Отговори
# 390
Здравейте! Моля, ако някои може да помогне! Ниее сме младо семейство, и си търсим апартамент под наем вее втора седмица, понеже хазяйката иска да напуснем апартамента. Живеем в него вее 4 години и никакви проблеми и от двете страни. Гледаме обявите в интернет сайтовете , звъним и отсреща или никакъв отговор или обещания от Ще ви се обадим и така вее 2 седмици. Гледаме обяви за Дружба 1 звъним, питаме за апартаментът и казват Ще ви се обадим по късно. МОля Ви , предложете ни добър брокер които работи в районите: гр София: Жк Дружба 1, Дружба 2 с наем 400 лева

# 391
Привет и от мен!
Търся си квартира заедно с една приятелка спешно, нещо малко, едностаен или двустаен, боксониера или гарсониера не държа на лукс, но не и да е пълна мизерия и съжителство с хлебарки и разни други гадости!
Да има къде да се спи, гардероб - от бялата техника държа най-вече да има пералня. Наем най-много до 400 макс 450 лв - всичките Младости + Мусагеница.

Хайде едностаен как да е. Но двустаен в тези квартали на тази цена дали е възможно? Каквото и да си говорим, всеки квартал си има почитатели, но факт е, че Младостите и Мусагеница са масово предпочитани и с ясно изразени по-високи наеми.

# 392
  • София
Напълно възможно е за Дървеница и може би МУсагеница.
Просто двустайния ще бъде със соц. мебели или полупразен.
Хлебарките може да се изтребят лесно, писала съм за препарата за кучета Пестигон.

# 393
Ами има ги и за 400 и 420 двустайни  в Дружбите, гледаме ги в сайтовете свободни и когато се обадим не ни ги предлагат, защото може би искат да ни пробутат по скъпи

# 394
Е, в Дружбите може би. Но Дружбите не са Младостите

# 395
Да , така е, в Младост са много скъпи

# 396
  • Somewhere far away
На ясно съм с това, не живея в  Младост от вчера все пак.
Но не е и невъзможно да се намери човешки наем. Личен пример -един приятел си живееше в супер квартира в младост 3 , за 380 лв. единствения минус и беше че нямаше тераса. така че хайде да не генерализираме. Мусагеница не мисля че е толкова скъп има оферти, но ще звъня и ще питам - не знам до колко са реални и ме е страх да не ме излъжат. Изобщо на никой  нямам доверие.

# 397
Да, така е, права сте има и нормални наеми , но много трудно се намират 

# 398
Обикновено това са квартири, заети отдавна и наемодателите държат старите наеми.
Преди 1/2 г. наши познати излязоха от квартира - двустаен, стар, необзаведен в Младост до пазара за 500 лв. Наемодателят им казал, че на следващите ще иска 600 лв.  Crazy

# 399
Обикновено това са квартири, заети отдавна и наемодателите държат старите наеми.
Преди 1/2 г. наши познати излязоха от квартира - двустаен, стар, необзаведен в Младост до пазара за 500 лв. Наемодателят им казал, че на следващите ще иска 600 лв.  Crazy

За 600 в същия район - двустаен, обзаведен добре, нов. Мой братовчед се нанесе преди дни.

# 400
  • София
Аз успях да намеря най-после ново място, подписах договор, но не съм се нанесла, чакам да се освободи от сегашните наематели (на 1ви септември) и после някак трябва да си организирам кервана и да се изнеса от сегашната квартира.  Mr. Green Младост 1А, 450 лв, гарсониера (1 спалня и отделна кухня). С нова дограма е и нови уреди, в общи линии може би е най-спретнатото място, на което бях - не е лукс, но е чисто и изглежда скоро ремонтирано, което ме устройва напълно. Блокът е панелен, но се надявам, че това няма да е проблем. Входът изглеждаше чист - от това, което успях да видя.

В този ред на мисли, двустаен в Младост ми се струва трудно да се намери за 400-450 лв, освен ако не е през познати или е необзаведен/частично обзаведен, или просто по-стар като мебели и настилки. Членувам все още в много групи във ФБ за търсене на квартири и се начетох на множество коментари как тези, които плащаме цените, които се искат в момента, сме полуидиоти, а еди-кой си живеел на Докторски Паметник за 350 лв.  Stop Ми може, обаче е или през познати, които не си пускат в апартамента непознати наематели, или това е цена отпреди години, която не е била вдигана, защото наемодателят си харесва наемателите и не му се рискува да ги загуби при актуализиране на цената. На мен също сегашните цени ми се струват нечовешки спрямо средната заплата в София, но всеки решава за себе си колко иска и може да плати и съответно какви компромиси може да се наложи да направи, за да се вмести в бюджета си. От друга страна пък и е необходимостта да се реши въпросът все пак в някакви времеви рамки, защото не всеки има време да избира 1 година нова квартира, или да чака да отмине лятото или ранната есен, за да паднат цените и да се изнесе през февруари, примерно. Аз нямах тази възможност и скочих да търся точно в най-силния сезон с най-високите наеми, щото някак си няма как да живея под някой мост, докато чакам да намеря квартира на Докторски за 350 лв.

