Етажна собственост 3 - ЗУЕС не е по желание, но "со кротце, со благо" помага

• 81 994
  • 786
  •   1
Отговори
# 495
  • София

Здравейте. Simple Smile Искам да питам тези, които имат портиер в сградата, влиза ли му в задълженията да почиства снега пред и около нея? В нашата кооперация са решили (не знам как и кога) снегът да се почиства от живущите, а портиерът ни дреме по цял ден в стаичката и си гледа ТВ, което мен лично ме дразни малко. Та ми стана интересно каква е практиката на другите места.
Според теб дали му плащат, защото колежката много ясно е написала, че ЯВНО не му влиза в задълженията.
Разбира се, че му се плаща - ако 500лв за пенсионер  за 8ч. киснене на топло и гледане на ТВ са нищо, тогава не знам! И никъде не съм написала, че не му влиза в задълженията, защото според мен му влиза. Явно не са направили нормален договор, в който да са описани тези неща, и мисля да повдигна въпроса при следващо събрание.

Просто ме интересува практиката на други места каква е.

П.С. Няма лрогика да сравняваш контрола с портиер.
Сигурна ли си, че му плащате 500 лв? Ми то давате 1500 лева само за портиери, работещи всеки ден по 8 часа....

# 496
  • Варна
Намалението на 50 процента от вноската за поддържане и управление на общите части е само за времето на отсъствие. Един месец отсъствие - за този месец се плаща наполовина само.

Тази вноска за управление и поддържане на общите части се събира според броя на обитателите.
Другата вноска - за ремонт на общи части, се събира според идеалните части на всеки апартамент.

Деси, това ли питаш или нещо друго? Не съм сигурно, дали те разбрах правилно Blush

Въпросът ми в по-подробен вид е - Ако има решение на събранието да се плаща 50% при отсъствие и в апартамент при живущи 3, но собственик 1, за времето на отсъствието само за 1 се плаща на 50% за управление и поддържане? Аз така тълкувам посочените текстове. Иначе за ремонтите ясно всички плащат без значение ползват ли.

# 497
Ако този един пребивава там, плаща в пълен размер. Отсъствуващите плащат на половина, след решението на ОС, за времето на тяхното отсъствие.
Логиката е - който ползва общите части, плаща в пълен размер. Който отсъства и не ползва съответно, му е намалена таксата за чистач, почистване, ток и т.н

# 498
Здравейте  Simple Smile Ако някой още се интересува за карта за аварийното устройство в асансьорите - Вивател и Теленор предлагат само предплатени карти с цена за минута около 40 стотинки.
Колкото и да ми беше неприятно  Mr. Green проблемът се реши от Мобилтел - предлагат карта Боб с такса на месец 2 лева и цена на минута 10 -11 ст. Първоначалната цена за самата карта е 10 лв  Confused с включени 100 минути, които обаче трябва да се изразходят в рамките на първия месец....Това в нашия случай е невъзможно и го губим, но здраве да е ...

Все още продължаваме борбата с асансьорния ни сервиз да инсталират българското устройство, което ние искаме, а не загадъчното устройство (турско или по-вероятно китайско), което е със 100 лв по-скъпо. Изглежда печалбата на сервиза е много голяма и настояват със зъби и нокти, включително лъжи и измами и рекет и изнудване да си монтират тяхното устройство. Изглежда е в ход огромна манипулация в БГ, някой пак си е решил че сме идиоти и тъпанари и може да ни лъже както му скимне..... и пак ние крайните клиенти ще набутаме в ръцете на едни хора едни пари, които би трябвало да си спестим...

# 499
  • София
200 000 асансьора в България, колко ли ще инсталират устройството? Поне половината няма да го направят и какво ще стане? Ще спрат асансьорите? Ще мина малко време и пак ще променят закона.

# 500
Надявам се да го променят, но не ми се вярва. В Наредбата пише, че асансьори без такова у-во трябва да се спират. Някой умник тарикат е внесъл такива от Китай най-вероятно, продава ги по цена 40 лв а сервизите ни искат 240 лв с ДДС за него, при което печелят едни чисти бързи лесни 400%  Crazy ... десет блока на сервиз с по пет входа = 8000лв е така от горе без да си мръднат пръста. Отделно си взимат по 50 лв за монтажа. Асансьорен сервиз да си в България!
В същото време български фирми произвеждат такива устройства, дори ги изнасят и в чужбина, но сервизите не щат да си намаляват печалбата... найс, ах...

# 501
  • София
Найс е защото Българинът, колко и да му се подиграват, пак ще си плати масрафчето, от страх, че властите може да му направят нещо заради безумни изисквания. Ако никой не си сложи, тогава какво ще стане?
Едно е закон за зимните гуми, друго е малоумщина за телефон в асансьова при положение, че 99% от хората са с телефони.  ooooh!

# 502
  • София
Да попитам пак тези които имат антени на покрива на блока,какви наеми взимате.

# 503
Надявам се да го променят, но не ми се вярва. В Наредбата пише, че асансьори без такова у-во трябва да се спират.
И какво следва, ако спрат асансьора?
Сервизът, който го обслужва, какво ще обслужва? newsm78
Не съм се интересувала какви са договорите със съответните сервизи. По-точно за какъв срок се изготвят. Ако е за по-дълъг срок, имат сметка да си получават таксата за обслужване, без да го извършват. Mr. Green

# 504
Ако спрат асансьора хората от горните етажи ще вдигнат голям скандал. Сервизът се надява, че така ще се принудим веднага да им платим да ни инсталират устройството.

Става въпрос за едни мизерни 100 лева разлика, които като се разделят на 24 апартамента реално са малко и незначителни. Но - е гадно така да ни извиват ръцете и да се гаврят. Просто е нечестно и неморално.
Много български фирми произвеждат такива устройства http://aktivnipotrebiteli.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%B … D0%BE%D1%80%D0%B0 - аз видях - Тераком, Балканбит - 191лв, Леси - 139лв и други. В сайта на Инвестелектроникс също има такова, което мисля е вносно - 180лв. А нашата оферта от сервиза ни е за 240 лв с ДДС...
В сайта Активни потребители пише, че ние можем да си изберем такова устройство и сервиза да ни го монтира - но нашият отказва.

# 505
  • София
Далаверата не е главно в устройствата, а в СИМ картите. С едно натискане на бутон набират сервиза - качва се някой и прави 7-8 разговора за да се направи интересен. Това ще бъде масово явление  Twisted Evil

# 506
Не било възможно да има злоупотреби, ме информираха  Crazy Връзка се осъществявала само при авария. Разговорите ще са ограничени до няколко (2 или 3) телефонни номера на дежурни техници от сервиза.

# 507
  • София
Не било възможно да има злоупотреби, ме информираха  Crazy Връзка се осъществявала само при авария. Разговорите ще са ограничени до няколко (2 или 3) телефонни номера на дежурни техници от сервиза.
Много ми е интересно как ще ги ограничат само за авария? Айде да няма ток - ок, ама ако заседне асансьора или не иска да тръгне как ще разбере сим картата, че може само тогава да набира  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 508
  • оттам, откъдето започва България
Хубаво се коментира тук, но докато отсъствам в нашия вход платили 300 и кусур лева за това телефонно устройство. Не че го има в момента, но са го платили.  #2gunfire Все да сме изрядни.

# 509
  • София
В неделя следобед устройството бе сложено, въпреки масовото ни несъгласие! Платих 250 лв. Искаш - не искаш, върви в пакет с 6 лв месечно към Мтел  Twisted Evil
Бързал, защото в петък е проверката от ас.инспектор, който поголовно спирал асансьори на негови колеги...
Не мога да се примиря обаче с обира от  #2gunfire Мтел   

Общи условия

Активация на акаунт