Етажна собственост 3 - ЗУЕС не е по желание, но "со кротце, со благо" помага

• 81 999
  • 786
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Принципно неползването на асансьор дори за пренасянето би било приемливо за мен, стига да не плащам абонаментна такса и ток за асансьор, който не ползвам. В противен случай остава неприятното усещане, че спонсорирам съседите си. Ще повдигна въпроса след нанасянето, така или иначе ще ходим да се вписваме в домовата книга - тъкмо повод.
Това, че някой от петия или първия етаж заявява, че няма да ползва асансьор, не е причина да не плаща. Макарон, ще бъдеш някой път уморена и с много торби и ще ползваш асансьор, ще идват родители, гости, а и ти самата ще остарееш някога... Освен това не знам къде са ви таваните...
Лично аз приемам да не се плаща такса "асансьор" само от партерния етаж.

# 466
  • София
При 16 апартамента - колко собственика минимум трябва да са, за да се реши нещо по общата част да се прави? Кворума след първото събрание намаляваше ли? Изтървах едно събрание, но не знам колко души са били (предполагам 5-6).
Колко дни преди събранието се обявява кога ще бъде то?

# 467
Не колко души присъстват, а те колко процента идеални части притежават. Гледат се идеалните части Peace
Виж в закона, зависи за какво е събранието - изисква се различен кворум Peace

# 468
искам и аз да ви питам нещо. мен ме наводнява съседът от горният етаж. говорих с него "со кротце, со благо", но той твърди че го наводнява съседът му от етажа над него и той нищо не може да направи. а реално - моето наводнение идва от неговата баня. какво мога да направя в тоя случай? как да го накарам да си ремонтира?

# 469
Само със съд, и то ако вещите лица успеят да докажат, че проблема идва от съседа горе. Много вероятно е да не могат да се произнесат категорично, тъй като тръбите са скрити и трябва да се кърти...

# 470
Хора, ползвате ли услуги на фирма за почистване на общите части?
При нас малко през пръсти вършат работата и не чистят пред входа (такава опция има, само ако поемат пълното управление на ЕС).
Някакви препоръки? За София става въпрос.

# 471
  • София
Охх и ние опряхме до проблема с климатика на съседа.. Sad Ужасно е, тука в последните дни работи нон-стоп и целия ни апартамент вибрира и е един постоянен монотонен, но и доста силен фонов шум, не се издържа! Какво можем да направим? Днес мисля да сляза да говоря с него, но какво да му кажа: "Няма да се топлиш в тоя студ, защото климатика ти е като трактор, а вкъщи е все едно в производствен цех..."  smile3506

# 472
  • София и там където не се пуши
С едни съседи имаше такъв проблем и хората се оплакаха, те самите си извикаха хората, които са монтирли и се оказа някаква грешка при монтажа и го оправиха, това няма как да се търпи.

# 473
  • София
Да слага тампони или да го мести. Няма право да го слага на общи части, а фасадата е обща част  Wink
На нас преди време ни накараха да си го преместим. Прави си бяха хората  Naughty

# 474
  • София
Да слага тампони или да го мести. Няма право да го слага на общи части, а фасадата е обща част  Wink
На нас преди време ни накараха да си го преместим. Прави си бяха хората  Naughty

А кое не е обща част, за да се сложи там? Понеже апартаментите ни са еднакви и ако монтира външното тяло на терасата например, за нас няма да има никаква разлика (мъжа ми каза, че сигурно не е монтиран правилно, та днес ще говоря със съседа да викне техници; чудя се, ако те кажат, че това е положението, какво правим тогава... Simple Smile

# 475
  • София
Терасата/балконът си е негова собственост - само там има право да монтира по закон. Предполагам тампоните няма да ви решат проблема. Сега е много студено и външното тяло размразява много по-често и се чува един характерен шум на "издишване на въздух".

# 476
  • София
Терасата/балконът си е негова собственост - само там има право да монтира по закон. Предполагам тампоните няма да ви решат проблема. Сега е много студено и външното тяло размразява много по-често и се чува един характерен шум на "издишване на въздух".

Извинявам се за разводняването на темата.. Истината е, че не знам точно от къде идва проблема.. Като отворя прозореца се чува стандартен шум от климатика, който не е така натрапчив, не трака или нещо такова, но самата стена вибрира и шума много странно се разпределя в целия апартамент. Климатикът е монтиран на външната стена на хола, но странно най-силно се чува в нашата спалня, като на едно определено място като се застане (сравнително в средата на стаята) е все едно съм пуснала някакъв уред до мен, който бръмчи. Сигурно звучи смехотворно, но е факт и направо ума не ми го побира... А това е от скоро (май като позастудя), преди не ми е правило впечатление. (Климатикът е от лятото)

# 477
Нашият климатик в хола се чува в детската например...външното тяло имам предвид. На съседката отгоре климатика е в кухнята, чува се в кухнята. Иначе една зима беше замръзнала перката навън и тракаше доста силно, та тогава ми се оплака съсед от долният етаж, от другата страна даже....та на странни места се чува, не знам как точно се разпределя звука и се разпространява. Сега е много студено и затова трака силно. Когато поомекне времето, дано не се чува така силно при вас...

Другото, за което се сещам, е да се направи замерване на децибелите. Но то е по частен път тоест вие си плащате на РИОКОЗ. През нощта поне децибелите, които са допустими, са по-ниски от дневните. Но не си заслужава според мен - едно, че нощем няма кой да ви ги замери, второ - влошаване на отношенията със съседа драстично, което не е за препоръчване.

Нека на първо време викнат техник, да се види има ли проблем, който може да се отстрани.

# 478
  • София
Вижте върхъ бялата стойка, на която е монтиран климатика дали има четири черни тампона, на които да е стъпило тялото. Ако няма започвайте оттам  Wink

# 479
  • Под Слънцето
Привет!

Имам една молба - знаете ли къде да открия формуляр на молба / проформа някаква уведомителна

до касиер и домоуправител относно това, че член/ове на семейството живеят на друго място?

Родителите са на село през лятото. Уведомяват се устно и касиер ,. и домоуправител.. и вече 5 г. едно и също. Никой не си прави труда да го отбележи това, а все се калкулират суми за цялото семейство.
Сега решихме, че е нужно да подадем писмена такава и имам  нужда от помощ.

Общи условия

Активация на акаунт