Отговори
# 690
Пред мен чакаше жена, на която отказаха да направят регистрация за постоянен адрес, тъй като имота за който представи нотариален акт (нейна собственост) се води "ателие" по документи...
chiana2003,
Явно служителят е бил некомпетентен щом е направил регистрация. Има си закон.
Ателие-адресна регистрация-невъзможна.
Скрит текст:
И друго, живущите в такива помещения няма как да се оплакват че са обезпокоявани от шум.
В ателиетата токът е промишлен. Наемодателят дали го съобщава на наемателя?
Напр. за София (център) има само 10 обяви (ателие/таван).
Затова попитах-какви НА показвате при сключване на договор.
Много подводни камъчета има.

Би ли цитирала в кой закон пише, че адресна регистрация може да се прави само в жилище, но не и в ателие?
Може и да бъркам, но си чета ЗАКОНА ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ и там няма вписано изискване адресна регистрация да е в жилище.

За да не е дълго, ще цитирам закона в скрит текст
Скрит текст:
Глава четвърта.
АДРЕСНА РЕГИСТРАЦИЯ

Раздел I.
Общи положения

Чл. 89. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Адресът е еднозначното описание на мястото, където лицето живее или където то получава кореспонденцията си.
(2) Адресът в Република България се състои задължително от името на областта, общината и населеното място.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) В зависимост от мястото, което описва, адресът може да включва и наименование на локализационна единица (площад, булевард, улица, жилищен комплекс, квартал и други), номер, вход, етаж, апартамент. Номерът на локализационната единица може да се състои от комбинация, съдържаща до четири символа, като първите три задължително са цифри, а последният символ е буква. Входът се обозначава с една буква или с число до две цифри. Етажът се обозначава с число до две цифри. Апартаментът се обозначава с число до три цифри.
(4) Когато адресът е извън регулацията на населеното място, вместо данните по ал. 3 се вписва името на местността от землището му.
(5) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) Кметът на общината определя адресите на територията на общината, на които може да се извършва адресна регистрация.
(6) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г., изм. - ДВ, бр. 66 от 2013 г., в сила от 26.07.2013 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) За адресите по ал. 5 и настъпилите промени в тях се изпраща писмено информация до териториалните звена "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
(7) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) Съвкупността от адресите по ал. 5 за всички общини образуват Националния класификатор на настоящите и постоянните адреси в Република България.

Чл. 90. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) Всяко лице, подлежащо на гражданска регистрация по този закон, е задължено да заяви писмено своя постоянен и настоящ адрес, който трябва да съответства на адрес по чл. 89, ал. 5.

...
(2) (Нова - ДВ, бр. 9 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 42 от 2012 г.) За извършване на адресна регистрация на адрес в страната лицата представят един от следните документи:
1. документ за собственост;
2. (изм. - ДВ, бр. 42 от 2012 г.) документи за ползване на имота за жилищни нужди, включително договор за предоставяне на социална услуга от резидентен тип и договор за настаняване в специализираните институции;
3. (нова - ДВ, бр. 42 от 2012 г.) други документи, доказващи собствеността или ползването на имота.

А пък ако в кметството ми откажат адресна регистрация в ателие, ще трябва да напишат правно основание, а аз имам право да оспорвам по реда на АПК. Но едва ли ще се наложи, вероятно в общината са наясно със Закона и това твърдение го доказва:
В Ателие поне в Община Витоша нямаше проблем за регистрация

# 691
Жилищните нужди могат единствено да бъдат удовлетворени от помещение,
което е предназначено за такива. Затова са въведени статутите - жилищни и нежилищни.
ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135163904
ПП По вашата (biborana) логика няма да има проблем да си направите адресна регистрация в гараж, кабинет, офис, склад.
Ателието е  секвестируемо имущество.

# 692
Офф, колко пъти се "дъвче" едно и също относно ателиетата - от 2005 г. имам адресна регистрация в ателие, направена в софийска община - нито са коментирали, нито са питали. И не ползвам промишлен ток, и даже нямам посещение със северно изложение. И имаме мазе, но нямаме парко място - можехме да купим гараж, но купихме апартамент в съседния вход /построен от същата фирма, но след 1 година/ и 2 паркоместа към него.

Само за данъка не мога да кажа /дали е по-висок/ и дали има намаление за основно жилище, защото се оказа, че не съм подала декларация за такова. Сега ще подам и ще видя какво ще бъде за догодина.

# 693
А защо е ателие?

# 694
- от 2005 г. имам адресна регистрация в ателие,
Заварено положение.  Wink
"Дъвчем" към момента, т.е. от
(2) (Нова - ДВ, бр. 9 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 42 от 2012 г, където е написано:
Скрит текст:
Чл. 90. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) Всяко лице, подлежащо на гражданска регистрация по този закон, е задължено да заяви писмено своя постоянен и настоящ адрес, който трябва да съответства на адрес по чл. 89, ал. 5.

...
(2) (Нова - ДВ, бр. 9 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 42 от 2012 г.) За извършване на адресна регистрация на адрес в страната лицата представят един от следните документи:
1. документ за собственост;
2. (изм. - ДВ, бр. 42 от 2012 г.) документи за ползване на имота за жилищни нужди, включително договор за предоставяне на социална услуга от резидентен тип и договор за настаняване в специализираните институции;
3. (нова - ДВ, бр. 42 от 2012 г.) други документи, доказващи собствеността или ползването на имота.
ЗУТ:
Скрит текст:
Чл. 38. (1) (Доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) В надземните етажи на жилищна сграда освен жилища могат да се изграждат и ателиета и кабинети за индивидуална творческа дейност, а в първия етаж, в полуподземния етаж или в подземния етаж - гаражи или места за паркиране, по изключение трафопостове, както и други обекти и съоръжения на техническата инфраструктура при съблюдаване на санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и на нормите за безопасност.

Становище на арх. Деян Попдимитров
http://www.imoti.net/imoti-net-%CA%E0%EA%E2%E0-%E5-%F0%E0%E7%EB% … %EE--nno9201.html

# 695
PAV1,

за адресна регистрация - мога да я направя и в ателие, и в гараж и във всичко, което е включенов НКНПА, простичко казано, ако на същия адрес има и жилища. А ателиетата са в жилищни сгради, т.е. адресната регистрация е възможна.
Има си Наредба, ето малко извадки от нея:
Скрит текст:
(4) (Нова - ДВ, бр. 64 от 2015 г., в сила от 21.08.2015 г.) Кметът на общината определя адреси за включване в националния класификатор на настоящите и постоянните адреси само когато в тях има жилищна сграда, общежитие, хотел, мотел, почивен дом или друго място за подслон и същите са годни за обитаване.

Чл. 123. (1) Адресът в националния класификатор на настоящите и постоянните адреси се състои от наименованието на областта, общината и населеното място, района (за градовете с районно деление), наименованието на локализационната единица, номер, вход.

(3) (Нова - ДВ, бр. 22 от 2016 г., в сила от 22.03.2016 г.) Когато вписаният в електронния личен регистрационен картон постоянен и/или настоящ адрес не се съдържа в Националния класификатор на настоящите и постоянните адреси (НКНПА), след данните за адреса се отразява индикация "извън НКНПА", с изключение на случаите, когато настоящият адрес е чужбина.

Това с цитирането на ЗУТ е нерелевантно към адресна регистрация.
Ако искаш да докажеш, че у нас Законите си противоречат - права си, не откриваш топлата вода. Но затова е речено, че при противоречие се прилага специалният закон. За адрсна регистрация това е ЗГР - аз съм права, важи моят ЗГР, а НЕ твоят ЗУТ.

За да не станат грешки - казвам само, че не могат да ми откажат адресна регистрация в ателие (ако е вписан в този НКНПА, т.е в жилищен блок).
Но ... по ЗУТ може и да наложат наказания, ако ползвам ателие за жилище. Не съм чула за подобен случай, но на теория е възможно.  Peace

# 696
за адресна регистрация - мога да я направя и в ателие, и в гараж и във всичко, което е включенов НКНПА, простичко казано, ако на същия адрес има и жилища. А ателиетата са в жилищни сгради, т.е. адресната регистрация е възможна.
biborana,
Понеже не съм юрист, то съдебната практика (2016г) показва следното:
Скрит текст:
Производството е по реда на §8 от ПЗР на АПК във вр. с чл.92, ал.12 от ЗГР, вр. с чл.145, ал.1 от АПК.
Образувано е по жалба на Е.Д.Д., ЕГН **********,***, офис 2 срещу отказ за извършване на административна услуга, обективиран в писмо рег. № АУ006305ВН_003ВН/05.02.2016г. на Директора на Дирекция „Информационно и административно обслужване“ при Община Варна, във връзка с подадена от жалбоподателката адресна карта с вх. № АУ006305ВН/21.01.2016г. с искане за промяна на данните досежно нейния настоящ адрес.
...
Сочи, че посоченият от нея адрес е разположен на първия етаж в жилищна сграда, има самостоятелен вход, поради което неговото предназначение за офис, не е основание да ú бъде отказано извършването на исканата административна услуга.

