Отговори
# 705
На мен дори 500 лв ми се вижда малък наем - стига разбира се жилището да не е някаква дупка, в което се съмнявам - все пак е ново строителство, едва ли мебелите и уредите са кой знае колко стари. Обаче по мое мнение това е рязко вдигане - редно е всяка година при преподписване на договора да има коментар на цената (нароре или надолу), за да се съобрази с новите пазарни цени.

Иначе не разбирам какво ще рече това, че няма да се местят - ако не са готови да платят искания от наемодателя наем, то им се дава предизвестие от месец или колкото е определено от договора и следва да освободят жилището. 

# 706
Иначе не разбирам какво ще рече това, че няма да се местят - ако не са готови да платят искания от наемодателя наем, то им се дава предизвестие от месец или колкото е определено от договора и следва да освободят жилището. 

За това е така - щом не са съгласни, трябва да се изнесат в рамките на уговореното предизвестие.

# 707
  • Plovdiv
Благодаря за мнението на Natali и Макарон, да така е винаги е неприятно да се вдига наем, но все пак подобно жилище в същата сграда, защото там доста жилища са дадени под наем върви най- малко на 500 лева, ние все пак се допитахме преди да предприемем този ход. Жилището не е дупка, ново е всичко вътре е на пет години, ел. уредите имам в предвид и мебелите, климатика даже единия е на 2 години, бойлера се развали и го заменихме с чисто нов Да панелите по-надолу в квартала малко по-големи са на 480-550 лева, но доста от тях са порутени, абе като цяло наемите в София са доста високи, но това е реалността естествено е за хората тези наеми да са високи, ами те не искат да се местят зимата, казват, че след като са били пет години вътре да се съобразим и да не ги местим зимата точно,значи да не го вдигаме въобще така да разбирам.

# 708
  • Пловдив
Предупредете ги, че го вдигате, примерно от февруари - нека имат два месеца да помислят, да потърсят друго спокойно и да решат дали да се изнасят или да приемат по-високия наем.

# 709
Предупредете ги, че го вдигате, примерно от февруари - нека имат два месеца да помислят, да потърсят друго спокойно и да решат дали да се изнасят или да приемат по-високия наем.

Така и според мен ще е най-добре. Казвате им, че поради дългите ви взаимоотношения няма да го вдигате веднага, а ще им дадете време да обмислят дали са съгласни. Ако не са, да могат да си намерят друга квартира.

# 710
  • Plovdiv
Ние точно това направихме, казахме им да помислят никой не им е поставил ултиматом, свестни хора са все пак, така че не един, а два месеца да помислят. Благодаря Ви за мненията, но и ние като наемодатели винаги сме се съобразявали, никога за нищо не сме ги притеснявали, в много добри отношения сме, но явно този наем ще им е висок.

# 711
  • Пловдив
Друг вариант, при нас хазяите така процедираха, беше да предупредят два месеца по-рано, че ще вдигнат наема, като се договорихме това да стане на два пъти - след два месеца с една част от сумата и след още два с цялата /при нас наемът сега е 200лв за двустаен 68кв необзаведен панел широк център, тогава беше 130 лв, след два месеца стана 180 и след още два 200./ И така вече няколко години, но не очаквам повишаване, защото наоколо подобни апартаменти вървят така. А и това все пак е Пловдив, не София.  Simple Smile

# 712
За 400 лв. трудно ще си намерят свястна квартира, освен в по-далечен квартал.

Мои познати миналата година се изнесоха от двустаен панел в Младост до пазара, необзаведен, май само диван и стара кухня имало, за 500 лв., а наемодателят казал, че вече ще иска 600 лв.  Shocked

# 713
  • Plovdiv
За 400 лв. трудно ще си намерят свястна квартира, освен в по-далечен квартал.

Мои познати миналата година се изнесоха от двустаен панел в Младост до пазара, необзаведен, май само диван и стара кухня имало, за 500 лв., а наемодателят казал, че вече ще иска 600 лв.  Shocked
Да така е панелите и в Манастирски ливади вървят по толкова, както казваш и необзаведени, то за това съпруга ми не е съгласен на по-нисък наем, все пак жилището е много топло, изолирано по-най нови стандарти, абе те много си го харесват, защото всичко беше чисто ново като се нанесоха, но явно 500 лева им са много, ще видим да направим някакъв компромис след като помислят да го вдигнем с 50 лева, а на пролет с още 50, явно това ще е по-добрият вариант.

