Казармата

• 41 907
  • 395
  •   1
Отговори
# 270
  • София
The_Third, моят мъж като е бил в казармата, защо сега не си оправя леглото?
не е защото съм го свикнала да му го оправям, да не се заблудиш.

# 271
  • Sofia
Скрит текст:
Скрит текст:
Така де!
Нали говорим за какво подготвя казармата.
И истината е - за нищо.

Това е твоята, или на тези покрай теб, истина!
Мъжете, с които аз общувам, включително и съпругът ми, са научили много.
Но това са любознателни, интелигентни и мислещи хора.
Могат да извлекат полза от всичко. И са го направили.
И изводът от темата е, че мъжът на НСЧ е не-любознателен, не-интелигентен и не-мислещ.  Laughing

Какво е НСЧ?

# 272
  • Тра-ла-ла
Съкратеното название на потребителката Не се Сърди, Човече Grinning

# 273
  • инфантилно и разглезено хлапе
Е добре де дай три ползи, че аз за една даже не се сещам.
Никоя война не се печели от тия дето имат най-много войничета, а от тия дето имат най-много техника и успяват да зареждат армията си добре с провизии и храна. Бекофиса е по-важен даже от фронтовата линия.  
Така е, няма полза от казарма, докато не те нападне някой. Също е както при лекарите - няма полза от тях, докато не се разболееш.

Не, ще пратим професионална армия срещу тези, които са ни нападнали. Членуваме в НАТО. Държава, която е нападнала страна-членка на НАТО е обявила война на всички членуващи в пакта. Изобщо не ни е необходима задължителна военна служба с оглед на това, да се пазим ако ни нападнат.
Ами ако ни нападне член на Нато и ако Нато откаже да се намеси в конфликта по някаква причина, тогава какво правим?
 2007 година ли беше, когато имаше големи пожари около Стара Загора и нашите искаха помощ от Нато да ни изпратят самолети за гасене на пожари, а натовците ни отрязаха.
 Нашите професионални войници са една шепа, ще бъдат пометени за 15 минути, а и те са свикнали да ходят само на разни мисии като охрана. Едва ли ще могат да се опрат на истинска армия при реални бойни действия.

Последна редакция: пн, 29 авг 2016, 17:17 от BlueIce

# 274
  • Куциндрел
Казарма, казарма... ама то читаво поделение не е останало. Къде ще ги слагат тези наборници?
Чудя се как без казарма едно време мъжете са защитавали страната ни? Whistling

# 275
  • Sofia
Съкратеното название на потребителката Не се Сърди, Човече Grinning

Виж ти!

Не знам какъв е мъжът и на потребителката, пък и не ме интересува.

Аз имам предвид наистина хората, с които съм общувала на тази тема.
Обикновено са мъже, преминали през офицерските школи в Плевен и Шумен.
Такива, които са завършили гимназии и техникуми преди казармата.
Без изключение, всички са получили знания, специфични за определен род войски, с които са се обогатили по някакъв начин.
И не, това не могат да го научат извън казармата.

Съвсем не на последно място са житейски уроци, които тук (имам предвид масовия тон на темата) явно не са на почит: задоволяване с малко, оцеляване в нечовешки условия, здрави приятелства.
И не, тези неща няма как да се провокират в семейството.

# 276
Офицерски школи...
Нали знаеш че има разлика между обикновения баламурник, набутан против волята му в казармата и баламурникът, решил да влезе във военно училище?

# 277
Съвсем не на последно място са житейски уроци, които тук (имам предвид масовия тон на темата) явно не са на почит: задоволяване с малко, оцеляване в нечовешки условия, здрави приятелства.
И не, тези неща няма как да се провокират в семейството.
Много се говори за здравите приятелства от казармата, а истината е, че са рядкост. Всъщност не познавам нито един мъж, който да поддържа такива, от поколението на дядо ми до днес. Не че няма и такива, но въобще не е толкова масово, колкото се изкарва.
Задоволяване с малко и казарма са две изключващи се неща. За много хора в България онова "малко" е живот в лукс.

# 278
Офицерски школи...
Нали знаеш че има разлика между обикновения баламурник, набутан против волята му в казармата и баламурникът, решил да влезе във военно училище?
дори да не става въпрос за офицерските школи, като чета какво според вас се учи в казармата, си мисля, че източниците ви са масово хайде не трудоваци, но да речем кашимерия. Не говорим за обучение на пушечно месо- съпругът ми е танкист, брат ми е служил ПВО при ракетчиците- това не се учи у дома от мама.

# 279
Diana D, би ли цитирала кой смята, че военното обучение се учи вкъщи?

Питахме извън тези неща какви са великите истини, които се научават в казармата.

# 280
Офицерски школи...
дори да не става въпрос за офицерските школи, като чета какво според вас се учи в казармата, си мисля, че източниците ви са масово хайде не трудоваци, но да речем кашимерия. Не говорим за обучение на пушечно месо- съпругът ми е танкист, брат ми е служил ПВО при ракетчиците- това не се учи у дома от мама.

Мен защо ме хвърляш в кюпа с останалите? Наясно съм какво се учи в казарма. Баща ми е бил в секретно поделение даже. Това не означава, че не смятам висенето там за загуба на време и пропиляване на потенциал.

# 281
Е добре де дай три ползи, че аз за една даже не се сещам.
Никоя война не се печели от тия дето имат най-много войничета, а от тия дето имат най-много техника и успяват да зареждат армията си добре с провизии и храна. Бекофиса е по-важен даже от фронтовата линия.  
Така е, няма полза от казарма, докато не те нападне някой. Също е както при лекарите - няма полза от тях, докато не се разболееш.