ОТХВЪРЛЯ жалбата на Е.Д.Д., ЕГН **********,***, офис 2 срещу отказ за извършване на административна услуга, обективиран в писмо рег. № АУ006305ВН_003ВН/05.02.2016г. на Директора на Дирекция „Информационно и административно обслужване“ при Община Варна.

http://www.admcourt-varna.com/site/files/Postanoveni-zakonni-akt … d816/57750416.htm

# 697
Пак ателиетата нищим. Аз отдавам ателие, тока е битов, лично го проверих. Няма маза и паркомясто, за това строителя ги е писал ателиета. Наемателката ми е наясно, каза че не я интересува, стига да не и вдигам наема. Има вратичка за смяна на статута и при възможност ще го направя, не защото ме е страх от глоби, а защото ще се вдигне пазарната цена на имота ми. Вижте за гаражи и тавани не знам как стоят нещата, както и складови помещения...

# 698
PAV1, мерси за инфото.
Но тук за Софяи казват, че "Няма пречки да Ви се извърши адресна регистрация по местоположението на имота, без оглед на вида на самостоятелния обект.
http://old.sofia-agk.com/index.php?option=com_fireboard&Item … 37498&catid=9

# 699
biborana,
Мнението е във форум от служител, на който не му е в компетенциите адресната регистрация.
Това е лицето, написало поста:
ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ: Катя Владимирова - ет. 4, ст. 413, тел. 9238-315
https://www.sofia-agk.com/Pages/Render/848

# 700
  • София
ААз лично си смених 2015 адресната регистрация в Ателие, заради детската градина. Токът е битов, имаме мазе и 3 паркоместа закупени. Само едната стая ни е север, всичко друго е юг.
при строежа на сградата, строителят прави само 25 паркоместа, а има 35 жилищни единици. Съответно записва всичко на последните етажи Ателиета, защото няма задължение да прави паркоместа към тях.
Като купувахме 2010 никой не искаше да купи паркоместа, защото 3000 евро му се струваха много. Сега плащат по 120 лева наем  Joy
На всичко отгоре платихме дооооста по-малко, защото никой не иска последен етаж и ателиета...

# 701
Има доста хора, които са консервативни на тема ателие, дори и тук във форума съм чела мнения от сорта, "и без пари да ми го дават, ателие ли е не го искам". Аз също моето го взех на добра цена, че и с наемател готово. И принципно, ателиетата би трябвало да струват по малко от жилищата със статут апартамент, заради тази си лоша репутация.

# 702
Темата е за взаимоотношения  наемател/наемодател.
Физическо лице по закон трябва да си направи Адресна регистрация до 30 дни на адрес.
Адресът е ...,
приложих съдебно решение за отказ на регистрация,
което елиминира форумни изяви като мнение на служител на администрация.
Извод:
Не може да се направи адресна регистрация в обект, който е нежилищен.

# 703
  • Plovdiv
Здравейте момичета, писала съм и по-назад в темата, моля пак за вашето мнение. Апартамента, който даваме от пет години на младо семейство в София, от които сме много доволни и се разбираме, само да добавя, че апартамента е холукухня, спалня и голяма тераса ново строителство, напълно обзаведен, в Манастирски ливади, на НИКМИ до подлеза за Била. Онзи ден мъжа ми се чул с тях и понеже не сме вдигали наема за тези пет години, а наемите в София драстично скочиха, та мъжа ми се консултирал с агенция и предложил на нашите наематели от 400 лева да стане 500 лева, според Вас това голямо увеличение ли е, защото на другия ден те ни звъннаха и не са съгласни, а и сега посред зима няма да се местят, не знам какво да правим, мъжа ми не иска да го вдигне само с 50 лева държи си на наема, аз пък много харесвам наемателите. Та моля за съвет, как вървят наемите горе-долу съм наясно, даже мислех, че тези 500 лева няма да им се видят много, защото и двамата работят, но явно не е така. Благодаря Ви предварително за отговорите. Лек ден на Всички.

# 704
Неприятно е да се вдига наема, независимо от причините. Не знам как вървят точно тези апартаменти, но принципно на този тип /дневна и стая, обзаведени/ са между 350 и 500 лв. Много зависи точно от местоположението, самото жилище и други фактори. За 500 лв. могат да си намерят панел, но пък с още една стая. Вие също може да си намерите квартиранти за 500 лв. Всичко е много относително. Особено с наемите е трудно, защото свестните жилища са малко... Peace

Общи условия

Активация на акаунт