Отговори
# 675
Радвам се, че ви хареса идеята ми. Друго не можах да измисля и реших да се допитам до вас как ви звучи и имате ли други идеи по въпроса. Много държа на коректността, но тя трябва да е взаимна.

А ако има и неплатени сметки, които да се прихванат от депозита и не останат пари -какво ще направиш? Не искам да прозвучи като заяждане, но нали трябва да гледаме от всички страни.

# 676
Не допускаш неплатени сметки. Солиден контрол! Най-много за последния месец.

# 677
Мисля, че идеята няма да сработи като пазеща, защото, ако наистина става въпрос за мошеник или желание за злоупотреба, нито жилището ще е напуснато в състояние, което да не изиска използването на депозита за оправянето му, нито пък един наем е достатъчно голяма сума, която да накара решилият да ползва адреса да се пререгистрира. Истината е, че коректният човек при всички случаи ще е коректен, а измамникът - измамник така или иначе.

Имам чувството, че в темата се смесиха постоянен и настоящ адрес. Регистрацията по настоящ е задължителна и, доколкото разбирам от сайта на Столична община, не изисква присъствието на хазаина, а само договор за наем, така че няма как да бъде възпрепятствана. Регистрацията на постоянен адрес изисква съгласие и присъствие на собственика. Ако аз се притеснявам да регистрирам непознати хора, които временно ще обитават собствеността ми като постоянно живущи там, "залогът" от един наем изобщо няма да ме накара да се чувствам по-спокойна. Отделно - не мисля, че такава клауза законово ще издържи.

Последна редакция: нд, 20 ное 2016, 13:32 от Априлска вълшебница

# 678
А ако има и щети?
По-добре да има отделна сума-депозит само за регистрация на постоянен адрес.

Последна редакция: сб, 19 ное 2016, 15:02 от Rosita

# 679
И за настоящ адрес е задължително съгласието и/или присъствието на наемодател, който няма основание да откаже, защото регистрацията на актуален настоящ адрес е задължителна.

# 680
  • Варна
Радвам се, че ви хареса идеята ми. Друго не можах да измисля и реших да се допитам до вас как ви звучи и имате ли други идеи по въпроса. Много държа на коректността, но тя трябва да е взаимна.

А ако има и неплатени сметки, които да се прихванат от депозита и не останат пари -какво ще направиш? Не искам да прозвучи като заяждане, но нали трябва да гледаме от всички страни.
Най сигурно е с прехвърляне на партидите мисля. А как стои въпросът с обратното връщане или прехвърляне на новия наемател?  Трябва ли решение/ присъствие на стария наемател?

Защо да не може да издържи подобна клауза? Няма ограничения страните да договарят неустойки и рестрикции при неспазване на договорености. Говорим все пак за един депозит не за някакви огромни суми. Ясно осъзнавам, че мошенниците няма да ги спре, но тези които от липса на желание да си губят времето за уреждане на формалности може да ги стимулира.

# 681
Аз, след прочитане на дадения линк /интервю/, за себе си реших, че при следващите наематели ще изисквам 2 наема депозит /не е свързано с регистрации и други, просто за по-голяма сигурност, пък който иска/ и, след съгласуване с адвокат ще включа клауза за влизането ми в моята собственост, при определени условия. Нямам предвид ежемесечните посещения, които са записани в договорите /никога не съм го правила, освен това получавам наемите по банков път, както и платените от мен суми за техните комунални сметки/. Става въпрос за случай, при неизрядни наематели /наем, сметки/, че дори и да изпратя писма не искат да напуснат апартамента. За да не бъде самоуправство - ще съгласувам как да бъде записано в договора.

Аз, досега не съм имала проблеми /"да чукам на дърво"/, може би защото апартаментите ми са с висок наем и се наемат от платежоспособни хора, но, никога не се знае какво може да се случи. Затова, като съвет към наемодателите, включвайте изгодни, или просто правилни изисквания в договорите. Нито агенциите, нито Интернет стандартните формуляри могат да помогнат понякога.

И, да, аз също досега избягвах бременни или семейства с бебета - точно заради изискванията, че не можеш да ги изгониш /ако се наложи по тяхна вина/ при определени условия. Но, и 2-те семейства, след като бяха наематели за около година, вече си имат такива. Но, след като са точни и нямам проблеми - да са им живи и здрави дечица, пък след това...... особено при едното, което вече ходи, карат се колички върху скъпия ми паркет.... Но, максимата е - не може винаги "душата да е в рая", ххаха Sunglasses

# 682
  • София
Много мнения чух, за което благодаря. Simple Smile  Наемателите ми са младо семейство, без деца. И двамата работят. Момчето иска постоянен адрес, заради това че има ТЕЛК и може да ползва безпл карта за градския транспорт. Т.е. има основателна причина, въпреки, че и аз реагирах първо негативно, но впоследствие се съгласих. Все пак - да помогнем на хората Simple Smile 

# 683
И за настоящ адрес е задължително съгласието и/или присъствието на наемодател, който няма основание да откаже, защото регистрацията на актуален настоящ адрес е задължителна.
Може да се окаже невъзможно да се направи,
ако помещението е със статут на гараж, кабинет или ателие.
Точно конкретен пример имам.
Два гаража обединени с баня. Направено е лъскаво. Вход-партер на жилищна сграда.
Как да се регистрират наемателите, когато помещението е със статут гараж?
Какъв НА показвате в такъв случай?
ПП Обявата беше: "Апартамент, партер...."

# 684
  • София
В Ателие поне в Община Витоша нямаше проблем за регистрация

# 685
Пред мен чакаше жена, на която отказаха да направят регистрация за постоянен адрес, тъй като имота за който представи нотариален акт (нейна собственост) се води "ателие" по документи...
chiana2003,
Явно служителят е бил некомпетентен щом е направил регистрация. Има си закон.
Ателие-адресна регистрация-невъзможна.

И друго, живущите в такива помещения няма как да се оплакват че са обезпокоявани от шум.
В ателиетата токът е промишлен. Наемодателят дали го съобщава на наемателя?
Напр. за София (център) има само 10 обяви (ателие/таван).
Затова попитах-какви НА показвате при сключване на договор.
Много подводни камъчета има.

# 686
  • София
Да ти покажа фактура за ток на ателие с битов ток?

# 687
Щом казваш е така. Не го подлагам на съмнение твоя случай.  Hug
А данъка как е сформиран, при теб? (като основно жилище)
Закона се заобикаля, от строител, община и всички по веригата.

# 688
  • София
Не е основно и данъкът е без отстъпка. Промилите за изчисляване са същите, данъчната оценка е същата. Главната причина да се навъдят ателиета са паркоместата и северното изложение. Особено с паркоместата това е най-лесния начин строителите да заобиколят закона  Wink

# 689
Придържайки се към последно обсъжданият казус - регистрация,
то по закон, пребиваващите физически лица в нежилищно помещение такава не може да им се направи.
(всичко друго е в теорията на вероятностите)
За себе си правете каквото искате, но отдавайки имот под наем се съобразявайте с нормите и законите.
"Who Let The Dogs Out'
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт