Народни традиции и обичаи, свързани с бебето и малкото дете

• 26 895
  • 130
  •   1
Отговори
Или "За лачените буйки на незнайното бебе".  Laughing

Понеже стана въпрос в една тема, а и на мен отдавна ми прави впечатление как се променят, да не кажа и израждат, някои традиции и обичаи, ми хрумна да съберем на едно място, а защо не и да сравним, начините, по които се празнува раждането на бебето и последващите събития и празници в различните региони на страната.
Иска ми се да съберем разкази за това, което лично сме правили или сме били свидетели как други са го правили, за да не забие темата към бабините деветини или "една жена ми каза, че шуринайка ѝ чула, че някъде си били правели това и това...".
Символиката, съпътстваща всяка традиция, никак не е случайна. Важно е да се запазят за поколенията не само конкретните обичаи, но и смисълът, който носят – не само какво се прави, но и защо.
Надявам се, че ще е интересно за по-младите поколения, пък и е важно да запазим културно-историческото си наследство и да го предадем на свой ред на нашите деца във възможно най-чист и автентичен вид.
Глобализацията не прощава – в момента битува някаква странна смесица от обичаите на различните региони, която води до обезсмисляне на ритуалите и превръщането им в поредната кичозна демонстрация на финансови възможности, а не на споделяне на съкровените и щастливи моменти в живота на младото семейство с най-близките им хора. Затова и правя този опит за завръщане към корените, към същината, към наследството, което са ни завещали предишните поколения.

– Започвам с обичая да не се ходи при новородено бебе, преди да изминат 40 дни от раждането. Целта е да се предпазят майката и детето от болести, или както суеверните и невежи хора ги наричат "уроки". Всички знаем, че след раждането организмът на майката е отслабнал, а имунната система на бебето е още незряла. В миналото, когато медицинската помощ се е олицетворявала от селската баячка, а лекарите и лекарствата са били недостижим за мнозина лукс, такава "карантина" е била напълно логична и разумна.

– При посещението на бебето след 40-те дни се оставя подарък, най-често пари. Май няма нужда да търсим смисъла и символиката на този обичай.  Simple Smile

– Нещо, което ме е впечатлявало като дете и затова съм го запомнила, е, когато родителите молят някой от гостите, който е по-поспалив, да откъсне конец от дрехата си (обикновено от подгъва) и да го сложи в леглото на бебето (обикновено под дюшечето) като наричане то да спи много и сънят му да е дълбок също като на човека, който дарява конеца.

# 1
  • Winterfell
Връзването на червен конец на ръката на бременна жена или новородено битува в цялата страна, че даже и синьо око се слага. На мен не ми допада и не позволих, но все пак заради силния вътрешен порив на бабата позволих да върже конеца на най-крайната решетка на кошарата. Под матрака сложиха скилидка чесън и паричка, да му е железен съня.Няма да казвам на други места какво съм чувала да слагат  Laughing
В нашия край като видиш бебе за първи път , трябва да му сложиш метална паричка, за здрав сън.
Питката''/''Погачата"- събират се само жени, раждали. Почерпката са само сладки неща. Слага се кърпа на погачата, слагат се пари на нея(важно е да има монети), после се връзва кърпата, май имаше някаква символика и с възлите. И се чупи над детето и се наричат хубави неща.Някъде се прави на 40-тия ден, при нас на 10-тия я правихме(само на първото дете съм правила). По принцип се чупи от двете баби на детето.

# 2
За тази питка/погача, научих от форума.
Ние такова нещо не сме правили за моето дете.
Пък родовете ни са от различни краища на България, явно не е много разпространен този обичай.

# 3
  • Ямбол
Никакви обичаи и традиции не съм спазвала аз, а доколкото знам и майка ми.
Като се родиха децата, татко им събра приятелите си да ги почерпи.
След това, всеки, който ни идваше на гости и за първи път виждаше бебето, носеше някакъв подарък за него, а ние го канехме на почерпка.
Толкова. Нищо друго.
Никой не ми е казвал какво да правя, нито съм се интересувала. От този форум обаче съм прочела какви ли не глупости.
Не е необходимо да следвам традиции, достатъчно съм грамотна, че да се сетя, че новороденото има нужда от малко повече хигиена и ограничен контакт с външни хора.
Това са отживелици, които не са приложими в наши дни.

