Как да кажа на гостите си, че не ги искам с дете

• 117 576
  • 1 600
  •   1
Отговори
# 780
В предишни постове Креми беше писала, че тя хем е домакинствала, хем е търчала след малкото гостенче.
Мамата и таткото нещо не са се включвали. Нея това явно я притеснява. И за това негодува.
За негодуване си е.

# 781
Ако тропна с крак какво ще постигна?Най-малкото ще се изнесе и ще го загубя, а и няма да е честно спрямо него. Не смятам,че това е начина.
Това, което постигаш и с гледането на криво ... Нищо!
Тъпчене на едно място (което ще се докаже ако и следващият път пак търчиш параноично след детето и гледаш останалите "на кръв") и бавно съсипване на връзката с гаджето ти.

# 782
Слагаш майката да седне на "мястото за майки" на масата- най-външния стол с достъп навсякъде. Ти сядаш на "мястото за гости"- най-закътания стол.

Казваш й, че си я сложила там, за да й е лесно да ходи след детето.

Абе каква е тази етърва- и двете сте млади жени, не сте ли и двете от модерните снахи...

Етървата ми е интересно животно- някой ден може да имам такава роднина. С нула кръвна връзка, с доста слаба социална връзка, може да е съвсем различен човек, на практика сме непознати.

# 783
  • София
Аз май съм от тъпите читатели, но нещо не разбрах:

- преди една година 2 годишното сега дете, е обърнало наопаки целия апартамент и го гонела авторката  да не направи бели в другите помещения?
- бебето или двегодишното се очаква да чупи мебелите или да скочи от балкона, заради балконските мебели подвизаващи се там ?
- ако въпреки всичко, никой не се пребие, мебелите и съдовете останат цели и авторката дори успее да се напие, ще има ли втора покана, макар и за другата или след повече години?

# 784
Досега давах общи съвети само, но разбирам авторката идеално.

В трудна ситуация е, защото когато приятелско семейство с дете дойде с тях на гости и се види от визитата, че основната грижа за пазенето му ще е моя и в малкото време ,в което съм заета и с гозби то ми изпочупи нещо, стоящо до родителите му, втора визита няма да има ,или ще е без деца или само навън.

Сега когато това е семейство е донякъде по-лесно и доста по-трудно. Ако е сам брата с децата си би бил насметен защо не си гледа детето, или в по-честия вариант би му се гледало детето от женската част на родата.

Но когато там има и снаха/етърва, която де факто не е и много позната и все пак е човек, с който нямаме роднинска връзка все има някакви соц. задръжки да си кажем какво ни притеснява , то тогава нещата стават по-трудни.

Ако брата не е склонен да бяга след децата си и очаква жена му само да го прави, а пък жена му иска малко почивка и не й се бяга след детето ,защото са в малка къща и е донякъде обезопасено и няма улици и коли, то нещата съвсем отичат.

Трябват сериозни разговори и бъдещите срещи да са съгласувани между двамата домакина за да няма оставания по къщите, а да се виждат навън , в такива ситуации.

Ако смяташ, че този мъж си заслужава и ще бъде твоят мъж , то още от сега започваш да работиш и изграждаш отношения и приятелства, в които децата ви ще до-изграждат с годините заедно.

