Кучкари vs останалите

• 68 037
  • 1 145
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Не, питала съм пазача в Заимов. Кучешките алеи са за свободно пуснати кучета. Когато съм в Заимов, но не на въпросната алея, кучето може да е с мен, но на повод. В Заимов няма ограждение специално за кучета.

Който иска да тича в центъра без НИКАКВИ песове наоколо, може да пробва парка на Военната академия. Прекрасно място, недостъпно за кучкари.  В парка Врана също е забранено влизането с кучета.

# 631
Не съм от кучкарите, определено (избягвам ги почти толкова старателно, колкото избягвах майките едно време), но имам две кучета, едното с габаритите на конче, другото средно. Не ги пускам никога, никъде в градска среда (София), въпреки че голямото добиче е ангелче. Ангелче е, но е огромна и може да уплаши някого. Точка. Общо взето избягваме разходките в паркове и на други места, на които хората се разхождат. Препускаме по улиците и извън града. Чистим винаги, но какво от това, като навсякъде е осрано до безобразие  Confused
Особено сега, явно отпускарски настроените собственици на кучета съвсем не чистят или поне на определени места е минирано плътно - по тревните бордюри на бул. Левски между СМГ и Дондуков е леле-мале  Confused
Не съм чела цялата тема, но предполагам че се въртят старите плочи...
От хилядолетия кучето е спътник, помощник, компаньон и приятел на човека. През последните години в българските градове се натрупа напрежение и се стигна до въпроса кому е нужно да се гледа куче в град... Явно за доста хора това е загадка, но пък по цял свят се практикува, а и е нелепо да се прекъсва хилядолетна традиция поради личното неодобрение на някого.
Гледаните в апартамент кучета са в пъти по-щастливи от гледаните в българските дворчета - вързани или пуснати, те почти никога не излизат навън, а апартаментските си се разхождат 2-3 пъти дневно. Това го пиша само заради Никол и още няколко съфорумки, които искрено вярват, че дворните кучета са щастливи, а апартаментските  - напротив  Wink
П.С. Какво правите, когато видите стопани, които не чистят след кучетата си? Какво правите, когато видите пуснати кучета на места, на които би трябвало да са вързани?
Аз реагирам почти винаги, но около мен май никой не го прави....

# 632
  • Rock & Roll feeling ...
По принцип са различни понятия .Кой от двата знака има ?
Скрит текст:
Когато кучето е на повод,значи,че е за преминаване и кучето трябва да е на повод. Такава табела има и на кучешката алея на бул. " Евлоги и Христо Георгиеви" .

Лично за мен пространства отбелязани,като позволени за свободно пускане, без ограда са неадекватни. Реално няма какво да попречи на животното да ходи където си реши, а причини много - от катерица до пиратка.

# 633
Именно!
Благородно завиждам на всички градове с оградени кучешки площадки, макар че с финтове и чупки в кръста успявам да си раздвижа  говедцата и на ролетен повод. Но да ги пусна в средата на града, където биха могли да уплашат някого, хм... ми не го правя  Stop

# 634
Е, честно, никога не съм чувала за мераклии да влизат в хорските дворове, нито за майки, които искат децата им да проходят на кучешката алея. Като някакви куриози ми звучат.

Обикбовено искаме елементарно съобразяване и спазване на нормативната уредба, което масово не се случва.

Парк Гео Милев в София. Зад паметника на Гео Милев. Означена с табели плюс си има наредба. Понякога има толкова много пуснати малки деца точно на тази алея, че не си пускам кучето, защото не ми се занимава да се разправям.

Ами случайно от коскоджамити парк точно там изтипосаха детската площадка - какво да правят майките? Crazy В горната част на алеята, където не е застелено с плочки, въобще няма толкова малки деца. Освен ако не са с кучета. При толкова алтернативи в самия парк да не са луди да се врат в най-големия прахоляк и кал.

# 635
  • София
По принцип са различни понятия .Кой от двата знака има ?
Скрит текст:
Когато кучето е на повод,значи,че е за преминаване и кучето трябва да е на повод. Такава табела има и на кучешката алея на бул. " Евлоги и Христо Георгиеви" .

Лично за мен пространства отбелязани,като позволени за свободно пускане, без ограда са неадекватни. Реално няма какво да попречи на животното да ходи където си реши, а причини много - от катерица до пиратка.
Кучешката алея в Заимов е със знак "куче оградено в кръг". Както казах, там е за свободно пускане..а дали лично за теб това е адекватно или не, не го прави по-малко законно.

Слава Богу, не съм си взела куче с размерите на малка крава, че да не смея да го пусна в рамките на града, на указано от общината място.

# 636
На едно такова, свободно пуснато в градската градина, внучката каза - Мууу. Майката доста се обиди, никаква толерантност не проявява това дете. 

# 637
  • вятър в маслините, вятър над хребета
На мен ми е чудно как собствениците на кучета (тъпо ми е да ги наричам кучкари) говорят за неразбиране, но демонстрираното от тях И тук си е точно липса на разбиране. Какво значение има дали човекът отсреща се страхува малко или много, дали му е оправдан страха или се нуждае от лечение- ти си този, който може да му помогне да се чувства малко по-комфортно, държейки се кучето на повод по улиците и в парка извън указаните места. Но не го правиш, поставяйки своя (подчертавам своя, не този на кучето) комфорт над неговия, а и над законовите наредби на населеното място.

Мен лично ме е страх и от огромно куче на повод, но все пак знам, че е под някакъв контрол. А като ми се засили насреща свободно, може и удар да получа, така ми се качва сърцето в гърлото. Но на вас не ви пука, аз съм оная злобната, дето мрази вашето куче. Tired

# 638
На едно такова, свободно пуснато в градската градина, внучката каза - Мууу. Майката доста се обиди, никаква толерантност не проявява това дете. 
Joy Joy Мууууу  Joy
Според мен случката е била забавна. Какво има да се обижда?
Ох, чакай че не разбрах - майката  newsm78 Чия майка?

На мен ми е чудно как собствениците на кучета (тъпо ми е да ги наричам кучкари) говорят за неразбиране, но демонстрираното от тях И тук си е точно липса на разбиране. Какво значение има дали човекът отсреща се страхува малко или много, дали му е оправдан страха или се нуждае от лечение- ти си този, който може да му помогне да се чувства малко по-комфортно, държейки се кучето на повод по улиците и в парка извън указаните места. Но не го правиш, поставяйки своя (подчертавам своя, не този на кучето) комфорт над неговия, а и над законовите наредби на населеното място.

Мен лично ме е страх и от огромно куче на повод, но все пак знам, че е под някакъв контрол. А като ми се засили насреща свободно, може и удар да получа, така ми се качва сърцето в гърлото. Но на вас не ви пука, аз съм оная злобната, дето мрази вашето куче. Tired
Джо, аз съм кучкар, но съм твърдо против свободното пускане на кучета на непозволените за това места. Нееднократно съм влизала в пререкания със собственици на кучета от моя квартал (двама - трима в интерес на истината  Peace ) да не ги пускат така да летят на воля, но резултата е - Ами то и моето иска да потича  ooooh! Определено трябва да има сериозни санкции за тези, които не спазват разпоредбите, но и да има кой да ги прилага, а не да са само на хартия.

# 639
  • Варна
Ние също сме с куче .До нас има кучешка градинка,но там кучетата са пуснати да се разхождат свободно в нея.Така си изгубихме кучето ,посетителка не затваря вратата и нашата хукна и я изгубихме.Сега имаме друго куче ,свободно да се разхожда на вън никога не я пускаме ,малко и от страх да не я загубим пак.Винаги сме се съобразявали с хората когато я разхождаме.Никога не я оставяме да закача хората ,ако те не пожелаят да я погалят или да и се радват.Смятам ,че така е редно.Има хора всякакви и това ,че ние имаме и обичаме кучето си ,не значи че другите хора са така.То си личи който иска да я пипа си казва.Вярно е че сме на обществено място ,но то си е до култура и усещане.На плаж също не сме я водили .няма и да я заведем .Никой не е длъжен да се съобразява с нашето куче,освен нас.На мен не ми е приятно на плажа да ме наобикалят кучета .....нищо че имаме.

# 640
  • София
Джо, аз съм израснала с немски дог, огромно куче, лигавила съм се и с дядовите гончета и полукаракачанка, отделно съм гледала кокери..абе през годините обикновено съм била близка с куче, дори да не съм го гледала в дома си. И въпреки това, като ми се засили един 40 килограмов ваймаранер преди няколко седмици, щях да получа удар. Породата е прекрасна, но определено си изкарах акъла.

Не си мисли, че на всички стопани ни е приятно разни чужди песове да ни се качват по раменете, да ни се завират в краката и прочие. Аз например адски се дразня когато ми се скупчат 4-5 тежки кучета точно в краката, измъквам се с подскоци. Детето ми са го бутали няколко пъти, не защото проявяват агресия, а просто заради разликата в габаритите  Tired

# 641
За планината не мога да се съглася съвсем. Рабирам аргументите ви, но нашето куче е планинар, баща ми също, както и аз и изобщо кучето е свикнало с планината, там тича на воля. Понякога по 10 минути не го виждаме, къде е, скита си наоколо, толкова е доволно. Е, ако е дълъг преход, на третия ден вече малко се умаря и той. Ама да го вържем на планинска пътека... А между другото страхливите хора не знам, как им е комфортно в планината, там има и мечки, както и по-опасните диви прасета, също змии.

# 642
Когато навремето разхождах куче доста проблеми съм видяла с други кучкари и кучета. Много повече, отколкото сега, когато нямам куче.

# 643
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Не си мисли, че на всички стопани ни е приятно разни чужди песове да ни се качват по раменете, да ни се завират в краката и прочие.
О, аз въобще не обобщавам, че всички стопани са такива. Но на мен и десетина в квартала ми стигат, за да си живея ежедневно в страх. Онази, която я докладвах, ми е постоянно в акъла- кога ли ще срещна нея и овчарката и и ще ме "накаже", че съм и пратила полиция. Понеже освен глоба друго  няма какво да и направят, а песът продължава да и е на разположение като оръжие за саморазправа.

# 644
За планината не мога да се съглася съвсем. Рабирам аргументите ви, но нашето куче е планинар, баща ми също, както и аз и изобщо кучето е свикнало с планината, там тича на воля. Понякога по 10 минути не го виждаме, къде е, скита си наоколо, толкова е доволно. Е, ако е дълъг преход, на третия ден вече малко се умаря и той. Ама да го вържем на планинска пътека... А между другото страхливите хора не знам, как им е комфортно в планината, там има и мечки, както и по-опасните диви прасета, също змии.
Айде сега, мечки и диви прасета.  Laughing От змии не ме е страх, а мечка не съм виждала никога, а съм много интензивна планинарка и сме всяка седмица горе. Освен това "страхливите хора" е доста подигравателно определение предвид, че не съм споменавала да се страхувам от друго, освен от кучета. Ходя често и сама, в делнични дни - тогава е и най-спокойно, планината е пуста и няма жив човек.

Хубаво, че кучето е доволно. Ама на много хора едва ли им е приятно да се сблъскват с него и да трябва да крещят 10 мин., докато ви намерят (ако ви намерят), особено, ако е от тези кучета, които ти се завират и не те оставят да минеш покрай тях. Все пак освен вас и кучето ви, има и други хора, които също искат да си направят разходката. Разбирам, че в планината често не се връзват (което все пак е абсурдно за агресивните), но поне да бъдете около тях, според мен е задължително.

Общи условия

Активация на акаунт