София, жк Младост - тема 27

• 94 725
  • 751
  •   1
Отговори
# 510
И аз чух лоши неща за новата кметица, но клюки - нищо потвърдено.

Иначе за строежите - хората си имат право на тези земи, те са техни или на техните семейства от преди комунизма. Сега заради безумиците по време на комунизма с одържавяването, вече нямаме (политиците като наши представители) полезен ход Sad Нито е честно да им ги вземат, нито да са си техни, но без да могат да разполагат, тоест печелят от тях. От друга страна и хората от околните блокове, когато са купували, че не са купували само стаи, купували са и разположение, и изглед, и наличието на детска площадка. Не виждам, друг вариант, освен да им се изкупят земите на пазарна цена, което общината няма как да си позволи...

Ох, и аз много разсъждавах по темата и ще споделя малко размисли.
Оказва се, че старото строителство сме КУПУВАЛИ САМО КУТИЙКИТЕ/СТАИТЕ. Влиза само отстъпено право на строеж, но нито един квадратен метър земя! Неприятно, но факт.
Никога не сме имали право (избор) да купуваме въздух, простор, парко места...
Затова си мисля, че е редно да се даде право собствениците на апартаменти да купят земята под и около блоковете.... по пазарни цени. Може и да е скъпо, но безплатен обяд (де факто) няма.

Принципно има и друг вариант за обезщетяване на собствениците - да получат равностоен (като цена) държавен или общински имот. Държавата и общините имат много имоти. Могат да направят кокетни нови кварталчета и да предложат замени на собствениците на имоти между блоковете.
Освен това може да се предложат готови апартаменти (примерно 1 дка земя = 100 кв. апартамент).

# 511
Да но собствениците на земите не искам да ги обезщетяват с имоти на друго място някъде си. Това ни беше обяснено от самите собственици, когато преди години пак имаше протести против застрояването и тогавашния кмет пак беше спрял строежите в квартала. И какво стана - минаха няколко години и сега собствениците пак си построиха блокове на земите. Срещу нашия блок в Младост 1А построиха 5 блока, сега ще започнат още, вече слънце няма откъде да влезе в стаите. Sick

# 512
Ако държавата реши да ги обезщети с имот другаде те няма какво да направят. Държавата е принципал - казва, че ти дава другаде и толкоз. Няма не искам, няма недей! Ние имаме имоти по морето, но не можем да си ги вземем в реалните им граници по различни причини. Общината ни обезщетява с парцели, които са на много по-кофти места, щото уж такива има и това е. Това със собствениците е несериозно като оправдание. Някога София е била до Орлов мост и 100 % на някой нивата му е била на Цариградско шосе. Сега да ходи да си дигне блок насред булеварда ли? Ми няма как - я ще го обезщетят, я ще му дадат друг парцел. Ама за някои може, за други не.

# 513
  • Плевен
Здравейте! Може ли един туристически въпрос Simple Smile Имаме възможност за един бърз мол с малката ,докато мъжът ми оправя документи. Къде е по-хубаво украсено - The Mall или Сердика ? Благодаря!

# 514
Ако е за пазаруване Сердика, В The mall има и кино и някакъв детски център , аз го харесвам и него много. В Сердика са предимно магазини.

# 515
Аз пък смятам, че обществения интерес не може да се поставя пред частния. Животът на хиляди хора минава в тези панелки, построени когато е имало план и визия за района, има нужните отстояния, зелени площи, детски градини, училища и предвидени за онези времена паркоместа. Сега някой си иска земята и не му дреме за тази планировка и на малки зелени площи никнат недомислици, които нито се вписват конструктивно, нито естетически, да не говорим за морал и съвест. Държавата/обищаната са тези, които се намесват и не допускат това да се случва. Реалността е друга, разбира се. Корупцията се вихри на пълни обороти ooooh!
Заплащането на тези частни имоти около панелките трябва да се обсъди обществено, след като общината няма пари да ги заплати по пазарни цени.
Гледам Германия, гледам Чехия и всякаква европейска действителност от тип подобен на нашите панелки, нали от там са взети, но такава неуредица, такава нищета и мизерия /липсващо или неизградено осветление, липсващи или разбити тротоари, липсващи или разбити детски площадки, липсващи или неизградени паркинги и т.н./- не виждам.
При всякакви проблеми пиша на общината - някои проблеми се решават бързо и ефективно, при други отбиват номера, трети остават за другия не се знае кой пореден/ програмен период.  ooooh!

# 516
Заплащането на тези частни имоти около панелките трябва да се обсъди обществено, след като общината няма пари да ги заплати по пазарни цени.

Какво птредлагаш в този случай. Да им вземем земята без пари в името на обществения интерес на обитателите, които цакат лудат кинти за бетон, но нито лев за зеленината (както безплатно са отнемали комунягите в периода 50-58 г. Остава единствено въпросът дали ще пращаме гадните земевладелци в Белене).
Да, да сетих се, ще стигнем до тези, които са родени и отрасли в Младост и са наследили панелките и ЕПК-то. Те имат право да ползват без пари, защото така са свикнали. Дет' се вика ползват без пари и без правно основание 40-50 години.
А гадните аборигени (да се чете като местно население) със селски корени, чиито прадеди са плащали за тези земи, та това местно население няма права. Да им вземем земята БЕЗ ПАРИ. Защото не искаме да плащаме.
Да разгледаме следната хипотетична ситуация - на мене са ми върнали 1 дка земя между блоковете. Ти си налседила хубав голям апартамент с гледка към мойта земя. Моята земя примерно е равна на 5 хапартамента като твоя. Ко' пра'им - на мене ми вземат всичко без пари (по-скоро за жълти стотинки), за да имаш гледка ти. Така прецакват моето дете, за да има къде да тича твоето дете на теория, а на практика къде да паркират Х коли. Мдам. Ще речеш, че така е справедливо.
А ако е обратното .... аз да отнема наследството на твоето дете, за да си паркирам без пари 20-год. си таралясник.

# 517
Лично аз съм потърпевша от национализацията и съответно не получих всичко в реални граници, реституцията при мен не се получи в целия си блясък.  Whistling Толкова съм потърпевша, че идея си нямаш. И моят интерес беше засегнат не за сметка на хилади, а на шепа хора.  Wink
Държавата ще плаща наравно със собствениците на панелки за земята около тях. Не знам по какъв механизъм ще се случи това с баби, които не искат да плащат по 10 лв. месечно за текущи разходи....
Винаги съм за възмездно ползване на услуги и стоки, дори обществени. Не може само да се ползва без да се плаща, напълно съм съгласна. Но с тонът ти - не съм.  Wink

# 518
  • София
Какво птредлагаш в този случай. Да им вземем земята без пари в името на обществения интерес на обитателите, които цакат лудат кинти за бетон, но нито лев за зеленината (както безплатно са отнемали комунягите в периода 50-58 г. Остава единствено въпросът дали ще пращаме гадните земевладелци в Белене).
Да, да сетих се, ще стигнем до тези, които са родени и отрасли в Младост и са наследили панелките и ЕПК-то. Те имат право да ползват без пари, защото така са свикнали. Дет' се вика ползват без пари и без правно основание 40-50 години.
А гадните аборигени (да се чете като местно население) със селски корени, чиито прадеди са плащали за тези земи, та това местно население няма права. Да им вземем земята БЕЗ ПАРИ. Защото не искаме да плащаме.
Да разгледаме следната хипотетична ситуация - на мене са ми върнали 1 дка земя между блоковете. Ти си налседила хубав голям апартамент с гледка към мойта земя. Моята земя примерно е равна на 5 хапартамента като твоя. Ко' пра'им - на мене ми вземат всичко без пари (по-скоро за жълти стотинки), за да имаш гледка ти. Така прецакват моето дете, за да има къде да тича твоето дете на теория, а на практика къде да паркират Х коли. Мдам. Ще речеш, че така е справедливо.
А ако е обратното .... аз да отнема наследството на твоето дете, за да си паркирам без пари 20-год. си таралясник.
202uu
+1
Първо  да се намери начин да се компенсират справедливо собствениците на земите в междублоковите пространства, а не кметицата да се мята на вълната на недоволството на протестиращите от околните панелки, които неминуемо ще са повече на брой. Естествено, че е така като се гледа само едната страна, обикновено тази, която ни е изгодна.

