Истанбул [тема 40]

• 115 170
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
Между другото каква е цената за Долмабахче в момента и в кои дни е отворен за посещение?

Цял билет е 40 лири - за всичко. Ние така и не влязохме в самият дворец, разказах по-горе защо.

# 571
  • русе
Благодаря за препоръката Simple Smile Ще гледаме да не сме много нахални. Скоро бяхме в Мароко и там се тренирахме.

# 572
От фейсбук- пише, че е в Балат.

# 573
  • русе
А знаете ли небостъргачът Сапфир дали наистина има някакво работно време, че моето момче така разбрало, не не успял да намери никъде повече информация? Хм, не знам къде е търсил, но аз намерих, работното време на наблюдателната площадка е от 10 до 22. Но дали това важи за всичко останало?
 И друго, добра и евтина баня около синята джамия, но без разни луксозни салтанати, ами като за местни?

# 574
Най-накрая имам малко време да сенда и да попиша при вас. За жалост няма да мога да кача снимки, защото се оказа, че такива вече няма, но нищо- спомените са по-важни от снимките. Не си спомням последно какво съм писала. Както казах градът ми се видя променен. Промените на Йеникапъ, за които писах засягат основно тези, които са с кола и пътуват от Бакъркьой към Таксим или към Султан Ахмед. Преди имаше едно кръгво, а сега са надлези, тунели(там е входът към Авразия) и т.н., но разбира се има много табели и общо взето няма как да се объркаш.
Вече отново ми се ходи. За пореден път с майка ми планираме да отидем, но се отказахме от идеята за пътуване с агенция, а и цяло лято апартамента на приятеля ми ще е свободен. Сега обмисляме кога да идем - юли или август. За себе си се надявам да отида по-рано, но да видим. Имам голям мерак да отида с майка си, защото ще имам оправдание отново да посетя забележителностите, много ми се ходи отново в Топ Капъ и в Ая София, все още не съм била и в Долмабахче, но на ашкъма вече като чуе за някоя забележителност и рязко му се покачва кръвното налягане. Ходи ми се и на Капалъ(въпреки, че последно когато бях се зарекох, че повече няма да си го причиня), не съм посещавака и кюлот сокак, което отчитам като форумски пропуск. Laughing Ако може някой, който е бил там да ми каже къде се намира точно, ще съм му много благодарна.
Видях, че в момента имаме форумско присъствие в града така, че се надявам скоро да имаме разказ. Аз от последното ходене наистина нямам какво ново и интересно да споделя. Исках да посетим музея на Мадам Тюсо, но в периода, през който бяхме в сградата, в която е музея се провеждаше Istanbul Fashion Week, което ме изненада, защото обикновено я правят в Zorlu.

# 575
  • Бургас
Здравейте!!!Нашето пътуване наближава и да попитам пак,ако може.Картата за музе кард от колко лири трябва да си вземем за забележителностите каква е разликата между 40-50 лири?И последен въпрос как да си оптимизирам маршрута да не се мотам много.Искам  да влезем в двореца Топ капъ да отидем до парка Емирган до Кадакьой и мол Флория и това от 14 на обяд живот и здраве пристигаме и на 16 си тръгваме.Благодаря на всички. bouquet bouquet bouquet

# 576
Здравейте дами! Видях че темата относно влака се обсъжда доста. Аз съм от Велико Търново и от много време насам (и сега като е влак по целия маршрут и преди, когато след Капъкуле извозването беше с автобус) пътувам по 2 пъти месечно с него. Ако имате някакви въпроси съм насреща. Усмихнат ден и поздрави от красивия и магичен Истанбул ❤

# 577
Здравейте! Снощи благополучно се завърнах от Истанбул и съм много щастлива, че програмата ми максимум беше изпълнена! Разочарованията бяха само две: килимът от лалета, който очаквах да видя пред Света София го нямаше и това, че вече не пускат на покрива на Валиде хан, защото имало оплакване срещу Мехди за незаконно събиране на пари за отключване на вратата към покрива. Ето малко снимки, ще кача и още в близките дни: https://www.facebook.com/profile.php?id=100002376904211&sk=p … 904211&type=3

Последна редакция: пн, 10 апр 2017, 22:15 от amareto eto

# 578
Здравейте! Снощи благополучно се завърнах от Истанбул и съм много щастлива, че програмата ми максимум беше изпълнена! Разочарованието беше само едно, че килимът от лалета, който очаквах да видя пред Света София го нямаше. Ето малко снимки, ще кача и още в близките дни: https://www.facebook.com/profile.php?id=100002376904211&sk=p … 904211&type=3
Чудесни снимки, чакаме и разказ(че). Simple Smile
Благодаря!  Hug Hug Embarassed

# 579
  • На юг от тук
Емирган,но за съжаление снимката не е моя.

# 580
  • Варна
Като гледам на какъв етап са лалетата, ми се струва, че докато махнат тия грозни оранжеви ограждения и открият официално фестивала, няма да има какво да се гледа.
Напълно разбирам причината да ги оставят. Само който не е бил по време на лалетата в Истанбул, не е виждал измачкани и изпотъпкани "петна", оставени  от разни мераклии да се снимат, полегнали в цветята.
И все пак, имайки предвид опита от последните години, мисля, че през тази твърде много изместиха официалните мероприятия напред във времето... ако информацията за откриване на 19-ти и килим на 21-ви е вярна. Очевидно, независимо от характеристиките на зимата, времето около 10.04., +/- 3-4 дни, е оптималното за посещение по повод фестивала.

