Вредни ли са газираните напитки за децата?

• 18 549
  • 233
  •   1
Отговори
# 165
Ева, директно ти отговарям. Здравословното хранене е нещо прекрасно, смея да твърдя, че и аз се храня здравословно. НО един тийнейджър по закон Божи не мисли какво яде, защото той или тя просто иска да яде. Особено при момичетата в тази възраст, ако започнат да отказват храни, да се опитват да отслабват с глад и диета (както описа), а не със спорт, това е много сериозна лампа, че нещо не е наред. Най-малкото не харесва тялото си такова, каквото е, няма правилно отношение към храненето (гледа на храната като на враг, от който се пълнее). Здравословното хранене е прекрасно, здравословна закуска, обяд и вечеря в семейството, но ако видя да посяга към сладолед в магазина и да се спира, да отказва да изпие една кола с приятели, да развива теории колко са вредни картофите и ориза, еми не е нормално. Нормално е човек да осъзнава какво и колко яде, когато сам поеме контрол върху менюто си (като студентка започнах, на около 25 започнах да подбирам по здравословност, преди това беше на принципа каквото ми се яде, такова). Всичко трябва да е умерено. И алкохолът е супер вреден, ама всички го пием умерено, нали? Същото важи и за вредните храни. От дъжд на вятър в малки количества няма да умре човек, както не хваща цироза от чаша вино или бира. Прекрасен успех е да научиш детето да яде вредните неща с умереност и рядко. Да не се докосва до тях никога носи едни твърде рестриктивни послания, тренираш дори съзнанието му да отказва неща, които харесва. И да, всички харесваме сладкото, защото сме програмирани така.

# 166
Ще и мине, не се безпокой! Здравословното ядене идва с годините и преосмислянето на някои приоритети, или след сблъсъка с някое заболяване.

# 167
При тийнейджърите това е част от бунта срещу всичко.

# 168
При тийнейджърите това е част от бунта срещу всичко.
Да има го и това нещо, все пак съм спокойна, че в къщи има прясна сготвена храна от качествени продукти, поне на вечеря хапва нещо истинско......газирано така и така не купуваме.....аз сладко не обичам, но понякога правя за нея и ММ, поне да не е с изкуствените боклуци и гадния маргарин на купешките Simple Smile

# 169
НО един тийнейджър по закон Божи не мисли какво яде, защото той или тя просто иска да яде.

Много обичам такива обобщения.

Аз като тийнейджър много харесвах тялото си, и сега съм доволна, но винаги може по-добре, а и ако се отпуснем ще развалим идеалните пропорции. Не съм казвала дали съм спортувала или не. Всъщност не може да се обобщава, че всички тийнейджъри искали да ядат и че това било нормално - мен са ме вълнували други далеч по-интересни неща, въобще храната никога не ми е била основна цел в живота, а нещо необходимо. Сещам се за нея само когато огладнея  Simple Smile Не може да обявяваме всеки, който се различава от нас за "извън нормата", само ние сме нормални - това е много ограничено мислене. Светът е широк и има хора всякакви, било тийнейджъри или не. Но ако се различавам от клишето, това само може да ме радва. 

Последна редакция: вт, 09 авг 2016, 23:00 от Eva111

# 170
Моята дъщеря е на близо 17. Последната година-две забелязвам, че започна да се придържа към възможно по-здравословно хранене. Носила си е храна и в училище - има си кутия за храна. Често ми споделя, че си купува плодове. Знам, че някои от съучениците й са вегетарианци. Може би и това си оказва влияние. А не само ние вкъщи.  newsm78
Въпреки че от години насам вкъщи се опитваме да се храним здравословно - с много зеленчуци, плодове, салати на всяко хранене. Не купуваме газирани и негазирани напитки. Само в редки и изключителни случаи - за гости. Обикновено изхвърлям недоизпитите след гостите напитки, тъй като престояват няколко дни и никой не ги пие. В събота дъщеря ми се разболя от вируса с повръщане. Купих една голяма бутилка Спрайт, нали уж помагат против повръщане. Днес е сряда -  още не сме го изпили. Това ни е пиенето на нас.

# 171
Когато казвам, че нещо е нормално, имам предвид децата край мен, а не мен самата. Все пак преподавам на тийнеджъри Wink Нямам наблюдения как се хранят в къщи, а само какво правят извън дома, затова и се изказвам така. Обобщавам на база лични наблюдения. След училище, когато се уговарят срещи, са в мола, където не ядат суши, в Макдоналдс или в някоя сладкарница. И в парка, където сме наясно какво се продава. Идват на урок с банички, със сокове, не отказват сладко, ако има, затова никога не съм предлагала друго освен плодове, което не означава, че не идват с шоколадите. И всички са слаби както си е нормално за възрастта. Метаболизъм. Вари го, печи го, ще си остане слабо. Спортуват. Така се грижат за телата си. Основно момчетата, де, но ме радва, че играят баскетбол, волейбол, плуват, ходят на фитнес и карат колело.

# 172
Скрит текст:
Ева, директно ти отговарям. Здравословното хранене е нещо прекрасно, смея да твърдя, че и аз се храня здравословно. НО един тийнейджър по закон Божи не мисли какво яде, защото той или тя просто иска да яде. Особено при момичетата в тази възраст, ако започнат да отказват храни, да се опитват да отслабват с глад и диета (както описа), а не със спорт, това е много сериозна лампа, че нещо не е наред. Най-малкото не харесва тялото си такова, каквото е, няма правилно отношение към храненето (гледа на храната като на враг, от който се пълнее). Здравословното хранене е прекрасно, здравословна закуска, обяд и вечеря в семейството, но ако видя да посяга към сладолед в магазина и да се спира, да отказва да изпие една кола с приятели, да развива теории колко са вредни картофите и ориза, еми не е нормално. Нормално е човек да осъзнава какво и колко яде, когато сам поеме контрол върху менюто си (като студентка започнах, на около 25 започнах да подбирам по здравословност, преди това беше на принципа каквото ми се яде, такова). Всичко трябва да е умерено. И алкохолът е супер вреден, ама всички го пием умерено, нали? Същото важи и за вредните храни. От дъжд на вятър в малки количества няма да умре човек, както не хваща цироза от чаша вино или бира. Прекрасен успех е да научиш детето да яде вредните неща с умереност и рядко. Да не се докосва до тях никога носи едни твърде рестриктивни послания, тренираш дори съзнанието му да отказва неща, които харесва.
И да, всички харесваме сладкото, защото сме програмирани така.
Да харесваш сладко, е едно.
Да си пристрастен към него и да не можеш без сладко, е зависимост.
За тази зависимост са виновни родителите.Те са тези, които оформят вкусовете на детето си.
Да го наливаш от малко с кока кола, да го храниш с чипс, солети, зрънчо и подобни е солидна предпоставка да създадеш бъдещ захаро-ман.

# 173
Нека да уточним възрастта, обаче. И през ум не би ми минало да дам изброените неща на 8 годишно дете. Дори захар не бих дала, нито зрънчовци и чипсове. Но да очаквам ли 14 годишен да отиде на кино със съученици и да не си вземе пуканки? Може би ще си вземе био снакс от лимец от най-близкия еко магазин и фреш от портокал или италианска естествено газирана минерална вода?  Rolling Eyes

# 174
Кой пък говори за пуканки...те не са от вредните храни за мен.. Изопачаваш  Peace

# 175
Вредни са и още как. Тези в киното са с адски много сол (първа вредност) и се правят с палмово или кой знае какво масло, което не бих и помирисала вкъщи (втора вредност). Домашни пуканки не броя към вредните храни и аз, стига да не са от пакетче, а от ронена царевица, като аз определям количеството сол и мазнина.  Wink

# 176
Колко тийнове ходят всеки ден на кино?
И колко се хранят всеки ден вкъщи?
Love! го каза най-точно - у дома се формират вкусовете, а малките прегрешения 1 път седмично/месечно няма да те "съборят".  Wink

Да харесваш сладко, е едно.
Да си пристрастен към него и да не можеш без сладко, е зависимост.
За тази зависимост са виновни родителите.Те са тези, които оформят вкусовете на детето си.
Да го наливаш от малко с кока кола, да го храниш с чипс, солети, зрънчо и подобни е солидна предпоставка да създадеш бъдещ захаро-ман.
Напоследък, покрай бебето, разбирам, че е адски важно бебетата да консумират вода със захар!?  Mr. Green
Никой, никъде не ми обясни защо и дали те като родители биха пили вода със захар?  Crazy Sick

# 177
Нека да уточним възрастта, обаче. И през ум не би ми минало да дам изброените неща на 8 годишно дете. Дори захар не бих дала, нито зрънчовци и чипсове. Но да очаквам ли 14 годишен да отиде на кино със съученици и да не си вземе пуканки? Може би ще си вземе био снакс от лимец от най-близкия еко магазин и фреш от портокал или италианска естествено газирана минерална вода?  Rolling Eyes
На теб не, но на авторката явно й минава мисълта да дава какви ли не боклуци на детето си.И едва ли ги дава от сега, най-вероятно откакто яде обща храна.Ако едно дете е "захранено и отраснало" със снакс от пакетче и газирани напитки, естествено, че няма да може и да иска да се откаже от тях.
Дете, което е държано настрана от подобни боклучки и е опитвало само ако го почерпят, ако основно яде домашна и полезна храна, шанса да се "катурне" като 14-годишен, е минимален.
Да, най-вероятно ще си купи пуканки.Но какво са едни вредни пуканки веднъж месечно пред 29 дни нормална храна?
Скрит текст:
Аз съм писала за моите синове.Големият, точно захароман, който не може без сладко и газирано.И вината е основно наша, на родителите, не се гордея с това и не го отричам.И малкият, "захранен" по коренно различен начин, и до днес, вече на 20, предпочита плод пред шоколад, вода през кока кола, онзи ден на връщане от морето си купил някакви здравословни гризини (друг е въпроса колко са здравословни от магазин    Laughing  ) вместо кроасани/десертчета и подобни, и 1,5 л минерална вода.А преди няколко години, под негово и на другите от групата им приятелчета, едно от децата, преживяващо основно на Мак'доналдс, кока кола и пици и започващо тенденциозно да качва кг, заряза боклучавата храна, натисна майка си и баба си да му готвят, записа се на някакъв вид бойно изкуство и сега е 18 годишен строен, елегантен млад мъж.Често се събират на вилата на едно от децата, празнуват заедно РД си дни, често с преспиване в дома на рожденика, сега и на море ходиха за седмица....та, купуват си месо, правят си барбекю, пекат си зеленчуци на скара.И това е от 5-6-7 години насам.Не казвам, че не купуват никаква вредна храна, но предпочитанията им са основно към полезна и качествена храна.
Та, не е невъзможно и тийнове да искат да се хранят правилно и добре, без да се вманиачават и да се вкарват в рамки.

# 178
Мисля, че говорим за едно и също. Във всички постове казвам, че умерената консумация на вредни храни, включително кола и макдоналдс, не би ме притеснявала при тийнейджър. За по-малки деца и малки количества са недопустими, защото тогава оформяш вкусовете и предпочитанията му. Ако го свикнеш на нормална храна и напитки 13 години и стигне до гимназията на здравословна храна, след което продължаваш да му готвиш здравословно вкъщи, няма защо да се притесняваш, ако навън с приятели или с теб си позволява прегрешения от време на време. Еми, те са си вече възрастни хора едва ли не, преди няколко века щяха да се женят вече, не ме разбирайте погрешно, но се държат като деца, защото ние ги третираме като деца, вместо да осъзнаем, че им е време леко да поемат юздите в свои ръце. И аз си позволявам прегрешения. Ето, днес, например ми се е приял сладолед. Това за цялото лято се случва сигурно три пъти, не смятам, че трябва да се притеснявам нито за това какви гадости точно има в купения сладолед, нито какви калории ще погълна. Именно защото е три пъти на сезон. Като отида на кино също си купувам и пуканки, и кола.

# 179
Скрит текст:
Мисля, че говорим за едно и също. Във всички постове казвам, че умерената консумация на вредни храни, включително кола и макдоналдс, не би ме притеснявала при тийнейджър. За по-малки деца и малки количества са недопустими, защото тогава оформяш вкусовете и предпочитанията му. Ако го свикнеш на нормална храна и напитки 13 години и стигне до гимназията на здравословна храна, след което продължаваш да му готвиш здравословно вкъщи, няма защо да се притесняваш, ако навън с приятели или с теб си позволява прегрешения от време на време. Еми, те са си вече възрастни хора едва ли не, преди няколко века щяха да се женят вече, не ме разбирайте погрешно, но се държат като деца, защото ние ги третираме като деца, вместо да осъзнаем, че им е време леко да поемат юздите в свои ръце. И аз си позволявам прегрешения. Ето, днес, например ми се е приял сладолед. Това за цялото лято се случва сигурно три пъти, не смятам, че трябва да се притеснявам нито за това какви гадости точно има в купения сладолед, нито какви калории ще погълна. Именно защото е три пъти на сезон. Като отида на кино също си купувам и пуканки, и кола.
Peace

Общи условия

Активация на акаунт