Защо хората искат захаросана реалност?

• 64 474
  • 1 515
  •   1
Отговори
# 525
Влачи си краката по земята и вдига прах. И то нарочно.

За мен дете на 9 трябва да е много напред с материала, вече доста да се съобразява.

Дете на 2 ще се научи да се пази от люлки...след още една година. Дотогава аз я пазя, обаче очаквам и големите да пазят.

И в други ситуации сме правили забележка на деца. На един дангалак на 12 направо мъжът ми му каза, че е прекалено голям, да се люлее- цялата конструкция на люлката се тресеше.

# 526
  • София
А какъв все пак трябва да бъдеш, за да забележиш кога нещата с възпитанието не отиват на добре? Просто забелязвам тенденции. Не е супер нормално баба с инсулт да сваля деветгодишен от люлката. И да, бабата е позагубила доста от мозъка си, така става след инсулт- част от мозъка умира, факт.

Не смятам децата си за по-добри, смятам ги за нормални и съвсем стандартни. Обаче забелязвам, че някои родители успяват да постигнат под-нормално ниво, или със задушаващо дуднене, или с други ограничения. И това не е само мое мнение, имам познати в детски градини, имам си сводка за доста голяма извадка деца. Знам кое е нивото и кое е под нивото, знам и кое е супер-нивото, там не сме все още.

Андариел, абсурд е с това "всички са различни". Нека са си различни у дома, ама като излязат на публично място, да се знае, че има едно общо пространство с еднакви правила- основно правило не правиш гнусотии, простичко е. Забравяме, че хората не сме аз и ти, а сме аз, ти и общото пространство, където спазваме ограничения. Моята свобода не свършва там, където почва твоята, а свършва там, където почва общото пространство. Иначе става freak show. Всеки излиза и си е различен, а ние се правим на толерантни, защото да си различен е най-висшата добродетел и как смеем да кажем на някой да си свие малко перките. 

С този си пост се държиш точно като квачка на златно яйце, на която чуждите деца винаги й пречат, чуждите деца винаги застрашават по пряк и косвен начин нейното златно пиле, включително с това, че са на 9 и бабите им спират люлките, и че ти единствена на света знаеш как се възпитават деца, най вече чуждите, за да са добър пример са собственото златно Ейце. Същата си като майките, които осмиваш и от които се разграничаваш, ама не се виждаш отстрани. Веднъж попаднах на една такава, която тръгна да обяснява на децата ми, че не трябвало да се люлеят толкова силно, защото давали лош пример на 2-годишното й дете - то гледало от тях и искало да се люлее като тях. Но не подозираше, че децата не са сами. Гледах й сеира няколко минути и се намесих. Тутакси поведението й се промени.

# 527
Не ме прави по-специална, но определено дава някаква яснота по някои въпроси.

Като например?

Като например това, че е важно да има граници и изисквания спрямо детето и че то не е уникално индиго, дошло от етера, ами е полуживотно и има нужда от ограда, каишка, понякога- остен.

Андариел, жената е била права в случая. Нейното дете е на 2, твоите- прораснали. Твоите трябва да имат задръжки и да се съобразяват. Житейски уроци, научени по време на игра. Ако са дразнещи за малките, значи са прекалено големи за тази площадка и трябва да им измислиш други занимания. Не е до пазене като квачка, но не е нормално прораснали и дребосъци да се смесват и големите да вилнеят без забележка.

На твоите деца нищо не бих обяснявала- само ще ги жегна ей така : "По-леко, вече сте големи". Те знаят, че са вече големи. Знаят, че е време да се контролират, ама не искат.

Не ти е работа да им адвокатстваш в тоя случай. Щото ти ставаш квачка и им пречиш на растежа. Нека те се защитят или преместят.

# 528
  • Куциндрел
Мамасита обърни внимание на твоя син, че на не заважи и за него репликата ти "Ама детето ще расте и ще става уж мъж..." Sunglasses
Че си спомням как обясняваше, че на 5 прави истерии като на 2-3 годишно дете, защото нам си как бил гледан, как нам си кой развалял дисциплината, как ти си била сгрешила генерално с нещо си...
Да не се окаже на 9 години в ситуацията на онова детенце?

Влачи си краката по земята и вдига прах. И то нарочно.
Е нали бясно се е люлеело и баба му даже спряла люлката? newsm78

# 529
Споко, няма да се окаже, защото на 7 вече е доста далеч от това, дето беше на 5. Защото на пет още взехме мерките. Сега с поглед назад виждам, че по-скоро е трудно дете и съм взела съответните мерки. Дъщерята е друго нещо. Та- мерките са взети, говори му се много и му се предлагат преживявания, с които да расте, не да го държа инфантил до 13.

Добре де, трябва ли да обяснявам: не сте ли виждали дете да се люлее и да си провлачва краката едновременно с това? И пак се засилва.

# 530
  • София

Случката не я нищя аз. Питат ме- отговарям. Ако смятате, че детето е било право и поведението му е супер-позитивно и градивно, давайте, аргументирайте се. За мен беше поведение на келешче. Синът ми е на 7 и от  него изисквам повече.

По кои въпроси точно дава яснота това, че имаш три деца? Нещо съм пропуснала. А келешче имаш право да наричаш своя син, но не и чуждото дете!

И с какво точно да се съобразяват моите? С това, че една майка с бебето си няма търпение да ги изгони от люлките? Ми, да си гледа бебето и да си го пази! Аз моите как съм ги пазила като са били малки! И през ум не ми е минавало да казвам на чуждите големи деца, че се люлеят силно. Люлките са за люлеене, а големите деца се люлеят силно. Бебетата си имат майки да ги отведат от люлките. И люлките не бяха бебешки, а точно за големи деца, още от времето на моето детство, големите, железните, на които и възрастни спокойно се люлеят.

# 531
  • София
казва се пораснали, не прораснали.
няма да остане инфантил. с такава "емоционална" майка Wink

# 532
Знам точно какво искам да кажа, нарочно пиша "прораснали". Благодаря за забележката, но няма нужда. Прораснали има леко обидната нотка, която търся. Винаги знам какво пиша и защо го пиша. Всяка сричка дори. Ако исках да пиша пораснали, щях да го напиша. Прораснал- физически по-голям от акъла си. Следва да му се налее акъл. Не знам келешче ли е или не, ако се държи като такова- за мен е достатъчно.

Андариел- да, точно така. Да се съобразяват с по-слабите и тия без предимство. Да се научат да са внимателни и да пипат леко, дори когато се забавляват.

# 533
  • София
 Rolling Eyes  Tired  Tired

# 534
  • sofia
Андариел, жената е била права в случая. Нейното дете е на 2, твоите- прораснали. Твоите трябва да имат задръжки и да се съобразяват. Житейски уроци, научени по време на игра. Ако са дразнещи за малките, значи са прекалено големи за тази площадка и трябва да им измислиш други занимания. Не е до пазене като квачка, но не е нормално прораснали и дребосъци да се смесват и големите да вилнеят без забележка.
На оградените площадки има табелки с фиксирана възраст. Обикновено до 12 г. Моят 12 годишен (след месец става на 13) има пълното право да ползва площадката. Нищо, че е по-висок от мен  Laughing
От кога големите се съобразяват с малките? Самата ти прокламираш как малките не трябва да са център на вселената.

# 535
  • София
Споко, няма да се окаже, защото на 7 вече е доста далеч от това, дето беше на 5. Защото на пет още взехме мерките. Сега с поглед назад виждам, че по-скоро е трудно дете и съм взела съответните мерки. Дъщерята е друго нещо. Та- мерките са взети, говори му се много и му се предлагат преживявания, с които да расте, не да го държа инфантил до 13.

Добре де, трябва ли да обяснявам: не сте ли виждали дете да се люлее и да си провлачва краката едновременно с това? И пак се засилва.

Да, виждали сме, и единственият проблем е, че с влачене може да си скъса обувките. Сега си спомням как под люлките се образуваше една доста дълбока бразда в пръстта, все от провлачените крака на поколения деца, включително от моите.

Не разбирам, толкова ли много държиш да се сравняваш с деца по "жегване"? Ти на 9 ли си? Избирай си възрастен съперник, например този, който е с детето на площадката, иначе просто си дръж устата затворена, за да не падаш на ниво на 9-годишна.

# 536
  • Куциндрел
За всяко нещо се вземат мерки на време, да не се окаже, че на 5 не сте взели други мерки, защото сте били заети да учите детето, че не е 3 годишно?

Няма трудни деца, по-скоро има трудновъзприемащи децата родители.

# 537

Като например?
Като например това, че е важно да има граници и изисквания спрямо детето и че то не е уникално индиго, дошло от етера, ами е полуживотно и има нужда от ограда, каишка, понякога- остен.

Това какво общо има с това, че си родила 3 деца.Не разбирам!

# 538
  • Куциндрел
Че какво лошо има? И аз го правя като си намеря подходяща люлка за люлеене. Играе си детето.
Вие защо не отидохте на друго място, където не се вдига прах?

# 539
Когато става въпрос за безопасност, е приоритет. Не може да ги оставиш без съобразяване. Има все пак баланс между това да ги боготвориш и засипваш с кукли и това да се правиш, че ги няма.

На 12 ако е голям и висок...хубаво е да му подшушнеш, че вече е голям за площадките. Да, до 12 са, само че днес децата на 9 още са високи като възрастни и са силни. И са умни. И би трябвало да се усетят малко, че вече са дърти магарета и да си намерят други места.

Големите деца още не са възрастни. Не са родители. Следва да се съобразяват и да внимават. От седемгодишния очаквам да се съобразява и да внимава. Родителите са друга ситуация.

О, да, има трудни деца, и аз си мислех, че няма, обаче има- такива, за които фрустрацията идва по-лесно, по-лесно се възбуждат. Обаче сега на седем синът ми е съвсем различно дете, разбрано, бих казала. Знае границите и е научен да е деликатен и да пипа леко.

Общи условия

Активация на акаунт