Проблем с възпитанието на двегодишно дете

• 12 631
  • 106
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте. Позволявам си да се включа в темата. Дъщеря ми е на 2г2м. Чудно бебе - ядеше, спеше, кротуваше. Периодите с колики, зъби, "не знам за какво реве" ги изкарахме тежко с татко и поради факта, че бяха веднъж месечно за по една седмица и ни стопяваше лагерите. Порасна и си остана спокойно дете. Авторке, това което си описала го има и на 100% при моето "кротко дете". В началото като почна фазата на дърпане на играчките си давах много зор, карах се на детето за това, че така не бива, така не трябва. В един момент се погледнах отстрани - аз съм най-досадната майка. Защо да не трябва? Кой казва кое трябва и кое не трябва? И как очаквам двегодишната ми дъщеря да разбере, че това не е правилно? А кое е? Да затъпява гледайки само в една точка ли? Оставих я! Научи се да пита може ли да вземе играчка, научи се да дава преди да даде, научи се да използва сила за да дръпне играчката, с  която си играе в даден момент! Щастлива съм, че никога не е удряла дете. Никога не в проявявала силова агресия към никого. За сметка на това ми крещи насреща "махай се". Чудесно! И аз се махам. Затварям вратата и я оставям сама. Знаеш ли защо? Защото по този начин тя ще се научи да контролира себе си и ще разбере, че нещата са буквални!
Със сигурност си допуснала много грешки до сега в отглеждането на детето, но хайде стига кой не е? За всяко нещо си има време. Не се насилвайте, децата го усещат. Няма да спи в количката до 18 годишен. Нито ще носи памперс до 5 клас. Виж, памперса. Аз такъв зор видях с моето дете! Цели три месеца, всеки Божи ден по една пералня напикани дрехи. Крещях, виках, говорих спокойно, наказвах. И за какво? Сама да си пиля нервите. Детето отвори очи един прекрасен ден и каза "Имам пишо". Ама нали сме майки, трябва да ни е гадно. Да се обвиняваме колко некадърни сме, как нашите деца не могат това и онова, не правят като Гошко на комшийката двойно салто на 2 години и половина.
Моя съвет към теб е сложи си свирка на устата и си свиркай. Детето ти ще мине през такива глупости, ще ти скъса нервите брутално безброй пъти. Да, постарай е да култивираш в него добродетели, но не очаквай да е супер дете! Защото тайната на успеха поне за мен и моята гледна точка е, че е дете! Сега му е времето да се тръшка, да се въргаля в средата на магазина,   не като стане досаден предубеден възрастен с куп ахах забравих думата. Усмихни се и се радвай, че детето ти е здраво и палаво!
ДОбре казано! Благодаря за съветите Simple Smile !

# 61
Вместо Здравейте ще ви кажа ЕВАЛА!
Честно казано не бях попадала на форум с майки, който да е толкова....нормален. Няма го поучаването, размахването на пръст и дежурните укори, насаждащи вина.
Фактът, че чета темата, говори, че и аз се сблъсквам с подобни проблеми. Дали се справям? Ами не знам, опитвам се. Но определено ми подействахте много свежо! Благодаря ви, момичета!
П.С. Сега само някой да не се издъни и да ми каже, че който като мен не се справя, си търси оправдание 😝

# 62
  • Варна
Хаха, Муча, извини ме, просто второто и третото изречение от поста ти ме разсмяха искрено. Ако съдя по бройката на мненията ти във форума (12), все още не си се сблъскала със зверските критики, порицание и размахване на пръст, което е основен способ на общуване в 99% от темите тук Simple Smile Това беше офф-топик.
Аз лично недоумявам, как някой, който някога е имал малко дете, може изобщо да цъка с език и да анатемосва родители при вида на ревящо, тръшкащо се или изобщо дете, проявяващо даден вид неподчинение...Все едно има деца, които никога не са го правили...Ама не се и учудвам. В България възрастните жени (които са 99% от цъкащите), които е логично да проявяват най-голямо разбиране, не правят път на улицата/опашката/автобуса на бременните млади, какво остава да се изказват компетентно по въпросите за възпитанието...  ooooh! А хората в такъв момент имат нужда от съвет и подкрепа, не от упреци (или поне тези, на които им пука какво се случва в децата им, защото и обратния вариант го има). В тази тема, за щастие, наистина се дадоха конструктивни мнения, и на мен ми хареса.

# 63
Да си призная преди да имам дете и аз се възмущавах как децата са небили възпитани,как може така да лягат по пода в магазина или да бутнат цял стелаж.Но като се обърна колелото разбрах колко съм била .....Сега да чуя някоя приятелка да се възмущава по този въпрос и казвам "Когато твоето се роди и почне да се мята така ще видиш какво е и не означава,че детето е невъзпитано и майката е безхаберница".Основно хората,които правят такива коментари нямат деца или отдавна са им пораснали и са забравили какво е детето да е на 2.
Точно вчера имах сблъсък с две цъкъщи възръстни жени,които отдавна са забравили какво е да ти е болно детето.Чаках пред лабораторията да правя изследвания на детето.Тъкмо да влизам,двете госпожи така ме избутаха за да питат просто дали са им готови резултатите. А аз седя с детето на ръце,гори от температура,с повръщане и разстройство.Ако беше повърнала на обувките им щяха да ме анатемосат.Как да имам уважение към възръстните,като те нямат към нас.В случая детето ми  #2gunfire

# 64
Малките деца играят по-добре с каки и батковци, до 3г. не могат да играят заедно, даже не се харесват много.

Приспиването си е трудна работа, трябва цял ритуал със загасяне на детски, къпане, кротки игри, да не говорите много. Нека тича, ама ти не ставай след него, или не веднага. Накрая ще дойде. Ние така се правим на заспали, да види, че нищо интересно не става.
Той става в 9 часа, в 14:30 чак мога да го преспя (тогава вече е изморен) става в 16:30 и заспива с 1000 зора чак в 23:00ч. много късно
Кое те притеснява в това разписание?  newsm78 Моето дете на 20 месеца има същото разписание, от както смениха часът на лятно време. Смятам, че като минем на зимно време и дните започнат да стават все по-къси автоматично ще си минем на старото разписание. Спинка си на обяд два часа - няма какво да се притесняваш.  Peace

# 65
Всичко е до възпитание, за съжаление. Моите също са пробвали търкаляне по пода в магазина, пред магазина, навсякъде. Да им се събират общо 10 пъти и на двамата. Не го смятам за нормално, нито пък това е начинът да се поиска нещо, затова хващам за ръка или на ръце и излизаме от магазина. Скарвам се на детето в тон "ти така ли ще ми се търкаляш по земята" и по моя преценка или го прибирам вкъщи без нищо напазарувано - правила съм го, да - или го оставям да се нареве и натъркаля на някое по-безлюдно място, и ако не приключи до 10 минути, го хващам и го прибирам за наказание.

В рамките на общо десетина такива изпълнения на различни места и двамата се научиха, че не това е начинът и че води до по-лоши резултати.

Това е ключът към доброто поведение. Когато лошото поведение дава по-лоши резултати, се отказваш от него.

До 3-годишна възраст можех спокойно да вляза с тях в магазин за играчки, в ресторант, да напазарувам необходимото в магазина без да ми се тръшкат за шоколади, изобщо децата трябва да виждат свят, но набързо трябва да си ги научим как да се държат в този свят. А и с нас по принцип. Що за отношение е този рев и търкаляне по земята? Това е неуважение към родителя.

Ето от съседната тема други потребителки как реагират на детски тръшканици:

Мен лично детския рев ме изнервя много, така че я разбирам авторката. Направо съм в състояние на полудяване, особено на оня рев, който гласи - искаааам нещо, не знам каквооооо, обаче го искам и то ужасно много.

С течение на времето се научих да игнорирам това мрънкотене. Аз казвам какво следва, какво трябва и си действам по плана, пък тя нека си реве. Ама ми трябваше време докато свикна да не се ядосвам, а просто да запазя спокойствие и като кажа тръгвам и тя ревне, просто да тръгнем, без да започвам да я карам да спре да плаче.

