Проблем с възпитанието на двегодишно дете

• 12 650
  • 106
  •   1
Отговори
# 30
Напълно нормално поведение за дете на 2. Пазете го от жегата и му осигурете повече сън и нещо за хапване и навън.

Симонита, нещо не ти е наред с клавиатурата.

Няма смисъл да се обясняваш на дете на 2. Разсей го и му дай вода. Ако истерията вече е почнала, гледай да не се пребие и това е. Никакво говорене и гушкане не помага. Трай си и чакай.

Засега е това. После, към 4-5 започват обясненията, сложните неща, самочувствието и т.н.
ЧУдесно разбира какво му казвам, когато сме вкъщи ми помага слага дрехи в пералнята, после ми подава щипки , подрежда си играчките като приключи с играта, когато го помоля, разбиа се, не започва сам. Но когато са в истерия, се уверих , че думите са безсмислени определено.

# 31
Хич не се съсипвай, ами дори за седмица го дай някой да го гледа. Нормално е с първото дете да обръщаш много внимание и да мислиш, че за всяко поведение и изблик ти си виновна. А не е така, детето също има своя дял, има кофти дни. Изобщо не давай да ти вменяват вина, че си лоша майка.

Разделяй се смело сега, ще е добре после, като свикне детето с други гледачи. А и ти да го погледнеш малко от дистанция. На майките ни е отнето това удоволствие понякога- някой друг да се грижи, ние само да се порадваме на хубавите моменти.

# 32
И според мен си е съвсем нормално  годишно дете.

Симонита хубаво е да попрочетеш малко за тази възраст. Има една доста хубава книга: Детето между 2та и 3тата година. Тази също е добра: https://www.book.store.bg/p27021/kak-da-govorim-taka-che-deteto- … lejn-mazlish.html

Не винаги в една и съща ситуация , действат еднакви похвати.

Посещението при педиатъра е хубаво детето да е подготвено. Да знае какво да очаква. Да играете на доктор у дома за да няма страх. Може би на никой не му е приятно да му отварят устата, но за в бъдеще ще има и вземане на кръв и слагане на инжекции. И не може детето да изпада в истерия от това.
Та за мен този пример не е нормална реакция на дете, Със сигурност се случва но е рядко.

Та идеята ми беше, че е хубаво че си се замислила. И още по-хубаво е да промениш твоето поведение, така и при детето нещата ще станат по-спокойни и по-лесни.

Вярно е че съня трябва да е пълноценен. И е хубаво детето да си легне по-рано. Така и за родителите ще има малко спокойно време. Дете на 2 чудесно може да заспива с четене на книжки. Има поредици в рими които са много хубави за тази възраст.

# 33
не знам какви очаквания имаш към детето, но сама казваш, че са високи. опитай се известно време само да го наблюдаваш и да си правиш изводи - какво го кара да истерясва, как протичат истериите, колко време траят, успокоява ли се сам или има нужда да бъде успокоен, какво му действа успокояващо, удовлетворени ли са физиологичните му нужди (не е гладен, жаден, навлечен с дрехи, уморен и недоспал) в такива моменти, прави ли повече “шоу“ сред хора или се тръшка повече насаме с теб,
помисли и върху твоето поведение - изнервяш ли се, повишаваш ли тон, опитваш ли се да го изслушаш или го прекъсваш, срамуваш ли се от реакциите на околните.
с времето ще напипаш какво работи при вас.

# 34
Хич не се съсипвай, ами дори за седмица го дай някой да го гледа. Нормално е с първото дете да обръщаш много внимание и да мислиш, че за всяко поведение и изблик ти си виновна. А не е така, детето също има своя дял, има кофти дни. Изобщо не давай да ти вменяват вина, че си лоша майка.

Разделяй се смело сега, ще е добре после, като свикне детето с други гледачи. А и ти да го погледнеш малко от дистанция. На майките ни е отнето това удоволствие понякога- някой друг да се грижи, ние само да се порадваме на хубавите моменти.
Така е, но ние нямаме помощници. Точно един път сме го оставяли на баба му , но тя е на възраст иии беше изпитаа за 3 дни , тааа трпбва да ходим авспкъде заедно или да си изгнием само у нас.

# 35
Тогава го оставяй повечко на таткото. Може да помогне срещу тръшкането, с татко е различно понякога.

# 36
И според мен си е съвсем нормално  годишно дете.

Симонита хубаво е да попрочетеш малко за тази възраст. Има една доста хубава книга: Детето между 2та и 3тата година. Тази също е добра: https://www.book.store.bg/p27021/kak-da-govorim-taka-che-deteto- … lejn-mazlish.html

Не винаги в една и съща ситуация , действат еднакви похвати.

