Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 43

• 85 956
  • 749
  •   1
Отговори
# 60
10лв. е цената - вторичен преглед за напасване на дозата, без ехография.

# 61
Благодаря! Peace

# 62
Момичета, да предупредя, че звънях на администрацията в "Майчин дом" и ми казаха, че Начев няма да е на работа до 22-ри август. Просто споделям, в случай че някой мисли да ходи при него скоро. Peace

Така, да попитам и нещо друго - успях да мина на преглед при Тодорова. Както повечето и' пациенти, останах много доволна от вниманието, което ми обърна. Тя ми препоръча да кача дневната доза на L-Тироксин-а от 25 на 50 мг. Преди около 45 дни TSH беше със стойност от 7.64 при мен. След започването на медикаментозна терапия (25 мг. / ден), сега вече е 3.58. Ще почна да приемам по цяло хапченце на ден, както Тодорова ми предписа. Исках да попитам защо е желателно да се вдигне дозата? Води се, че по-малката дозировка няма да е достатъчна, за да свали до оптимални стойности TSH ли? Rolling Eyes

# 63
Гърненце общо взето с дозата от 25 си свалила до 3,58 и горе долу това е стойноста която ще постигнеш с тази доза и тя не е достатъчна при теб да падне ТСХ под 2,5 затова ти дигат дозата.
Какво друго ти изписа Тодорова- селен, лимфомиозот? Селен по колко мкг изписва тя че ми е интересно.

# 64
Ясно, благодаря. Simple Smile За мен, всъщност, е по-удобно да приемам по цяло хапченце, че докато успея да го разчупя на две сутрин, както съм сънена, направо си късам нервите някой път. Laughing

При Тодорова най-много ми допадна фактът, че целият преглед премина под формата на дискусия, а не на наставления и монолози, каквато е традиционната лекарска консултация в повечето случаи. Освен по-голяма доза L-Тироксин, ми е изписала Vigantol (30 капки седмично - толкова вземам и сега), Omega-3 (тук не разбирам точно какво е писала - нещо от сорта на 1000 g. 1к. дн.) и Селен - 100 мкг. Мислих да и' спомена, че смятам да вземам по 200 мкг. селен на ден, но понеже бяхме изговорили страшно много неща, реших да пропусна това уточнение. По отношение на ИР и' споделих, че към момента не желая да приемам лекарства, а поне половин година да опитам само с диета и спорт - отговори ми, че не е никакъв проблем, макар инсулинът ми на гладно да беше 17, при последните изследвания през март. Спомена, че със сигурност ще успея да го сваля и само със строга безвъглехидратна диета + кардио упражнения, но уточни, че разбира колко ми е трудно, заради двете заболявания (Хашимото и ИР) - сподели, че е пределно наясно колко е трудно да намериш достатъчна мотивация в себе си за ежедневен спорт и ограничения в приетата храна, при положение че страдаш точно от здравословни проблеми, които те лишават от волята и енергията ти. Та затова помагал Метформин-ът, иначе можело и без него. Peace

# 65
1 капсула 1000 мг Омега 3 дневно.
Аз с храна я приемам. Не знам дали така е редно.
Мен ако питат, метформина с нищо не помага, докато човек не си коригира храненето.
От опит говоря.
Освен ако не се пият конски дози да се свали тегло, но това не е лечение. Да, понижаването на теглото действа благотворно, но да се постигне по друг начин.

# 66
Еййй, най-накрая да чуя лекар да препоръчва нещо друго освен вездесъщия тироксин!
Гърненце това с омега-та сигурно е 1 грам / 1 капсула/ на ден. Предполагам, де.
Харесва ми и какво ти е казала за диетата.
Кардиото обаче не съм сигурна колко е подходящо за Хаши и въобще колко може да помогне за свалянето на кг. Напоследък чета материали, в които го отричат.

# 67
Благодаря за пояснението, момичета. bouquet

Тук съм ви подвела неволно - Тодорова, всъщност, не каза кардио, а просто спорт, но ежедневен, а не спорадичен. За мен обаче, "спорт" значи именно планински преходи, колоездене, тичане, т.е. кардио упражнения. За съжаление, организмът ми е такъв, че не свалям от друго. Пък и както съм споменавала преди в темата, не се чувствам зле, когато спортувам интензивно, даже напротив, така че е ок за мен. Peace

# 68
  • Бургас
Здравейте, водеха ме с неуточнен тиреодит, но мау се оказа Хашимото . Както и да е, така или иначе си пия еутирокса. В неделя бях на 7-те Рилски езера, много са хубави, но доста се озорих, беше си свръх усилие за мен. Учудащо, че на другия ден нямах нито болки в краката, нито мускулна треска, но от тогава усещам някакво притискане в областта на жлезата, дискомфорт някакъв. Възможно ли е да има връзка с натоварването според вас?

# 69
 Здравейте момичета, опитах се да изчета повечето теми назад , но не открих отговор на въпросите които ме тормозят. За това направо ще ви питам.
 От 2 седмици съм на Метизол 3х1 и дехикортизон по схема от 8 хапчета на ден сега на 6.
 За две седмици качих 3 кг, събуждам се в 5 сутринта гладна , през деня също ям ....понякога желанието ми за  сладко е неистово.....
Д-р ми е предписала да пия Метизола 20 дена по 3 таблетки на ден, а  след това да ги намаля на 2. Но при този апетит мисля още от днес да мина на 2 таблетки на ден....в противен случай ще стана слон.
        Мислите ли че трябва да си изследвам кръвната захар ?
        Една от ендокриноложките препоръча и изследване на К - а вие никъде не сте писали /или поне аз не намерих / връзка на този елемент с нашето заболяване. - има ли някой да правил такова изследване ?
         Четох за АИП и се питам , като се махнат всички млечни не се ли губят много витамини и необходими вещества ?
          Пия вечерна иглика и селен , ще помоля някой да ми предложи / може и на лични /  допълнителни витамини които да приемам / само да не ми се дояжда от тях /
          Ще си взема и Омега 3 - но се питам не стават ли много добавките .

И последния ми въпрос, при приема на Метизола след около 30 минути имам втрисане....трябвали да се пие отделно от дехидрокортизона / защото аз ги пия едновременно /
Благодаря предварително !

# 70
Не метизолът е проблем в случая и симптомите според мен не са от него. Дозата дори не е висока.
Проблемът според мен идва от кортикостероида и симптомите са от него. Заради него трябва да следиш и нивата на калия, не заради конкретното заболяване.
От него ти пада и захарта и имаш тъй наречения вълчи глад. И сигурно от него и качваш. Говорим за кортикостероиди, които водят след себе си редица странични реакции.
Метизолът просто потиска секрецията на Т4 и Т3 хормон.
Не знам колко време ще пиеш кортикостероиди. Предписани са явно заради възпаление в жлезата, но мисля че ще се почувстваш добре след като ги спрат и останеш само на метизол.
Добавките които пием с нашите заболявания са много. Рядко препоръчани от доктор. Повечето четем и се образоваме за тях сами. Какви добавки да приемаме също преценяваме сами и някои приемат 1-2, други цял куп, трети нищо странично не пият.
Аз приемам в момента Д витамин, Е, Омега 3, С, пия за стомаха Мастиха и пробиотик, правя си и чай от различни билки.
Имало случаи месеци да пия В витамини, магнезий и др. Всичко по лична преценка.

Според мен не е удачно сега да проверяваш кръвна захар и инсулин. Вероятно ще има завишаване заради основното заболяване и хиперактивността на жлезата. Трябва първо да се успокои, да влязат хормоните в норма и тогава да се изследваш. И кортикостероида да е спрян. От него захарта и инсулина скачат двойно.
Майка ми е с диабет и като си слага инжекции с кортикостероид за по-бързо действие за друго заболяване и захарта и скача ужасно много.

А дали да пиеш стероида заедно с метизола не знам. Може би трябва да питаш доктора, но докато се допиташ до него, според мен пий ги отделно. Поне час и половина разлика да има от двете.
Не знам дали са ти казали, че дневната доза метизол може да се взима наведнъж, особено ако е ниска. Той действа с натрупване. И за да не висиш в сметки час по час, а и ако искаш да отделиш метизола от кортикостероида, то може вместо 3х1 метизол да пиеш сутринта 2 метизола, да изчакаш час и половина, да пиеш после кортикостероида, а третия метизол да си изпиеш вечер като си лягаш.

# 71
Merelenda  много, много благодаря !!!!

# 72
Не разбирам каква е тази истерия с кардиото напоследък. Аз имам велоергометър от 20 г. (различни модели, разбира се) и почти всяка година съм правила диета със спорт. Тийнейджърските ми диети бяха безумни, така че няма да ги коментирам, но последните 5 г., откакто имам и Хашимото, съм документирала всичките си резултати, както и количеството спорт, което съм правила и категорично мога да кажа, че в дните без кардио не свалям килограми. Има единствено един момент, в който организмът привиква към определеното натоварване и за кратко заменям велото с нещо друго.

# 73
... както и количеството спорт, което съм правила и категорично мога да кажа, че в дните без кардио не свалям килограми. Има единствено един момент, в който организмът привиква към определеното натоварване и за кратко заменям велото с нещо друго.

Същата съм и аз, но го приемам по-скоро като особеност на организма ми. Познавам много хора, които и само с диета успяват да свалят, аз не съм така. Weary

# 74
  • Buffyworld
 Hug   Мереленда, много благодаря за новата тема. Записвам се сега и се връщам да чета назад !

Общи условия

Активация на акаунт