Истанбул [тема 40]

• 115 168
  • 749
  •   1
Отговори
# 585
  • София
И последно пак да попитам за тези карти Картата за музе кард от колко лири трябва да си вземем за забележителностите каква е разликата между 40-50 лири?
Благодаря!!! bouquet bouquet bouquet bouquet

Тук ли ги гледаш?  -  http://muze.gov.tr/en/museum-card

Мисля, че за Истанбул ти трябва тази от 85 лири. Предвидливо само тя е обяснена на английски.  Wink  От 40 я пуснах за превод и излиза, че е само Топкапъ + харема + Света Ирина. Иначе важи и за Ефес и Кападокия, но до там няма как да стигнеш.  Grinning  От 50 обхваща и музеите в Северен Кипър. Възможно е тези карти да са само за турски граждани, защото е логично ако стават за чужденци, да има превод и на английски. Все пак по-точно може да ти каже някой знаещ езика. На Гугъл и моите тълкувания им нямам много вяра.  Grinning Но още преди 2-3 години нямаше толкова евтини карти за Истанбул.  Друг е въпросът доколко има смисъл да се купува при толкова кратък престой. Едва ли ще имате време за нещо повече от Света София и Топкапъ. И Света Ирина - тя хем е в двора на двореца, хем се разглежда за 15 минути. Simple Smile Не случайно картата важи 5 дни. Горе-долу толкова дни трябват, за да могат да се разгледат всички музеи и то без много размотаване.

# 586
  • Бургас
Да,точно за тази става въпрос.Много ви благодаря на всички за съветите.Извинявам се,ако съм ви досадила. bouquet bouquet bouquet bouquet bouquet bouquet bouquet bouquet bouquet bouquet

# 587
  • русе
Привет от Истанбул! Тук сме от понеделник, мотаме се общо взето, аз продължавам да се опитвам с ви чета, ама все едно на китайски пишете Simple Smile Имената на разни улички и забележителности като са на кирилица, въобще не се ориентирам за какво говорите. Как се ориентирате вие? Написах в гугъл мапс соук чешме, по-нагоре ми я препоръчате като живописна, ама йок Wink Днес ще ходим в азиатската част, дано от само себе си намерим нещо Simple Smile Хубав ден на всички!
П.с Това не е упрек, да не си помислите, че нещо мрънкам, само споделям, че съм неориентирана Simple Smile

Последна редакция: ср, 12 апр 2017, 10:00 от mipart

# 588
  • На юг от тук
Привет от Истанбул! Тук сме от понеделник, мотаме се общо взето, аз продължавам да се опитвам с ви чета, ама все едно на китайски пишете Simple Smile Имената на разни улички и забележителности като са на кирилица, въобще не се ориентирам за какво говорите. Как се ориентирате вие? Написах в гугъл мапс соук чешме, по-нагоре ми я препоръчате като живописна, ама йок Wink Днес ще ходим в азиатската част, дано от само себе си намерим нещо Simple Smile Хубав ден на всички!

Улицата на турски е Soguk cesme sokak и се намира до Св.София.Вървиш по улицата м/у Св.София и тр.линия/CAferiye sk/  и след 50-60 м. си на тази улица.

# 589

ana stoyanova с фирма ли ще ходите или самостоятелно? Евентуално може да видите мол Флориа на тръгване за Бг.

# 590
  • Бургас
Сами ние организираните не ги харесваме.Да,може! bouquet

# 591
  • На юг от тук
И лалетата в парка Гьозтепе.

# 592
# 593
# 594
П.с Това не е упрек, да не си помислите, че нещо мрънкам, само споделям, че съм неориентирана Simple Smile

Ако вече не е късно - ето два гайда за Истанбул  - много е удобно, ако не познаваш града. Забележителностите са подредени по местоположение, даден е транспорт от място до място, работно време, приблизително време за разглеждане...

http://www.promptguides.com/istanbul/guides.htm

http://www.visitacity.com/en/istanbul

По повод имената на улиците - когато аз откривах за себе си Soguk Cesme Sokak, питах хората за Соджук Чешме Сокак - разбира се, умряха от смях, но пък ме заведоха до там и ми обясниха как се чете въпросната буква "g"...

# 595
Здравейте в момента съм в Истанбул.
Времето е страхотно исъм на финалната линия на моят шопинг тур. Отседнали сме в Авджълар при познати. Обстановката е спокойна животът си тече в нормалния ритъм. Най-вероятно утре ще се върнем в България, а между другото магистралата е безплатна поради референдума Grinning

# 596
И последно пак да попитам за тези карти Картата за музе кард от колко лири трябва да си вземем за забележителностите каква е разликата между 40-50 лири?
Благодаря!!! bouquet bouquet bouquet bouquet
Muzekart е само за турски граждани. Дъщеря ми има такава на половин цена от 20 лири, понеже е студент в Република Турция. С тази карта могат да се посещават всички забележителности, които са към Министерството на туризма. Картата не важи за дворците Долмабахче, Бейлербеи и кьошковете, тъй като те са към друго министерство. Но там има друга отстъпка за студенти, включително и чуждестранни - билетът е 5 лири.
За чуждестранни граждани най-изгодно е картата Museum Pass. Тя струва 85 лири и покрива входовете на всички забележителности като Musekart, само че важи 5 дни от датата на първа активация. Дори и с това времево ограничение пак е изгодно, тъй като само билета за двореца Топкапъ с Харема струва 65 лири. Намиращите се наблизо Света София също е 40 лири, Археологическия музей - 20 лири. Отделно се спестява реденето по опашки.

# 597
  • Варна и...духом на Босфора
 HugАди бакалъм,разказвай драги,снимки,лаленца,кафенца!

# 598
Прекарахме 5 дни в Истанбул. Времето бе прекрасно, с изключение на вятъра в сряда, но тогава бяхме на закрито в аквариума на МОЛ Форум. Цената на билета за аквариума е 48 лири. Хареса ми най-вече заради тунела с акулите, но определено аквариумът във Флоря е по-добър. В моловете има страхотни отстъпки на маркови стоки, като прибавим и ниската лира от 48 стотинки сега е време за шопинг в Турция! Отседнах в любимия хотел Хюриет в Сиркеджи, който е на 10 метра от входа на Мармарай и на 5-10 минути пеша от всички по-интересни забележителности в града. Освен това предлага и прекрасна гледка към Босфора на закуска. Посетихме Топкапъ сарай, Долмабахче, градината на Бейлербеи, Юскюдар, Чамлъджа, Анадолу хисаръ, Емиргян, Пиер Лоти, Ортакьой и Таксим. Преминахме с автомобил през тунела Авразия под Босфора и се върнахме по моста. Качихме се корабчета по Златния рог и Босфора. Ядохме кумпир, мерджимек, кебап, балък екмек, кокуреч и баклава, ама от тази с мнооогото зелено (сметка 350 лири за 6 души в Хафъз Мустафа!). Изобщо всичко бе супер! Ето малко снимки:

# 599
  • Варна
Биалк, би ли казал първата и третата снимка откъде са ?

Общи условия

Активация на акаунт