Посещението при педиатъра е хубаво детето да е подготвено. Да знае какво да очаква. Да играете на доктор у дома за да няма страх. Може би на никой не му е приятно да му отварят устата, но за в бъдеще ще има и вземане на кръв и слагане на инжекции. И не може детето да изпада в истерия от това.
Та за мен този пример не е нормална реакция на дете, Със сигурност се случва но е рядко.

Та идеята ми беше, че е хубаво че си се замислила. И още по-хубаво е да промениш твоето поведение, така и при детето нещата ще станат по-спокойни и по-лесни.

Вярно е че съня трябва да е пълноценен. И е хубаво детето да си легне по-рано. Така и за родителите ще има малко спокойно време. Дете на 2 чудесно може да заспива с четене на книжки. Има поредици в рими които са много хубави за тази възраст.
Опитвала съм безброи пъти загасям лампатааа, че  на светната съм пробвала , лягам на леглото и му предлагам и той да дойде до мен ляга и след 2 секунди се е изстрлял на някъде, трпбва да ееее скапан , за да заспи с четене на книжки и като цяло извън количката си. Много ми се иска това да се случи.

# 37
Малките деца играят по-добре с каки и батковци, до 3г. не могат да играят заедно, даже не се харесват много.

Приспиването си е трудна работа, трябва цял ритуал със загасяне на детски, къпане, кротки игри, да не говорите много. Нека тича, ама ти не ставай след него, или не веднага. Накрая ще дойде. Ние така се правим на заспали, да види, че нищо интересно не става.

# 38
Малките деца играят по-добре с каки и батковци, до 3г. не могат да играят заедно, даже не се харесват много.

Приспиването си е трудна работа, трябва цял ритуал със загасяне на детски, къпане, кротки игри, да не говорите много. Нека тича, ама ти не ставай след него, или не веднага. Накрая ще дойде. Ние така се правим на заспали, да види, че нищо интересно не става.
Той става в 9 часа, в 14:30 чак мога да го преспя (тогава вече е изморен) става в 16:30 и заспива с 1000 зора чак в 23:00ч. много късно

# 39
Трудно е с момченцата, имат повече енергия. Сутрин дали не може да става по-рано и да се измести сънят? Вечер какво прави, та чак в 11 заспива? Играе ли?

# 40
Трудно е с момченцата, имат повече енергия. Сутрин дали не може да става по-рано и да се измести сънят? Вечер какво прави, та чак в 11 заспива? Играе ли?
Сам се занимва бута колички , подрежда ги в редиции , не го превъздуждаме...в един момент започва да лежиии , но за по няколко секунди ...определено има много енергия , а събуди ли се следобед , веднага излзиаме навън ... кара колело 40 минутии и пак  не е изморен..

# 41
Сам се занимва бута колички , подрежда ги в редиции , не го превъздуждаме...в един момент започва да лежиии , но за по няколко секунди ...определено има много енергия , а събуди ли се следобед , веднага излзиаме навън ... кара колело 40 минутии и пак  не е изморен..

Изключи му зарядното, за да му падне батерията. Така съветвам една приятелка  Grinning

Сега сериозно: обърни внимание на храненето. Има храни, които превъзбуждат децата - шоколади, сладки, такива неща.

# 42
  • Sofia
На теб може да ти се струва, че не е изморен, но всъщност да се преуморява. Поне при моя син беше така, не даваше вид да е изморен, не ще дума да чуе за лягане, но го избиваше на истерия и агресия (блъскане, скубане).
Почни да го слагаш по-рано да спи, преди да се е стигнало до нервничене, като преди сън дейностите да са по-тихи и спокойни. Спри му и сладкото вечер, ако му даваш, както е казала mi6eto_.
И му покажете ясно с мъжа ти, че е недопустимо да удря и скубе. На мен това ми беше доста трудно, явно беше загубил всякакъв респект вече, но с мъжка помощ нещата бяха вкарани много бързо в релси.

# 43
Децата имат един момент, в който "куркулясват", както казваше баба ми. Тоест не им се спи, но я карат на нервна енергия и всъщност са уморени.

Вечер започваш ритуала с банята около час- час и половина преди леглото. Баня, миене на зъби, пижама, тихи игри в леглото, книжки и накрая се правим на заспали. И така- еднотипно и предсказуемо, накрая ще почне да заспива.

# 44
Децата имат един момент, в който "куркулясват", както казваше баба ми. Тоест не им се спи, но я карат на нервна енергия и всъщност са уморени.

Вечер започваш ритуала с банята около час- час и половина преди леглото. Баня, миене на зъби, пижама, тихи игри в леглото, книжки и накрая се правим на заспали. И така- еднотипно и предсказуемо, накрая ще почне да заспива.
Ще опитаме днес.А с махането на памперситее как се справихте?

Общи условия

Активация на акаунт