Отговори
# 435
neli_cute , не че нещо, но напоследък чета и гледах по телевизията предавания по повод тази течно-базирана цито. И отзивите не са добри. Накратко - резултатите не са точни и често доста завишени.  Не знам до колко може да е вярно всичко това, аз лично бих заложила на резултата от колпоскопа и от биопсията, ако се стигне до нея.
А нарочно ли ги завишават?На мен ми предстои да правя такава и още от сега се притеснявам.Доцентката ми каза,че тази цитонамазка е един вид биопсия.Реших,че ще искам да ми вземе за течна и за обикновена.Така и така ще взима поне да сравня.

# 436
И аз знам, че са завишени течнобазираните.

laurala, може ли да споделиш после как се сравняват двата резултата?

# 437
Здравейте момичета. Търся сходен на моят случай за съвет. Имам2 конизации, едната 2008 г - лазерна, след СИН III, втората през 2014 г - скалпелна след ПАП 3А. При контролите  последната цитонамазка от м. юни е 2Б - течно базирана. Имам преди това изследване на 4 високорискови ЧПВ - и не откриха нищо. Последва лечение, и сегасме пуснали отново изследване за ЧПВ - 33 типа. Докторката препоръчва ако се докаже че имам ЧПВ - радикално отстраняване на матката. Преди това предлагаше 3 та конизация, но предвид че нещата не са се подобрили  след направените вече две. Ще чакам около 10 тина дни резултата. Незнам какво да правя. При всички случаи ще потърдя още лекарски мнения, но нещо се въртя в един омагьосан кръг.

# 438
Здравейте момичета. Търся сходен на моят случай за съвет. Имам2 конизации, едната 2008 г - лазерна, след СИН III, втората през 2014 г - скалпелна след ПАП 3А. При контролите  последната цитонамазка от м. юни е 2Б - течно базирана. Имам преди това изследване на 4 високорискови ЧПВ - и не откриха нищо. Последва лечение, и сегасме пуснали отново изследване за ЧПВ - 33 типа. Докторката препоръчва ако се докаже че имам ЧПВ - радикално отстраняване на матката. Преди това предлагаше 3 та конизация, но предвид че нещата не са се подобрили  след направените вече две. Ще чакам около 10 тина дни резултата. Незнам какво да правя. При всички случаи ще потърдя още лекарски мнения, но нещо се въртя в един омагьосан кръг.

Защо радикална??? Ако решиш правиш най-леката възможна, при която махат само матка и шийка. Спираш да се мъчиш с тези конизации през няколко години. При радикалната се маха и част от влагалище и околни тъкани, тя е само при доказан рак, не се съгласявай!

# 439
  • София
На мен и махане на матката ми звучи твърде радикално при цито 2Б Shocked

# 440
С цито 2Б няма да я махат, но вероятно я подготвя психически доктора, че ако не се изчисти, а се влоши до следващия преглед, може да се наложи.

# 441
Всъщност грешката е моя. Махане на матката, но понеже ми звучи радикално...ЩЕ чакам резултатите от новата течно- базирана цитология и ЧПВ.

# 442
  • в Низината

Смятам, че съм сходен на твоя случай, да не кажа и по-зле.  Grinning
Аз имам три конизации за последните три години. Две от тях са с доказан Цин 3, а едната - Цин 2. Последната цитонамазка, която правих миналия месец ми е 2С. Една гинеколожка и на мен ми предлагаше отстраняване на матката, още повече, че аз имам и доста други проблеми - миома, кръвоизливи извън цикъл, тежък и продължителен цикъл и т.н, а сега освен всичко това съм и с киста на яйчника.  Rolling Eyes Другата, с която се консултирах, предложи изчакване засега и контрола след 3 месеца. Избрах да почакам.
Съветвам те да потърсиш още едно мнение, защото хистеректомията е крайно решение според мен. Пусни и още една цитонамазка, обикновена, на друго място. Резултатите може да са различни. И едва след повторното изследване и консултацията с друг гинеколог, решавай. Сега ми се струва прибързано.

# 443
Всъщност грешката е моя. Махане на матката, но понеже ми звучи радикално...ЩЕ чакам резултатите от новата течно- базирана цитология и ЧПВ.

Проучи и обмисли. Аз с една цито 3б-4 бях решила да махам, точно за да не стигам до радикална. Особено ако има ЧПВ при тежките дисплазии сравнително често има рецидиви след конизацията. В общи линии най-добре е до 2-3 години след конизация да родиш, защото не могат до безкрай да режат от шийката само. При някои се решава проблема само с една конизация, но при други - не.
Не е толкова тежко решение хистеректомията, която можеш да направиш сега, в сравнение с радикалната, която се налага ако стигне до злокачествено.

# 444
Благодаря Ви, момичета! Аз съм на 45 с едно дете на 9 г.  Имах желание за второ, но времето мина, а не се получи. Все пак не съм убедена че ако се махне матката проблема ще изчезне? Няма ли вероятност този ЧПВ да си потърси друго място за атакуване, сега поне се знае къде действа... незнам, може би разсъждавам наивно, но не съм сигурна че махането ще махне и проблема...

# 445
Благодаря Ви, момичета! Аз съм на 45 с едно дете на 9 г.  Имах желание за второ, но времето мина, а не се получи. Все пак не съм убедена че ако се махне матката проблема ще изчезне? Няма ли вероятност този ЧПВ да си потърси друго място за атакуване, сега поне се знае къде действа... незнам, може би разсъждавам наивно, но не съм сигурна че махането ще махне и проблема...
Шийката е най-уязвима, особено канала, когато я няма е много по-малък рискът да се появи нещо на влагалището - пак си ходиш на редовни цитонамазки, от него взимат, но е съвсем минимален шансът да се появи нещо.

# 446
Шийката е най-уязвима, особено канала, когато я няма е много по-малък рискът да се появи нещо на влагалището - пак си ходиш на редовни цитонамазки, от него взимат, но е съвсем минимален шансът да се появи нещо.
А другите органи - те не са ли застрашени?

# 447
А другите органи - те не са ли застрашени?
ЧПВто си е фактор и при рак на уста, гърло, ректум и вагина, но по-лесно се загнездва в шийката и повече проблеми прави точно там. Реално хигиена на уста и гърло по-лесно се поддържа след полов акт, за ректума хомосексуалните са по-уязвими, защото контактите са по-чести, и съответно шансът да се нарани тъканта и да се инфектират/реинфектират с вируса.

# 448
Днес се замислих дали в Геника при течно- базирана цитология имат случай на ПАП I? Къде е истината в цитонамазките? Ако най- верните и точните са течно - базираните, защо въобще се правят другите? Аз чета за случаи на сериозно разминаване?

# 449
Здравейте!Как стои въпроса с процедурата LLETZ /бримкова електрохирургична ексцизия /.
Лекарят ми твърди,че след нея няма проблем за забременяване и износване на плода.
Вие на какво мнение сте?

Общи условия

Активация на акаунт