Проблем с възпитанието на двегодишно дете

• 12 631
  • 106
  •   1
Отговори
# 90
  • над кукувичето гнездо
Не прочетох цялата тема, детето ми е по-малко от вашия случай, но наскоро прочетох една книга, която ми се струва много полезна за случая. При нас работят техниките, описани в книгата, но не съм пробвала всичко, а и хлапето е още малко... като цяло, идеята много ми допадна и вичко изглежда много логично.
Успех!
http://ciela.bg/books/book/naj-shtastlivoto-dete/1233

# 91
Няма да изпадам в излишни спорове.Темата не е "кой е по-по-най" и не целя да доказвам,че подхода ми е по-добър от твоя или обратно.И кога стана "Ние и Аз" та не съм разбрала?!Всеки си преценяв как да възпита детето си и кой метод реагира върхи него.Изказах си.мнението просто и първото нещо което ми дойде на ум,когато ти четох поста е дресирането.Детето трябва да изпълнява командите ми иначе знае какво ще му се случи.Аз виждам разлика,ти ако не виждаш-ОК.

# 92
  • Sofia
Някои са толкова докачливи по отношение на употребата на конкретни думи....

дресирам:
(гл.) укротявам, обучавам, приучавам, уча, научавам, упражнявам, тренирам
(гл.) възпитавам
(гл.) дисциплинирам
(гл.) опитомявам

# 93
  • София
Направо не мога да повярвам! Възпитани деца на 2 годинки. Да бе да! Възпитанието е процес, който трае дълго и колкото да ни се иска, не можем да го съкратим, а особено в периода на "бебешкия пубертет".

Синът ми примерно, се държеше нормално, даже си имахме уговорка за магазина, обаче към 4-5 часа следобед го избиваше на невъзможни искания и истерии и това беше. "Искам при бабааа". Ама въобще не му пукаше, че баба я няма, на работа е и пр. Лягаше на улицата и това е. Бабичките се пулеха и даваха акъл, аз си чаках да му мине. После отмина и сега /на 6/ е доста разбрано дете.

# 94
  • Варна
Free, има хора, които не признават хормонални бури, мозъчни експанзии и тестостеронови екстремуми (при момченцата) и тн...Хората искат възпитани бебета! Защото на 2, че и на 3 понякога са си баш бебета...Аз за това по-тактично се опитвам да обясня на близките ми с малки деца, че по-добре да се ограничиш достъпа до изкушения, отколкото зорлем да го караш да се контролира, когато мозъчната кора не му го позволява (детето не носи вина за това). И яко разсейване - но ти си изисква и лично ниво на въображение от страна на родителя, което не всеки го притежава. Вярно е, че има самотни родители, които няма как да не отидат до магазин с детето си, но останалите спокойно могат и да не си водят децата в магазин, за мен не е загуба. Моето дете никога не се е тръшкало за зрънчо, вафла или шоколад, защото не ги е яло и не разпознава опаковките. Ако му хареса някоя шарения, ме пита какво е, но по-скоро като музеен експонат ги разглежда, отколкото като изкушение, което желае да получи, сега, веднага, на секундата.

# 95
  • София
Аз си ходех до магазина с него. В началото много препускаше /пусках го/, но някак защото ни е кварталния магазин, ни изтърпяха. Иначе не пипаше. Също така, тъй като му давах тази свобода, се съгласяваше на сделка за "едно нещо''.

Напоследък пък е станал много по-нахален, ама аз съм си виновна. Пак влиза за по едно нещо, но 3 пъти. Mr. Green

# 96
Опх, нее!  Joy Отказвам се да пиша - в момента бебето комшийче над нас е решило да разруши апартамента, а майка му такива викове нададе горката, ама такива шумове се чуха, че сякъш блока ще се сгромоляса,  hahaha пък аз съм тръгнала да пиша за тръшканията на моето дете в някакъв форум - голяма пародия...   hahaha Mr. Green
Само за магазина ще кажа... Като се тръшне в магазин го хващам като чувалче през краката и го изнасям навън по най-бързия начин. Като излезем извън магазина го оставям да се нареве, докато намеря нещо да му отвлека вниманието и край, успокояваме се и двамата и си продължаваме разходката.
В големите магазини си играем на гоненица около рафтовете, ако съм го пуснала от количката с цел "свобода на личността"  Laughing, докато не ми писне, щото все пак трябва и да напазарувам. И тогава пак "чувалчето на рамото, в количката и към касата".
Бе, малки са децата, не може да искаме да са перфектни от сега.  Grinning Peace

