Защо с времето изчезват приятелите?

• 59 500
  • 443
  •   1
Отговори
# 135
Не по-бедните се отдръпват от по-богатите, ами се разделят по естествен начин. И на по-богатите не им е приятно да се навират по места, които вече не са за тях, например да ходят по къщи за гости с обща баня, само и само да не накарат приятелското семейство да се почувства зле, защото не може да си позволи друг вид настаняване. Това си е доста голям компромис, който не всеки желае да направи в името на приятелството.

# 136
  • Sofia
... каза че вече не може да си позволи да излиза с мъж, който взима по-малко пари от нея ...

Без оглед на останалата част от поста ти, но специално в горното изказване не намирам нищо странно, колкото и малко или много да получава приятелката ти. Peace Почти не познавам жени, да не кажа, че не се сещам за ни една, която би приела с охота факта, че заплатата на харесвания от нея мъж е по-малка от нейната. Не съм срещала и много мъже, които биха били във възторг, ако любимата им изкарва повече от тях. Peace

# 137
  • Sofia
Не по-бедните се отдръпват от по-богатите, ами се разделят по естествен начин. И на по-богатите не им е приятно да се навират по места, които вече не са за тях, например да ходят по къщи за гости с обща баня, само и само да не накарат приятелското семейство да се почувства зле, защото не може да си позволи друг вид настаняване. Това си е доста голям компромис, който не всеки желае да направи в името на приятелството.

На абсолютно същото мнение съм. Peace

# 138
DeltaAzimut, ами неудобно му става на човек, който не е паразит по природа, все да бъде черпен и навсякъде да му плащат сметките. Веднъж, че дваж, че триж... Унизително е.

С мой приятел имахме голяма разлика в доходите по едно време, за да не се получава неудобно, следвах неговото по-ниско към момента финансово състояние, т.е. продължихме с домашните сандвичи или се хранехме в капанчета. И това мина. Била съм и от другата страна.

Ами като е неудобно, на четвъртия път черпи другия. Все за едно черпене веднъж на няколко месеца ще събере пари, за да се представи. Освен това, аз не мисля, че приятелите, които са по-добре финансово, ще откажат да посетят тези, които живеят по скромно в дома им. Нали затова са приятелите, да се приемат такива, каквито са? Т.е. ако откажат, значи не са вече същите хора. А ако другите пък ги е срам да ги поканят в скромното си жилилще, също вече не са същите хора и това приятелство е обречено.

На абсолютно същото мнение съм. Peace

А защо всички трябва да са на едно място, в смисъл в един хотел? newsm78 Отивате заедно някъде на почивка и всеки може да е в различен хотел, но да се събирате вечер или да излизате заедно. Защо хората трябва да са залепени един за друг? Това е задушаващо. А ако е за уикенд - компромисен вариант някъде по средата все ще се намери.

Последна редакция: ср, 03 авг 2016, 12:02 от DeltaAzimut

# 139
И как се намира компромис между Шипково и Малдиви? Ако говорим за семейства, които почиват в едни и същи курорти, не говорим за съществена разлика в стандарта.

# 140
Имам близки познати, които са с осезаемо по-ниски доходи от моите, но не ги карам да ходим по места, които не са им по джоба, защото на тях не би им било удобно всеки път да покривам сметката. Така че обикновено те предлагат място, аз отивам и си прекарваме добре. Все пак не съм отишла някъде за пържените им картофи, а за да се видя конкретно с тях  Peace
Но ние не ходим на почивки заедно и затова дилемата Шипково-Малдиви не стои  Laughing

Иначе е доста нормално хората да се движат в социален кръг, близък до тях самите. Аз също не съм ок партньорът ми да има драстично по-ниски доходи от моите.

# 141
... каза че вече не може да си позволи да излиза с мъж, който взима по-малко пари от нея ...

Без оглед на останалата част от поста ти, но специално в горното изказване не намирам нищо странно, колкото и малко или много да получава приятелката ти. Peace Почти не познавам жени, да не кажа, че не се сещам за ни една, която би приела с охота факта, че заплатата на харесвания от нея мъж е по-малка от нейната. Не съм срещала и много мъже, които биха били във възторг, ако любимата им изкарва повече от тях. Peace

Това го разбирам, по-скоро другите неща ме смутиха повече, както и да е.  Wink
Имаме приятели и в родния ни град  (семейство), където се прибираме веднъж на месец, два,а напоследък и по-рядко. Много приятна компания бяха докато живеехме там ( не бяха женени тогава, живееха заедно), но напоследък нещо, как да кажа .. имат си една компания от хора, които останаха да си живеят там, на почивка ходихме заедно, по Великден се събирахме .. ами само чакат някой да стане от масата и да почнат да го обсъждат, а това са хора, които са си постоянно заедно, отделно че са обвързани по между си - кумове,кумци и т.н. Друга тема на разговор почти няма, обсъжда се всеки от компанията преди да дойде и след като си тръгне.  Tired За тях аз вече съм "модерна", защото живея в София и видиш ли, карам приятеля ми да изхвърля боклука.  Mr. Green
И аз помня как едно време всяка вечер или имахме гости, или с нашите ходихме на гости, играеха табла и белот. Но честно казано и при родителите ми се получи в един момент това отдръпване от приятелите, въпреки че в малкия град я нямаше тази разлика в доходи, положение и начин на мислене. Времената ли станаха такива .. не знам.  newsm78

# 142
И как се намира компромис между Шипково и Малдиви? Ако говорим за семейства, които почиват в едни и същи курорти, не говорим за съществена разлика в стандарта.

Е, има хора, които не могат да си позволят да отидат хотел, който други могат, дори и в един и същи курорт. Точно това казвам, тези, които са богати, могат да си позволят да отидат с приятелите си в един и същи курорт, но да изберат друг хотел, който да им пасва. И да прекарат време заедно - през деня или вечер. Какво лошо има в това? Богатите не почиват само веднъж годишно. Peace

П.С. Но тези, с по-малки възможности, обикновено не искат така. Пак се чувстват зле. Гордостта е порок.

Приятелството е обречено при такива условия, при които не се правят компромиси. В приятелството са нужни точно толкова компромиси, колкото и в брака. Тогава е истинско приятелство, преодоляващо битовизмите и е всъщност духовна близост с човек, независимо от социално, материално или здравно състояние.

Последна редакция: ср, 03 авг 2016, 12:39 от DeltaAzimut

# 143
Работа, ангажименти, деца, различни интереси ... и аз често се замислям, че около нас приятели почти не останаха. Аз като цяло съм интровертен тип, но моят приятел е пълна противоположност - много общителен, с всеки си намира приказка, но.. и при него положението е същото. Има тук трима приятели, с които са заедно от деца, бивши съученици и т.н., ами само с един се виждаме поне веднъж в седмицата, и то може би защото няма нормирано работно време, работи от къщи и няма приятелка. Другите двама работят до 22 и почиват често през седмицата. С тях се виждаме веднъж на месец, два и обикновено моят приятел е този, който ги търси.
Направи ми впечатление, че тук дискутирате как по-бедните приятели се отдръпват от по-богатите. Аз пък видях другата страна на монетата. Моя "приятелка", бивша съквартирантка, с която сме живели пет години заедно, четири от които сме делили и една стая ..  С повишаването на заплатата, старите й приятели (които са й такива много преди ние да се запознаем) й станаха безинтересни, скучни, каза че вече не може да си позволи да излиза с мъж, който взима по-малко пари от нея, а върхът беше, когато си търсиха нови хора във фирмата и тя предложи на наша обща позната, която се съгласи, а нашето момиче вечерта изкоментира "Виж тая Х, колко е жалка, ще работи за мен". Sick Нашите отношения прекъснаха с изнасянето й, без конкретна причина, но предвид промяната й, прецених, че не желая такъв човек в живота си.

И с право.Ето тя е жалката в случая.Толкова са ми смешни такива хора.Първенюта и комплексари.
Стана дума за завистта.Аз съм на мнение,че трудно се понася чуждият успех,особено този на приятел.
А историята съа сбирките на които се клюкарят едни други не ми звучат като нормални за порастнали хора,а по-скоро като за от гимназията😃 Още повече кумове и кумци.
Истината е,че понякога се променя отношението към човека напуснал града и отишъл в по-голям.А това  е типично за хора от малки градчета.Махленско,просташко и ограничено поведение.

# 144

Искате да кажете, че сега ако половинката ви изкарва по-малко от вас еще я зарежете?

# 145
  • Sofia
   Ох, поредната, която говори на "Вие" в публичен форум. Crazy Не, искам да кажа, че ако тепърва се запознавам с даден мъж, към когото имам романтичен интерес, съвсем няма да е без значение дали е финансово осигурен, поне колкото съм аз. Иначе, не бих изоставила мъжа си, ако случайно заплатата му стане по-ниска от моята, но предвид сферата, в която се развива, и кариерното му израстване до момента, това е на практика невъзможно да се случи. Доколкото разбрах примера, даден от LaceAndPearls, нейната приятелка е заявила точно това – че си търси финансово адекватен на нейните възможности партньор – нищо странно. Peace

# 146
  Ох, поредната, която говори на "Вие" в публичен форум. Crazy Не, искам да кажа, че ако тепърва се запознавам с даден мъж, към когото имам романтичен интерес, съвсем няма да е без значение дали е финансово осигурен, поне колкото съм аз. Иначе, не бих изоставила мъжа си, ако случайно заплатата му стане по-ниска от моята, но предвид сферата, в която се развива, и кариерното му израстване до момента, това е на практика невъзможно да се случи. Доколкото разбрах примера, даден от LaceAndPearls, нейната приятелка е заявила точно това – че си търси финансово адекватен на нейните възможности партньор – нищо странно. Peace
Обръщам се с "вие", защото ми се стори, че не само един човек мисля така и се обръщам към повече от един човек. Simple Smile

# 147
  • Sofia
   Ако е така, ок. Peace Вземам си първото изречение от поста назад. Написах го, защото си цитирала само моя коментар, ничий друг.

# 148
Иначе относно беден/богат, имам много приятели които са по-добре финансово, но това никога не ни е карало да се разделяме, като ходим някъде винаги се събираме на места с нормални цени и т.н.

# 149
Обръщам се с "вие", защото ми се стори, че не само един човек мисля така и се обръщам към повече от един човек. Simple Smile

Май аз съм другата, която казах това за доходите на половинката  Peace

Ако временно човекът до мен има затруднения и т.н., разбира се, че няма да се разделя с него. Но, ако изведнъж реши, че не му се работи или че ще работи за символична сума, то да, ще се разделим. Нямам никакво намерение да издържам голям, здрав човек  Peace

Общи условия

Активация на акаунт