Така че всичко е възможно, зависи човек с какво време разполага, в кой сезон търси, какъв късмет има, има ли мрежа от познати/приятели, които да предложат нещо (така винаги е по-добре) и да се ориентира горе-долу какви са цените в момента и съответно какво може да очаква спрямо това. Успех и търпение в търсенето на всички търсещи!  fingerscrossed

Четох по-назад интересна дискусия за клаузите по достъпа на наемодателя до имота, интересни бяха и постовете на arrival. Аз нямам клауза в договора за това как ще се осъществява достъпът до имота от страна на наемодателя, дали той ще има ключ и пр. Не знам дали трябваше да поискам да се добави (не че в момента и на мястото на подписване имаше условия за това), бях прекалено плаха и все още невярваща, че все пак решиха да го дадат на мен след многократно споменаване от страна на брокерката как са искали задължително двойка за наематели. Та някак не посмях да отворя дума за това, но съм сигурна, че ще се разберем. От друга страна е описано, че имотът трябва да се върне в състоянието, в което е предаден - замърсяване на стена например не спада към 'обикновената амортизация', а към 'обикновеното ползване' и трябва да се отстрани за моя сметка, както и всякакви малки ремонти като поправки на кранчета, брави и т.н. са моя отговорност и задължение. За виновно причинени вреди дължа обезщетение. За неплащане на наем и сметки след даден срок наемодателят има правото да прекрати договора едностранно и без предизвестие. В общи линии договорът ми е пример за такъв, който защитава наемодателя по всякакви възможни начини. Знам, че това не гарантира бързо правораздаване в ситуации като кошмара, описан в поста на lami4ka... Но всички дружно (наематели и наемодатели) можем да си пожелаем подобни преживелици никога да не ни застигат.

Малко длъжко се получи...  Blush

# 401
Klodilia, много хубаво, дано имаш само приятни емоции на новото място!

С договора е ясно, че наемодателят иска да се защити, защото може да е видял и напатил от всевъзможни хора, а все пак той като собственик е по-силната страна в случая. Това за сезоните - аз съм се пренасяла през късно лято (уговорена предварително квартира, със съквартирантка), веднъж през пролетта и два пъти през есента. Не видях големи разлики в търсене-предлагане и в цени. В момента имам приятелки, които живеят принципно на по-скъпи места като квартали, но плащаме сходен наем. Обаче у дома много им харесва, че било чисто и ремонтирано... То може на Докторски за 380, ама както каза - или ще е познат, или особен случай, или ще е нещо старо и неремонтирано.

# 402
  • София
Благодаря за пожеланията, VesselaHug

За сезоните не знам и аз доколко не е спекулиране и преса от страна на брокерите, за да вземе човек бързо решение, но е факт, че аз търсех предимно през брокери и чух многократно, че август-септември-октомври цените са най-високи, а примерно януари-март са малко по-ниски и не се отдават толкова скорострелно апартаментите. Но сега просто не можех да повярвам на очите си за каква скорост ставаше дума  Shocked - викат ме по средата на деня, казвам, че не мога да отида, защото не мога да изляза от работа за неопределено време, до вечерта вече е взето мястото; или отваря се даден апартамент за огледи максимум за 1-2 дни (даже на такива с огледи по 2 дни реално не попаднах), на следващия ден вече е даден, т.е. трябва да решиш на мига искаш ли го, или не, защото на вратата е следващият кандидат. Може и преди да е било така, но понеже тогава съм търсила друг тип жилище и в малко по-различни райони и цени, не се бях сблъсквала челно с конкуренцията за т.нар. гарсониери.

Иначе, да, и аз ходих на оглед на Иван Асен, на 5 мин от СУ, обаче беше такъв потрес жилището, че нямаше как да го предпочета пред мястото в Младост. И аз предпочитам да е по-спретнато и чисто - като има удобен транспорт, хич не ме е еня, че не е в топ център.

# 403
трябва да решиш на мига искаш ли го, или не, защото на вратата е следващият кандидат.

Да, за наемодателя, срещата на потенциалните кандидати на вратата при огледи ускорява процеса на наемане на жилището.

# 404
Един познат даваше жилище под наем и организира огледи в рамките на 2-3 дни, като после чак избра наемателите. Не бързаше да го дава на първите. Peace

Общи условия

Активация на акаунт