Последна редакция: вт, 16 авг 2016, 20:22 от Анонимен

# 785
  • София
Чета ви от доста време, но все не ми оставаше време да пиша.
Аз също я разбирам прекрасно авторката - първо, гостито, па било и брата на нейния любим е натресено. Тя не го е искала, точно напротив, за нея то е огромен компромис, което я кара да вижда всичко в най-черни краски. Второ - самата тя няма деца, не я умиляват малки човечета, абсолютно нормално. Трето ѝ се сервира, че трябва да напусне новия си дом, доскоро ремонтиран с кой знае колко усилия и средства, в името на това, на някой да му е по-удобно. А като добавим и лош опит от предни гостувания... съвсем нещата отиват на кино.
Много от вас я обвиниха, че е тесногръда, черногледа и не знам какво... но според мен в голяма степен е права - никой не я пита какво иска, натрисат ѝ се хора, с които има известни различия във възгледите за живота... Ми пък не е длъжна да се занимава с чужди деца, били те и нейни племенници по сватовство, не е длъжна да търпи мрънканици и да си брани ремонта, да се притеснява за изгладуваните си вещи. И е факт, че ако каже нещо на мъжовия си брат ще е лошата, че си е отворила устата. Факт е, че когато има млада двойка без деца, личният ми опит показва, че  тези двама млади не се умиляват особено от гледката на наакан памперс, почупена покъщнина, кочники всякакви.
Креми, стискам палци всичко да мине нормално.

# 786
Чета ви от доста време, но все не ми оставаше време да пиша.
Аз също я разбирам прекрасно авторката - първо, гостито, па било и брата на нейния любим е натресено. Тя не го е искала, точно напротив, за нея то е огромен компромис, което я кара да вижда всичко в най-черни краски. Второ - самата тя няма деца, не я умиляват малки човечета, абсолютно нормално. Трето ѝ се сервира, че трябва да напусне новия си дом, доскоро ремонтиран с кой знае колко усилия и средства, в името на това, на някой да му е по-удобно. А като добавим и лош опит от предни гостувания... съвсем нещата отиват на кино.
Много от вас я обвиниха, че е тесногръда, черногледа и не знам какво... но според мен в голяма степен е права - никой не я пита какво иска, натрисат ѝ се хора, с които има известни различия във възгледите за живота... Ми пък не е длъжна да се занимава с чужди деца, били те и нейни племенници по сватовство, не е длъжна да търпи мрънканици и да си брани ремонта, да се притеснява за изгладуваните си вещи. И е факт, че ако каже нещо на мъжовия си брат ще е лошата, че си е отворила устата. Факт е, че когато има млада двойка без деца, личният ми опит показва, че  тези двама млади не се умиляват особено от гледката на наакан памперс, почупена покъщнина, кочники всякакви.
Креми, стискам палци всичко да мине нормално.
202uu
Това обобщава темата.

# 787
Ох, пак имаме торнадо, че даже и куче вече! Mr. Green
Когато ми идват гости и има нещо, което ми е скъпо го прибирам, слагам го на високо и т.н. Когато идват деца съм предупредила моите да си дават играчките. Ако някоя им е скъпа- да бъде прибрана и да не се изважда.
Дадох и идея- спалнята се заключва. Там не се влиза! Там се спи! Тук да си играят, че да ги гледате какво правят- това го казваш към гостите- те да си ги гледат какви ги вършат. Ти се намесваш в краен случай. Казваш и на ТМ, че на теб ти е неудобно да правиш забележка на децата на брат му- нека той да се намесва. Нека дори той да натърти на брат си, ако децата правят беля, че е опасно за тях. След 2-3 забележки(ако се наложат) който и да е на мястото на брата, снахата ще има едно на ум. Да спят в хола. Вие това може да им предложите. Ето тук даже и табуретки ще подложите- да им е по- широко и т.н. Измислете нещо. Така може да се оправдаете и за спалнята- ти само на това огледало се гримираш сутрин, тогава и ще избираш какво ще обличаш.....Варианти много.

# 788
  • София
Благодаря ти делта, и аз на това се надявам  Wink
Не бива да се надяваш, а като знаеш какво искаш, да го кажеш в прав ред.
Когато си на гости, се съобразяваш с порядките на домакините-  не си дошъл да вандалстваш.
Не мога да разбера тази криворазбрана гостоприемност и тактичност.
Да, ще вдигнеш нещата по- нагоре, което няма да ти натежи кой знае колко- все пак, не си антиквариат, нали?
Но, от там нататък, гювеч няма да пускаш.
Ако се наложи- затваряш другите врати и отрочето е при вас.
Каквото не ти харесва, каквото ти пречи- казваш и на репликата " то е дете", отговаряш- да, но не е вандал, аз вандали не съм канила.

# 789
  • София
Сега ми опиши как се принуждават гости да чистят разбита чиния. Връчваш им кухненската хартия и казваш моля, заврете се под масата да оберете острите стъкълца...
Абсолютно!
Ако са го оставили да се олее.
При мен, няма как да стане- парирам на момента, още повече, че деца на масата на възрастните нямат място.

# 790
Как ще каже на едно дете вандал? ooooh!

# 791
  • Down south
Как ще каже на едно дете вандал? ooooh!
О, без да се замислям.

Преди време поканихме наши приятели на гости (Ден на благодарността), техни познати дошли от друг щат, дали могат да ги доведат. Могат, да заповядат. Това, което беше пропуснато беше, че познатите имат две деца, на 3 и 5 години + двте дечица на приятелите ни. Този Thanksgiving ще го помня и аз, и съпруга ми, и дъщеря ми. Не беше празник, а пълен кошмар Sad
Децата на приятелите ги познаваме, но покрай другите деца настана пълна неразбория. Тичане по стълбите, излизане и влизане в къщата без надзор, взимаме и носене на неща, които не би трябвало да се пипат. Родителите седят на масата, а наследниците се вихрят наволя Sad Освен, че трябваше да наблюдавам пуйката, напитките и разговорите, се оказах и длъжна( заради градината, покъщнината и всеобщото добруване) да гледам децата, кой къде скача, пада, ходи, влиза и излиза.
Кошмар! От тогава не съм канила приятелите ни на гости.
 Харесвам ги, но преживяването все още ми причинява горчив вкус.
Доведоха гости, добре, но някой от тези четирима родители трябваше да се грижи за 4-те деца, да ги наблюдава и пр. Моята къща не е обезопасена за деца и нашите приятели го знаят.
Освен домакиня се оказах и детегледачка. Ами, благодаря за гласуваното доверие, но никога повече, домакиня на същите.
Може да звуча егоистично, себефокусирана и пр. но не ме интересува.
Всичко си има граници и моито бяха жестоко потъпкани.

# 792
Аз на твое място бих приготвила на детето някакво занимание, за да не скучае и да измисля бели-пъзел,пластелин,пастели за рисуване, някакво детско филмче.Но и чичото бих предупредила,че ,ако на хлапетата им е скучно и тръгнат да бродят из къщата трябва да ходи след тях или да каже сам на брат си да ги озаптява ,когато се наложи.

# 793
Daylily, на теб са ти гостували приятели, а тук случаят е доста по-различен.Иска или не, ако се сродят ще има и следващи визити.Идеята е хората да разберат, че трябва да се съобразяват с правилата в нейния дом.
На мен това с предварителния инструктаж ми допадна.За детето/другото е още съвсем бебе/ е добре родителите да бъдат предупредени от вратата, че има потенциални опасности детето им да се нарани.За нейно спокойствие да направи каквото може в тази насока, без прекалени усилия и да си гледа кефа.Просто няма да тича след детето, защото това е задължение на майка му и баща му и като счупи нещо, пак те ще се наложи да се извиняват и да почистят, защото са били предупредени, а и нали освен гости са си близки роднини.Хващат парцалчето и така. Twisted Evil

п.п.Котката ми се разхожда из целия апартамент, но когато идват малки деца на гости от вратата  се казва да не я пипат, защото хапе.И го казвам аз.Имам си една „обичка” с майка, която прикани 2 годишната си сладуранка да я дръпне за опашката.Изнесох животината, като стрела и не точно защото хапе. Mr. Green

# 794
Daylily, на тях не им ли пави впечатление, че не ги каните вече?

Общи условия

Активация на акаунт