# 714
Звучите като много свестни наемодатели, а жилището явно е повече от прилично. Единствената ви грешка е, че рязко вдигате наема с 25% - това е сериозен скок. Трябвало е по-плавно - всяка година с по 20-25 лв, така сте щели да бъдете на реалната пазарна цена на жилището към настоящия момент, която по мое непрофесионално мнение е около 550 лв.

# 715
  • Plovdiv
Звучите като много свестни наемодатели, а жилището явно е повече от прилично. Единствената ви грешка е, че рязко вдигате наема с 25% - това е сериозен скок. Трябвало е по-плавно - всяка година с по 20-25 лв, така сте щели да бъдете на реалната пазарна цена на жилището към настоящия момент, която по мое непрофесионално мнение е около 550 лв.
Благодаря за мнението, като наемодатели сме светни хора и те си ни харесват, не че човек не прави грешки няма идеални хора, да признавам сгрешихме наистина трябваше да се вдига плавно наема, благодаря Ви още веднъж за отзивчивите мнения, ще коригираме грешката си. Лека и спокойна вечер на Всички.

# 716
Само да отбележа ,че студеният период е възможно най-неудобният момент за корекции на наемните взаимоотношения с оглед на по-големите разходи за отопление ,които са неизбежни .

# 717
В крайна сметка наемодател и наемател са в двете противоположни страни. Единият иска да печели възможно най-високата сума от имота си, а другият - да му излезе най-евтино за хубаво жилище.

Всеки си гледа интереса. Затова за мен лично не трябва да се създават приятелски отношения между двете страни, добри отношения, но не и приятелски, защото после става неприятно.

В магазина цените са скочили повече от 25% за 5 години.
А на наемателите ви трябва да им е ясно, че хубав апартамент се наема за по-висока сума. Като знам какви коптори има.... ooooh!

За тях със сигурност не е приятно, особено с дете, пък и зимата с разходи за отопление....

Вие си знаете, така че ще си решите проблема!  Peace

# 718
  • Plovdiv
В крайна сметка наемодател и наемател са в двете противоположни страни. Единият иска да печели възможно най-високата сума от имота си, а другият - да му излезе най-евтино за хубаво жилище.

Всеки си гледа интереса. Затова за мен лично не трябва да се създават приятелски отношения между двете страни, добри отношения, но не и приятелски, защото после става неприятно.

В магазина цените са скочили повече от 25% за 5 години.
А на наемателите ви трябва да им е ясно, че хубав апартамент се наема за по-висока сума. Като знам какви коптори има.... ooooh!

За тях със сигурност не е приятно, особено с дете, пък и зимата с разходи за отопление....

Вие си знаете, така че ще си решите проблема!  Peace
Да така е, но ние сме в доста приятелски отношения,  просто така се случи не мисля че не е редно, но си права, че всеки си гледа интереса и от двете страни, проблема вече е решен преди малко се чухме, ще го вдигнем само с 50 лева с договор за една година на това се съгласиха веднага. Успех на всички даващи и търсещи под наем.

# 719
Аз имам малко по различно виждане върху нещата. Ако съм доволна от наемателите, коректни, точни, подържат имота в идеален вид, и парите не са ми жизнено нужни, не бих вдигала наема посред зима. Бих предпочела да имам свестни хора в имота си, за малко по нисък наем, отколкото да взимам максимален такъв, но да попадна на някои нови хуни. Риск при смяна на наемателите винаги има. Иначе за плавното вдигане вече са писали, ако 400 е твърде малко, от пролетта го вдигнете на 450. От наеми не се забогатява, но от кофти наематели твърдо се обеднява.

Общи условия

Активация на акаунт