# 97
  • Пловдив
Който има по-спокойни и сравнително по-уравновесени деца (още от раждането говорим), той си мисли, че това е в следствие и благодарение на отделеното внимание и изключителното възпитание на родителя. Това определено НЕ Е моето мнение. Който не е имал буйно, щураво, палаво и доста активно дете, той не знае за какво става дума. С първото ми много се втелясвах. Търсих вината в себе си, въпреки че всички около мен виждаха колко давам от себе си и се опитваха да ме успокояват. Още от бебе до към 4-5 годишна възраст в чудо се бях видяла. Повечето ми приятели се чудеха как издържам, а тези с деца с половин уста казваха, че ако направя еди-как-си ще успея с възпитанието. То не бяха четене на книги, то не беше консултация с детски психолог, то не беше чудо, като заедно с това вървеше и усещането ми за провал като родител. И от изключителен дивак като малък, сега е възпитан и спокоен второкласник. Сега и сестра му е чудо на чудесата. Пак правя всичко по силите си и за сега НИЩО не дава резултат, но само който е имал тазманийски дявол в къщи, само той ще ме разбере. Вече не обръщам внимание на тези, които смятат че аз съм виновна - за себе си аз мога да кажа че давам най-доброто, на което съм способна като майка. Оттам нататък, когато някоя "перфектна" майка с "перфектно" отроче започне да ми обяснява защо детето ми е такова вече изобщо не обръщам внимание.

# 98
Remember me..., много здравословно и правилно мислене според мен, поздравления. само не разбрах защо си посетила детски психолог с първото си дете?

# 99
  • Пловдив
Remember me..., много здравословно и правилно мислене според мен, поздравления. само не разбрах защо си посетила детски психолог с първото си дете?
Защото пак такива, които имаха спокойни деца ми дадоха съвет, че не е лошо да направим И една консултация при специалист. Просто защото той беше див - това е най-точното определение. Пищеше (когато не ставаше на неговото), скубеше, хапеше, търчеше като изтърван в магазини и пр. Не ставаше с обяснения, не ставаше с наказания, дори съм го пляскала отново без резултат. Как ли не бях пробвала и това беше единственото останало. Според психоложката му нямало абсолютно нищо, било период. Ми, права беше. Обаче мисълта ми е, че тези, които имат спокойни деца не го разбират това.

# 100
разбирам. аз бях по същия начин със спането на детето - до 4.5 години не спеше през нощта, будеше се на пресекулки, нощни кошмари, ставаше в 4-5 сутринта. чувствах се много виновна, защото отвсякъде ме облъчваха със съвети за създаване на режим на детето и ритуали за лягане, начини за преработване на емоциите у децата и т.н., които бяха абсолтютно безрезултатни. плюс че аз се съсипах от недоспиването и се чувствах толкова безсилна, бях доста отчаяна.

# 101
Аз нямаше да пиша, не и в тази тема, ама хайде, реших да ви развеселя малко... Аз пък не възпитавам детето си, ами го дресирам като котка.  Laughing Методът ми е абсолютно доказан - всичките ми котки са умни и щастливи същества. Обичам да разговарям и с животинки и с деца и не ме притеснява, че бебето ми е дресирано. Между коте и бебе не виждам разлика по отношение на поведение и разум.  Grinning Двегодишно за мен е още бебе. Щом не може да си сменя памперса сам, мама командва, със всичките му последствия от това. Peace

Най-полезните съвети за справяне с малки деца са от шоуто The Dog Whisperer. Децата откликват на жестове и изречения от 2-3 думи. Както и на среда и рутина. И да му говориш, не чува 70%, само чува шум. Имам предвид говорене с цел обяснение и възпитание, не четене на приказки или разказване- там слуша интонация с интерес. Обаче ако е направило беля, ще чуе "Не беля!". Няма да ви изслуша лекцията.

За мен е добре двегодишните да се водят и да се карат- улеснявам си така живота. Изобщо вече не ме грее креативност и себеизразяване- ако трябва да се върви в посока и направление, ще върви. На две са доста вече възприемчиви към доста навици и поведения.

# 102
Малко да отклоня темата, понеже споменахте за кошмарите... Мен ме притеснява, когато бебето има кошмари. Това означава, че подхода ми го травмира, а не трябва да е така. Помня, че от изписването ни още, се усмихваше на сън, спеше кротко. От както обаче иска да прави нещата сам, по негов си начин, и той не пасва на моите норми за послушание, и се караме (аз на него, той на мен), е сънувал и кошмари. Това означава, че детето е много емоционално. Чувството за вина също ме притеснява. Той от сега знае какво е "беля".  Rolling Eyes

# 103
amy_nka, не знам как точно протичат кошмарите при вас. при моето имаше период на night terrors, който беше същински ужас за всички у дома. педиатърът ми го обясни с незряла нервна система на децата и че възприятията и начина на реакция на нервната система не зависи от това дали аз като майка правя или не правя нещо.

# 104
  • Куциндрел
Абе, Хесус, ти нали щеше да раждаш 4-то дете? Сега пляскаш ник с 2 деца.
Я да попитам аз ТатЮ тоз Шок оня Хесус ли е?!? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт