Отговори
# 720
biborana,
Мнението е във форум от служител, на който не му е в компетенциите адресната регистрация.
Това е лицето, написало поста:
ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ: Катя Владимирова - ет. 4, ст. 413, тел. 9238-315
https://www.sofia-agk.com/Pages/Render/848

Ясно, благодаря.
Лошо е, че се изказват без да са компетентни.

# 721
Аз имам малко по различно виждане върху нещата. Ако съм доволна от наемателите, коректни, точни, подържат имота в идеален вид, и парите не са ми жизнено нужни, не бих вдигала наема посред зима. Бих предпочела да имам свестни хора в имота си, за малко по нисък наем, отколкото да взимам максимален такъв, но да попадна на някои нови хуни. Риск при смяна на наемателите винаги има. Иначе за плавното вдигане вече са писали, ако 400 е твърде малко, от пролетта го вдигнете на 450. От наеми не се забогатява, но от кофти наематели твърдо се обеднява.

И аз съм на същото мнение. Peace

# 722
Аз имам малко по различно виждане върху нещата. Ако съм доволна от наемателите, коректни, точни, подържат имота в идеален вид, и парите не са ми жизнено нужни, не бих вдигала наема посред зима. Бих предпочела да имам свестни хора в имота си, за малко по нисък наем, отколкото да взимам максимален такъв, но да попадна на някои нови хуни. Риск при смяна на наемателите винаги има. Иначе за плавното вдигане вече са писали, ако 400 е твърде малко, от пролетта го вдигнете на 450. От наеми не се забогатява, но от кофти наематели твърдо се обеднява.
Изцяло споделям!
Да си сверя часовника, да попитам. 400лв. нормален наем ли е за едностаен в София, напълно обзаведен, с ПВЦ дограма, вътрешна изолация, блиндирана врата, НЕ последен етаж, техника закупена през 2014г., до метростанция?

# 723
Ако е едно помещение - да , ако са две отделни помещения ,например кухня и стая -не .
Това според мен!

# 724
Дами,хубаво е да уточнявате и за кои градове отдавате.
Бих се съгласила с Лъки и Дева,АКО  коментираме имот в страната ,но коментираме нов спретнат имот в желан квартал в столицата.Това е съвсем друг пазар!
550  за мен е най-малкия реален пазарен наем на това което коментираме. Всичко различно от това е компромис за сметка на собственика.
Не споделям мнението ,че през зимата се отдавало трудно. Моя опит  го показва .Това ''правило''не важи за  хубавите имоти ,а този е такъв според начина по който бе описан .
Не казвам да изритат семейството на улицата. Има си договор, има си закони нека се спазват.
Хората са предупредени от поне месец каква ще бъде цената не е като да са разбрали снощи.
Нормално е да ги изчакат още месец  месец и половина максимум и след това АКО останат да е при новата цена, АКО решат да се изнесат си стискат ръцете и всеки по пътя си.
Когато и да се случи напасването на наем към пазарния му размер все е неприятно за едната страна.
Няма удобен момент за това и не съм съгласна че трябвало да се прави на стъпки. Аз за 50 лв разлика не променям условия(наематели) ,но за 150 както е в случая въобще няма какво да се коментира.
Наемателите също следят цените на пазара и изобщо не се стесняват да се преместят при всеки изгоден случай!За тях не е изненада такава голяма разлика. Знаели са от поне половин година ,че наема им НЕ Е пазарен.
 the wishmaster-много зависи какво, в какъв вид (удобства)и къде

# 725
Ако е едно помещение - да , ако са две отделни помещения ,например кухня и стая -не .
Това според мен!
Отделни са. Кухнята е с бокс, плюс усвоен балкон към нея. А стаята е отделно- непреходен е.

# 726
Нисък ми се струва този наем.
Мои роднини отдават двустаен панел/хол, спалня и кухня/ с нова кухня, 5 минути от метростанция, със старо обзавеждане, без нови дограми за 460 лв. и дори планират да го повишават.

# 727
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
mamamari,
Цитат
Наемателите също следят цените на пазара и изобщо не се стесняват да се преместят при всеки изгоден случай!
, с това поне аз не съм съгласна ... Говоря за себе си Simple Smile Живеем под наем, в необзаведен ап. С три деца, ясли, градина, училище, работа ... наистина не ми остава време да следя и наеми как се движат Simple Smile Отдавам дължимото като отношение и плащания на хазаите. Наясно съм, че имота го ползваме под пазарната му наема стойност! Не се тормозим взаимно, но ап., в които живеем е ДОМЪТ на децата ми! Когато търсихме жилище изрично казвах, че желая дългосрочно 5-10 и нагоре години да наемам, и ако смятат в този период (мин. 5 години) да продават или да променят нещо в условията за наем драстично да ми кажат, за да не си губим времето взаимно. От предното жилище се изнесохме след 4 години, защото се даваше необзаведено, но след 4 години хазаина си смени мебелировката в неговия ап. и явно не му се изхвърляха старите му мебели и искаше да ги докара в жилището, което наемахме и да вдигне поради тази причина наема с 20% ... Е, то не говоря за вдигането на наема, но къде да сложим старите му неща, като си имаме всичко наше Simple Smile

# 728
... наистина не ми остава време да следя и наеми как се движат
Допускате огромна грешка ,а за съжаление за всеки от нас грешките си имат цена!
 Бихте ли останали при работодател ,който ви плаща наполовина от това което бихте получили за труда си при всеки друг?Съмнявам се.
Кат не следите  пазара можете да бъдеш неприятно ''изненадана '' и дори неподготвена,КОЕТО Е ИЗЛИШЕН СТРЕС.
Важно е да се следи всяко плащане дали е пазарно или не е :заплатата,таксата към кабелния или мобилния оператор,традиционното място което посещавате по време на почивката,кафето на ъгъла...всичко

Последна редакция: чт, 01 дек 2016, 12:01 от mamamari

# 729
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
mamamari, знам, че всеки момент могат да ни вдигнат наема ... По-евтино и удобно от това, в което сме в момента - няма да намерим Simple Smile Но ... каквото стане пък ... Ще се стресирам в първия момент, после ще се стресирам докато търся друго жилище ... и ще се наредят нещата. Аз разчитам на това, че наема не е водещ на нашите хазаи, а това да се пази жилището, и при тях наистина това е така ...

# 730
 HugТова че когато наема е пазарен ,жилището не се пази е пълна заблуда.Гарантирам го  Peace.
''Пазенето ''е регламентирано по съответния начин в договора и приемно предавателния протокол и се следи периодично лично от собственика.
Има случаи в които собствениците  отдават имот който не ползват срещу  пазене,но то е съвсем друго нещо ,а отношенията не са наемател наемодател а приятелски. Аз така наглеждам няколко вече столични  имота на близки които заминаха ....уж за малко. Не живея в имотите, не ползвам техники и мебели. Ходя веднъж -дваж седмично ,проветрявам, поливам цветята, събирам пощата. Веднъж годишно или на година и половина наемам фирма да почисти, да измият прозорци и така.
Имота при такова пазене  не се съсипва и е наистина във вид готов за живеене вече няколко години.

Последна редакция: чт, 01 дек 2016, 12:20 от mamamari

# 731
Може, може ... Аз не съм запозната с пазара ... Както казах - не го и следя Simple Smile Просто споделям как е при нас. А и доста колеги, и познати с жилище, които дават под наем дългосрочно (5-10 и повече години) предпочитат да си проучат наемателите и наема да е под пазарния, но да не занимават с интриги, неподдържаност и други неща. Просто това са ми наблюденията - колеги, които се ориентират към  даване на пазарен принцип, вдигат наема, защото "всичко се вдига" ... не могат да задържат свестни наематели и в годината по 2 пъти отдават, а други, които са с по 20% под "пазарния" наем имат от години едни и същи наематели, които поддържат, правят дребни и не толкова дребни ремонти, и всичко и при двете страни е ОК Simple Smile

# 732
  • Пловдив
Почти безобидн@, абсолютно съм съгласна с теб - и като наемател, и като наемодател!  Peace

# 733
колеги, които се ориентират към  даване на пазарен принцип, вдигат наема, защото "всичко се вдига" ... не могат да задържат свестни наематели и в годината по 2 пъти отдават,  Simple Smile
Явно голямо разнообразие във философията на отдаващите и наемащите има на пазара. Grinning
Не мога да говоря за другите, но аз отдавам на пазарен принцип ,не ''защото всичко се вдигало'' а защото предлагам нещо с екстри и в състояние което въпреки високата за пазара цена има достатъчно на брой желаещи да го наемат веднага защото такива не се предлагат . Следя пазара и гледам  винаги да предлагам една идея повече, но компромиси с цената не правя. Не изпадам и в дребни пазарлъци. Не променям наем за 50 лв разлика.
Конкурентно е не с цената ,а с качество и екстри. Така всички сме доволни и всички печелим ,а наемателите ми напускат едва като си закупят свое. Текучество няма ,а като влезе някой  не му се излиза(веднъж на 3-8г). Коректността и взаимното уважение е задължително.

# 734
  • Пловдив
Явно говорим за различни неща. Simple Smile
С такива наемодатели съм нямала досег, защото никога не съм търсила подобно нещо.
Екстрите за мен са необзаведен, защото имаме и искаме да си ползваме нашите вещи, отдаван за дълъг период, местоположение, състояние и цена. Аз съм търсила не квартира, а дом.
И винаги може да има "пазарлък", при разговор с наемодател - ако се "харесат" двете страни, 50лв не са от такова голямо значение...
Но може би пазарът в София не е като в провинцията.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт