Кучкари vs останалите

• 68 347
  • 1 145
  •   1
Отговори
# 480
@..Луничка..

Все още не знам някъде кучета да се отглеждат индустриално за ядене Simple Smile

Разбира се, че съм против експлоатацията на животни. Това, на което исках да наблегна (в темата за любимците) е, че за нас хората би ни било много по-лесно да се откажем от развъждането на кучета с цел "любимци" отколкото да речем - от отглеждането на овце. И въпреки всичко не го правим. Смятаме, че е готино да отглеждаме кучета в апартамент.

# 481
Astharoth, това е валидно за всеки член на семейството. Ти си се родил или си осиновен в това семейство и си възпитан от него и се радваш и скърбиш с него. "Любимец" е просто дума, за мен е по-лека от реалното значение на отношенията между човек и куче.
Да не говорим, колко по-добре е да имаш семейство, отколкото да живееш на улицата, в приют или да те убият, защото си нежелан.

# 482
Сериозно ?

Азиатците.. примерно,даже бях гледала един много противен клип, как целия живот им преминава в една клетка и накрая ги колят и одират пред останалите животни.Всичко си разбираха, виеха и се мъчеха да избягат. Пълна отврат..

# 483
@shinebox

Не, не мисля, че е по-добре да бъдеш роден в развъдник, с цел да бъдеш обичан от някой човек. Ако си куче, мисля, за теб би било по-добре да си имаш кучешко семейство, отколкото човешко. И  да си живееш собствения кучешки живот, а не да бъдеш нечий кастриран любимец.

# 484
Интересно, как да стане това. Кучетата не могат да оцелеят в природата, защото там си има други доминиращи хищници, срещу които нямат шанс. В градовете хората не ги харесват да живеят свободно. Къде да живеят кучетата със семействата си?

Иначе и аз не съм фен на развъдниците. Поне докато има бездомни кучета, не виждам причина в тях. Но не сме всички на това мнение, за съжаление...

# 485
Кучетата живеят на глутници и са доста ефективни хищници. Спокойно биха се справили в природата, поне в българската. А ако няма развъдници, тоест - ако се спре бизнеса с "любимци с родословие", киноложки изложби и др., то и източникът на бездомни кучета постепенно ще пресъхне.

# 486
Astharoth, трудна работа  Confused ще повисят в гората и в един момент ще слязат в най-близкото населено място за храна. Дори дивите животни го правят, какво остава за домашните. Е, това е спекулация, разбира се...

Ще ми се и на мен да се престане с тая мания с породите. Да не говорим, че някои кучета направо си страдат от породата, защото хората са с предразсъдъци към тях.

# 487
Кучетата живеят на глутници и са доста ефективни хищници.
Особено тези пред нашия блок.
Миналата зима добре, че успях с един скок да се метна на оградата на училището.
Иначе не ми оставяше никакъв шанс.

# 488
Ами Джо, съжалявам, но ти вадиш някакви думи и си ги интерпретираш както ти изнася и всъщност пишеш в темата доста агресивно. Разбирам раздразнението ти, защото явно и в Прага няма правила, но това е проблем на всички. И ти наистина освен да подаваш сигнали нищо друго не можеш да направиш.
Много пъти съм казвала, че хората не са добри по принцип и се налага да има санкции, за да са принудени да се държат приемливо.

За София, казах че няма достатъчно места, защото това се е коментирало. Аз нямам наблюдения, защото там гледах куче преди повече от 10 години и в кварталът имаше голямо пространство за целта.

Уличните кучета са проблем и на кучкарите, а несправянето с проблема от страна на общините отразява несправянето на органите в почти всяка сфера. Тук няма улични кучета, но в приютите има, което означава, че и тук има идиоти, но ги контролират. Миналата седмица намериха 20-30 бебета кучета в една къща. Иззеха животните и наложиха глоба от $20,000 + осъдиха собствениците за нехуманно отношение към животни. Силно се съмнявам, че ще им хрумне отново да оставят кучета да се плодят.

Другите мерки, които се взимат са задължителна кастрация на всички кучета от официални развъдници и приюти, за съжаление в зоо-магазините не са кастрирани, но се говори за промяна, а и непрекъснато се предупреждава да не се купуват животни от там.

90% от хората чистят след кучетата си, но навсякъде има специални контейнери и торбички. Няма никакво напрежение между имащи и нямащи кучета, освен в някакви редки случаи както с моят съсед, който има проблем, че аз не съм ирландка по-скоро.

Не знам какво да кажа. И аз съм се чувствала безсилна, когато съм се опитвала да променя нещо в България, но ако има обща позиция и натиск не е невъзможно да се променят нещата. Много хора споделят как чистят след кучетата си, а преди 10-15 години никой, включително и аз не го правеше. Това си е развитие.

# 489
Кучетата не могат да оцелеят в природата, защото там си има други доминиращи хищници, срещу които нямат шанс. В градовете хората не ги харесват да живеят свободно. Къде да живеят кучетата със семействата си?
"Домашните любимци" не са просто кучета, прибрани от гората, а са подбрани породи. Развъждането на такива, си е бизнес - има търсене, има предлагане. Малко са хората, които прибират животни, останали безпризорни.

# 490
Домашните животни затова са домашни. Те са свикнали с хората. През вековете са били селектирани с тази цел. Може би не си виждала, как едно куче се чувства и се приема като част от семейството, за да твърдиш, че е робство.

Нашите любимци са част от семейството, не са роби. Всички до един са гледани като малки бебета, взети от бебета всъщност. Грижите са като за дете, аз имам няколко деца, да не кажете, че не знам какво е дете да гледаш. И хранене под час и грамаж и ваксини, и болести. Разходката-както съм връзвала бебето си в количката, за да не падне, така връзвам и кучето на повод, за негова собствена безопасност-повода е повод, не е верига и окови-кучето ходи редом до теб, а не го влачиш или не си го оковал. До мястото, където го пускаш. У дома се сваля всичко от него-и нашийник дори. Т.е в 99% от времето си кучето няма нищо по себе си и не е вързано. За справка-аз прекарвам, като човек, в пъти повече време вързана с коланите в колата, когато сутрин отивам на работа, вечер се прибирам. Е-поводът за кучето е това, което е за мен коланът на колата.

В действителност, много от породите са специално селектирани за компанийни домашни любимци, не са диви, хванати от гората и опитомени, и не им е мястото в природата-не биха оцелели.

У нас все повече има достъп до обучение и вече масово се ходи на училище за животни, в последната година виждам и доста грижа-и табелки къде е забранено свободното пускане, и заграждения, а пуснато свободно куче ей така по улицата не съм виждала доста време, все са на повод кучетата специално. Явно зависи и от квартала, защото поне там, където обитаваме ние е така. Пускат се на места, където самото куче може спокойно да тича-т.е. няма дете, което да пищи или топка, по която кучето да иска да тича и да стават разправии.

# 491
Добре, нека изразът да не бъде "роби", нека да бъде "домашни любимци". Какво променя това в същността?
Естествено, не говорим за нашийници, вериги и други BDSM атрибути Simple Smile. Това, което искам да подчертая е, че животът, заниманията, територията, която обитават тези "любимци", препитанието им - всичко зависи изцяло от техния господар - бил той строг или не толкова. Едно куче(от тези, "много специалните" породи) не само не би оцеляло в природата - то не би оцеляло и ако не му сипваш храна в паничката. Как тогава да наречем едно същество, което няма самостоятелен живот, и чиито занимания и съществуване изцяло се определят от някой друг? Всъщност - ако употребиш израза "домашен любимец" по отношение на човек, това се счита за обида, нали?

# 492
Как тогава да наречем едно същество, което няма самостоятелен живот, и чиито занимания и съществуване изцяло се определят от някой друг? Всъщност - ако употребиш израза "домашен любимец" по отношение на човек, това се счита за обида, нали?
Тези кучета са създадени точно за това - да бъдат обгрижвани, обичани, "живи играчки", на хората, без да е нужна някаква сериозна отговорност. Ако нещо се случи /да не стават естествено/ винаги може да го приспиш. Не може да се постъпи така с човек. Кучето запълва емоционални липси и генерира /в повечето случаи/ положителни такива за стопанина си.

# 493
Down Under , при теб си е рай за кучетата , така както го описваш.
Но и там всичко е станало с общи усилия, пък тук .. трябва да има разделение.
"Не било мой проблем,не е моя работа, защо трябва аз да го върша..."

Направо сме на светлинни години от ирландците явно... Tired
Това ,с което се утешавам е, че все повече се осиновяват наши кучета от чужденци  Peace

# 494
 Преди да имам куче не бях осъзнала колко по-неприятни могат да бъдат агресивните домашни и бездомни кучета, когато водиш куче. Домашното в парка може и да те подмине ако си сам човек, но ако си с куче на повод задължително се лепва. Бездомните настръхват и ръмжат да си пазят територията и храната.
 И според мен мястото на бездомните кучета не е на улицата, нито по приюти. Някакъв срок в приюта, ако бъде потърсено или някой иска да го осинови, и после евтаназия. Ако е проявило агресия - директно.

Хората без кучета имат вина за бездомните, единствено ако ги хранят. Повечето бездомни се получават от факта, че се развъжда без никакъв контрол. Не легитимните развъдници, а междусъседските такива, трябва да бъдат забранени. Мен от развъдника ме разпитваха, говориха и преценяваха ставам ли аз да гледам кучето. Междусъседските дават на всеки и дори лъжат каква е породата. Ако знаете колко гончета са изхвърлени само защото като бебета приличат на ротвайлери, и биват продадени за такива, и после....

И пак, главният виновник е държавата. Няма контрол. Всичко е оставено на съвестта на отделния индивид. А при доста и съвест, и акъл липсват.

Общи условия

Активация на акаунт