В интерес на истината плача и тръшкането спряха тогава, когато малкото дяволче усети, че никой не се впечатлява и не откликва на капризите й  Peace Сега като кажа тръгваме след 5 мин, вземам багажа и тръгвам, не се налага да се обяснявам, или ако се наложи то е много много рядко.

Чудя се, защо все повече родители не могат да наложат авторитет над децата си и то за ей такива малки неща като прибиране от някъде? После искат някой да ги научи или вместо тях да бъде авторитет пред техните деца.
Хващаш и прибираш детето, като пореве ден-два ще се научи. Няма нужда да се подкупва или да му се прави евала на всеки рев.
Доста родители ги хваща срам от детския рев, че и го обясняват на децата си. Mr. Green
Ако съм дете всеки път ще ги засрамвам така. Sunglasses

Моето си го прибирам и толкова, научило се е, че е по-добре да ме послуша. Минахме периода на прибиране с рев и теглене за ръка. Сега се опитва да измрънка, че иска още, ама накрая тръгва без тръшкане. Понякога провежда преговори, понякога преговорите са  успешни за него, ни рев и тръшкане няма, защото нищо не постига с тях, освен наказание.

Последна редакция: чт, 25 авг 2016, 19:37 от AfterShock

# 66
afterhsock винаги ме оставя без думи... Или пък с толкова много думи, но не му е нито времето нито мястото. Нейните деца са най-умните, най-възпитаните и всичко най-най за което можете да се сетите доколкото съм засичала и в други теми. Ние нескопосаните майки да му мислим.
Моето хлапе е на две и половина, още не говори, но разбира всичко и като цяло е много добър, спокоен, съвсем нормално дете. Докато не се разболя от някакъв летен грип, който му докара температура от 40+ в продължение на около 7 дни в които ходехме в болницата сутрин и вечер да му жливат системи и антибиотици. Не зная от болницата ли толкова се уплаши, но се започнаха едни кошмари , събуждания с писъци придружени от натискане на очите с пръсти с всичка сила, като тези епизоди започнаха да се повтарят  и през деня и така около 20-25 дни. Нечовешки писъци и бъркане в очите. Виках, плясках, говорих, молих, плаках - нищо не помагаше, докато накрая една позната ми каза да отида да му леят куршум. Аз хич не вярвам в такива неща ама викам и да не помогне няма да навреди - отидохме , жената вика - от лекари и от вода е наплашен, както и е урочасан от това всички да му се радват. Около 3-4 дни след това, нямаше и спомен от истериите и от нощните кошмари. Пак си е моето весело и усмихнато дете.

# 67
afterhsock винаги ме оставя без думи... Или пък с толкова много думи, но не му е нито времето нито мястото. Нейните деца са най-умните, най-възпитаните и всичко най-най за което можете да се сетите доколкото съм засичала и в други теми. Ние нескопосаните майки да му мислим.
Моето хлапе е на две и половина, още не говори, но разбира всичко и като цяло е много добър, спокоен, съвсем нормално дете. Докато не се разболя от някакъв летен грип, който му докара температура от 40+ в продължение на около 7 дни в които ходехме в болницата сутрин и вечер да му жливат системи и антибиотици. Не зная от болницата ли толкова се уплаши, но се започнаха едни кошмари , събуждания с писъци придружени от натискане на очите с пръсти с всичка сила, като тези епизоди започнаха да се повтарят  и през деня и така около 20-25 дни. Нечовешки писъци и бъркане в очите. Виках, плясках, говорих, молих, плаках - нищо не помагаше, докато накрая една позната ми каза да отида да му леят куршум. Аз хич не вярвам в такива неща ама викам и да не помогне няма да навреди - отидохме , жената вика - от лекари и от вода е наплашен, както и е урочасан от това всички да му се радват. Около 3-4 дни след това, нямаше и спомен от истериите и от нощните кошмари. Пак си е моето весело и усмихнато дете.

