Отговори
# 300
mamamari,

много харесвам постовете ти, но законовата регулация за хотел (това е услуга и туризъм) и отдаване под наем  (право на ползване) е различна. Казвам го от педантизъм, а не с цел заяждане.  Peace

Нормално е собственикът да има ключ. Аз (като наемодател) съм предлагала моят ключ да се запечата в пощенски плик, подписан от наемателя. Ако се наложи да ползам ключа - ще се види, че пликът е скъсан.
Не приемам проверки зад гърба на коректния наемател. Особено тайно и без да присъства, това си е гадно. А ровене в чужди вещи - абсурт.

Да кажем, че съм от несериозните хазяи. Ако видя, че наемателят е сериозен, ако ни плаща по банков път и си плаща останалите сметки, с години може да не ми види очите.

# 301
Не разбирам защо се изкривява темата? Не става въпрос да нямат ключ,  а да не влизат, когато си пожелаят и без наемателят да е там и да имат уговорка предварително. В България положението е "хем боли, хем сърби" - искаш да изкараш допълнителен доход  (в което няма нищо лошо), но и да третираш хората, които ти го дават като погенциални престъпници. Подкрепям Весела, наистина за това читавите наематели напускат и се стига до ситуации с полиция и адвокати.

# 302
_Smile_,

за някои наемът може да е и основен доход, не само допълнителен. То (както някой писа) у нас повечето проблеми идват от това, че жилища под наем си е аматьорско изпълнение (в масовия случай).

Обаче като ви чета в темата, почти се отказах да давам под наем. Защо ли? Защото поне 2 пъти видях, че наемателите посочват "плащам наем редовно" като основно предимство. И наемодателят трябва да е толкова супер, хипер, мега благодарен, че е хванал господ за шлифера и едва ли не наемателят може всичко да прави.
Плащането на наема е основно и елементарно задължение. А май наемателите масово смятат, че това е рядко срещано предимство (примерно ти и Росита). Ами благодаря, по-добре да врътна ключа - няма приходи, но няма и ядове.

Аз съм в ниския сегмент - малко жилище в северен квартал и с разкошна гледка (висок етаж  Wink).  Е, вярно близо е до метростанция, но какво от това.
Наемът се очаква да е нисък и не мога да правя скъпи ремонти. Не мога да очаквам наематели с високи доходи.Общо взето омагьосан кръг.  И наистана съм на път да се откажа да давам под наем.

# 303
mamamari,

но законовата регулация за хотел (това е услуга и туризъм) и отдаване под наем  (право на ползване) е различна. Казвам го от педантизъм, а не с цел заяждане.  Peace

Когато не наемаш стая в хотел,а самостоятелна къща от частно лице за ваканция не е различно. Особено в чужбина.
Smile, разбирам личния ти лош опит с наемодателка която грубо е нарушавала елементарни правила, но това само потвърждава нуждата от такива .И още по важно е да са еднакви за всички без значение кога от коя страна сме.

# 304
biborana, като всеки доход, и даването под наем е свързано с риск. Ако си на работа може да те съкратят, ако инвестираш - да изгубиш вложеното, ако даваш под наем - да попаднеш на некоректни наематели. За редовното плащане - то се подразбира, никой не ти казва, че наемателят може да прави всичко. Аз въобще не смятам, че е рядко срещано - напротив, много мои приятели са под наем, редовни са, не рушат, чистят, имат нормално отношения. Но собствениците не ходят всеки месец да оглеждат.

Нямаш гаранция, че като даваш с нисък наем, наемателите ще са некоректни, както и обратното - има такива с висок наем и високи доходи, но пак не са редовни. И два съвета - ако смяташ постоянно да следиш какво прави наемателя, да го проверяваш, да идваш да оглеждаш и да го гледаш подозрително - откажи се отсега. Това няма да пречи на некоректния да ти повреди нещо, а другите просто ще ги изнервиш и ще потърсят друго. По-добре дискретно помоли домоуправителя и съседите да дадат знак, ако забележат странни шумове, теч или някакъв проблем.

И второ - аз лично под наем не плащам за гледка Simple Smile Някои може да плащат, но не съм вечно там, а и повечето хора си имат други приоритети - удобство, транспорт, ТЕЦ или бойлер, лесни за поддържане настилки, южно изложение. Ако толкова се притесняваш нещо да не се случи на жилището - не вземай семейства с малки деца и внимавай със студенти. Идеалните наематели били програмистите, ама ето, аз търся наемодател за такива, а нищо не намираме  Praynig

# 305
Biborana, оставила съм грешно впечатление. Написах няколко пъти, че плащам навреме и наем, и сметки, не защото смятам, че това ми дава право да правя каквото поискам в жилището, а защото повечето дами тук дават като довод за части от договора фактът, че наемателите не плащат навреме и не могат да ги изгонят след това. Ако си прочела всички мои постове, ще си видяла, че започнах с това, че информирах собствениците, че приятелят ми ще се нанесе при мен, следствие на което ни увеличиха наема без да подобряват нещо по апартамента. Не е проблем това, съгласихме се- жилището е тяхно и имат право, ако не ни изнася, можем да напуснем. Ако съм искала да правя "каквото ми е кеф", можех да им спестя информацията. За мен също е недопустимо да се руши жилище и имущество, само защото е чуждо. И тук става въпрос за елементарна култура и възпитание. Кой какво може да предложи като обзавеждане и локация преценява сам, съответно и дали да го отдава и за какви пари. Тук място за сръдни няма. Но не е и кориктно, след като си даваш имота, да се държиш с хората, все едно са ти длъжни. И не говоря за опазването му. Имаше коментар за драскотина на стена, заради която се наложило пребоядисване след наемателите. Аз мисля, че давайки на нов наемател апартамента, е редно да се пребоядиса, дори да я няма тази драскотина - от чисто хигиенна гледна точка. Това ме накара няколко пъти да спомена навременното плащане. Очаквайки коректни наематели, те също очакват коректни хазяи.

# 306
Някой знае ли дали се прави нещо по въпроса откъм промяна в законодателството което да дава възможност на наемодателя да си върне по улеснено  владението на имота при некоректни наемодатели, примерно не плащат но не освобождават имота а ти трябва да водиш дела и да минат няколко месеца.  В момента е много глупаво положението  та ми е интересно някой чувал ли е да се готвят промени в тази насока

# 307
Някой знае ли дали се прави нещо по въпроса откъм промяна в законодателството което да дава възможност на наемодателя да си върне по улеснено  владението на имота при некоректни наемодатели, примерно не плащат но не освобождават имота а ти трябва да водиш дела и да минат няколко месеца.  В момента е много глупаво положението  та ми е интересно някой чувал ли е да се готвят промени в тази насока

Може да се върнеш назад в темата и да изчетеш перипетиите. Нито има специален закон, нито има проект за такъв. Третират се като други договори, при които едната страна не спазва ангажимент, договора се разваля и  имотът трябва да се освободи.

# 308
Чета темата аз също споделих мои перипетии питам  за в бъдеще дали някой е чул да се предвиждат промени.

# 309
  • София
Аз не съм чула да се готвят подобни промени.
А уж по цял ден слушам новините по радиото в службата.
Всеки да се оправя сам - както може.

# 310
Много дразни тонът на някои наемодателки... Като сме ви наели жилищата, все едно имате право да правите с нас, каквото си прецените. За щастие, на такива екземпляри не съм попадала до сега  Crazy 3 пъти съм сменяла квартира, и трите пъти наемодателите са били чудесни хора.

Първите идваха вкъщи всеки месец за получаване на наема. Не са обикаляли по всички стаи да инспектират  Peace.

Във втората квартирата хазяинът идваше за наема до вкъщи, но само до вратата. По-често му давахме парите някъде навън и набързо.

В сегашната ми квартира, хазайката не е стъпвала в нас. Първоначално й давах наема някъде в квартала. В последствие взех да й го пращам по банков път. Удобно е и за двете страни. Нито тя си губи времето да идва до моя квартал, нито аз се ангажирам със срещи, да излизам по време на работа за 10-20 минути и т.н Даже не се и чуваме. Превеждам й наема всеки месец, на определено число. Нито тя ми звъни да ме подсеща, нито аз й звъня, за да я уведомя, че съм превела наема.

И като наизскачате с този довод, че имате ключ, щото видите ли, може да посрещнете хората от Топлофикация за отчет(това си е мой ангажимент, между другото) или пък при наводнение (ще кажете, че всеки ден стават наводнения). Чак се чудя кой върши тези нещата за наемодателите, като си нямат хазяи  Laughing

И да питам, защо толкова държите да имате ключ от квартирите? Какво толкова планирате да правите с тях? Интересно ми е какви са реалните доводи... не изсмуканите от пръстите топлофикация, наводнения и прочие  Flutter

Последна редакция: нд, 14 авг 2016, 21:20 от Мишелин

# 311
Мишелин, мога да ти кажа за какво е ключът, но още някой ще се откаже да си дава апартамента под наем, заради мой пост. Wink

# 312
Мишелин, мога да ти кажа за какво е ключът, но още някой ще се откаже да си дава апартамента под наем, заради мой пост. Wink

Ау, Smile, сподели, ама да не чакаш да стане 22 ч?  Laughing До нас имахме подозрение за нещо леко нередно, а един ден се появи кварталната да търси наемателя да му връчва някаква призовка. Ама се оказа ок момчето, станало свидетел на катастрофа или нещо подобно.

Впрочем, за и против ключа - на моя приятелка й изчезват пари. Неголяма сума, част от това, което е оставила в стаята си да има някакви пари в брой. Оказва се дъщерята на хазяйката, която беше минавала да оглежда какво има нужда от ремонт и не знам какво още. Върна парите, ама представи си какво нахлуване в личния живот е това. 

# 313

Кажи де, аз се замислям и аз да отдавам апартамент под наем скоро, живот и здраве, та да си знам какво да очаквам и да преценя дали изобщо да се захващам с това  Whistling  Mr. Green

# 314
В сегашната ми квартира, хазаяйката не е стъпвала в нас. ........Даже не се и чуваме. Превеждам й наема всеки месец, на определено число. Нито тя ми звъни да ме подсеща, нито аз й звъня, за да я уведомя, че съм превела наема.
И моето предпочитание е такова - по банков път и да не си губим взаимно времето.

Бих искала да имам ключ - за да не се разбива вратата. Използване само при форсмажор и то ако наемателят е извън София.

Vessela, за хубавата гледка. Реално исках да кажа, че на много висок етаж (стряскащо висок), но един вид рекламно представяне. Шегичка.
От мои наематели, не се оплаквам. Избирала съм коректни хора. При огледите като харесам някого, давам значителна отстъпка. Предпочитам свестни наематели.
Но имаме позната, възрастна жена - с нейните наематели беше безкраен ужас.

Общи условия

Активация на акаунт