Смятате ли, че ще ни превземат "онези" хора?

• 24 646
  • 252
  •   1
Отговори
# 135
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Детето се ражда на територията на България и заслужава равни права! (независимо от етническия си произход)
Какво прави неговият настойник със социалните помощи касае само детето.
Държавата трябва да упражнява контрол в тази посока.

Е, аз нали същото казвам- ако се установи, че за детето не се полагат адекватни грижи, включващи и разходването на помощите за отглеждането му, детето да се отнема. И  държавата да вмени на социалните да контролират как се отглеждат тези деца. Защото те иначе са оставени на произвола и "милостта" на любящите си родители.

# 136
  • Ямбол
В обновения закон за помощите се разшири понятието семейство. Сега остава да има някой, който да нареди да ги проверят всички онези, които са декларирали, че живеят без мъж.
Но те пък и да намерят мъж, той като е в сиво, пак ще смучат помощи. И все пак хубаво е да знаят, че ще ги проверят. Тогава май ще четем в новините освен за набити лекари и за набити социални работници.

# 137

missoni - да, равни права. Нека на всяко дете с баща неизвестен се налагат същите мерки. Нека на всяко трето и следващо дете да не се полагат помощи. Без оглед на етнос.

Чакай малко, да разбирам ли, че трябва да поощряваме практиката да се раждат деца с неизвестни бащи? Родила- родила, да си го гледа на общо основание, след като не е мислила с ума си, а с други органи. Без значение от какъв етнос е. Нищо повече от регламентираните детски.

# 138
Защо пък да се поощрява практиката? Имах предвид, че мярката е недискриминационна. И, наистина, това е семейство в риск, не е лошо социалните да погледнат.
А иначе, не одобрявам самотните майки да имат някакви облаги от това.

# 139

Бронте, по принцип съм съгласна с теб, но трябва първо да ги понамалим като бройка, че сега ще е твърде скъпо да се обгрижат хилядите. Няма толкова приемни семейства, кой ще ги гледа?

aaa73, сега също е скъпо. А ако приемното родителство получи статут на професионална заетост, вероятно ще има много повече кандидати. Сега и самите процедури да станеш приемен родител са тегави. Процесът може да се оптимизира.

# 140
  • София

Бронте, по принцип съм съгласна с теб, но трябва първо да ги понамалим като бройка, че сега ще е твърде скъпо да се обгрижат хилядите. Няма толкова приемни семейства, кой ще ги гледа?

aaa73, сега също е скъпо. А ако приемното родителство получи статут на професионална заетост, вероятно ще има много повече кандидати. Сега и самите процедури да станеш приемен родител са тегави. Процесът може да се оптимизира.

Има и друг аспект на приемната грижа- част от сем-та опорочават замисъла, защото са го обърнали на бизнес (и това е станало бизнес).

# 141
Предполага се,че образованите граждани имат по-високи цели от това да взимат социални помощи...
Имат. И сред тези цели не е изработването на социалните помощи за търтеите.

# 142

Има и друг аспект на приемната грижа- част от сем-та опорочават замисъла, защото са го обърнали на бизнес (и това е станало бизнес).

Аз съм на мнение, че трябва да е бизнес, като всеки друг; и то- добре платен и още по- добре контролиран относно качеството на работа.
Едно приемно семейство, занимаващо се професионално с приемна грижа, може да отглежда качествено едновременно няколко деца.
Естествено, само тази мярка не би дала резултат. Затова, в допълнение- всяко семейство, от което е отнето дете, следва да няма каквито и да е права за помощи и всякъв род благини. Ако се роди второ и за него не  се полагат адекватни грижи, следва да се отнеме и то. Когато  установят, че няма далавера от раждането на деца, не съм сигурна, че ще продължат да се  размножават с такива темпове.
Зорът е да се избута едно поколение- оттам нататък нещата може би ще бъдат по- лесни.
Но също така съм сигурна, че резултатни  мерки в тази насока никога няма до бъдат предприети от управляващите, независимо кои са те. Никой от тях няма интерес от това. Много по- лесно е да се купуват гласове, отколкото да се справяш с мислещи хора.

# 143
  • София
Да, но се оказва, че част от сем-та са намерили просто сравнително лесен начин за постоянен доход и не се грижат изобщо за децата.
Гледах преди време някакво разследване на тази тема. Нямам личен опит, затова дано да не е вярно.

# 144
  • София
Не знам дали се грижат, но според мен пак е по-добре за децата, отколкото да живеят в гетото.

# 145
Завземат само територии, където могат да паразитират.
А това са територии, където има, как точно беше лафа на душицата, нафукани елитарни сноби, които бачкат.

Нафуканите елитарни сноби не бачкат. Те са "мениджъри". И осигуряват соц. помощи на Пешо, вместо заплатата на Пешо да е адекватна на резултатите от работата му.
http://prikachi.com/images.php?images/146/8881146D.jpg

# 146
  • Варна
Не съм убедена, че раждат деца, само за да взимат помощи. Масата раждат деца просто защото не знаят какво друго да правят. Трудно е човек да ги разбере, трябва наистина да прекара доста време с тях и да има желание да вникне в нравите им. Децата не ходят на училище, защото нямат съзнание и отговорност за това. Зимата, като е по-студено или вали, не ги пращат, щото "Няма да излизаме в това време, я". За нас ходът на живота може да включва раждане, ДГ, училище, евентуално университет и там някъде в бъдещето - евентуално семейство и деца. Тяхното ежедневие включва раждане, търкаляне из къщи, евентуално местене от едно село/град в друго, хранене на кокошките, и момичетата да се подготвят да раждат към 15 - 16 г. Факт е, че не е съвсем нисък процента на тези, които оставят дете за отглеждане на държавата, в този случай не получават никаква помощ за раждането, било то първо или седмо дете. При раждането на дете те не мислят какво ще е бъдещето, то е ясно. Детето ще се гледа най-често от свекървата, която е на възраст 35 - 36 г, младите ще възстановят нормалния си сексуален живот, щото да не страда мъжката половина. Слагането на спирала е дискриминативна мярка, дори само идеята за въвеждане е златна възможност за адвокати да съдят държавата.
Когато искат да приберат пари от държавата, го правят и чрез приемната грижа. Например девойката на 17г ражда дете, заявява, че няма да го гледа, междувременно леля й се цани за приемен родител и получава детето. Така детето си остава в семейството, гледа си го цялата рода, майка му ако иска, и тя може да си го гледа, а си получават пари като приемно семейство, колкото и малко да е това. Това е действителен сценарий, не е хипотетична ситуация.
Единствен шанс е образованието. Да бъдат научени и да знаят, че има и друг начин на живот. Но как да стане, идея нямам. Аз заставам зад този, който измисли разумно и приемливо решение.

# 147
Не съм убедена, че раждат деца, само за да взимат помощи. Масата раждат деца просто защото не знаят какво друго да правят.
...
Единствен шанс е образованието. Да бъдат научени и да знаят, че има и друг начин на живот. Но как да стане, идея нямам. Аз заставам зад този, който измисли разумно и приемливо решение.
Съгласна съм изцяло. И особено с нуждата от образование за тези хора и намиране на начин да се им покаже и друг мироглед, отношение към живота. Те са изолирани и това положение се влошава, защото мисленето в перспектива не е присъщо за културата им, философията е "от днес за утре" и толкова. Такива са моите впечатления.

# 148
Tочно така, само образованието може да ги изкара от нищетата, но не виждам реални стъпки по интеграцията им в училище, а точно обратното - оформят се цигански училища, в които никой друг не се записва по обясними причини. И като ги завършат тези цигански училища, ако въобще ги завършат, отново са на опашката за помощи.

# 149
Философията "от днес за утре" я имат и много българи и техните деца....
Учителите също използват тази философия....  Tired
Положението в България е такова (за съжаление сме изостанали в много сфери - една от тях е интеграцията на ''онези'' деца)

Общи условия

Активация на акаунт