С ХАЛИТ ЕРГЕНЧ и БЕРГЮЗАР КОРЕЛ в "Любов към родината"/Vatan sevgisi/

• 82 630
  • 740
  •   1
Отговори
# 720
Намерих инфо за един много интересен женски образ от онези години. Става дума за истинска личност, не за плод на художествена измислица.

Халиде Едиб

Родена е в Истанбул през 1884 година. Баща й е бил секретар на султан Abdülhamid II. Като малка има частни учители. Получава уроци по европейска и османска литература, философия, религия, социология. Изучава английски, френски и арабски. Свири на пиано. През 1901 година завършва американския колеж в Истанбул. Къщата на баща й е център на интелектуалния живот в града. След завършването си започва да пише статии по пробелмите на образованието и положението на жените. Министерството на образованието й възлага задачата да работи върху реформите в девическите гимназии в Истанбул. Преподава педагогика, етика и история в различни училища. Участва активно в движения, борещи се за нов статут на жените в турското общество. Издава книги. Превежда творби на Шекспир и Виктор Юго. По време на гръцко-турската война участва на фронта. Получава звание сержант, работи в щаб-квартирата на командира на западния фронт Исмет паша. След гръцката окупация на Измир много турски интелектуалци организират протестни демонстрации в Измир и в столицата Истанбул. Тя участва в тях и държи пламенни речи.

Значи не всички жени по онова време са чистили леща.  Joy

Очаквам и Азито да е от семейство от сой. Щом каза, че образът й ще се хареса, едва ли ще е някоя посредствена домакиня.

..........................................

Халиде чете възвание към турския народ на протестен митинг срещу окупацията на Измир. Цялата й реч я има в интернет. Може би ще използват и в сериала откъси от нея и от други източници. Толкова интересни неща научих, ровейки си за повече информация за този период. Нашият сериал не е първият, посветен на тези исторически събития. Но другите са много досадни и безлични. Много битовизми, барут и огън. Няма я човешката история. А срещнах толкова интересни образи от онези години. Дано сценаристите са успели да направят една увлекателна история.

Последна редакция: чт, 08 сеп 2016, 09:49 от varna_2

# 721
  • Асеновград-Стара Загора-Шумен
Много интересна личност. Заслужава да се филмира, но пък как ще се приеме игрален филм за борба за граждански права на жените в Турция. Любопитна история.

# 722
Много интересна личност. Заслужава да се филмира, но пък как ще се приеме игрален филм за борба за граждански права на жените в Турция. Любопитна история.

Има филми и много книги за нея.

Има специални документални изследвания за участието на турските жени във Войната за независимост. Тя е една от тях.  Много жени са воювали наред с мъжете или са пренасяли оръжие, грижили са се за ранените, организирали са протестни митинги, събирали са парични дарения.

# 723
Здравейте Hug
Варна bouquet благодаря за снимката с Халит и интересната информация Peace

Халиде Едиб е светла и достойна личност с интересна биография. Борбена, с възрожденски дух. Дано и образът Азизе да е близък по дух и начетеност до житието на Халиде  Peace

# 724

Много ми хареса това, което прочетох за тази прогресивна турска жена. Но не допускам, за себе си, че чак толкова високо ще бъде образът на героинята на Берг. Тя е съпруга на юзбашия. Едва ли произходът ѝ би позволил образованието  и възможностите, които е имала Халиде Елиб.  Не принизявам героинята, просто правя съпоставка. Но ще да е нещо свежо, да, щом Бергюзар се изказва ласкаво за нея /героинята/.

А иначе и аз като Вивиана  си помислих какъв прекрасен и филм, и сериал биха могли да бъдат направени по този истински персонаж.

https://www.instagram.com/p/BKFWwEZgKXD/?taken-by=berguzarkoreluniversalfanclub

# 725

От снимачната площадка

# 726

Много ми хареса това, което прочетох за тази прогресивна турска жена. Но не допускам, за себе си, че чак толкова високо ще бъде образът на героинята на Берг. Тя е съпруга на юзбашия. Едва ли произходът ѝ би позволил образованието  и възможностите, които е имала Халиде Елиб.  