Не, ще пратим професионална армия срещу тези, които са ни нападнали. Членуваме в НАТО. Държава, която е нападнала страна-членка на НАТО е обявила война на всички членуващи в пакта. Изобщо не ни е необходима задължителна военна служба с оглед на това, да се пазим ако ни нападнат.
Ами ако ни нападне член на Нато и ако Нато откаже да се намеси в конфликта по някаква причина, тогава какво правим?
 2007 година ли беше, когато имаше големи пожари около Стара Загора и нашите искаха помощ от Нато да ни изпратят самолети за гасене на пожари, а натовците ни отрязаха.
 Нашите професионални войници са една шепа, ще бъдат пометени за 15 минути, а и те са свикнали да ходят само на разни мисии като охрана. Едва ли ще могат да се опрат на истинска армия при реални бойни действия.

Отказа от помощ за пожарите в Стара Загора е съвсем резонен. Техниката за потушаване на пожарите е притежание на самите натовски държави и те сами решават дали и как да помогнат изцяло доброволно, необвързани с договора. НАТО не притежават общи активи с изключение на разузнавателните самолети "Ауакс". Нямат и никакво намерение да създават общи граждански сили за реагиране в рамките на НАТО. Така че естествено, че няма как да помогнат, освен ако доброволно не пожелаят. А тогава имаше мнго пожари и в Гърция, Италия и къде ли още не.
При военни действия на наша територия вследствие на нападение, няма никаква причина да ни откажат, защото самият договор е стъпил на:
Основополагащ е член 5 от Вашингтонския договор, който гласи: Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, в силата на правото за индивидуална или колективна самозащита, признато от чл. 51 на Устава на ООН, ще окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни, предприемайки незабавни действия, каквито смята за необходими, индивидуално или съвместно с други страни, включително използването на въоръжени сили, за възстановяване и поддържане на северноатлантическата област.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E

Нали за това беше целият зор да влезнем в пакта, защото ние не можем сами да се пазим. Нищо, че навремето ходили разни мъже в казарма и тя ги направила "железни мъже". Та понеже тези мъже, колкото и да са "железни" при война се оказват напълно безполезни, та затова със зъби и нокти драпахме за НАТО.

# 282
Diana D, би ли цитирала кой смята, че военното обучение се учи вкъщи?

Питахме извън тези неща какви са великите истини, които се научават в казармата.
всъщност доразвих тезата на Tari Tasartir, че има нужда от сериозно военно обучение и коментарите "ама той нищо не е научил и си е загубил времето" ми звучат като с източник някой кашик, който само е бягал след танка. Всеобщата казарма доведе до двугодишното бягане на дълги разстояния с въоръжение за доста момчета- просто не всеки можеше да отиде танкист, ПВО, секретните и прочие- имаше цедка
А относно "великите истини"- не знам какво очаквате-това е военно обучение- не е лайф коуч

# 283
Нали за това беше целият зор да влезнем в пакта, защото ние не можем сами да се пазим. Нищо, че навремето ходили разни мъже в казарма и тя ги направила "железни мъже". Та понеже тези мъже, колкото и да са "железни" при война се оказват напълно безполезни, та затова със зъби и нокти драпахме за НАТО.
Не само това, но и за да имаме някакви гаранции, че и съседите, които са в НАТО, няма да ни нападнат.

# 284
The_Third, този привиден ред и дисциплина се забравят на секундата, и дори нарочно не се спазват във всеки момент, в който не си вътре.

Не, няма да бъде фарс. Напротив, хората ще го правят с желание. За последен път уточнявам - за теория и практика за работа с оръжие. Нищо извън това.
М/у другото швейцарците събота и неделя са си вкъщи.
Нямат и строева подготвка, завалиите, разпусната работа  Mr. Green

Не се забравят, може да не се спазват, но не се забравят. то няма и нужда от такива неща в цивилизацията. В армията това е необходимост. Ето ти пример. 30-40 човека сме батареята в  едно спално на двуетажни легла. Има по едно шкафче за двамата на леглото. Дрехите ни са върху шкафчето на скатки. Обувките ни са в едни шкафове отвън, като всеки си има определено място. Автоматите са на пирамидата заедно с каските и противогазите и там също всеки си има определено място. Като писне алармата тревога за 5 мин сме станали, облекли сме се, снаряжили сме се и сме в парка и палим машините. Представи си ако нещата не са организирани по този начин и при тревога 30-40 мъже в едно помещение се мъчат да си намерят дрехите и снаряжението на полутъмно.

Казваш обучение за боравене с оръжие. Оръжията са различни едно е да се научиш да стреляш с АК друго е с гаубица трето е с ракети. Важно е да можеш да стреляш с АК и да го разглобяваш и смазваш, но това с нищо не те прави по-добър от един талибан, който по всяка вероятност даже ще го прави по-добре. Идеята на въоръжените сили е обучени хора да действат с различни видове оръжия във взаимодействие и синхрон. Това е трудното обучение.

Знам, че швейцарската армия няма строева, също така и не метат плацовете, но съм сигурен, че си оправят леглата и реда и дисциплината са на много високо ниво. Да се прибират през уикенда е ок, аз коментирах, че приходящи всеки ден е непрактично, а и дори невъзможно ако обучението е по-далече. Въпросът е, че Швейцария, която е доста по-малко вероятно да бъде нападната отколкото България е в състояние да мобилизира половин милион за 4 часа, а при нас изобщо не знам какво можем да мобилизираме.

The_Third, моят мъж като е бил в казармата, защо сега не си оправя леглото?
не е защото съм го свикнала да му го оправям, да не се заблудиш.

Защото старшината и старите кучета са по-страшни от теб.

Общи условия

Активация на акаунт