Аз пък лично искрено се съмнявам, че може да има дете, което на 3 години!!! Да влезе в магазин за играчки или магазин като цяло и да не почне да има прищявка за играчка, сладко или каквото и да е! За мен прекалено послушните деца са осакатени деца! Научават се на покорство и слабохарактерност! Не, благодаря. Пак казвам, че моето дете е кротичко дете, виждала съм къде къде по-тежки случаи! За мен децата трябва да си изживеят всички присъщо за възрастта им! А тръшкането неминуемо е начин да се научат да владеят емоциите си!

# 68

Аз пък лично искрено се съмнявам, че може да има дете, което на 3 години!!! Да влезе в магазин за играчки или магазин като цяло и да не почне да има прищявка за играчка, сладко или каквото и да е! За мен прекалено послушните деца са осакатени деца! Научават се на покорство и слабохарактерност! Не, благодаря. Пак казвам, че моето дете е кротичко дете, виждала съм къде къде по-тежки случаи! За мен децата трябва да си изживеят всички присъщо за възрастта им! А тръшкането неминуемо е начин да се научат да владеят емоциите си!

изобщо не съм казвала че детето ми никога не е плакало за играчка, т.е. плаче и изтерясва за крем здраве или крем судокрем с които обича да си играе. просто публикацията ми беше в смисъл че понякога други фактори за които дори не предполагаме моагт да повлияят на детето ( както вероятно болницата в нашият случай).

# 69
Хем сърби, хем боли... искаме децата да слушат, но не искаме да слушат, защото това значи, че са слабохарактерни... Възпитаното дете е слабохарактерно. Това, което знае как да се държи на обществено място, е слабохарактерно. Добри изводи Thinking

Моите са слабохарактерни значи, откъм третата си годинка и двамата. След първите опити да се тръшкат в магазини, когато ясно дадох да се разбере, че такова поведение няма да търпя, повече не са го правили. Затова пък и двамата растат със силни характери, доколкото забелязвам от отношенията им с другите. Дъщеря ми е лидер сред приятелките си, все по нея се мъкнат и я слушат, синът ми е много общителен и не позволява да му настъпват правата. Но добре, наречи ги слаби характери, заради това, че навреме съм ги научила как да се държат, и оттогава те са надграждали, вместо да тъпчат на едно място с безбройни тръшканици, докато на 6-7 осъзнаят, че това не е начин... в това време моите се научиха да общуват с другите така, че нещата да се развиват както на тях (моите) им харесва. Без да ореват квартала, а с адекватно поведение и отношение.

Всички минават през тръшкане, но е важно как ще му реагират родителите, защото от това децата научават какво работи и какво трябва да се промени. Никой няма да спре да реве неистово, ако това работи. После в зряла възраст реват и се тръшкат като малки деца и са абсолютно неспособни да направят каквото и да е, за да получат каквото искат (освен, ако някой ги съжали и от съжаление им даде каквото са искали), защото единственият метод за получаване на неща, който са научили, е ревът и тръшкането.

# 70
  • София
Може ли да дадете определение за възпитано 2-3годишно дете? От любопитство питам.

# 71
Може ли да дадете определение за възпитано 2-3годишно дете? От любопитство питам.

За мен възпитано дете на 2-3 години е следното:

Държи ме за ръка на улицата (независимо дали преди е опитвало да се отскубне и да побегне, сме стигнали бързо до разбирането, че това няма да го бъде, така че сега държи за ръка, защото знае, че ако пуска, се дърпа и бяга, ще бъде прибрано вкъщи) и върви спокойно, свикнало е с този факт.

Влизаме в магазин за хранителни стоки и, когато поиска някакви бонбони, ги взима, носи ми ги и ме пита дали може да му ги купя. На отказа ми пита защо или кога ще може, след което оставя бонбоните на мястото им. А не да се тръшне, да ревне, да направи сцена. Правило е сцени, но до 3-годишна възраст вече е разбрало, че това е най-лошият му избор, поради изключително нежеланите последствия от подобно поведение.

На площадката го викам по име, и то се обръща веднага да ме погледне, за да разбере какво искам. Ако му кажа "ела", става и идва, независимо, че си прекъсва играта. Научило е, че ако не дойде веднага, аз ще стана, ще отида, ще го хвана за ръка, ще го доведа до пейката, ще му се скарам, че не ме е послушало и ще стои на пейката с мен 5 минути, или ще се приберем. Така много бързо се научават да чуват като ги викаш. Достатъчно е само последствията от нечуването да са много неприятни и повече не се налага да ги прилагаш.

Никога не вика, когато иска нещо, а иска възпитано или поне без да крещи. Категорично никога не използва заповеднически тон.

Не удря никого, дори когато е ядосано. Ако се случи да удари, то е ударило друго дете, а не възрастен.

Като му говориш, обръща внимание какво му казваш. Но това е изцяло до възрастния. Ако не знае как да накара дете да го слуша, детето няма да го слуша. Всички деца слушат, ако ги накараш.

На тази възраст още е рано да си споделят играчките безропотно, така че това е черта, която може да не е развита при иначе възпитано 3-годишно. Честно казано не помня моите кога започнаха да си споделят играчките, но едва ли е било на 3. Всичко останало, което описвам, моите го правиха преди да навършат 3-годишна възраст, дъщеря ми даже на 2, тя проговори рано и някак по-бързо се развиха нещата.
Възпитанието се свежда до това 1-2 пъти лошото поведение да има много лоши последствия, и повече през цялото детство не виждате конкретното лошо поведение. Ако повече хора не бяха мекушави с децата си, нямаше да се разправят през ден с проблемно поведение, и щяха да имат време и сили да развиват и учат децата си. Един възрастен може да научи детето на адски много неща, ако детето го слуша.

# 72
Извинявай,но докато ти четях поста си помислих,че става въпрос за дресировка на куче.Нищо лично,но за мен това ми идва прекалено.Дете,което е палаво и отстоява своето не значи,че е невъзпитано.Тръшкането,мрънкатето и всичките му маймунджолъци са част от израстването им.Така изразяват емоцията си и дали ще мине номера.Родителите са тези,които да им покажат границата и да ги научат да се котролират,а не да ги подтискат.Защото след време има обратен ефект.За мен детето трябва освен да се контролира и да му се даде свобода (в рамките на нормалното)Но всеки сам избира,кое е най-добрия подход за детето си.

# 73
Извинявай,но докато ти четях поста си помислих,че става въпрос за дресировка на куче.Нищо лично,но за мен това ми идва прекалено.Дете,което е палаво и отстоява своето не значи,че е невъзпитано.Тръшкането,мрънкатето и всичките му маймунджолъци са част от израстването им.Така изразяват емоцията си и дали ще мине номера.Родителите са тези,които да им покажат границата и да ги научат да се котролират,а не да ги подтискат.Защото след време има обратен ефект.За мен детето трябва освен да се контролира и да му се даде свобода (в рамките на нормалното)Но всеки сам избира,кое е най-добрия подход за детето си.
Да де... дали ще мине номерът. И номерът не минава. А, ако не желаеш подобно поведение друг път, взимаш мерки. Дресировка? Не. Възпитание се нарича. Показваш границата и изискваш да я спазват, а не само я показваш ей така между другото, пък току виж решат да я спазят някога за нещо. Детето има свобода да прави каквото си иска, но не и да се държи неприемливо.

След колко време е обратният ефект от доброто възпитание? Чакам с нетърпение, но... всичко е наред.

# 74
  • София
Мерси афтършок Peace
За мен е много важно детето да има вид обноски /според възрастта/
Здравей,извинявай,благодаря и т.н.
Основите да са това. Както искам да възпитам в него благородство един вид и добрина. Сам да даде играчка,сам да защитава интересите си,да мисли сам ,да бъде самостоятелен в решенията си /естествено не всички негови решения ,все пал е на 4. Решенията му са доста ексцентрични понякога/ Предпочитам да ме слуша ,но това не се получава винаги. И аз предприемам някои "крути" и понякога "груби" мерки, но детето ми е доста активно и инатливо. С обяснения не винаги се получава ,за това и ние много пъти сме си тръгвали внезапно от площадка.
Категорично му е забранено да удря,да пресича сам,да обижда ,да хвърля предмети по друг човек. Случи ли се това,следва словесна забележка,ако пристъпи правилата лишаване от нещо любимо и в крайна сметка тръгване от въпросното място.

Общи условия

Активация на акаунт