# 4
Някои неща са не само отживелици, а безумия.
Като осоляването и мазането с мас. Crazy Crazy Crazy

# 5
  • Ямбол
Едно време хората са били прости и са се доверявали на някакви суеверия. Сега хората четат достатъчно и слушат лекарите.
Това не са традиции. Това са суеверия. Обидно ми е да се наричат глупавите суеверия с парички, кончета и още какви ли не смахнати неща - традиции. Традицията е друго. Традиция е например е да се кръсти детето на някой от родителите на родителите. Тази традиция съм я спазила.

# 6
На мен и тази традиция с кръщаването не ми харесва и силно се надявам скоро да отпадне.
Не бих искала дъщеря ми да си кръщава детето на мен.
Тя има право да си избере името, а не да се чувства длъжна на някаква традиция.
Аз също я спазих, но частично, защото моите родители са на същото мнение и бяха казали, че не искат да им се повторят имената.
Само буквата взех.

# 7
  • Пловдив
Някои неща са не само отживелици, а безумия.
Като осоляването и мазането с мас. Crazy Crazy Crazy
Навремето е нямало олио за бебе или крем против подсичане. Бебето не се маже със свинска мас за готвене, а с премита такава, която става бяла и пухкава прилича малко на пяна за бръснене.

# 8
Не знам за кое време говориш, но нито баща ми, нито майка ми са мазани и солени, пък са родени преди 80 години.

# 9
За тази питка/погача, научих от форума.

И аз. За орисването също бях чела само в приказките.  Laughing

Едно време хората са били прости и са се доверявали на някакви суеверия. Сега хората четат достатъчно и слушат лекарите.
Това не са традиции. Това са суеверия. Обидно ми е да се наричат глупавите суеверия с парички, кончета и още какви ли не смахнати неща - традиции. Традицията е друго. Традиция е например е да се кръсти детето на някой от родителите на родителите. Тази традиция съм я спазила.

Всички традиции са залегнали върху някакви суеверия. То нали това им е силата – да предпазят детето то всичкото зло на света.  Laughing
Между другото, кръщаването на някого също е суеверие – пожелаване на детето да прилича на човека, на когото е наречено или другото вярване – че човек е жив, докато му е живо името. Така един вид дятото/бабата ще продължат да живеят чрез внука или внучката. Което и обяснява тръшкането на старите да се кръщава на тях и защо им е толкова важно. Друг е въпросът, че и този обичай се е изродил в традиционен метод за тормоз на младите и демонстрация на "ти мен уважаваш ли ма, или ни ма уважаваш".

Последна редакция: нд, 28 авг 2016, 14:02 от Как` Сийка

# 10
  • на брега на морето
Орисването е нова измишльотина.
Погачи не съм правила заради претенциозната свекърва - да не ми одумва родата, щото нейната е по-по-най, видиш ли.
Но прощъпулници - да.
Имената на децата си ги избрах аз, няма баби, няма дядовци, няма бащи, няма майки. На голямата го избрах десетина години преди да се роди.

# 11
  • София
Аз знам,че бебешките дрешки трябва да се прибират преди залез слънце от простора ако е външен.Това се прави да не скитосва много.И честно казано с първото си дете съм го спазвала.

# 12
Аз съм чувала, че целта е да не ги налазят зли сили.  Laughing
Бебешки пелени и дрешки и аз съм прибирала вечер. Като е топло, може да ги налазят разни животинки. Като е студено, падат мъгли, роса, опушват се от печките на твърдо гориво... От горните етажи не се знае кой какво изхвърля в тъмното...
Абе, не ми се оставяха чисти бебешки дрехи навън през нощта. Като поотрасна бебето, спрях да го спазвам това.

# 13
Не съм спазвала никакви обичаи, традиции, суеверия и т.н. и с двете деца. Не сме правили погача и прощъпулник, не сме връзвали конци, монети, мъниста и шишарки. Даже не ги кръстихме в църква.
Шок и ужас за част от родата. Бая коментари отнесох от разни учинайки и братовчеди.

Единственото, което направихме беше да се съберем с приятели и да почерпим.

# 14
  • Пловдив
Не знам за кое време говориш, но нито баща ми, нито майка ми са мазани и солени, пък са родени преди 80 години.

Много знаят майка ти и баща ти като са били бебета преди 80 г. какво са ги правили. Щом те са по на 80 г. най-вероятно техните родители вече са починали, бабите им също така че не може да има достоверна информация. Преди 80 г. е нямало бебешка козметика, според теб са били със суха, подсечена и олющена кожа, щом не са мазани и пудрени с нищо!?

Общи условия

Активация на акаунт