Етажна собственост 3 - ЗУЕС не е по желание, но "со кротце, со благо" помага

• 82 019
  • 786
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Обикновено като се прави ремонт повечето собственици не оставят парцали и дори метла,за да може майсторите да чистят.Затова самите майстори единствено могат да сметат грубо след тях.

# 436
  • София
Да попитам тези,които имат антени на мобилни оператори какви наеми ви плащат за покрива.

# 437
Здравейте и Честита Нова на всички! Да е по-добра и спокойна от отминалата. Simple Smile

Аз давам ъпдейт за идеалните части от общите части.
Припомням - блок от соца, 108 апартамента, идеалните части от общите части са разпределени между всички апартаменти, а не между апартаментите САМО в единия вход.
От тук тръгва и нашата драма - при наличие на един общински апартамент във входа, общината по закон, ни връща жълти стотинки, вместо реалната, полагаща се на притежавания от нея апартамент сума.
На запитването ми за възможна схема за преизчисление на идеалните части от общите части САМО за нашия вход ми отговориха, че "нужните документи ме чакат в стая №... , етаж... "

Връчиха ми таблици за идеалните части от общите части на целия блок, съставени 1979г, честито Simple Smile
Сега обаче имам инфо за всички - кой к каква квадратура на балконите и мазетата е, че и някакви % за асансьорите, както и да е, това не ми помага.

Така и така бях там, попитах какъв е редът, ако евентуално искаме да си получим парите за смяна на дограма на етажната клетка (сумата, която трябва да бъде платена от Общината като собственик на апартамент).
Отговориха ми, че не са сигурни, че смяната на дограма е "основен ремонт", а щом не е "основен ремонт", разхода се поема от наемателя.

Имам чувството, че или и те не знаят, или нарочно ми дават уклончиви отговори, белким минат метър. "Подайте си молба - ми рекоха - ама... " - с една такава безнадеждна несигурност, все едно молбата ще я разглежда Арменският поп.

Та:
- някой знае ли къде (закон, наредба?) мога да проверя каква е процедурата и в какви случаи сумите за ремонта се поемат от собственика и кога - от наемателя? Има ли разлика, ако собственика е Общината и частно лице? В ЗУЕС като че ли не откривам такава информация.

Успешна първа работна седмица и благодаря. Simple Smile 

# 438
Какво е основен и какво текущ ремонт, можеш да видиш в допълнителните разпоредби на ЗУТ - в §5.
Основен ще е ремонтът, ако се засяга, пипа конструкцията на сградата или конструктвни елементи. Смяна на остъклението наистина влиза в легалната дефиниция на текущ ремонт. За текущ ремонт, по чл.151 ЗУТ, не се изисква дори разрешение за строеж.
За идеалните части бях сигурна, че така ще отговорят. Това е и моето мнение. Съставят се при строителството на сградата, блока още идеалните части...и играят роля при ценообразуването обикновенно.

Заповядай §5 ДР ЗУТ:
42. (нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Основен ремонт" на строеж е частично възстановяване и/или частична замяна на конструктивни елементи, основни части, съоръжения или инсталации на строежа, както и строително-монтажните работи, с които първоначално вложени, но износени материали, конструкции и конструктивни елементи се заменят с други видове или се извършват нови видове работи, с които се възстановява експлоатационната им годност, подобрява се или се удължава срокът на тяхната експлоатация.
43. (нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Текущ ремонт" на строеж е подобряването и поддържането в изправност на сградите, постройките, съоръженията и инсталациите, както и вътрешни преустройства, при които не се:
а) засяга конструкцията на сградата;
б) извършват дейности като премахване, преместване на съществуващи зидове и направа на отвори в тях, когато засягат конструкцията на сградата;
в) променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях.
44. (нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Реконструкция" на строеж е възстановяване, замяна на конструктивни елементи, основни части, съоръжения или инсталации и изпълнението на нови такива, с които се увеличават носимоспособността, устойчивостта и трайността на строежите.

и чл.151 ЗУТ -
Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишен текст на чл. 151, изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2015 г.) Не се изисква разрешение за строеж за:
1. текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации;
2. текущ ремонт и поддържане на елементите на техническата инфраструктура по чл. 64, ал. 1, с който не се променят трасето и техническите характеристики;
3. оранжерии с площ до 200 кв. м;
4. подпорни стени с височина до 1,2 м над нивото на прилежащия в основата им терен, когато не са елемент на транспортни обекти;
5. изкопи и насипи с дълбочина или височина до 1 м и с площ до 30 кв. м;
6. остъкляване на балкони и лоджии;
7. надгробни паметници, надгробни плочи и кръстове с височина до 3 м;
8. теренна консервация на недвижими културни ценности;
9. консервация и реставрация на фасади и на художествени елементи и стенописи в интериор на архитектурно-строителни и художествени културни ценности и консервация на археологически недвижими културни ценности;
10. монтаж на сградни газови инсталации в жилищни и вилни сгради;
11. леки прозирни огради и плътни огради с височина на плътната част до 0,6 м в рамките на поземления имот;
12. градински и паркови елементи с височина до 2,5 м над прилежащия терен.

# 439
Благодаря, но от Общината ми твърдят, че те не поемат разхода за смяната на дограмата, защото не е основен ремонт. И в такъв случай парите трябва да се платят от наемателя. Така ли е?
В такъв случай какво правим с частните апартаменти, дадени под наем?
При нас са три.
Защо при частен собственик сумата за ремонта да се плаща от собственика, а при общински - от наемателя?

# 440
  • София
Общината ще гледа нормативните актове - и това си е текущ ремонт. А наемателите няма как да ги убедите да плащат за някакво подобрение, като следващия месец може да ги няма. Общинските наематели може и да ги убедите, макар че едно 80% от тях просто няма да имат пари да ги дадат. Платете тези прословути 120 лева останалите съседи  - ще загубите много време и пак нищо няма да постигнете

# 441
Мисля, че се ориентирах.

Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
....
9. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) заплащат разходите за ремонт, реконструкция, преустройство, основен ремонт и основно обновяване на общите части на сградата, подмяна на общи инсталации или оборудване и вноските, определени за фонд "Ремонт и обновяване", съразмерно с притежаваните идеални части;
...

Демек, както и досега - поемаме разхода на общинския апартамент.
Ние така и правим.
Както и да е, трябваше поне да опитам. Simple Smile

# 442
Общината ще гледа нормативните актове - и това си е текущ ремонт. ...

Да, ориентирах се вече, малко време ми трябваше да подредя дефинициите и кой за какво плаща (основен/текущ и т.н.) Simple Smile 
ПП. Точно така е - жената, която е там под наем няма как да плати, всички го знаем. Съвестно ми е дори да и ги искам парите...

# 443
  • София
Благодаря за отговорите. Всъщност точно така предполагах и аз, без да имам никакви юридически познания. И се опитвах да го обясня на едни саркастични злобари, които не виждат по-далече от носа си.
Зори, предпочитам да помогна на съседа в труден момент, явно по това се различаваме.

Това за саркастичните злобари към мен ли е.
А като искаш да помогнеш на този който ремонтира, начина е да изчистиш вместо него, а не а съветваш този който го прави да не си къса нервите.
Тя помощта на думи и съпричастността на думи не я разбирам

Хехехе ... гузен негонен бяга Wink
Започвам и аз ремонт... някой навит да дойде да ми чисти???
... а инък - разбира се, че първо се говори с човека, но като не вдява, да няма да му плащам аз сметките и да му чистя???

# 444
  • София
Благодаря, но от Общината ми твърдят, че те не поемат разхода за смяната на дограмата, защото не е основен ремонт. И в такъв случай парите трябва да се платят от наемателя. Така ли е?
В такъв случай какво правим с частните апартаменти, дадени под наем?
При нас са три.
Защо при частен собственик сумата за ремонта да се плаща от собственика, а при общински - от наемателя?
Хич няма да им цепиш басма на общинарите!
Има два фонда - за управление и поддръжка и за Ремонт и подобрение.
Първия го плаща живеещия на място, а втория - собственика.
Така е според ЗУЕС.
Така, че - ремонт ли е - плаща го собственика. Какъвто и да е ремонт, но минал през общото събрание.

# 445
  • София
Скрит текст:
Здравейте и Честита Нова на всички! Да е по-добра и спокойна от отминалата. Simple Smile

Аз давам ъпдейт за идеалните части от общите части.
Припомням - блок от соца, 108 апартамента, идеалните части от общите части са разпределени между всички апартаменти, а не между апартаментите САМО в единия вход.
От тук тръгва и нашата драма - при наличие на един общински апартамент във входа, общината по закон, ни връща жълти стотинки, вместо реалната, полагаща се на притежавания от нея апартамент сума.
На запитването ми за възможна схема за преизчисление на идеалните части от общите части САМО за нашия вход ми отговориха, че "нужните документи ме чакат в стая №... , етаж... "

Връчиха ми таблици за идеалните части от общите части на целия блок, съставени 1979г, честито Simple Smile
Сега обаче имам инфо за всички - кой к каква квадратура на балконите и мазетата е, че и някакви % за асансьорите, както и да е, това не ми помага.

Така и така бях там, попитах какъв е редът, ако евентуално искаме да си получим парите за смяна на дограма на етажната клетка (сумата, която трябва да бъде платена от Общината като собственик на апартамент).
Отговориха ми, че не са сигурни, че смяната на дограма е "основен ремонт", а щом не е "основен ремонт", разхода се поема от наемателя.

Имам чувството, че или и те не знаят, или нарочно ми дават уклончиви отговори, белким минат метър. "Подайте си молба - ми рекоха - ама... " - с една такава безнадеждна несигурност, все едно молбата ще я разглежда Арменският поп.
Та:
- някой знае ли къде (закон, наредба?) мога да проверя каква е процедурата и в какви случаи сумите за ремонта се поемат от собственика и кога - от наемателя? Има ли разлика, ако собственика е Общината и частно лице? В ЗУЕС като че ли не откривам такава информация.
Скрит текст:
Успешна първа работна седмица и благодаря. Simple Smile 
[/quote]

членове 48, 49 и 50 прочети!
Може да използвате
"чл.50, (4) 3. други разходи, определени с решение на общото събрание"
примерно.
... много мразя тарикати!!!

# 446
  • Сливен
Здравейте,да питам как стоят нещата с асансьорите и новото им изискване за телефоните.Има ли някой наясно с това ?

# 447
  • София
Нищо не правете още. Изчакайте да се развие ситуацията

# 448
Искам да Ви споделя относно асансьорите и устройствата.Имахме много проблеми с асансьорният си техник(писах тук по-рано) и днес направихме среща с още 2 входа и него.Уведомих го ,че приключваме отношенията си с него-дадох му последната такса и си поисках ревизната книга и да свали поставеното устройство.Той го беше сложил предният ден без да ни уведоми или попита дали искаме да го сложи.Съгласи се, но няколко часа по-късно се обади и ме убеждаваше да остави устройството ,т.като вече е поставено и да си платим: " само за материалите, не и за монтажа и другото"- както измрънка. На въпроса ми колко е устройството, ми каза -160лв
 и около 60лв за картата, за която няма да му дадем пари, защото щ chef сме към друг асан.техник.
Пиша това, за да кажа ,че това е реалната цена на устройството ,а всичко друго е сложено от "сърце" от техниците.Става дума за гр.Бургас, където масово искат 350 лв, но на няколко места хората наистина искат и 160-180лв.

# 449
  • София
Няма да се отървем от телефона в асансьора, май! Казах на нашия техник, че не сме съгласни, но отговорът му бе - асансьорът се спира! Било Директива на ЕС. До годишната му ревизия задължително трябва да се постави, а при нас е в края на този месец.

Ще ни струва 250 лв. , а  6 лв./месечноShocked за сим карта към Теленор не разбрах отделно ли се начислява  newsm78

Ей,  #2gunfire  Теленор хубаво ще си напълнят гушките.
Колко пъти месечно трябва да засядаме или пропадаме /не дай, Боже!/ за 6 лв. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт