Да се отложат поне с една година поредните реформи в образованието

• 2 784
  • 22
  •   1
Отговори
Учениците, които ще започнат училище на есен, ще трябва да се съобразяват с редица нови правила – за отсъствия, за точки вместо оценки и др.
Всички 19 стандарта, които ще определят как ще учaт Иванчо и Марийка от есента, трябва да влязат в сила до края на август. Някои от тях обаче ще бъдат обявени в началото на октомври .... а кога ще се обсъждат, обмислят, въвеждат ?!?
От 19, едва четири стандарта са оповестени към 20 юли.

Учебници: единственият нов учебник за 2016-2017, този по история за 5-ти клас, към 2 август все още не е оценен от учителите в над 1700 български училища. Какво се получава – нов закон, нови учебни програми, но със стари учебници.

Учителите: какво да правят – административни задачи по обслужване на промените, свързани с новия закон, или да подготвят уроците в клас за децата. Само един факт – през 2016-2017 седмокласниците ще трябва да наваксат учебен материал (Средновековието по история, континента Европа по география и „Гръбначни животни“ по биология). Кой и кога ще прави програмата за това наваксване?!?

Училища: Всички училища сменят имената си. Само това ли? Все още не е съвсем ясно и как ще бъде решен въпросът с езиковите и природо-математическите гимназии – ще остане ли „Френската“ френска след промените?
Основните училища пък са изправени пред друга дилема – тъй като основното образование вече се завършва не в осми, а в седми клас, те имат избор. Или да станат основни училища до седми клас, или обединени училища (отново ОУ), но до десети.
Друга промяна - професионалните колежи вече няма да са част от училищната система.

Източници от Интернет:

http://m.btvnovinite.bg/article/bulgaria/obrazovatelnoto-ministe … i-na-testove.html

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/novite-pravila … eche-sa-fakt.html

http://www.zakazanlak.bg/ot-denya-20/noviyat-zakon-v-obrazovanie … ki-do-3-klas-3366

http://toziden.bg/%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1% … %B0-%D0%BA%D0%B0/

http://news.bnt.bg/bg/a/uchitel-na-2015-godina-tryabvat-novosti- … ovanieto-no-bavni

# 1
Може би беше добре да прочетеш и посочиш наистина значими източници, като влезлия в сила от първи август нов закон, проектите на наредби за новите ДОСи вече приетите такива, новите учебни програми..., а не разни новинарски сайтчета, в които журналистите пишат често без да са разбрали за какво става въпрос и допускайки значителен брой фактологически грешки.

# 2
  • волно калдъръмче
Да добавя само, че от новините никога няма да научиш за яките междупредметни връзки между литература и история. Не коментирам недомислиците, свързани с отстраняване от час и видове наказания, но са направени и много хубави неща и това трябва да се отчете.

# 3
Не съм против реформата, а не съм съгласна със скоростното и въвеждане. Дъщеря ми тази година ще е седми клас. Не стига, че трябва да се готви за изпити, но допълнително ще е натоварена да навакса учебен материал - Средновековието по история, континента Европа по география и „Гръбначни животни“ по биология. И пак питам как ще се случи това? Кой и кога ще прави програмата за това наваксване?!?  newsm78 Опитах се да получа отговор от МОН, но там ми казаха че до края на октомври, ще има яснота по въпроса. ooooh!

# 4
Не съм против реформата, а не съм съгласна със скоростното и въвеждане. Дъщеря ми тази година ще е седми клас. Не стига, че трябва да се готви за изпити, но допълнително ще е натоварена да навакса учебен материал - Средновековието по история, континента Европа по география и „Гръбначни животни“ по биология. И пак питам как ще се случи това? Кой и кога ще прави програмата за това наваксване?!?  newsm78 Опитах се да получа отговор от МОН, но там ми казаха че до края на октомври, ще има яснота по въпроса. ooooh!
Ами, те на страницата си са предложили няколко възможни варианта още преди 10-12 дни.
http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=2012
Скрит текст:
То беше ясно, че имаш седмокласник. Иначе едва ли би пуснала темата.

# 5
Не съм против реформата, а не съм съгласна със скоростното и въвеждане. Дъщеря ми тази година ще е седми клас. Не стига, че трябва да се готви за изпити, но допълнително ще е натоварена да навакса учебен материал - Средновековието по история, континента Европа по география и „Гръбначни животни“ по биология. И пак питам как ще се случи това? Кой и кога ще прави програмата за това наваксване?!?  newsm78 Опитах се да получа отговор от МОН, но там ми казаха че до края на октомври, ще има яснота по въпроса. ooooh!
Ами, те на страницата си са предложили няколко възможни варианта още преди 10-12 дни.
http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=2012
Скрит текст:
То беше ясно, че имаш седмокласник. Иначе едва ли би пуснала темата.

Именно, три варианта. И кога ще се реши кой от тях? А учебници? А време за подготовка на преподавателя? И за да не е само за седми клас- какво се случва с петокласниците и техните учебници? А коректно ли е това, че първи, втори и трети клас се минават  без значение детето има ли знания или не?!?   ooooh!

# 6
  • Ямбол
Скоростно въвеждане? Наистина ли? Този закон сигурно е исторически най-бавно въведеният.
Против съм. Да тръгва всичко както си трбва, а не само да ни държат на педал - едните по стари програми, другите по нови.

# 7
Именно, три варианта. И кога ще се реши кой от тях? А учебници? А време за подготовка на преподавателя? И за да не е само за седми клас- какво се случва с петокласниците и техните учебници? А коректно ли е това, че първи, втори и трети клас се минават  без значение детето има ли знания или не?!?   ooooh!
Мисля, че не си прочела внимателно написаното затова ще си позволя малка извадка от него.

Цитат
За да може всяко училище да прецени според спецификата си как най-добре и най-плавно да компенсира това учебно съдържание, Министерството на образованието и науката предлага на училищата три варианта, разписани днес в писмо от министър Меглена Кунева до началниците на регионалните управления на образованието.
По останалите въпроси. Всяко предложение, включително и законът, се публикува предварително на страницата на МОН за обществено обсъждане, като се публикува адрес на електронна поща, на който могат да се изпращат бележки, становища и предложения по проектите, както и срокът, в който това може да бъде направено.
Трябвало е да реагираш, когато промените все още са били проект и да изпратиш мнението си там, където би имало смисъл. Мисля, че си малко закъсняла.

# 8
И аз да попитам

Цитат
От педагогическия съвет трябва да има заседание, на което да има избор на учебните планове за всяка паралелка в 1. и 5. клас и да се създаде организация за целодневно обучение на учениците от 1. до 7. клас.

Това означава ли, че ще има занималня и за класовете от 5 до 7-ми?

# 9
И аз да попитам

Цитат
От педагогическия съвет трябва да има заседание, на което да има избор на учебните планове за всяка паралелка в 1. и 5. клас и да се създаде организация за целодневно обучение на учениците от 1. до 7. клас.

Целодневното обучение не е точно занималня.

# 10
И аз да попитам

Цитат

Целодневното обучение не е точно занималня.

Ами те сега нали го водят целодневно обучението от 1 до 4 клас, а те реално учат половин ден, а другата половина са си на занималня. Дали сега ще го правят наистина целодневно и ако е така, то кога ще си пишат домашните и ще учат уроците децата?

# 11
Има разлика между ЦФО и полуинтернатна група.
В нета има достатъчно информация. Можеш да прочетеш.

# 12
  • Ямбол
И аз да попитам

Цитат

А откъде цитираш? Може ли конкретния член на закона?

# 13
Лили, това е част от постинг на ФБ страницата на МОН с автор г-н зам. министъра Стаматов.

# 14
Ох, тоя измислен папагалски сайт. Това дори не е оригиналът на твърдението.
Да не говорим, че информацията е пусната на официалната ФБ страница на МОН, а не само в личния профил на Стаматов.

Общи условия

Активация на акаунт