2 седмици искам да го видя в пълния му разкош?

# 497
  • Варна
Амарето, килимът не се сади. Той се подрежда от вече цъфнали лалета в саксийки (за това не съм на 100% сигурна), поставени в щайги. Редят се целите щайги, като първо на паважа се поставя нвпромокаема основа, върху нея - дебели по десетина см парчета от подобна на дунапрен материя, която да задържа водата и отгоре се слагат щайгите, по схема, разбира се. Когато килимът е готов, тъй като от написаното дотук се разбира, че цветята са на 20-тина см над земята, наоколо се поставя ниска дървена рамка, на около половин метър от крайните щайги. Получената празна ивица се запълва с пясък, под наклон, от ниската рамка към високо поставените лалета. Върху пясъка се редят тревни чимове, които оформят бордюр. Междувременно цветята се поливат обилно и готово.
Както писах и по-рано килимът се прави за около 24 ч. Миналата година го започнаха в петък, 8.04., вечерта, на следващата бе готов, а официалното откриване бе за 10.04, неделя. Ако съобразяват с уикенд, може да го направят на 6-7-8.04. тази година, но не съм сигурна кое им е водещо.
Неолитка, чакам снимки и подробности.

# 498
beljata много ти благодаря за интересната информация за подредбата на килима. Наистина не я знаех, макар, че много неща съм изчела и видяла за и в  Истанбул!

# 499
  • Варна
Видяхме го на живо, иначе технологията надали някъде може да се види или да се прочете за нея.

# 500
  • Бургас
Здравейте на всички!!!Вече трета година ходим до Истанбул април месец,и все обикаляме в европейската част.Сега искаме да отидем към азиатската част,моля за съвети как да стигнем до там и какво да видим,като начална точка  EMINÖNÜ понеже там ни е хотела.Благодаря ви много.

# 501
Нещо повече за влакчето  да споделите. Тръгна ли вече?

# 502
Здравейте! Предстои ми дългоочакваната екскурзия до Истанбул и имам питане, ориентировъчно колко лири (горе-долу) трябва да имам в себе си  за 3 дни. Като изключим входни такси и допълнителни посещения. Благодаря ви!

# 503
Здравейте! Предстои ми дългоочакваната екскурзия до Истанбул и имам питане, ориентировъчно колко лири (горе-долу) трябва да имам в себе си  за 3 дни. Като изключим входни такси и допълнителни посещения. Благодаря ви!
200- 250
Ако ти останат има и следващ път. Simple Smile

# 504
  • България, София
Здравейте на всички!!!Вече трета година ходим до Истанбул април месец,и все обикаляме в европейската част.Сега искаме да отидем към азиатската част,моля за съвети как да стигнем до там и какво да видим,като начална точка  EMINÖNÜ понеже там ни е хотела.Благодаря ви много.

От Еминьоню може да хванете корабче до Кадъкьой. В близост е Мода, улички с антикварни магазини, статуята на бика. Да се пуснете по Баъдат джадеси. Близо до началото му има неголям но красив парк.
Може да отидете до Шакирин джамия, да се качите на хълма Чамлъджа. От Юскюдар да повървите пеш в посока Девичата кула. По пътя има  приятни кафенета с пъстри възглавници на стъпалата, от които може да гледате морето.
Идеи много за азиатската част. Зависи от времето и желанието. Върнете се по - назад в темите да почетете. Има постове с разкази. Сещам се за разкази на Du, Beljata, Редеми и др.

# 505
Цитат на: pepel_ot_rozi
link=topic=934655.msg34774089#msg34774089 date=1490698047
200- 250
Ако ти останат има и следващ път. Simple Smile

Благодаря 😜

# 506
ana stoyanova, трябва да решите в коя част на Азия ви се ходи. Силно препоръчвам, ако решите да ходите към Къз Кулеси да е по или след залез. Там е страшно красиво и романтично по тъмно. Мен лично не ме впечатлява толкова през деня. Силно препоръчвам посещението на Ота тепе. Това е мястото, което ми спря дъха, но пък е в посока обратна на Къз Кулеси....

Pepeliankova, зависи в какъв тип заведения искате да се храните и дали смяташ да пазаруваш. При последното ми ходене ядохме на крак кестени за 5 лири, но и бяхме в заведение, в което за  една вода, един чай, порция пържени картофи и един десерт оставихме 60 лири.
Като цяло мисля като Пепелчето, че 200-250 лири биха ти били напълно достатъчни за 3 дни.

Последна редакция: вт, 28 мар 2017, 15:02 от Neolita

# 507
  • Бургас
ana stoyanova, трябва да решите в коя част на Азия ви се ходи. Силно препоръчвам, ако решите да ходите към Къз Кулеси да е по или след залез. Там е страшно красиво и романтично по тъмно. Мен лично не ме впечатлява толкова през деня. Силно препоръчвам посещението на Ота тепе. Това е мястото, което ми спря дъха, но пък е в посока обратна на Къз Кулеси....

В интерес на истината е,че нямам идея какво има там и какво може да се види.И ако е късно прибирането до колко часа има транспорт на обратно.Притеснена съм,защото ходим неорганизирано и най-далечната точка до която съм ги водила е парка Емиргам.

# 508
Благодаря момичета! Бяхме ми полезни ☺

# 509
  • Варна
Pepeliankova, ще си позволя и аз да ти отговоря, макар вече да имаш отговор. Ако си записала много допълнителни посещения към фирмата (за които си предвиждаш отделен бюджет), пари много няма къде да харчиш. Не за друго, а заради липсата на време. Общо взето, програмата за посещения запълва почти цялото налично в града. Ако пък си си оставила свободно време или сама ще обикаляш по обектите, може да намериш време да "хлътнеш" в някой интересен магазин, да се отдадеш на повече кулинарни изкушения, да си вземеш нещо за спомен и пр. Затова е много сложно да се даде такъв отговор. Всеки има различни разбирания, желания, възможности. Зависи къде ще се храниш, какво искаш да си купиш и т.н.
Уличната храна е на доста прилични цени. За десетина лири можеш да се нахраниш с дюнер, балък екмек или кокореч, че и да добавиш айрянче или друга напитка. Ако се храниш в ресторант, дори и да е от типа на "Ортаклар", за основно и кола трябва да предвидиш поне 20 лири. Ако ресторантът е друг клас, сумата се умножава по няколко.
За други покупки пак зависи от твоите настройки и желания. При първите ни ходения сме давали по 60-70 лири за баклава, примерно. Винаги си купуваме по нещо от Египетския пазар и "гащите". Та, как да ти кажем колко ще ти трябват? Имам познати, които си "свиват" сандвичи от закуската и с гордост заявяват, че за целия си престой са изхарчили за храна 1 лира - за симит. Други са споделяли, при това преди спада на лирата, за вечеря за двама за над 100 лири. С две думи, универсален отговор няма. Хубавото е, че в магазините може да се плаща с карта.

Докато пишех, ти е отговорила и Неолитка, но ще оставя, все пак.

Общи условия

Активация на акаунт