София, жк Младост - тема 27

• 94 740
  • 751
  •   1
Отговори
# 525
Нашият блок е точно до метростанция Младост 3. Сутрин хората, които ползват метрото паркират колите си пред и зад блока ни. Тези коли стоят цял ден там - това означава, че аз и през деня не мога да си паркирам колата пред моя блок. Вечер като се прибирам също не мога да намеря място за паркиране, защото тези ползващи метрото още не са си взели колите. И се принуждавам наистина да си паркирам колата в тревните площи.  Sad А сега като завършат и двата строящи се срещу нас блока вече незнам къде ще намирам място за колата си.
Ние като си купувахме апартамента преди 20 години също също го избрахме заради гледката (която вече не съществува) и заради зелените площи, които почти вече изчезнаха.

# 526
  • София

Първо кметицата да компенсира справедливо собствениците на земите в междублоковите пространства, а не да се мята на вълната на недоволството на протестиращите от околните панелки,
Каква кметица, какво компенсиране, какви 5 лева... прочетете малко правна литература за правомощията на кметовете, тук става въпрос даже за районен кмет.
Нима правомощията на кметовете включват защита само на едната страна? Нима не е редно да се търси компромис и решение на проблемите и за двете страни? ... Нямам думи.
Варианти има достатъчно, стига някой да има добра воля, достатъчно инициатива и подходящо образование и опит, за да търси решенията.
Може да се поставят достатъчно условия за строеж с изисквания за подземни паркинги, поддържане и облагородяване на зелените площи, детските площадки и т.н. Ама някой трябва да мисли и да го аргументира законово.

# 527
"Да се поставят достатъчно условия за строеж" е точно най-лошия вариант - да заключат инвестициите на хората. Тоест хората имат земи, но не могат да го обърнат в реална печалба  #Crazy По-добър вариант е да им ги изкупят на пазарна цена, но не знам, от къде пари  newsm78

Но по принцип всякакви варианти са възможни. Примерно, общината да "наеме" мястото от собственика дългосрочно, да изгради няколко нива подземен платен паркинг и с таксата на плаща наема. Така общината единствено ще трябва да плати самото съоражение. Не казвам, че няма неща за доизглаждане, но най-важното и на първо място - трябва и двете страни да са съгласни. Никакви принудителни изземвания и изкупвания не ми се нравят, комунизмът мина.

# 528
Значи сте съгласни да имате 3 семейни коли /една за мама, една луксозна за тати и един джип за семейни уикенди и хоби/ и да имате един осигурен гараж или по-лошо паркомясто за тях?!?!?!? И да е виновна общината, че няма къде ги паркирате? Щом искате да ползвате, ще трябва да плащате и ще трябва сами да намирате начин.
Съвсем отделен е проблемът, че общината позволява да се строят огромни блокове без необходимия брой подземни, надземни гаражи и паркоместа и се получава тази каша - кални улици, качени на тротоара коли и съответно разбити настилки и колчета. Липсва нормала инфраструктура, а блокове и коли в изобилие. Пълна анархия виждам всеки ден!

# 529
Знае ли някой за какво са разкопали в началото на "Парк 100 г. София" откъм Киприян. Леко ме съмнява, че ще се вдигне една мънинка кооперацийка... #2gunfire

Аз пак да си попитам.... Whistling

# 530
  • София
Значи сте съгласни да имате 3 семейни коли /една за мама, една луксозна за тати и един джип за семейни уикенди и хоби/ и да имате един осигурен гараж или по-лошо паркомясто за тях?!?!?!? И да е виновна общината, че няма къде ги паркирате? Щом искате да ползвате, ще трябва да плащате и ще трябва сами да намирате начин.
Съвсем отделен е проблемът, че общината позволява да се строят огромни блокове без необходимия брой подземни, надземни гаражи и паркоместа и се получава тази каша - кални улици, качени на тротоара коли и съответно разбити настилки и колчета. Липсва нормала инфраструктура, а блокове и коли в изобилие. Пълна анархия виждам всеки ден!
Aз подкрепям и това предложение да се плащат по-високи данъци за втора и трета кола и да се използват целенасочено постъпленията за строителство на подземни паркинги. Изобщо всякакви форми на такси с цел облагородяване на квартала са добро решение.
Но това да се иска безплатно ползване на паркоместа и каквото и да било за сметка на имотите на хора, които не са обезщетени по никакъв начин е меко казано нахално.

# 531
Ако ми се наложи да имам втора кола, ще си закупя или наема гараж/паркомясто и за нея. Аз като търсих апартамент даже за колелото оглеждах има ли предвидено и сигурно място за колелета, та какво остава за гараж - той ни беше напълно задължителен. Другото нещо и при офисите. Например, около бизнес парка няма място игла да пуснеш, много неприятно. Пак защото хората не искат да си плащат.

# 532
  • София
Знае ли някой за какво са разкопали в началото на "Парк 100 г. София" откъм Киприян. Леко ме съмнява, че ще се вдигне една мънинка кооперацийка... #2gunfire
Казаха ми,че ще бъде място за разхождане на кучета, то и сега там се събират, но  щяло да бъде оградено. Не знам дали е вярно.
Ние като търсихме искахме гледка и гараж (и много други неща, но само тези споменава, защото са по темата). Та, имаме и гледка, и гараж.
Значи сте късметлии. Много нови блокчета вдигнаха и с гаражи, и с гледка към Витоша и после пред тях построиха нови и сега гледат в балконите на съседите (справка - блоковете по Киприан).
В Младост 2 има построени нови сигурно над 30 блокчета и продължават да се строят. Някой да знае новопостроена детска градина или училище, изключвам Българско школо?

# 533
sali, благодаря ти за информацията, леко ме успокои. По-добре е да има оградено място за кучета, да е по-спокойно и за децата. Peace

# 534
Когато купувахме брокерката ни провери в съответната институция и каза, че там е парк. За да стане годно за строеж трябва да мине през МС градоустройствения план или нещо такова. Очаквам, че може и след години да построят, тогава ще се изнеса вероятно. Важното ми е за следващите 5, най-много 10 години. Да сме живи и здрави само  Rolling Eyes

Артекс по Киприян доста си опариха собствените клиенти...

Тук до работа в Младост 1 строят на толкова малко отстояние от съседните сгради, че се чудя, как покрива изобщо какъвто и да е закон. А за простор, естествено, не може и дума да става...

# 535
  • София-Младост
sali, благодаря ти за информацията, леко ме успокои. По-добре е да има оградено място за кучета, да е по-спокойно и за децата. Peace
Подобно място направиха в Мл-3, в парка с/у общината, до оградата на 81 СУ. Сложили са и 1-2 катерушки з акучета  Mr. Green А отстрани, извън оградата засаждат ниски зелени храстчета.  Мястото ми се вижда доста малко, но е добра идея.

# 536
  • София
Информацията ми е малко ЕЖК, казаха ми го хора, които там разхождат кучета, били разговаряли с общината и излезли с това предложение и от общината се съгласили.
Имам някакъв спомен, че по градоустройствен план там трябва да има игрище, от друга страна преди години прокарваха някакви тръби. На това малко местенце му давам няколко години, след което и него ще го лапнат за блокче.

# 537
  • София
цялата земя, върху която са построени комплексите, е била земеделска нерегулирана земя - иначе казано - ниви. аз още помня времето, когато нямаше Младост-1А и Младост-3, а там имаше царевичак и пасяха овце.

всички земи са отчуждени през 60-те и 70-те години на миналия век, а собствениците им са получили обезщетение във вид на жилища.

когато започна реституцията по закона Лучников, в мътната вода много хора уловиха доста риба. поземлени комисии в състав от 3-ма души, най-често хванати от гората и лесно подкупни, решаваше дали да удовлетворява претенции за връщане на земи на база фалшиви документи, скрити документи за вече получено обезщетение и т.н.

по този начин, собствениците на незастроените парцели между блоковете в Младост се сдобиха за втори път със земята си - без да връщат полученото обезщетение и без да плащат разликате между цената на нерегулираната нива и на земята в регулация с изградена инфраструктура, която им беше "върната".

тъй че, недейте да леете сълзи за ограбените собственици, защото няма такива. ако някой ви покаже документ за собственост върху земя в Младост, бъдете сигурни, че е получен чрез измама и фалшификация (или закупен честно от собственик, който е измамил и излъгал).

# 538
  • гр. София
цялата земя, върху която са построени комплексите, е била земеделска нерегулирана земя - иначе казано - ниви. аз още помня времето, когато нямаше Младост-1А и Младост-3, а там имаше царевичак и пасяха овце.

всички земи са отчуждени през 60-те и 70-те години на миналия век, а собствениците им са получили обезщетение във вид на жилища.
Rolling Eyes Сигурно има такива хора, за да си толкова категорична. Но има една тънка уловка - нали си спомняш, че по онова време не можеше да имаш повече от една собственост в рабките на града? Т.е. аз може да имам право на цяла кооперация, но фактически ще получа един апартамент. Ако нямам нищо друго. Така че, пропуква се твърдението ти, че са получили жилищА

когато започна реституцията по закона Лучников, в мътната вода много хора уловиха доста риба. поземлени комисии в състав от 3-ма души, най-често хванати от гората и лесно подкупни, решаваше дали да удовлетворява претенции за връщане на земи на база фалшиви документи, скрити документи за вече получено обезщетение и т.н.
Явно имаш такива примери, със сигурност има такива, но същите те отдавна сас си пласирали идеите, целите и сас и получили парите или друго, което са пожелали.

по този начин, собствениците на незастроените парцели между блоковете в Младост се сдобиха за втори път със земята си - без да връщат полученото обезщетение и без да плащат разликате между цената на нерегулираната нива и на земята в регулация с изградена инфраструктура, която им беше "върната".

тъй че, недейте да леете сълзи за ограбените собственици, защото няма такива. ако някой ви покаже документ за собственост върху земя в Младост, бъдете сигурни, че е получен чрез измама и фалшификация (или закупен честно от собственик, който е измамил и излъгал).

Провокативно, изключително провокативно.

# 539
  • София
Rolling Eyes Сигурно има такива хора, за да си толкова категорична. Но има една тънка уловка - нали си спомняш, че по онова време не можеше да имаш повече от една собственост в рабките на града? Т.е. аз може да имам право на цяла кооперация, но фактически ще получа един апартамент. Ако нямам нищо друго. Така че, пропуква се твърдението ти, че са получили жилищА

нищо не се пропуква, Линче - ти спекулираш на база дочуто и преразказано, а аз - на база лично преживяно. това, дето не можело да имаш повече от една собственост, беше въведено доста по-късно и за кратко, плюс това касаеше покупка, а не държавно обезвъзмездяване.

всички собственици са били обезщетени. абсолютно всички.

на който му се чете повече по темата:
http://www.duma.bg/node/130782

Общи условия

Активация на акаунт