# 581
Ето и моето разказче за любимия град. Разбира се, с думи не бих могла да опиша усещанията си от видяното, но ще се опитам. Пристигнахме рано сутринта, около 06:00 в Истанбул, настаниха ни в много уютен хотел в Лалели, починахме си от изморителния път и 3 часов престой общо на двете граници, изпихме по чаша турско кафе и веднага поехме по предварително разработения ми план. Заредихме си Истанбул карт с 20 tl на репче, на което пише Akbil, но пеша стигнахме до площад Султан Ахмет, за да вдъхнем от духа на града и да се слеем с него. Не можах да разбера поради какви причини влизането в Синята джамия бе забранено до 14:00 часа, пред Света София нямаше килим от лалета, затова пък имаше засилено присъствие на военни. Самият площад е прекрасно аранжиран с лалета и други цветя, фонтанът работеше. Запътихме се към Топ капъ. Приятно ни учуди изобилието на папагали по дърветата в двора на двореца. След това се запътихме за поредното разглеждане на Йеребатан. Загадъчната атмосфера в тази базилика много ме привлича.На колоната на желанията завъртяхме пръста на 360 градуса, с надеждата да се сбъднат. Проверихме дали Горгоните и рибите във водата са си на място и продължихме към Ходжа паша, за да си купим билети за церемонията на дервишите в събота. Билета на човек струва 70 tl. От там, по план с метрото Мармарай от Сиркеджи много бързо се придвижихме до спирката Ayrilik cesme, излезнахме през изход 1 на метрото, за да стигнем до автобусната спирка, качихме се на автобус 14 /може и на други номера 12 А, 13, 13 В, 14 К и слезнахме на спирка Zeynep Kamil. Точно зад спирката се намира тази уникална футуристична джамия, която много ни впечатли. След това с ферибота от Юскюдар Харем /малко пообъркахме улиците и се наложи доста да пообиколим из Юскюдар, но не съжаляваме, защото видяхме интересни места и двата, впечатляващи с архитектурата си университета/ се върнахме в Еминьоню, като се насладихме на красотите на Босфора. Хапнахме балък екмек и туршия от клатещите лодки, купихме си локум и кафе Мехмет ефенди и хапнахме кюнефе в Safa /всичко това по традиция/. Докато се лутахме из тесните стари улички с най-различни търговци, съвсем случайно се озовахме пред Валиде Хан. Една от мечтите ми беше да се кача на покривите  и да погледам от там на спокойствие Босфора, но ..уви! Човекът, който отваря врата № 64 към покрива, бил глобен от кметството за незаконно събиране на пари и вече около месец туристи не са се качвали горе. Много жалко! Отново след кратка почивка се поразходихме из вечерен Истанбул и хапнахме много вкусно в Tezveren Baba Ocakbasi. Така приключи първият ни ден в Истанбул, а през следващите два ни предстоеше да се насладим на чудесната гледка на Босфора от кафенето Пиер Лоти и от Сюлеймание, на красотите на Гюлхане, упоителния танц на дервишите и Миниатюрк. Доволни и щастливи от видяното и преживяното се завърнахме в Родината. А, аз вече започнах да съставям план за следващото пътешествие до любимия град...

# 582
Амарето,  Hug благодаря за разказа.

# 583
ana stoyanova, къде ще спите?
Ако е в района на Лалели, бих си хванала първият ден ферибот от Еминьоню до Кадъкьой, с разходка из квартала и Мода. Последното фери на обратно по спомени беше към 21:30. За Топ Капъ и Емиргян един цял ден, като рано сутринта бих отишла в сарая, за да е по-спокойно. В Емиргян със сигурност ще има после навалица, но в Топ Капъ има много повече неща за по-детайлно разглеждане и на мен лично би ми било по-важно да е по-спокойно там. После с фери до Емиргян и дам до колкото си искате часа разходка. До парка задължително с ферибот. Разказвала съм преди две години как бях в събота в задръстване за там точно 6 часа без да преувеличавам. Във Флория заради аквариума ли искате да идете? Не съм била в него, но казват, че си заслужава. Самият мол не е нищо особено и аз лично не бих го посетила отново. 80% съм сигурна, че има шатъл от централните части на града до Флория, но не знам къде ще го вмъкнеш в програмата, защото до колкото разбирам единственият ти пълен ден ще е на 15.

# 584
  • Бургас
Здравей!!1Ще спим на златния рог там ни е  хотела Otoman clas  ,а мола бил много хубав и като се има предвид,че сме ходили на другия аквариум Sea life,чудя се и се мая как да стане с това кратко време и както казахте един пълен ден. newsm78.И последно пак да попитам за тези карти Картата за музе кард от колко лири трябва да си вземем за забележителностите каква е разликата между 40-50 лири?
Благодаря!!! bouquet bouquet bouquet bouquet

Общи условия

Активация на акаунт