Последна редакция: ср, 23 ное 2016, 01:04 от dechy

# 519
  • София

Първо кметицата да компенсира справедливо собствениците на земите в междублоковите пространства, а не да се мята на вълната на недоволството на протестиращите от околните панелки,
Каква кметица, какво компенсиране, какви 5 лева... прочетете малко правна литература за правомощията на кметовете, тук става въпрос даже за районен кмет.

# 520
Договорите за "компенсиране" (популярни като заменки) се подписват от кмета на София.
Обаче това става, когато районият кмет направи предложение или Доклад.
Ако площта е над 120 кв. м решение се взема от СОС, за по-малко диретно от кмета на общината.
Ето линк с такъв пример - точка 22 е доклад от бившата кметица: http://sofiacouncil.bg/?page=sessions&id=369 - "компенсиране" в Младост 3.

Ето още един пример  от 2016 г. е за продажба на общински имот в Младост 2 - предложение по доклад на Цвета Авджиева http://sofiacouncil.bg/content/docs/c_f38012.pdf
Така че районият кмет не взема решенията, не подписва договорите, но тези неща стават по негово предложение ....

Последна редакция: ср, 23 ное 2016, 01:36 от biborana

# 521
Най-лошото, което може да стане не са заменки, обезщетяване или подобно решение, а да не им ги изкупят, но да забранят строежа върху тях. Така хората тотално ще си останат прецакани.

# 522
Знае ли някой за какво са разкопали в началото на "Парк 100 г. София" откъм Киприян. Леко ме съмнява, че ще се вдигне една мънинка кооперацийка... #2gunfire

# 523
  • София
Аз искам да попитам собствениците на земя в Младост, които имат намерение да строят там дали би им харесвало прозорците и балконите им почти да се допират до тези на съседите? Да обикалят по 30 минути, за да паркират и накрая да влязат в зелените площи, просто защото няма къде? Сутрин, излизайки от къщи да чакат 10 минути от парко мястото да се включат в движението, поради безкрайната върволица от коли и в двете посоки по една тясна улица, а вечер, паркирайки се, няколко автомобила да чакат от двете страни и при малко забавяне да започват да свиркат, понеже чакат поредния паркиращ се и търпението им се е изчерпало?
Разберете, че улиците в квартала отдавна са изчерпали капацитета и на никого вече не му е приятно това положение, какво остава да намалеят парко местата и да се увеличат колите!

# 524
Земята, на която е построен нашия блок, а и околните доколкото знам са на хора от Горубляне. Те не живеят в Младост и не се интересуват от положениет. Хората просто разполагат със земя и в един момент я продават. Работа на инвеститорът, който строи, е да мисли, дали ще построи така, че да е привлекателен имота за купувачи. Ние като търсихме искахме гледка и гараж (и много други неща, но само тези споменава, защото са по темата). Та, имаме и гледка, и гараж. При строежа на нашия блок са предвидени гаражи и паркоместа (вътрешни за двора на блока, а не някакви измислени на улицата, примерно) за всеки апартамент по едно. Аз мисля, че строителят и двойно паркоместа да беше осигурил, пак щяха да се изкупят. Но е дразнещо, че където и да отида извън вкъщи или офиса е въртележка да паркирам, защото самите хора нямат изисквания при закупуването на апартаменти. Ако купувачите дръжаха на гаражи, строителите щяха да предвиждат гаражи. Но нали всеки иска да мине тънко и да паркира на улицата, после общината му е виновна, че няма паркоместа.

Общи условия

Активация на акаунт