Етажна собственост 3 - ЗУЕС не е по желание, но "со кротце, со благо" помага

• 82 021
  • 786
  •   1
Отговори
# 405
При наличие на банки на всеки ъгъл, то в нашата държава освен банки и магазини за втора употреба нищо друго май няма, образно казано, съм изненадана от наглоста на тази банка. Няма ли вероятност да проверите в друга банка как стоят нещата и ако там са по-леки процедурите, да прехвърлите сметката там? Thinking

Иначе, ако държите на тази банка, отворете си ЗУЕС и си направете протокола точно по закон. Опишете всеки собственик/апартамент/ колко процента ид.части притежава и впишете в протокола , присъствалите на събранието собственици на колко процента ид.части общо са собственици, колко от тях са гласували "за" и т.н. Не по брой присъствали собственици, а по сбор на идеалните части...така е по новия закон.

# 406
  • София
ДСК са си още в комунизма...
Ние заради такива ядове държим сметката на физическо лице

# 407
Протоколът беше написан по закона,единстрено не бяхме написали ,че е имало кворум и колко апартамента имаме общо.Написани бяха собствениците-етаж, апартамент , как са гласували, подпис и процент на идеалната част, който го имаме  от домовата книга за всеки апартамент.
И аз обмислях смяна на банката , но ще проверя как е в друга банка.Но ми беше интересно дали някой е изпадал в такъв абсурден казус.

# 408
Ще бъда благодарна, ако препоръчете банка, в която да държим парите на ЕС.
При ремонт на покрива ги внесох по своя сметка, като запазих всички бележки за внасяне/теглене, за да няма проблем после. Таксите си бяха за моя сметка, не съм си ги търсила от входа.
Какъв тип сметка е най-удачно да се направи? Разплащателна, спестовна?

# 409
  • София и там където не се пуши
ДСК открай време са си хитреци, прибират и никога не дават, така закриха преди 10-тина години на хиляди деца детските влогове.

Най-добре наистина в лична сметка или в буркан  Joy

# 410
  • Варна
В банката с която работя лично ми казаха, че не могат да направят сметка на ЕС, затова докато имаше насъбрани пари ги държах по депозитна сметка на мое име. И разбира се пазя всички документи за внасяне и теглене. Имаше добра лихва, но вече няма. И все пак депозитните сметки носят някакъв доход, който покрива поне таксите за теглене. Това с предоставяне на протоколи и заверки от нотариуси ми се вижда много, особено ако става дума за мижави пари.

# 411
...
Юрист-консултът на банката ни заяви,че няма да уважат този протокол, че трябва да бъде изготвен от адвокат, да се впишели всички апартаменти и собствениците и как са гласували, процентите и дали има кворум и после да се занесе при нотариус.От 34 апартамента, 7 са необитаеми, а на събранието присъстваха 19 собственици, които са се разписали.Пределно ясно е ,че има кворум.Но и никой адвокат няма да може да ни изготви такъв документ след като не знае какво точно искат от банката.Нямат бланка или примерен текст с изискванията си.Въпросът ми е някой сблъсквал ли се е с такъв проблем-да се сменят хората,които ще се разпореждат със сметка-при смяна на управител и касиер и какъв протокол точно са писали????? Защото общо взето юрист-консулта  ни каза спасявайте се,не признаваме този протокол, нямаме бланка за изготвяне ,НО ИСКАМЕ ТАКЪВ, който да важи пред нас??????
Някъде по-напред в темата споменах, че подобна процедура изискват и в ЦКБ.
Там дори поискаха нотариална заверка на подписа на всеки собственик.
Вижте, това е банкова сметка със специално предназначение. Банковата сметка се открива на името на юридическо лице или на физическо лице. Етажната собственост не е нито едно от двете. И затова банките, пък и другите институции, я възприемат като нещо неперсонифицирано. Следователно и няма как да се създаде банкова сметка на името на... на кое име? Как се казва тази етажна собственост? Има ли ЕГН или Булстат? Не, няма.
Затова решението е да се създаде банкова сметка, един вид, на всички собственици. Като всеки собственик упълномощава (нотариално заверено) един човек, който да го представлява - в случая управителя на ЕС.
Съответно и месечната такса е космическа.

Алтернативното решение е лична спестовна (в краен случай разплащателна) сметка на името на домоуправителя. Толкоз.

# 412
Идеята за това сметката да се води на управителя на ЕС и касиера например, не е  лоша.Аз дори мислех предният управител и касиера да изтеглят всички останали пари и да се закрие тази сметка или да говоря с друга банка какви са им изискванията и да се премести сметката.Проблемът да се води на едно лице в случая-управителя идва и от там ,че по сметката се внасят пари, които са наем от поставена на покрива мобилна антена, не са много ,но договорът е сключен с ЕС и няма как сметката да се води на едно лице.оказва се ,че бюрюкрацията е смазваща и тромава, а парите са ни нужни за погасяване на ежемесечните разходи.Благодаря за идеите и ще мислим варианти.