Естествено не очаквам Азизе да превежда Шекспир и Виктор Юго, но мисля, че чрез този образ сценаристите  ще представят идеи и проблеми около мястото на жената в турското общество, новата, модерна турска жена, защо не и приноса на турските жени в борбата за независимост. Да представят Азизе само като офицерска съпруга си е чисто разхищение. Тя е централен образ, трябва няколко сюжетни линии да се въртят около нея.

Халиде се е омъжила за учителя си по математика, не мисля, че той е бил на по-високо социално стъпало от един офицер. Всъщност важен е произходът на Азизе, от какво семейство идва.

..................................

Последна редакция: чт, 08 сеп 2016, 15:02 от varna_2

# 727
                                           Следобеден привет! Hug

Благодаря ви за споделеното! bouquet

Усмихнат да ви е следобеда! Grinning

# 728
Привет!

Разбира се, че е имало и образовани, прогресивно мислещи жени.
Едва ли богатите истанбулски фамилии, в които мъжете са пътували, разполагали с власт и пари, приближени до управляващите за съответния период са си оставали децата - синове и дъщери да водят живота на простолюдието. Те са си имали достатъчно прислуга за боба и лещата. Като се зачетеш за българите, изучени в странство по онова време, деца на политици, търговци и занаятчии,  какво остава за влиятелните и състоятелни турски семейства...

И на мен ми е любопитно с какво е натоварен образа на Азизе?

И защо въпреки описанието в резюмето за любовта на Джеват към семейството, подчертано беше, че съпругата му е красива и т.н. се появиха информации за интимни сцени между певачката и офицера?
Ясно е, че трябва да има драма и препятствия пред семейството, но дано причините да бъдат основателни, а не чисто мъжки подбуди, сведени до първичното...Защото, ако образът на Азизе е идеализиран, този на Джеват би изгубил от подобни детайли. Ще видим. Възможно е да са само слухове, предвид старите роли на Шебнем...Във всеки случай ми се гледа тази толкова вълнуваща история, както вече я описа и Берг. Вижда се колко е развълнувана от проекта.

Благодаря на Варна за снимките и намерения материал! Hug bouquet

Хел, и на теб - за новата снимка на Берг! bouquet bouquet

Хубав ден на всички! Heart Eyes

Последна редакция: чт, 08 сеп 2016, 15:55 от Mydream

# 729

Изобщо не вярвам, че любовта между главните герои ще бъде в сянката на креватни истории с някаква гръцка певачка. Това с интимните сцени си беше разкрасена от Бирсен новина. Научила е, че ще има някаква кабаретна певица, тя сигурно ще си пада по Джеват, но той да я предпочете пред съпругата си, не вярвам.
Образът му доста ще олекне. Едва ли такава е целта на сценаристите. Знаем как беше представен Джеват в резюмето. Направо идеалният мъж, баща, син, офицер ... Grinning Grinning

# 730

Много ми хареса това, което прочетох за тази прогресивна турска жена. Но не допускам, за себе си, че чак толкова високо ще бъде образът на героинята на Берг. Тя е съпруга на юзбашия. Едва ли произходът ѝ би позволил образованието  и възможностите, които е имала Халиде Елиб.  

Естествено не очаквам Азизе да превежда Шекспир и Виктор Юго, но мисля, че чрез този образ сценаристите  ще представят идеи и проблеми около мястото на жената в турското общество, новата, модерна турска жена, защо не и приноса на турските жени в борбата за независимост. Да представят Азизе само като офицерска съпруга си е чисто разхищение. Тя е централен образ, трябва няколко сюжетни линии да се въртят около нея.

Халиде се е омъжила за учителя си по математика, не мисля, че той е бил на по-високо социално стъпало от един офицер. Всъщност важен е произходът на Азизе, от какво семейство идва.

..................................

Варна, менторски тон ли усещам или се лъжа!?

Изрично пиша, че не принизявам героинята на Бергюзар! И че щом я е въодушевила ще е свеж образ.

Сценарийните художествени измислици ще ги видя в действие. А че Халиде се е омъжила за учителя си по математика не го знаех, за да допусна, примерно, че и Азисе може да е от произход близо до султанските среди. И да очаквам превод на Шекспир или Виктор Юго!

Аз имам по-кратък израз, не владея турския, Не съм и отявлен фен никому. Дори и на себе си! Но това не значи, че нямам право на свое мнение във форума.

# 731

Варна, менторски тон ли усещам или се лъжа!?

Лъжеш се. Откъде го измисли това.

Кога пък точно в тази тема някой на някого е пречил да изкаже мнението си.
Може да си сигурна, че и да не съм съгласна с теб, ще си напиша мнението без да съдържа обиден или менторски тон. Неприятно ми е да се обяснявам какво и защо съм написала. В свободен форум, в който могат да се прочетат всякакви мнения, всички трябва да сме малко по-широко скроени.

Не търси  под вола теле и не бъди толкова обидчива. Просто съм написала своето мнение. Разбира се, то може да няма нищо общо с идеята на сценаристите за образа на Азизе. Може те да са решили, че е по-добре да бъде перачка и чистачка. С никаква информация не разполагаме, така че всеки си дава воля на фантазиите. Сега му е времето. Като започне сериалът вече всеки ще е наясно кой какъв е.

# 732

Че то темата е много от скоро и винаги има време за нещо, което да се случи за първи път!

Радвам се, че се лъжа за менторския тон, но същият не звучи благозвучно и от този ти пост.

Но не се обиждам, споко!

В темата на тази духовна личност, не бих си позволила дребни страсти. И на себе си и на околните.

# 733
Когато предлагат сценария на Халит, той го харесва и приема. Берг го прочита, когато е написан до 4 - ти еп. вкл., харесва й и също приема. Любопитно ми е да науча дали след като става ясно коя ще е актрисата в ролята на Азизе, сценаристите са се повлияли от това, че тя е съпругата на актьора в ролята на Дж. Юзбашъ. Дали за тях има значение, че съпрузи ще изпълняват ролите на героите - съпрузи? Дали са променили нещо в първоначалния замисъл на сценария - например в отношенията им, в репликите им, по - драматични сцени, или повече любовни?
Варна, благодаря за преводите!
За интимните сцени м/у Дж. Юзбашъ и певицата - едва ли ще е самоцел. Ще има някакви събития, които ще свържат тези два образа с нещо повече от банален флирт на турски офицер с гръцка певица.
Още един цял месец в догадки и фантазии, но после... после всяка седмица по два часа ще откриваме истинските герои, ще се наслаждаваме на всеки жест, поглед, на всяка изречена дума и така ще ни омагьосват с таланта си, че само ще се усмихваме, когато си спомним сегашните вълнения. yes

# 734
Предполагам, че ще научим отговора на част от тези въпроси. При някое интервю с тях непременно ще ги попитат защо са приели да участват. Не знам каква е политиката на продуцентите, но обикновено излизат интервюта в навечерието на старта на даден проект. Особено, когато в него участват по-известни имена.

В магазинното предаване на Канал Д казаха, че Берг дълго време не е отваряла изпратения й сценарий. След това, прочитайки четвърти епизод, се е "влюбила" в образа на Азизе. Това беше думата, която използваха. Аз, честно казано, си мислих, че това са малко общи приказки, но то излезе вярно, защото в последното интервю каза същото. А и Ранини писа в профила си: "Хайде, Бергюзар, приеми най-сетне."

Може и да са направили някои промени след като Берг е определена за партньорка на Халит. Но мисля, че голямо прекрояване на сценария не е имало, защото иначе нямаше да започнат навреме. Те си стартираха съвсем по план.

Надявам се да има интервю и с Нуран. Ще бъде интересно да научим нещо интересно от кухнята. Всъщност тя може да каже дали сценарият е повлиян от това, че Берг и Халит са съпрузи и в реалния живот. Спомням си, че когато говореше за филма "Любовта обича съвпаденията", спомена, че е вмъкнала неща от личния живот на актьорите Белчим Б. и Мехмед Гюнсюр.

Общи условия

Активация на акаунт