# 413
Ако направите сдружение на собствениците с председател, управителят на ЕС, тогава може да откриете сметка на ЕС.

# 414
  • София
Чипът на мъжа ми за асансьора спря да работи. Домоуправителят ни иска 25 лева за нов чип. На въпрос защо толкова много, отговорът беше "отиват в общия фонд за ремонти от хора, които не пазят вещите си"  Grinning
Абсурдно е, като знам че един чип струва 40 ст, а на домоуправителят му трябват 20 сек да го вкара с картата. Мъжът ми иска да копираме другия и да не се занимаваме, ама мен ме е яд... Confused

# 415
  • София
На общо събрание на етажната собственост избрахме нов управител и касиер.изготвихме протокол, който съдържа-данните на новите управител и касиер, адрес, присъствалите на събранието-етаж,ап.,% етажна собств. и как е гласувал и подпис.С така направения протокол отидохме в банка ДСК- имаме разплащателна сметка за входа там, за да проверим още какво трябва да напишем преди нотариална заверка, за да могат новоизбраните да ес разпореждат със сметката.И тук възникна проблема.
Юрист-консултът на банката ни заяви,че няма да уважат този протокол, че трябва да бъде изготвен от адвокат, да се впишели всички апартаменти и собствениците и как са гласували, процентите и дали има кворум и после да се занесе при нотариус.От 34 апартамента, 7 са необитаеми, а на събранието присъстваха 19 собственици, които са се разписали.Пределно ясно е ,че има кворум.Но и никой адвокат няма да може да ни изготви такъв документ след като не знае какво точно искат от банката.Нямат бланка или примерен текст с изискванията си.Въпросът ми е някой сблъсквал ли се е с такъв проблем-да се сменят хората,които ще се разпореждат със сметка-при смяна на управител и касиер и какъв протокол точно са писали????? Защото общо взето юрист-консулта  ни каза спасявайте се,не признаваме този протокол, нямаме бланка за изготвяне ,НО ИСКАМЕ ТАКЪВ, който да важи пред нас??????
Ами общо взето ви е пратил за зелен хайвер.
Такива идиоти трябва да се уволняват!!!
Отидете другаде.

# 416
Идеята за това сметката да се води на управителя на ЕС и касиера например, не е  лоша.Аз дори мислех предният управител и касиера да изтеглят всички останали пари и да се закрие тази сметка или да говоря с друга банка какви са им изискванията и да се премести сметката.Проблемът да се води на едно лице в случая-управителя идва и от там ,че по сметката се внасят пари, които са наем от поставена на покрива мобилна антена, не са много ,но договорът е сключен с ЕС и няма как сметката да се води на едно лице.оказва се ,че бюрюкрацията е смазваща и тромава, а парите са ни нужни за погасяване на ежемесечните разходи.Благодаря за идеите и ще мислим варианти.
Преди 3г. решихме сметката да бъде на името на касиера, с пълномощници и он-лайн наблюдение. Направихме я в Райфайзен- титуляр касиера, с 2 пълномощници, като от сметката може да теглят само когато са заедно /с 3 подписа на искането за теглене/. С он-лайн наблюдение /пасивно банкиране/ като паролата за него може да има всеки собственик и да си наблюдава когато пожелае. И така вече 3 год.- чисто и ясно. С видеонаблюдението е същата работа- имат парола за он-лайн наблюдение всички, които са пожелали. Имаме си фейсбук затворена група и ....пей сърце!

# 417
Чипът на мъжа ми за асансьора спря да работи. Домоуправителят ни иска 25 лева за нов чип. На въпрос защо толкова много, отговорът беше "отиват в общия фонд за ремонти от хора, които не пазят вещите си"  Grinning
Абсурдно е, като знам че един чип струва 40 ст, а на домоуправителят му трябват 20 сек да го вкара с картата. Мъжът ми иска да копираме другия и да не се занимаваме, ама мен ме е яд... Confused
Обърнете работата на майтап /защото наистина е доста смешно  Grinning/, а на следващото събрание се оплачете. Разбира се, че нищо не му коства да ви направи нов чип!

# 418
...

Алтернативното решение е лична спестовна (в краен случай разплащателна) сметка на името на домоуправителя. Толкоз.
Просто се закачам към този отговор за да кажа как е при мен.
Спестовна сметка към кооперативна - няма такси.
На всеки превод месечно, в графа основание за внасяне - написват каквото им кажа. Примерно - Фонд ремонт месец .......... 2016г. На всеки 6 месеца искам извлечение от сметката. Прилагам го в архива.
Качвам го в нета на страницата, която направих за Ет.С. и който иска да гледа.
Няма скрито покрито, всичко се вижда.
И така до преди време. На някои не им харесва прозрачността.
Успех...

# 419
Благодаря за отговорите и идеите.За съжаление няма как да направим сметката на името на касиера или лична спестовна, защото по нея ни привеждат пари от антена на Виваком, а те се скючили договор с етажната собственост.Парите се превеждат на сметка-"етажни собственици4.Не мисля , че ще стане да се превеждат едвали не в частна сметка на името на едно лице, колкото и други контролиращи да имат право ва я виждат.За сега накарахме старият домоуправител и касиер да изтеглят всички налични пари и след празниците ще дайстваме по прехвърлянето на сметката на новия управител и касиер и ще проучим и въжможностите за преместването на сметката от ДСК другаде.
  Тъй като си намерихме друг асансьорен техник, той ни каза ,че трябва да вземем от стария ревизионна книга за асансьора и да се направи одит преди да поеме обслужването новия.Знаете ли тази книга по принцип при управителя на ЕС ли трябва да стои или при техника(да не я е задържал без да е необходимо старият) и за този одит горе-долу как вървят цените?

Общи условия

Активация на акаунт